Blogger Backgrounds

Thursday, September 20, 2012

Bon Voyage Cumim!!

Entry ibu kali ni nak cerita peristiwa hari keberangkatan cumim ke UK... Amin tau dak cumim ni sapa?.. Kalau tak tau, mai ibu nak cerita... hehe...Cumim ni anak bongsu dalam keluarga ibu.. Kiranya adik ibu yang lastla.. Cumim ni kalau nak banding result spm ngn semua adik beradik yang len kira dia la yang paling terror coz dia dapat 9A... Tapi kalau cumim ada adik lagi, insyaallah la adik dia lagi terror pada dia.. hehe... sebab dia tak dak adik dah, makanya anak2 menakan nnt haruslah lebih terror dari cumim... cumim jangan marah na... betoi dak anak2 menakan semua??.. hehe... mesti ramai yg angguk2 kepala nih... Jom kita layan gambaq2 di KLIA...

Cumim dengan tok n tokwan... anak manja tok n tokwan nih.. selalu berebut tok n tokwan ngan amin... Tapi, cumim dah fly, makanya tok n tokwan hak mutlak amin la selama 3 tahun ni.. hehe.. (ibu baru perasan tok n tokwan pakai sedondon....)

 Ni la gelagat anak2 menakan ibu yg ada kat malaysia.. kalau yang tak dak kat malaysia pon ada sekali, lagila best n of course la lagi happening... (amin pun kira anak menakan jugakla k..)

 Tudia... tidoq dah atas kakak hannan plak.. walaupon umoq beza 7 tahun, tapi berat badan amin n kak hannan sama... How???...

Amin bergambaq kenangan ngan cumim sebelum cumim say "goodbye"... Semoga cumim berjaya menempuh segala cabaran di tempat orang untuk mengejar selautan ilmu.. Tapi kena ingat tau cumim, "hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lagi best negeri sendiri"... I LOVE MALAYSIA... ada kena mengena ka?... bolehla kan amin?..

Tengok tak apa yang amin tengah buat tu.. Amin tengah practice nak jadi "aku sebatang mop" a.k.a cleaner... cumim plak, saja je bergambaq nak bagi namapak amin dok tonyoh lantai KLIA...habis baju dia.. Dah la pakai baju putih.. Dok p tolong lap lantai KLIA plak... Jenuhla ibu nak tonyoh baju dia lepas nih..

Cumim bergambaq ramai2 dengan student2 yang akan berangkat ke UK sama2 dan pegawai2 JPA... Thanks JPA coz sponsor cumim... hehe... Amin kena belajaq pandai2 tau kalau nak dapat sponsorship cam cumim n kawan2 dia nih...

Bon Voyage cumim.... Semoga berjaya selamanya.. Nanti kalau ada rezeki dan diberi kelapangan masa, tahun depan kami p melawat cumim k.... Selamat menjadi warga Conventry University... Take care ye.. Ibu n Amin sayang cumim sgt2..  lepas cumim p tu, amin selalu cari cumim.. dok main2, tiba2 bangun cari cumim... pastu, bila ibu bagitau cumim p uk, baru dia realize balik, cumim x dak.. haha... cian amin syidi... lama sgt cumim jadi bibik dia.. haha... oklah, apa2 pon, ibu sayang amin sgt2.... ummuuuaaaahhhhhh

Sunday, September 9, 2012

pET?

Entry ibu kali ni nak citer pasai amin ni yang teringin sangat nak bela haiwan peliharaan macam yang selalu amin dok tgk dalam TV tuh... Lagi satu, cousin amin, abang aiman suka bela macam2... Abang aiman takpala, beliau dah besaq... kalau amin yang bela, sapa nak bagi makan etc... alamatnya, bertambahla kerja tok.. hehe

Tapi, memandangkan amin teringin sgt, ibu pon bawakla amin p pekan hari coz kat sana ada orang jual rabbit, ayam n itik... boleh gak amin tgk2 n kalau dapat permission dari tok n tokwan, bolehla amin bela... hehe.... jom kita layan gambaq2 amin kat sana....

Amin  nak ambik rabbit yang putih tu.. nak yang putih je amin kata, yang hitam takmo... huhu..

Amin nak p tengok burung puyuh plak...

Ok, amin tgk ayam plak.... Mula2 berdiri.....

Pastu, start duduk n akhirnya angkat ayam tu bawak keluaq kotak.. masa ni ibu takdan snap dah, dok kalut ligan ayam yang amin lepas tu... haha.... Saja je amin ni tau, nak suh ibu exercise... Tapi kita tak beli pon, coz tok kata kalau nak bela next year bolehla.. masa tu amin dah 3 tahun.. dah pandai sket kot bagi makan ka apa ka... oklah, next year kalau ada rezeki amin, kita beli k... Ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuaaaahhhh

Numbers


Entry ibu kali ni nak tunjuk kat amin tulisan amin masa umoq 2 setengah tahun... Amin dah boleh tulis number...  Tapi...... Cuba tengok... terbalikla... macam tulisan jawi... tulis huruf pon macam nih... tapi huruf, amin baru boleh tulis beberapa huruf je macam A, C, H, O n F...  Huruf yang senang2... Amin mmg suka number la ibu rasa coz masa nak kenal number n alphabet dulu pon, amin kenal number dulu.. dah pandai number, baru amin nak baca alphabet plak.... Terbalik pon, terbalikla amin... Tapi yang hujung tu amin kata number NINE, tapi ibu nampak cam cacing kerawit je... hehe... Oklah amin, apa2 pon, ibu sayang amin sgt2... banyak2 berlatih... bagus jugak Ipad tu.. Amin dok trace kat sana n finally boleh tulis atas kertas walaupon terbalik... Tapi yang paling penting, ini adalah hasil usaha tok yang sentiasa berdampingan dengan amin.... Sayang awaklah.. ummmuuuaaahhhhh...

Friday, September 7, 2012

OPERASI TAYANG BADAN...

Entry ibu kali ni nak citer pasal amin n sepupu a.k.a adik amin.. Nama adik amin ni Abdullah Fa'id... Abdullah dilahirkan pada 26 june 2012.. Kiranya baru 2 bulan lebihla Abdullah ni.. Tapi Abdullah ni tinggi orangnya... masa lahir dulu pon dah panjang... x padan dengan mak dia yang hanya pendek secoet.. hehe.. jgn marah ye mak teh..... Nampak x amin? Abdullah dah nak sama panjang ngan amin dah....

Gambaq sexy sket.. masa ni Abdullah nak mandi.. Tapi abang amin pon terus bukak baju nak mandi gak ngan adik dia... Tapi sebelum mandi, posing2 tunjuk badan dulu... hehe... sama je colour anak ibu berdua nih... Kaler coklat.. haha...

Oh..oh... Sayang adik ye... Abang amin jgn tekan adik kuat2 sgt2...  Ibu suka sgt gambaq nih.. amin nampak cam abang yang penyayang.... alhamdulillah.. walaupun kadang2 dilepuknya adik abdullah nih.. tapi Abdullah jenis kuat, tak nangis pon.. Macam ni la kalau org ada abg kan?.. Abang plak tak berapa nak reti bahasa lagi... huhu.. Mintak maaf abdullah...

Nak letak adik atas lengan plak amin syidi nih.. Dah la sexy.. Nasib adik sporting je.. Penah sekali tu, beria2 nak suh tok letak adika tas riba dia.. pastu tak sampai 3 saat, amin bangun n letak adik kat bawah.. nasib tok mmg dok pegang sket adik tu.. kalau tak, aduss... x taula, mesti sakit adik abdullah nih...


Amin Mursyidi Vs Abdullah Fa'id.... Cucu ke 6 & 7 dalam family tok n tokwan... Sayang awak berdua... Ummmuuuaaahhhh....

tECHNOLOGY?





Entry ibu kali ni pasal new ipad... ibu tgk budak2 la ni sume pakai ipad or tablet.. kalau p kedai makan je, sume budak2 dengan ipad or tablet masing2.. ngadap benda tu je 24 jam... kiranya sume advanced2 belaka termasukla anak kesayangan ibu nih... tapi bukan ibu tau yg menyepoilkan amin...  ipad amin ni adalah hadiah birthday dari tokwan sempena birthday amin yang ke 2 hari tu... kiranya ipad ni mmg totally hundred percent milik amin...cepat ucap terima kasih kat tokwan... tima kasih tokwan..

Ibu ni sebenaqnya bukanlah org yang suka dengan segala gadget zaman la ni.. agak old fashion disitu.. haha.. Ibu ada benda2 yang perlu je... Tapi, sejak tokwan hadiahkan ipad kat amin nih, terus ibu rasa tergugat.. Mana boleh anak lagi advanced pada mak dia... hehe.. Apau amin syidi nih...

Tapi yang ibu paling tak tahan tu, sebab kat umah tokwan amin sentiasa je buleh tgk youtube kegemaran amin tu, bila p rumah orang amin tanya " ada wifi tak?"... OMG..OMG... mana ibu nak letak muka nih.. bukan semua rumah orang ada wifi ok.. mana boleh budak 2 tahun tanya soalan macam tuh... soalan tu untuk budak2 remaja ok.. x sesuai tau amin nih... ni mesti chumim n mak teh yang ajaq nih.. Apau chumim n mak teh nih.. dan ini juga bermaksud, ibu kenalah packagekan ipad tu dengan internet sekali lepas nih... huhu... Tapi tu masa mula2 dapat hadiah ipad dari tokwan je... lepas tu bila dah lama sikit, amin makin ok.. takdaklah ke mana pon nak usung ipad tuh... tok n tokwan pon dah disiplinkan amin... maksudnya main ipad kat umah je.. takyahla sampai ke supermarket n pasar malam pon nak usung ipad... haha

Tapi yang bagusnya, banyak education games kat dalam tu... tapi tak bolehla asyik sgt dengan ipad tu k amin.. nanti rosak mata...

Ni lah cover ipad amin... yang ni kira ibu la yang hadiahkan sempena birthday amin coz amin nak cover mickey mouse... terkezut ibu bila p tanya harga cover ipad nih... maklumlah, tak pernah tau pon harga cover ipad ni sebelum nih...haha... Anak punya pasai terpaksa tau harga cover ipad.. . Apa2 pon, ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaahhhhhh

Thursday, September 6, 2012

Kisah amin n ibu..

Kisah ni berlaku sabtu lepas dalam pukul 5 petang camtu....Tok n ibu la ni tengah train amin tak  pakai diapers langsung..... Amin la ni mmg berak kat jamban cuma kencing je x pandai lagi.. selalu lupa nak habaq.... Masa kejadian tu berlaku yang ada kat umah cuma amin, ibu, bapak n tokwan.. Bapak n tokwan tengah tidoq...chumim kat KL la tengah uruskan segala urusan nak fly ke UK.. Ibu jahit baju chumim sambil sembang2 ngan amin... amin masa tu tengah main2 kereta.. Tok ada hal kat luaq..  Camnilah dialognya...

Ibu: Amin, amin dok sat na.. ibu nak p umah belakang nak jahit tepi baju chumim...
Amin: Ok..
Ibu: Sat ja na.. Satg ibu balik
Amin: Ok, bye ibu... (sambil dok main tanpa tgk ibu)

5 minit kemudian, ibu pon balik....

Amin: Ibu, ada kotoyan (kotoran)
Ibu: Kat mana?
Amin: Kat suaq n kaki Amin
Ibu: Alaaa... nape busuk2 nih?.. Amin berak dalam seluaq ka? Awat tak pangge ibu nak berak?.. (sambil membebel dan mencubit amin)

Ibu pon angkat amin p toilet... Depan pintu toilet, ada selonggok hasil buangan amin... haha... (rupa2nya amin mmg nak p berak kat toilet)...najis keluaq ikut kaki seluaq jeans.. nasib baik amin pakai jeans kaki besaq...

Ibu sambung membebel lagi sambil cubit2 amin konon2 nak bagi pengajaranla... Amin pon nangis macam nak rak.. Ibu tak pujuk pon sebab ibu tak mau amin buat lagi dah lepas ni...

Masa ibu basuh berak amin:

Amin: Sorry ibu, mintak maaf ibu.... Amin tak tahan.. tapi Amin tak yeti (reti) nak bukak seluaq....
Ibu: Ya Allah, ibu lupa... amin mana reti bukak seluaq jeans dengan tali pinggang bagai.. kalau boleh bukak pon mmg terberak dah la.... kalau seluaq pakai tidoq tu reti la..

Huhu... terus ibu peluk2 amin balik... sayang2 amin balik sebab rasa berdoasa marah2 amin camtu.. amin dah try dah nak p berak kat toilet sebenaqnya.. tapi tak reti bukak seluaq plak.. Amin ni plak jenis kalau orang tidoq, dia tak akan kacau dah... dia buat je kerja sendiri kalau tgk spa2 tidoq pon..... lepas ni kita train cara nak bukak seluaq jeans dulu k... huhu... macam2 pe'el potty train ni... Amin dah 2 tahun setengah, makanya haruslah belajar tak pakai diapers dah...Moga2 lepas ni amin tak terberak kat luaq dah... Ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhh