Blogger Backgrounds

Wednesday, March 31, 2010

What is hysterectomy?


A hysterectomy is a surgery to remove a woman's uterus or womb. The uterus is where a baby grows when a woman is pregnant. The whole uterus or just part of it may be removed. After a hysterectomy, you no longer have menstrual periods and cannot become pregnant.

During the hysterectomy, your doctor also may remove your fallopian tubes and ovaries. The ovaries produce eggs and hormones. The fallopian tubes carry eggs from the ovaries to the uterus. The cervix is the lower end of the uterus that joins the vagina. These organs are located in a woman’s lower abdomen.


If you have not yet reached menopause and:
1.You keep your ovaries during the hysterectomy, you may enter menopause at an earlier age than most women.
2.Your ovaries are removed during the hysterectomy, you will enter menopause. You can talk with your doctor about ways to manage menopausal symptoms, such as hot flashes and vaginal dryness.


Types of hysterectomy:


1.Partial, subtotal, or supracervical removes just the upper part of the uterus. The cervix is left in place.
2.Total removes the whole uterus and the cervix.
3.Radical removes the whole uterus, the tissue on both sides of the cervix, and the upper part of the vagina. This is done mostly when there is cancer present.

How is a hysterectomy performed?


There are different ways that your doctor can perform a hysterectomy. It will depend on your health history and the reason for your surgery.


Abdominal hysterectomy. This is done through a 5- to 7-inch incision, or cut, in the lower part of your belly. The cut may go either up and down, or across your belly, just above your pubic hair.


Vaginal hysterectomy. This is done through a cut in the vagina. The doctor will take your uterus out through this incision and close it with stitches.


Laparoscopic hysterectomy. A laparoscope is an instrument with a thin, lighted tube and small camera that allows your doctor to see your pelvic organs. Your doctor will make three to four small cuts in your belly and insert the laparoscope and other instruments. He or she will cut your uterus into smaller pieces and remove them through the incisions.
Laparoscopically assisted vaginal hysterectomy (LAVH). Your doctor will remove your uterus through the vagina. The laparoscope is used to guide the procedure.


Robotic surgery. Your doctor uses a special machine to perform the surgery like laparoscopic surgery. It is most often done when a patient has cancer or is very overweight and vaginal surgery is not safe.


Why do women have hysterectomies?


Hysterectomy may be needed if you have:


Cancer of the uterus, ovary, cervix, or endometrium. Hysterectomy may be the best option if you have cancer in these organs. The endometrium is the tissue that lines the uterus. If you have precancerous changes of the cervix, you might be able to have a loop electrosurgical excision procedure (LEEP) to remove the cancerous cells. Other treatment options can include chemotherapy and radiation. Your doctor will talk with you about the type of cancer you have and how advanced it is.

Fibroids are non-cancerous, muscular tumors that grow in the wall of the uterus. Many women with fibroids have only minor symptoms and do not need treatment. Fibroids also often shrink after menopause. In some women, fibroids can cause prolonged heavy bleeding or pain. Fibroids can be treated with medications. There are also procedures to remove the fibroids, such as uterine artery embolization, which blocks the blood supply to the tumors. Without blood, the fibroids shrink over time, which can reduce pain and heavy bleeding. Another procedure called myomectomy removes the tumors while leaving your uterus intact, but there is a risk that the tumors could come back. If medications or procedures to remove the fibroids have not helped, and a woman is either near or past menopause and does not want children, hysterectomy can cure problems from fibroids.


Endometriosis. This health problem occurs when the tissue that lines the uterus grows outside the uterus on your ovaries, fallopian tubes, or other pelvic or abdominal organs. This can cause severe pain during menstrual periods, chronic pain in the lower back and pelvis, pain during or after sex, bleeding between periods, and other symptoms. You might need a hysterectomy when medications or less invasive surgery to remove the spots of endometriosis have not helped.
Prolapse of the uterus. This is when the uterus slips from its usual place down into the vagina. This can lead to urinary and bowel problems and pelvic pressure. These problems might be helped for a time with an object called a vaginal pessary, which is inserted into the vagina to hold the womb in place.


Adenomyosis. In this condition, the tissue that lines the uterus grows inside the walls of the uterus, which can cause severe pain. If other treatments have not helped, a hysterectomy is the only certain cure.


Chronic pelvic pain. Surgery is a last resort for women who have chronic pelvic pain that clearly comes from the uterus. Many forms of pelvic pain are not cured by a hysterectomy, so it could be unnecessary and create new problems.


Abnormal vaginal bleeding. Treatment depends on the cause. Changes in hormone levels, infection, cancer, or fibroids are some things that can cause abnormal bleeding. There are medications that can lighten heavy bleeding, correct irregular bleeding, and relieve pain. These include hormone medications, birth control pills, and nonsteroidal anti-inflammatory medications (NSAIDs). One procedure for abnormal bleeding is dilatation and curettage (D&C), in which the lining and contents of the uterus are removed. Another procedure, endometrial ablation, also removes the lining of your uterus and can help stop heavy, prolonged bleeding. But, it should not be used if you want to become pregnant or if you have gone through menopause.


Very rarely, hysterectomy is needed to control bleeding during a cesarean delivery following rare pregnancy complications but this thing happened to me during my delivery...There are other methods doctors use to control bleeding in most of these cases, but hysterectomy is still needed for some women.
Article were taken from The National Women's health Information Centre, US Department of Health and Human Services..

Tapak kaki sebesar 2 jari Ibu... Ummuuaaahhh


Selalu kita dengaq orang cakap camni kalu tgk citer sedih.... " emak bela kau dari kaki sebesar 2 jari emak, sampai hati kau buat emak camni?".... huhu, sedih sungguh hati emak itu... maklumlah bela anak dari kecik, bila besaq wat macam2 plak kat mak...


Saje je, dialog sedey yg kat atas tu... Ini sume pasai semalam tgk kaki my son, tetiba terasa plak nak ukur, betoi ka sebesaq 2 jari ibu?... ukur punya ukur, betoi rupanya apa yang orang dok kata tu..... begitulah hebatnya kekuasaan Ilahi...


Lepas ukur tu tetiba je tangan ni rasa gatal nak tangkap gambaq.... hehe... ni sume sebagai bukti untuk amin mursyidi supaya bila besaq nnt jgn dok lupa dulu2 tapak kaki tu sama besaq je dgn 2 jari ibu... jgn nak berlagak ngan ibu ye bila besaq nanti.... ummuaaahh.. ummuuuaahhh...

Wednesday, March 24, 2010

Amin Mursyidi- Welcome to the Planet of the Earth






Tepat pukul 3.09 pagi, 4 mac 2010, lahirlah Amin Mursyidi bin Mohamad Nazil ke dunia yang fana n penuh pancaroba ini....Semoga Amin menjadi manusia yang tabah menempuhi segala dugaan dan cabaran dan menjadi kebanggaan ibu dan bapak....


Kronologi kelahiran Amin Mursyidi....

Ibu masuk hospital 27 February 2010.... Depa suruh ibu relax kat hospital kot coz ibu tak dak rasa pon nak bersalin lagi... So, jadilah ibu bahan eksperimen oleh dr2 pelatih kat situ... Ok la tu, selalu ibu yang buat eksperimen, but this time, ibu plak jadi bahan eksperimen... hehe...

Kiranya 5 hari gak la ibu berehat kat sana... Makan, tido n baca buku citer je la keje ibu kat c2... huhu... bosannya hanya Allah yang tahu.... nak jalan2 sgt depa x bagi coz depa kata ibu ada darah tinggi... hehe.. tapi bila refer kat dr pakar, dia kata bukan darah tinggila... hehe... ibu pon syok la.. x yah la nak susah hati pasal blood pressure nih...

Start 2 March 2010, ibu di'induce' kali pertama... Tapi x dak apa pon yang berlaku kat ibu... Amin still dok relax je dalam rahim ibu.... Then, depa induce ibu lagi for the second time... Hehe.. Ibu still leh relax coz x rasa apa pon.... So, sbb nothing happened, pada 3 March 2010, depa induce ibu sekali lagi for the third time... huhu.... selepas beberapa jam di'induce' kali ketiga pon ibu still x rasa apa2 lagi... So, ibu relax je la sambil berdebar2... Ibu pon x tau apa yang nak jadi coz ibu rasa cam biasa je... Dr mai check bukaan ibu, but still closed.... hehe.. Amin x mo kuaq lagila... Amin suka dok dalam rahim ibu... Sayang anak ibu nih... X mau jumpak ibu lagi ye...
Malam 3 march 2010 dalam pukul 8 macam tu depa tolak ibu masuk labour room... Ibu jalan je pi labour room coz ibu kan ok je... tapi, sekerat jalan depa tolak ibu naik wheel chair.. tak tau pasaipa.. Ibu naik je la coz mmg best kan kalau x yah berjalan nih... Siap ada orang tolak lagi...
Dalam kul 8.10 pm, ibu dah tido kat atas katil dalam labour room tu... Masa ni ibu tak tau nak wat pe... So, ibu berzikir banyak2... Mintak supaya Allah permudahkan proses kelahiran Amin nih.... Lepas tu dalam kul 8.30pm camtu, datang la 3 org dr... Depa mai untuk pecahkan amniotic fluid ibu... lama gak la proses tu... Sakit la ibu rasa... Depa macam gilir2.. dr ni x leh buat, dr no. 2 plak try...pastu dr no. 3 plak buat.. tapi x pecah pon benda tuh.. Ibu rasa cam nak tendang je dr2 tu sume.. nasib baik ibu leh bersabar lagi.. hehe... pastu, ibu tgk jam kul 9.oo pm.. then terus ibu rasa cam sayu je n then terus rasa cam gelap... Ibu collapse kot.. Ibu ingat ibu dah meninggalkan alam yang fana nih.... Nauzubillah... Ibu mintak dipanjangkan umur untuk tgk Amin membesar... Amiiiiinnnn..........

Tiba2 ibu sedaq balik.. Ibu tengok jam... masa tu pukul 1.45 pagi 4 March 2010...Lama gak la ibu collapse....Dekat 5 jam jugak la... Depa suruh ibu push.. So, ibu pon push.. tapi ibu rasa cam ibu push sekali je... Pastu ibu dengaq cam depa kalut2... N then ibu dengaq ada orang jerit "operation theatre".... huh... Ibu dah tau, depa nak tolak ibu masuk dewan bedah.. Depa tukaq baju ibu... pastu terus tolak ibu dengan laju sekali.. masa depa tolak tu, ibu nampak bapak Amin dok usap2 kepala ibu... Muka bapak sedih je... Ibu dah x leh nak cakap apa dah masa tu....

Pastu dalam "OT" tu punyala sejuk... rasa cam dok dalam peti ais je... pastu sume dr memperkenalkan diri la plak... depa cakap camni... "Saya dr......, saya pakar bius"... " saya dr...., saya pakar bedah".... "Saya....".. Ibu x dengaq dah lepas tu coz ibu dah berada di langit ketujuh... hehe... dah di awangan la tu maksudnya.... Amin dikeluarkan dari rahim ibu pada pukul 3.09 am, 4 march 2010...Lepas tu ibu sedaq balik bila depa mai tunjuk Amin kat ibu... depa suh tgk jantina amin tapi ibu sibuk nak tgk muka Amin.. hehe... tapi tgk dalam khayal camtu bukan perasan pon.. huhu... Ibu x tau apa yang ibu tgk... Ibu rasa cam tgh naik roller coaster masa tuh....

Pastu, ibu dengaq depa bising2.... 'Bleeding... Bleeding"... pastu ibu rasa depa bius sekali lagi belakang ibu n then terus ibu collapse.... Ini collapse yang terus x tau apa... hehe... Bapak kata pukul 8 pagi baru ibu keluar dari dewan bedah tuh... Lamenya ibu dok dalam tu... Apa depa buat kat ibu ye?

5 march 2010... Pukul 12.30am..Ibu sedaq balik... Ibu tgk kiri kanan, rasa cam dok dalam lab yang klon manusia... hehe... Sebab kiri kanan sume manusia yang kat badan depa ada banyak wayar... tapi bila ibu tgk diri sendiri... owh... rupa2nya kat badan ibu pon berselirat wayar2 yang ibu pon tak tau apa function dia.... Adakah ibu juga diklon?...huhu...Yang penting badan ibu cuma ditutup ngan 'selimut panas'... Seksi gitu..hehe...Rupa2nya ibu dok kat ICU masa tu... Tu pon nurse yang jaga ibu yang habaq... kalu x mesti ibu x tau kat mana ibu tgh duduk tuh... Kat ICU ni best, setiap org yng sakit ada 1 nurse yang jaga...rasa cam tuan puteri je masa tuh... Tuan puteri wayar berselirat...hehe... pastu, ibu rasa cam dok kat langit ke 7 balik.... Pastu ibu sedaq balik dalam kul 2.45 pm... Depan ibu ada jam, sebab tu ibu tau kul bape... hehe...Ibu nampak bapak, tok, mak teh n kawan ibu, auntie soffiah...mak Teh tunjuk gambaq Amin dalam kamera kat Ibu tapi kena tegoq ngan nurse... hehe... cian mak teh.. Ibu pon tgk je la.. bukan nampak sgt pon... Mungkin ada lagi orang lain yang mai tgk ibu masa tu tapi ibu x nampak sebab masa tu tahap penglihatan ibu rasanya dalam 30% je... Org tanya lain, ibu jawab lain la kot masa tuh... hehe... Patu collapse balik... Kiranya masa ni, ibu asyik on n off je la... huhu...
Ibu sedaq balik dah petang.. masa tu ibu sedaq depa masuk bergilir2 mai tgk ibu... tok n tokwan, tok n tok wan belah bapak, mak n bapak menakan ibu, cousin ibu n etc... sume dah mai tgk ibu.. Tok kata, tok tepon sume orang suh mai tgk ibu takut2 x jumpak dah lepas ni coz tgk ibu macam kritikal sgt.... Alhamdulillah, lepas tu ibu dah pulih balik n boleh keluar dari ICU walaupon nampak macam kritikal gak la... huhu....
Masa ibu kat ICU nih, tok kata, nurse yang jaga Amin... cian Amin kan x dapat dok ngan ibu lagi.. Amin pon x tgk ibu lagi...Lepas ibu dah masuk wad biasa baru depa serahkan Amin kat tok.. Amin pon lepak kat hospitallah dengan ibu...Cian Amin.. lama gak la Amin tido dalam baby court yang tilamnya keras tu kan?... tapi x pe... yang penting Amin sihat n nampak macam berdikari je... maklumlah nurse yang jaga... Depa pun banyak lagi kerja lain nak buat kan?.. tapi mmg ibu salute la kat nurse yang terlibat sepanjang ibu berada di hospital start dari sebelum bersalin sampai la lepas bersalin tuh... Depa ni mmg mesra pelanggan n sgt cekap.... Mmg org kata makan gaji halallah....

Kita sambung balik citer ibu kat wad....Lepas dari ICU tu, ibu dipindahkan ke wad biasa... Ibu dok kelas 3 je coz dekat dengan nurse... Depa takut apa2 jadi, senang depa nak tgk... Ramai org dok tanya awat ibu x dok kelas 1... hehe... kelas apa pun takpe la.. yang penting ibu jadi ketua kelas.. hehe...masa dok kat wad tu pon badan ibu penuh berselirat lagi dengan wayar n tong oksigen... Selalu ibu guna tong gas camtu time wat eksperimen... tapi ibu x guna gas Oksigen la.. hehe... Ibu mmg tido je la atas katil tuh... lenguh giler coz x larat nak beralih.. pas tu ibu rasa sgt dahaga coz ibu x dibenarkan minum air.... Fuh... masa tu Allah saja yg tau perasaan ibu.. tapi tok sapu jugak la air kat mulut ibu...Thanks mak (tok).... Hanya Allah yg mampu membalas jasa n pengorbanan mak n bapak... ummuuaaahh....
Ibu dok hospital selepas melahirkan Amin dalam 5 hari la... Kira total days ibu dok kat hospital adala dalam 10 hari camtu... huhu.... lama sungguh ibu berkampung kat hospital... Memang sejak ibu mengandung sampai ibu melahirkan Amin, memang ibu banyak berkampung di hospital... Kira muka hospitallah ibu nih... hehe...
9 March 2010... Ibu dibenarkan keluaq dari wad n boleh balik rumah... Fuh.. lega rasanya... X sabaqnya nak balik rumah.... Kitapon balik rumah.... Sampai rumah, tok wan dah belikan katil baru buat ibu coz ibu kan bedah.. so, susahla kalu tido kat bawah... Mula2 plan berpantang cam biasa la.. tido kat bawah, senang nak bertungku...hehe... Tapi x jadila.. mana leh bertungku kalu bersalin bedah...So, kita 2 org tido kat ruang tamu tengah.. hehe.. Ibu atas katil baru, Amin dalam baby court.... Ummuaaahhh.... Ibu sayang Amin sgt2...