Blogger Backgrounds

Wednesday, December 11, 2013

Floating Market, Hatyai, Thailand

Entry kali ni ibu nak cerita pasal kita p floating market kat Hatyai... Eh.. kita tidoqla kat hatyai malam tu... yang ibu citer tadi tu masa kita nak balik.. haha.. tu la lama sgt ibu simpan entry ni sampai lupa... kita sampai hatyai dah malam.. harusla tidoq kan.. huhu... sorry na amin.. jom kita jalan2 kat floating market...

 
ibu, tokwan, tok n amin posing kat floating market.. Depa yang menjual semua dok dalam sampan.. sebab tu la tempat ni dipanggil floating market..

 
Amin n bapak plak posing.. Masa ni amin memamng takmau jalan dah... kiranya tanya kaki ada ka dak pon jawab takdakla... apppau anak ibu ni.. tapi ibu faham.. walaupon badan amin besaq, amin baru berusia 3 tahun masa ni. harusla dukung kan.. haha...sebenaqnya, kita mai kat sini untuk dinner.... tapi disebabkan keletihan perjalanan dari phuket tadi, kita tapau semua makanan n balik makan kat hotel saja... best gak makanan kat situ.. semuanya goreng tepung... tokwan beli banyak sangat makanan... kita pon tumpang makan la.. tokwan ngn tok mana larat nak perabis semua makanan tu..kan amin kan... ibu cuma beli pinggan kertas ja...hahaha

Tengok tu, amin tengah buat perangai.. takmo jalan.. ibu takdan nak tangkap gambaq org jual2 dlam sampan tu.. appau anak ibu nih... nampak x apa dia tulis kat belakang tu?... berpintal2.. ibu pon taktau jugak coz tak dan pon nak ambik tau.. amin dah letih sgt... ok, setakat ni ja coretan ibu kali ni... lain kali kita coret mencoret lagi na.. ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaahhh

Kilang Kacang2, Hatyai, Thailand

Entry kali ni pasal kita p melawat kilang kacang kat Hatyai... masa kita p phuket hari tu, masa on the way balik penang, kita singgah hatyai.. tapi tak tidoq la coz hatyai tu dekat dah ngan tempat kita.. perjalanan dalam 2 jam setengah ja... kat sini banyak sgt kacang untuk dijual.. dah anma pon kilang kacang, of course la abnayak kacang kan amin.. apala ibu ni.. ok.. jom kita layan gambaq kita sendiri kat sana...

 
budak appau naik dukung... Dah besaq pon nak naik dukung lagi..

 
tok tengah pilih kacang...

 
Ahli-ahli rombongan semua sedang pilih kacang nak bawak balik malaysia.. macamla malaysia tak dak kacang kan amin.. hehe.. tapi dah alang2 sampai harus beli... berapa la keuntungan kedai kilang ni ye?.. haha.. amin nampak tak tok n tokwan dalam gambaq ni?

Amin pon nak pilih kacang sendiri gak... 

Muka sedih sebab ibu tak bagi beli apa yang dia nak..haha

Kedai kat kilang kacang ni bagi makan mee free.. makanya rezeki jangan ditolak ya kawan2... jom kita makan.. tapi pedas sgt2... amin makan sampai mulut jadi merah.. sedap kot.. ibu malaih makan mi... bapak yang habaq kata pedas... ok.. setakat ini saja coretan ibu kali ni... ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaaahhh

Bel Air, Phuket

Assalamualaikum amin... lama sungguh entry ni tunggu turn dia nak publish... memang masa sgt mencumburui ibu la ni.. tapi takpa, kita sambung na entry kita p phuket... buat2 macam baru balik phuket la no.. hehe.. ibu nak cerita tempat kita bermalam masa p phuket hari tu.. nama hotel ni Bel Air... kita ikut ja apa hotel yang depa bagi sebab kita ambik pakej kan... tapi memang best la hotel ni.. selesa sgt2... jom kita layan gambaq na... ibu tak tau dah nak karang ayat ni... ayat scientific ja penuh dalam otak ibu la ni.. mintak maaf na amin.. 

Gambaq yang last ni katak puru yang amin beli.. Katak puru ni diperbuat daripada kayu... bila kita tarik kayu kat badan dia n gesel kat atas badan dia, bunyi yang keluaq sebijik bunyi katak... sangat creative disitu...Amin suka sgt sebab colourful gitu... yang bestnya, kita beli kat tempat mahai.. haha.. nak buat camne.. rasa cam ok dah harga tu.. kita beli 120 bath... betoila eja bath lagu ni.. hentam saja la amin no.. tapi bila kita sampai kat kedai lain, harga dia 80 bath ja... haha... ibu sedikit ralat disitu.. ok sayang... nanti kita cerita lagi ya... ibu sayang amin sgt2.. ummuuuaaahhh..

Diaper free

Hari ni entry ibu pasal diaper free or dalam bahasa lainnya ialah tak pakai diaper dah la amin mursyidi ibu sorang ni... Ibu terbaca salah satu blog yg ibu follow pasal diaper free.. so, ibu pon nak tulis sket la pasal ni.. saja nak buat rekod.. Dah lama ibu x tulis pasal amin dalam blog ni... busy apa ntah ibu ni.. keja x siap2 jugak.. haha.. ok, sambung balik pasal diaper free ni.. Amin x pakai diaper ni dah lama dah.. Start bulan April 2013.. sekarang ni bulan Disember 2013 kan.. makanya almost 8 bulan dah la amin x pakai diaper... maksudnya Amin start tak pakai diaper masa umoq amin 3 tahun sebulan... kira ok la kan... tu pon bukan ibu yang train... hahha... tok yang train... masa tu amin ponteng sekolah sat.. balik dok ngan tok sebulan.. tup2 ibu tengok amin dah x pakai diaper... kalo nak harap ibu, sampai la ni la amin pakai diaper.. kiranya sampai amin malu la nak pakai diapers baru ibu x bagi pakai... hahaha.. dah la ibu jenis beli diaper banyak2 sekali.. makanya masih ada 3 peket besaq diaper kat rumah kita yang tak digunakan... kita siman kat abdullah la no... mintak maaf na amin... banyak sgt kekurangan ibu amin ni dalam bab2 mendidik anak kecik nih.. apa2 pon ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaaahhh