Blogger Backgrounds

Sunday, March 11, 2012

Disney on Ice 2012....

Entry ibu kali ni pasal kita p tengok Disney on Ice 11 March 2012 yang lalu... Dah lama ibu bercita2 nak tengok Disney on Ice ni... Bila amin hadir dalam hidup ibu, lagila cita2 itu mekar semekar apam polka dot yang terlebih letak baking powder.... Alhamdulillah, akhirnya ibu boleh bawak amin p tengok Disney on Ice.. Mula2 ibu cuak gakla.. Boleh ka amin duduk n tengok persembahan sampai 2 jam tu?.. ka masuk 10 minit nak kena kuaq dah? Rugi arr beli tiket mahal2... Tapi ibu tawakkal je.. Kalau amin tak mau, kita keluaq... hehe.. Tapi yang terjadi adalah sebaliknya.. Amin really enjoy the show.... Ibu suka sgt tgk amin tepuk tangan tiap2 kali mickey mouse keluaq.. Bila mickey mouse tanya something, bila semua orang jawab 'Yesssssssss".. Amin pon jawab "yesssssss" gak kuat2... ibu rasa macam heaven je... Alhamdulillah... Ibu boleh tengok show dengan tenang... Kita p tengok Disney on Ice ni 5 orang... Amin, Ibu, Bapak, Chumim and Kak Shira... Tapi kak Shira mai lambat.. Show dah start baru dia sampai pasai kakak dia buat kenduri doa selamat... So, gambaq kak shira takdakla.. huhu...Takpa, yang penting kita semua enjoy the show that day... and tak lupa jugak terima kasih yang tak terhingga kepada kak suzy a.k.a dr suzy yang bagi diskaun untuk tiket2 kita ni...
Jom kita layan gambaq2 sepanjang show Disney on Ice 2012 berlangsung...

Ni masa baru sampai... Ni kat luaq PISA.. Amin tengah tengok banner Disney on Ice 2012 sambil2 baca nombor... Itula kerja amin kalau jumpak nombor.. Ibu kena tunggu amin baca nombor dulu.. Amin practice ke?...

Ibu n bapak dalam PISA... Masa ni show tak start lagi... Kita sampai pukul 1.45 ptg... Show start pukul 2.30 ptg... Nampak x betapa excitednya ibu dengan Disney on Ice nih?.. hehe

Ni gambaq2 amin n chumim kat dalam PISA tu sebelum show bermula...

Ni plak kat gerai2 luaq tu... Macam2 barang Disney yang depa jual... Happening sangat2.. Ibu suka sgt p belek2 barang2 tu... Belek je la.. Tak beli pon.. Pasai bila ibu tanya amin, satu pon amin tak mau... huhu... Amin kata " nak engok aje".... bagus2... ikut perangai bapak... tapi kalau barang yang amin nak, jangan harap la "nak engok aje".. ambik dan terus suruh ibu bayaq... haha

Ni masa mula2 show start.. Semua watak2 Disney keluaq sambil menyanyi dan menari... Amin excited sgt masa nih.. Siap menjerit2 lagi....

Happening giler.... Best sgt boleh tgk watak2 kegemaran ibu.. La ni depa ni pon dah jadi watak2 kegemaran amin... Amin la ni mmg suka giler ngan mickey mouse... I like..

Yang ni mickey mouse dengan semua watak- watak dalam The Nightmare Before Christmas.... Frankly speaking, yang ni memang ibu x minat... haha... Dalam semua kartun Disney, yang ni mmg ibu tak suka.. ngeh2... kartun dia tak comey...

Yang ni plak, minnie, daisy n donald duck n goofy keluaq menari n menyanyi sebelum fairy godmother mai nak sembang pasal "love".. lepas tu keluaq la segala princess yang ada dalam Disney... Uish... meremang bulu roma bila dengaq lagu2 yang kuaq tu... Semua orang boleh nyanyi sama2... enjoy sgt... Amin pon ibu tgk enjoy je... Tengok sampai melopong..

Ni "Beauty n The Beast". Belle n the beast...

