Blogger Backgrounds

Wednesday, January 18, 2012

Trip to Banda Aceh n Medan

Tanggal 5-9 December 2011, ibu telah berangkat ke Banda Aceh n Medan... Ibu x bawak amin coz ibu p sana untuk bekerja... Nanti kalau kita p holiday, ibu bawak amin k... Jom ibu cerita pasal trip ibu ni... Ibu saja je nak interprem dalam blog amin ni coz at least amin tau la mana ibu p lepas nih.. jangan marah na amin... Perjalanan dari Penang ke Banda Aceh 2 jam je naik flight... Sampai2 je dah ada bas tunggu ibu n kawan2... Ibu n kawan2 ada dalam 20 orang camtu... Kiranya rombongan la kan, so kena guna basla... Siap ada tourist guide lagi.. best sgt.. hehe..

Mula2 sampai tu, terus p melawat perkuburan mangsa tsunami yang dipanggil Kuburan Massal.. Ada banyak perkuburan macam ni kat banda aceh... Depa tanam ramai2 dalam satu liang yang sgt besaq... Cam padang la lebih kurang... Ibu nampak tempat ni dah macam tempat rekreasi bukannya kuboq lagi dah... Tapi baguihla, cantik sgt tempat nih.. Tapi taktaula gambaq kuburan tu kat mana ibu letak..

Lepas makan, kami dibawa ke tempat kapal nelayan yang tersangkut kat atas sebuah rumah 2 tingkat.. kapal ni kiranya telah menyelamatkan 30 nyawa masa tsunami berlaku.. Subhanallah.. La ni, depa jadikan tempat ni sebagai salah satu tugu peringatan tsunamila.. Depa dah bina rangka n sebagainya untuk preserve this kapal n rumah..

Ni gambaq ibu depan Masjid Baitul Rahim... Masjid ni merupakan salah satu masjid yang tak tenggelam semasa tsunami berlaku dulu... Elok je masjid ni berdiri kukuh n tak masuk ayaq pon dalam masjid ni.. Semua yang berlindung dalam masjid ni terselamat atas kuasa Allah... Subhanallah... Nanti kita ajak bapak, tok n tokwan mai cni k amin...

Inila masjid tu... Ada banyak lagi masjid yang terselamat... Begitulah keagungan Allah... Apa saja yang dikehendakiNya, pasti berlaku......Ada lagi satu masjid yang besaq, Masjid Baitul Rahman ataupon dikenali di Banda Aceh sebagai Masjid Raya.. Tapi x sempat plak ibu ambik gambaq sebab belakang masjid tu banyak tempat shopping, makanya... haha...

Ni plak pelabuhan Ulee Lheue... Suka hati aminla nak pronounce camne.. Ibu pon x tau... haha.. Kat sini kami singgah untuk minum2 n makan2 jagung je... Ada banyak stall sepanjang jalan ke pelabuhan nih...

Ni plak lepas balik dari buat MOU dengan Universitas Syiah Kuala, Banda Aceh... Kami makan kat restoran Ayam Lepaas... Amin tau tak apa maksudnya ayam Lepaas ni?.. Maksudnya ayam pedas.. Haha.. Sebab dia jugak ada ayam Lemaas, ibu ingatkan yang lepaas tu goreng n yang lemaas tu rebus.. Tapi salah.. haha..

Ni plak ibu n the gang bergambar ramai2 depan hotel yang kami duduk tu.. Hotel Hermes Palace.. Best gak hotelnya.... masa ni ibu dah nak bertolak dari Banda Aceh ke Medan.. Kiranya lepas bergambaq beramai2 tu, bas terus hantaq kami semua p airport...

Ibu saja je ni bergambaq kat sini.. Nka tunjuk sket kat amin bahasa indonesia.. Cuba amin baca kat atas tu...

Uish.. Ni yang best sgt nih.. Ayaq kotak ada gambaq mickey mouse.. kalau kat tempat kita macam susu Dutch Lady la..Tapi kat sana nama dia Frisian Flag.. Satu kotak ni 5000 rupiah... Mahalnya kan amin?.. hehe... tak sampai 2 ringgit pon.. haha.. Tapi yang tak bestnya punyala x sedap.. Ingatkan sama rasa cam dutch lady tuh.. Harap kotak je la comey.. huhu.. nanti kita p Indonesia, ibu bagi amin rasa k...




Ni plak gambaq2 ibu masa kat airport tu.. kapai terbang delay sampai 2 jam.. tak tau nak buat apa, maka ibu pon berposing2la untuk menghilangkan boring.. Dah la kat airport tu x dak kedai2 yang best untuk dilawati.. huhu.. n dalam gang ibu tu, ibu yang paling muda, so, x dak sapa la nak kata apa kat ibu.. haha...

Lepas sampai di Medan, kami semua lapaq sangat2 dah.. Kami sampai Medan dalam pukul 4 prtang.. dari Banda Aceh ke Medan naik flight dalam 45 minit je... Kami naik Sriwijaya Air.. Best jugak, merasala naik kapai terbang Indonesia.. Lepas sampai terus kami dibawa ke Restoran garuda.. makan nasi padang.. Di Medan ni, kami makan kat sini n kat hotel je... Depa x bawak p makan kat tempat lain pon.. haha... makan nasi padang sampai jemu...

Ibu suka kata2 yang tertulis kat situ... Amin, sila baca... Amin boleh baca tak? Dia kata Harap Sandal dan sepatu di LEPAS... I like.. Pelik2 la ayat dia tapi menarik.. Serumpun, tapi lain bahasa..

Ni ibu n Dr. Faridah tengah lepak untuk check in hotel.. kat Medan ni kami menginap di hotel Arya Duta.. Best sgt... Kalau ada rezeki nanti ibu bawak amin p sini k..

Ni ibu dengan Dr. Soijah dekat Universitas Islam Sumatera Utara (UISU), Medan.. Kami buat MOU jugak dengan depa...

Ni dekat booth yang kami buka... Ibu saja je p menyibuk kat sini coz dah boring dengaq presentation kat dalam pasai masa kat Banda Aceh pon kami present benda yang sama gak.. hehe.. Tapi kemudian, masa discussion, ibu masukla balik..

Ni ibu dekat bunga2 tanda penghargaan kami p tempat depa.. Sangatlah meriahnya.. dari pintu pagaq utama, sampaila ke dewan, depa letak papan2 bunga nih... New experience la untuk ibu.. Ni memang budaya depa..

Ibu n Dr. Norziani kat depan dewan yang kami buat discussion pasal MOU tu...

Ni ibu depan Istana Maimoon, warisan kesultanan Deli.. Cantik sgt istana ni.. bersinar2 di waktu malam..... tapi dah jadi muzium dah nih...

lepas p tengok istana tu, kawan kepada kawan ibu bawak kami p makan durian kat medan.. Kat sana ada kedai makan durian.. kita boleh duduk n mintak berapa biji kita nak.. last nanti depa mai kira la berapa ringgit.. Macam makan nasik plak.. Kat penang selalu kira per kepala.. tu pon time musim durian je..

Lepas tu, esoknya kami p shopping kat "pasar ikan".. Tapi takdak ikan pon.. Pakaian je penuh... Tapi kat sini tak sempat pon nak tangkap gamabq ke apa ka coz asyik sesat je.. Kat sini kami ada masa 2 jam je nak shopping coz lepas tu nak p beli kek ambon plak sebelum balik Malaysia.. Lepas beli kek ambon n kek lapis, kami pon berangkat pulang ke Malaysia... Selesailah trip ibu ke Banda Aceh n Medan.. Tapi x banyak gambaq coz amin x dak.. Cuba amin ada, macam biasala, mesti ibu beria tangkap gambaq amin.... Ibu sayaang amin sgt2... ummuuuaahhhh

2 comments:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  2. Pakej rate , harga murah dan best services, sila contact tiara tours ( www.tiaraasia.com ) or please whatsapp : +62 85358982828 or send email to : tiaratoursindonesia@gmail.com

    ReplyDelete