Yang ni plak Aladdin n Princess Jasmine... Sangat cantik dan handsome...

Yang ni plak Cinderella dengan Prince Charming.. Memang terbuai2 la tengok depa menari n menyanyi... Best sgt...

Ni plak Mulan n Captain Li Shang.... Fantastic!!!...

Ni plak Snow White dgn Prince dia.... Rasa cam nak ajak bapak p menari sama dalam tu.. hehe

Ni plak Aurora n Prince Phillip and Princess n the frog...

Ni plak sume prince and princess keluaq menari bersama2... Romantic sgt2....

Ni plak watak2 dalam Lilo N Stitch... Sgt Menarik...

Ni plak show mickey mouse n friends...

lagi...

dan lagi...

Ni plak watak2 dalam Toy Story... Yang ni amin suka sgt... Cute..

Ni masa show dah nak habis... Sume watak keluaq n say goodbye... Wonderful... Memang betoila tagline dia "Wonderful World of Disney"

Ni amin n bapak bergambaq kenangan lepas habis show...

Ok, amin nak balik dah... bye2 semua...Amin happy sgt tengok show Mickey Mouse.. Balik citer kat tok n tokwan... Kiranya 2 hari asyik dok citer mickey mouse je... Haha... Lepas tu asyik ajak ibu tengok mickey mouse lagi... Nanti dia buat lagi kita p tengok lagi k amin.. Ibu sayang amin sgt2.. ummuuuuaaahhhh..

Friday, March 9, 2012

Amin dalam perjalanan pulang...

Entry ibu kali ni pasal aktiviti amin dalam flight hari tu... Kita naik flight lebih kurang 2 jam.. So, mestilah kena ada aktiviti kan amin?.. Kalau tak memang bosan arr... Chumim mmg sedia ada aktiviti kalau naik flight.. so, amin pon joinla aktiviti chumim ataupon dengan erti kata lain merampas aktiviti chumim.. haha... Jom kita tengok apa yang amin buat...

Ni gambaq 2 orang anje tok yang selalu gaduh.. Tapi tak boleh berenggang... huhu.. Terlalu banyak chemistry di situ... Maybe termasuk sekali biology n physic... sebab tu la gaduh selalu pon tak leh nak berenggang gak...

Aktivitinya ialah, amin ambik buku chumim n start conteng.... haha.. chumim relax je... Bab ni ibu salute la ngan chumim... Dia tak marah kalau amin conteng buku dia... Maybe dia teringat balik dia dok conteng buku kakak2 dia dulu kot... haha

Ni la hasil kerja contengan amin.... yang ni amin kata amin lukis ayam.... Ish2, tak nampak cam ayam pon... hehe

Yang ni plak amin kata amin lukis rumah... yang ni ibu boleh accept la... coz nampak la jugak bentuk rumah.. haha.. Takpa amin, berlatih lagi... lepas ni mesti boleh lukis macam2 yang ibu boleh kenai.. amin tak yah cakap pon, ibu tau amin lukis apa...

Ni masa kita ambik beg... Amin macam biasa, suka sungguh naik dok atas trolley tu... lepas sampai tu, kita lepak2 dulu bagi orang reda kat bahagian check passport tu... Lambat gak la kita p ambik beg.. Tapi kira ok la, coz kita takyah tunggu beg dok pusing2 kat tempat beg tu pasai dah ada orang tolong ambik n kumpul setempat.. kita terus ambik letak dalam trolley n terus balik... Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan kita...Oklah amin, itu je yang ibu nak citer pada entry kali nih....Ibu sayang amin sgt2... ummmuuuuaaahhhh

Bye bye Bandung...


Entry ibu kali ni plak pasai kita dah nak balik dari Bandung.... Kita ambik flight kul 8.30 pagi... Makanya, pukul 7.00 pagi kita dah keluaq dari hotel... Kereta yang kita sewa tu dah siap tunggu dah dari pukul 6.30 pagi lagi.. Tapi macam biasa la, sarapan dulu, lepak2 dulu, pastu barula p airport... Amin syidi macam biasa la, ibu gerak awal, bagi mandi then minum susu... Lepas minum susu, tengok2 amin tidoq balik.. haha... Kiranya amin tak sarapan la pagi tu... Yang bestnya amin tidoq sampai la kita naik flight... Lepas 45 minit terbang, baru la amin bangun... Ish2.. ngantuk sungguh anak ibu nih.. Jom kita layan gambaq2 kita sendiri masa nak balik hari tu...

Ni ibu n tok tengah bergossip... Bergossip pasai cukai kepala.. Chumim kat sebelah tu, cam biasala, layan jiwang la kot...Haha.. Nak keluaq dari sini kena bayaq Rp 75,000 seorang... Kiranya kita semua kena Rp 375,000 la tang tu... ish2.. nasib baik ada balance lagi duit rupiah tu... Kalu tak jenuh gak la...Baby tak kena bayaq cukai tu.... Tapi yang bestnya, mula2 dia kata amin pon kena bayaq gak... Tapi nasib baik chumim baca dah siap2... terus chumim sound la orang tu... Kalau nak harap ibu yang selalu baca instruction tak habis ni, mmg main bayaq je la untuk amin sekali... haha.. save Rp 75,000 dah tang tu... hehe.. Tengok amin tu, sedap ja letak kaki atas kerusi... huhu... Terlebih panjang dari stroller... nak kena beli stroller tinggi sket la camni... Baru ibu perasan anak ibu ni tinggi rupa2nya... Tu pon bila nurse yang dok check amin selalu tu kata amin tinggi...

Ibu, bapak, tokwan n tok berdiri sebaris... hehe...Gambaq ni chumim yang tangkap... Sebab tu chumim tak dak dalam gambaq nih... Saja la bergambaq kenangan kat airport ni.. Bandara Hussein Sastranegara Bandung... Tengok tu, amin still dok tidoq lagi.. sket pon tak jaga... memang bestlah jadi baby kan amin?

Ibu bergambaq kenangan dengan pesawat air asia... memang suka sungguhla bergambaq kenangan nih.. hehe.. Amin still tidola... Ibu ngan bapakla orang yang last sekali naik flight hari tu coz sibuk dok posing kat luaq tuh.. hehe... Alhamdulillah, kita selamat sampai kat KL pukul 11 camtu.... Ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuuaaaahhhh...

Tangkuban Perahu, Bandung

Entry kali ni ibu nak cerita pasal salah satu tempat yang kita lawati semasa kita kat Bandung hari tu... Nama tempat itu ialah Gunung Tangkuban Perahu ataupon selalu orang sebut Tangkuban Perahu je... Tempat ni memang tempat yang akan dilawati oleh pengunjung yang berkunjung ke Kota Bandung... Lepas kita p kolam ayaq panas Ciater tu, terusla kita menuju ke sini.. Nak masuk sini harga dia Rp 50,000 seorang... Kereta Rp 15,000 (bayaq parking la kot lebih kurang..huhu)....Jom ibu citer sikit pasal Tangkuban Perahu ni walaupon cerita ni ibu cedok terus je dari en. google tanpa edit ... jom kita baca untuk menambah pengetahuan..

Gunung Tangkuban Perahu terletak sekitar 30 km di utara Kota Bandung. Tempat indah ini terletak di daerah Lembang, kurang lebih 30 menit dari Bandung menggunakan kendaraan bermotor.Gunung Tangkuban Parahu mempunyai ketinggian setinggi 2.084 meter. Gunung ini menjadi salah satu daerah tujuan wisata (pelancongan) yang menarik di Jawa Barat. Lingkungan alamnya yang sejuk, dan sumber mata air panas di kaki-kaki gunungnya. Deretan kawah yang memanjang, menjadi daya tarik tersendiri. Tangkuban Perahu sebenarnya adalah gunung berapi. Dinamakan tangkuban perahu karena bentuknya yang menyerupai kapal yang terbalik.

Nama Tangkuban Perahu sendiri sangat lekat dengan sebuah legenda tanah Sunda yang sangat terkenal, yaitu Sangkuriang. Gunung Tangkuban Perahu yang dari kejauhan tampak seperti perahu terbalik, konon diakibatkan oleh kesaktian Sangkuriang yang gagal meyelesaikan tugasnya dalam membuat perahu dalam waktu semalam untuk menikahi Dayang Sumbi yang tak lain adalah ibu kandungnya sendiri. Karena begitu kesalnya tidak dapat menyelesaikan pembuatan perahu tersebut, akhirnya Sangkuriang menendang perahu yang belum jadi tersebut. Legenda diataslah yang menjadi kaitan erat dalam penamaan gunung Tangkuban Perahu.

Pesona gunung Tangkuban Perahu ini begitu mengagumkan, bahkan, pada saat cuaca cerah, lekukan tanah pada dinding kawah dapat terlihat dengan jelas, sangat kontras dengan hijaunya pepohonan di sekitar gunung tersebut. Tidak hanya itu, dasar kawah pun dapat kita nikmati keindahannya yang sangat mengagumkan. Keindahan alam inilah yang menjadikan Tangkuban Perahu menjadi salah satu tempat wisata alam andalan Propinsi Jawa Barat, khususnya Bandung.

Jalan menuju Tangkuban perahu, dikiri kanan jalan anda akan melihat hamparan hijaunya kebun teh dan juga barisan pohon-pohon pinus. Namanya juga gunung, sudah pasti setiap saat udaranya sejuk banget. Karena Tangkuban perahu merupakan gunung merapi yang masih aktif sampai saat ini, maka dari dulu sudah banyak terjadi letusan yang meninggalkan kawah sisa letusannya. Saat ini Kawah-kawah tersebut sudah dijadikan tempat wisata.Kawah-kawah tersebut antara lain Kawah Ratu, Upas, Domas, Baru, Jurig, Badak, Jurian, Siluman dan Pangguyungan Badak. Di antara kawah-kawah tersebut, Kawah Ratu merupakan kawah yang terbesar, dikuti dengan Kawah Upas yang terletak bersebelahan dengan kawah Ratu. Beberapa kawah mengeluarkan bau asap belerang, bahkan ada kawah yang dilarang untuk dituruni, kerana bau asapnya mengandung racun.


Ni amin n bapak tengah tengok kawah kat bawah tu... Memang cantik sangat2 pemandangan kat sini... Subhanallah... Kita sampai plak masa hujan baru je berhenti, tempat tu jadi sgt sejuk n sgt cantikla... Amin n chumim je la yang pakai sweater... bapak, tok wan n tok agak kesejukan la kat situ.. Ibu ok je tak bawak sweater pon pasai lemak ibu dah cukup dah nak tahan kesejukan kat situ.. hehe.. Kat sebelah bapak tu, yang nampak tangan saja tu, orang yang bagi penerangan tentang kawah2 ni semua.. Dia kerja ngan kerajaan indonesia untuk bagi penerangan dan sebagainya tentang tangkuban perahu ni.. Tapi masa kita nak balik, dia mintak duit plak.. haha... bapak bagi je la.. nak buat camne kan amin?..

Kita semua bergambaq kenangan kat mercu tanda /papan tanda Gunung Tangkuban Perahu tu.. Suasana nampak macam suram je coz baru lepas hujan.. Tapi ibu suka suasana camtu.. Tapi satu je yang ibu tak suka kat sini... Tak boleh menikmati keindahan alam dengan tenangnya pasai depa dok mai paksa kita beli barang... ish2... dah kata takmau pon depa dok ikut gak nak suruh kita beli barang yg depa jual tu.... Camne tuh?... Bab tu mmg semua orang tension la...

Satu lagi gambaq family kita dengan pemandangan kawah gunung berapi tu... Nampak x muka amin camne?... Masa ni amin tengah nangis pasai orang tu ambik kamera kita.. amin tak bagi.. Amin kata " kamera ibu.. kamera ibu..".. Haha.. Orang tu nak tolong tangkap gambaq la amin... Kalau tak, kita tak dak la gambaq 1 family camnih.. hehe.... Alhamdulillah, Allah bagi kita peluang melawat tempat2 camni... Semoga Allah memberi rezeki lagi kat kita untuk p melawat tempat2 lain plak.. Insyaallah.. Ibu sayang amin sgt2... ummuuuuuuaaahhhh...

Air Panas Ciater, Bandung

Entry ibu kali ni pasal kita p melawat Kolam Air Panas Ciater.... Ni kiranya salah satu tempat yang kena p melawat la kalau dah sampai Bandung tu... Makanya, kita pon kita pon dah jejak kaki ke sana... alhamdulillah....Time kita p tu, hujan lebat sangat... Tapi kita redah jugak coz dah tak dak masa dah... Alhamdulillah lepas tu hujan berhenti... Syukran Ya Allah... Jom kita layan gambaq2 kita sendiri kat sana...

Ni masa baru2 sampai... Tangkap gambaq sat depan kedai Sunan Ambu nih.. Restoran la kiranya nih... Amin macam biasa, kita ikat ketat2 dalam stroller.. hehe

Kat belakang Amin tu kolam ayaq panas... Masa mula2 masuk, rasa sgt panas, bila dah dok lama sket, terus rasa ok.. Tu dari cerita bapak, tok, tok wan n chumim la coz ibu tak masuk pon dalam kolam tuh.. Ibu kan jaga amin dengan jayanya... Lepas masuk dalam kolam tu sat ja, hujan turun dengan lebatnya, tu yang ibu ngan amin berlindung siap2 dah kat bawah bumbung tuh.. hehe..

Bapak n chumim main ayaq hangat... ish2... gambaq2 lain x leh boh dalam nih.. x tutup aurat.... haha...

Ibu, bapak n amin kat bawah bumbung... Masa ni bapak nak mai jaga amin plak.. Nak suh ibu rasa ayaq hangat tu plak.. Malas la ibu ngan ayaq hangat nih... Dah la hujan... Last2 sume orang mai berhimpun kat bawah tempat yang ibu n amin duduk tadi..

Ni dua orang anje tok... suka berebut kuasa dua orang nih... Tapi chumim selalu kalah la ngan amin... haha.. ibu suka tengok amin gaduh ngan chumim pasai berebut tok... " mak aya".. mak saya... nyomel sungguh ibu rasa...

Kita semua kecuali chumim berteduh kat bus stop.. haha.. mana ada bas.. Tapi tempat dia cam bus stop je... Mas ni hujan lebat sgt.. Walaupon kita ada payung yang di sewa... Dasat2.. satu payung 20,000 rupiah... Sewa je la sebab kalau x sewa kang basah lencun plak.. haha

Amin ngan chumim... Ibu suka gambaq nih.. Dua2 orang merah biru di bawah payung biru.... I like... Nampak sgt cantik... Masa ni tengah hujan tau, tapi tak nampak cam hujan pon amin kan? heran gak ibu tengok gambaq nih..

Ibu dan anak sedang berpayung menuju ke tempat makan... Amin hari tu asyik nak peluk chumim je.. Mentang2la, baju sama kaler...Maka ibu pon jalan la berdua2an dengan bapak dengan senang hati.. Tok plak berdua2an dengan tokwan... Ooopppss... baru ibu perasan, kita mmg berjalan berpasang2an... tapi ada satu pasangan tu berdukungan... hehe...

Ha, ni baru berjalan berpasangan... Masa ni chumim dah tak larat dah la nak dukung amin tuh.. hehe

Ni anje tok... sapa lagi, amin syidi la... nasib baik adik amin tak lahir lagi... Nanti bulan 6 nih, kita tengok, amin hilang takhta x... hehe.. ka amin still mengekalkan takhta sebagai cucu anje tok... hehe... Oklah, setakat ni saja cerita kolam ayaq hangat di Bandung... Macam tak dak citer sgt pon.. maklumlah hujan.. takkan nak berendam hujan2 kot amin nu?... Len kali ada rezeki kita p lagi na amin... Insyaallah... Ibu sayang amin sgt2.. ummuuuaaahhhh

Thursday, March 8, 2012

Rumah Sakit Advent, Bandung

Entry kali ni adalah kesinambungan dari entry lepas... Betoi ka word yang ibu pakai tu?.. hentam sajala labu.. hehe... Entry lepas, ibu janji ngan amin, ibu nak citer mana chumim p masa kita sampai kan?... Jom kita tengok kat mana chumim lepak malam tuh...

Di sinilah tempat chumim menginap pada malam yang kita sampai tuh (amin tengah rehat dengan jayanya di tempat menunggu)... Ish ish ish... Dugaan sungguh kan percutian kita kali nih.. maybe ada hikmahnya.. Kita redha je.. Semua orang enjoy je.. X mau tension tension.. Chumim dirawat di Rumah Sakit Advent pasal sakit perut dan muntah muntah yang dasyat... Kiranya chumim collapse la, sebab tu la kena warded... Dekat Malaysia x pernah masuk spital, tiba2 masuk spital kat Indonesia plak... Experience betul..

Ni kita semua dalam lift untuk ke lantai 3... Ward chumim kat lantai 3... Tokwan la bawak kita p kat wad sebab tokwan dah banyak kali p ziarah chumim masa kita tak sampai lagi tuh.. Besaq gak la hospital nih.. Hospital ni kalau kat tempat kita ala ala METRO hospital kat sungai petani tu la ibu rasa....

Nilah budak yang masuk wad kat Bandung tuh... hehe... Happy je muka bila dah sihat... Sehari semalam la chumim masuk spital nih... Lepas buat ultrasound 2 kali pasai nak cari punca chumim jadi lagu tuh, n drip bagai, chumim pon dibenarkan keluaq dari situ... Masa kita sampai tu, drip tak bukak lagi pon.. Lama gak la kita kat spital tuh... Lepas buat bayaran semua, barulah kita bawak chumim keluaq dari situ... yang bestnya, masa nak keluaq tu, jururawat bawak kerusi roda nak tolak chumim ke tempat ambik ubat... haha.. chumim siap gelak lagi coz dia kata dia sihat dah.. takmau naik kerusi roda tuh.. kalau ibu, ibu naik je... hehe...

Semua orang bergambaq kenangan dengan chumim yang jatuh sakit kat bandung... huhu

Ni nurse tengah nak bukak drip kat tangan chumim...

Tok n chumim tengah tengok laporan ultrasound yang doktor bagi.... Amin dok langut apa tuh?.. amin faham ka? Takpa2... kecik2 ni langut dulu, besaq nanti belajaq rajin2 na... baru boleh paham semua benda..

Ni la laporan ultrasound chumim tu... tak dak apa pon.. Normal je sume... Tapi nape chumim sakit ha?.. Ibu pon konpius.. hehe...

Amin tengah tengok nurse buka drip chumim... Jadi bodyguard chumim ke tuh?... kalau chumim nangis, mesti amin nangis jugak tuh...

Amin tengah baca laporan ultrasound chumim... Amin eja tulisan yg besaq tu je.. haha... Takpa2, amin usaha lagi na... lama2 boleh baca la... hehe..

Macam biasa, amin bukan boleh jumpa ATM machine nih.. mesti nak p tekan2... pastu amin akan mintak 2 ringgit kat ibu... Seringgit tangan kiri, seringgit tangan kanan... konon2 macam lepas amin tekan machine tuh, duit keluaq la... haha...Lepas tu lempaq merata... jenuh la ibu camnih...

Tokwan, tok n chumim bergambaq kenangan depan Rumah Sakit Advent tuh... mahai oo bayaran dia.. juta2... haha.. tapi juta2 rupiahla... Chumim kata dia takmo dah p Bandung lepas nih... haha... Ibu nak p lagi.. Hari tu tak dan nak shopping puas2 coz kita hanya mampu merancang, tapi Allah yang menentukan segalanya kan Amin?.... lain kali kita p lagi, kita shopping banyak2 k amin... Semoga Allah permurahkan rezeki kita... amin... Ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuaaahhhhh