Blogger Backgrounds

Thursday, November 13, 2014

arjuna beta- fynn jamal



Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

 kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda
tak jelas mata
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa


 Inilah arjuna hati ibu...ibu sayang dia sangat2...dalam gambaq ni amin pakai headphone ibu... haha.. haruslah kaler pink kan amin... jambu gitu anak ibu nih...

bagi dinasour makan ayam kat Nilai 3...
 
Ibu tujukan lagu kat atas ni khas untuk amin tau.... mmg best sgt lirik dia... silalah hayatinya wahai sayangku.... ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhhh

Thursday, July 3, 2014

Lompat tikam

Entri ibu kali ni pasal kita buat kuih Lompat Tikam sama-sama semalam.... Oh, sebelum tu, ibu nak ucapkan selamat berpuasa kepada amin dan pembaca blog kecil kita ni...Tahun ni merupakan tahun keempat ibu berpuasa sebagai ibu amin... Semoga Allah memberkati kita dan terus dikurniakan nikmat kesihatan untuk menjalani ibadah puasa pada tahun ini... amin...  Ok, berbalik kepada tajuk kita pada hari ini, lompat tikam.. Lompat tikam ni sebenaqnya kalau amin nak tau, kuih favourite ibu.... kalau kat rumah kampung haruslah tok yang buat sbb tok masak lompat tikam sgtlah sedap... sehingga menikam kalbulah kiranya... Sebab tok akan rendam beras semalaman n then blend that beras utk buat kuih ni... ibu guna tepung beras je... Nak blend beras camne, blender rosak x p beli ganti pon lagi.. hahaha... Jom ibu cerita macam mana masak kuih lompat tikam yang mabeles ni...

Lompat tikam ni kalau amin nak tau, dia ada 2 layer.. Mula2, kita masak layer bawah dulu... Ok, layer bawah ni, kita masukkan 8 sudu besar tepung beras, 1/2 sudu kecil garam, 2 cawan ayaq kosong n 1 cawan ayaq perahan daun pandan... disebabkan ibu x dak blender, ibu ramas daun pandan dengan tangan ja... ni baru betul ayaq tangan ibu... hehe... sbb ibu ramas daun pandan dgn tangan ja, makanya kaler yang keluaq dari daun pandan tu tidakla hijau mana... cuma dapat rasa daun pandan ja la... tapi sebab tak kaler hijau sgt, tak cantikla layer ni.. makanya haruslah ditambah dengan pewarna hijau.. huhu... dah x original macam tok buat... lepas tu masak atas api sederhana campuran tadi sampai jadi sebatian yang agak pekat dan berkilat... then tuangla dalam bekas...

Lepastu kita masak pulak layer yang atas... Bahan2nya ialah 3 sudu besar tepung beras, 2 1/2 cawan santan n 1/2 sudu kecil garam.... pastu masak atas api sederhana sampai pekat... then, tuang atas bekas yang kita letakkan layer bawah tadi...




                                            
 Ha.. ni la layer bawah yang kaler hijau tadi tu... tuang dalam bekas n ratakan...

ni pulak layer atas yang kita buat tadi... putih sebab kita guna santan n tepung beras ja... kita tuangkan kat atas layer yang warna hijau tadi...then, ratakan... jadi camnilah rupa dia... Lepastu, kukuskan dalam 20 minit... Lepas tu kita kena sediakan ayaq gula dia... Ibu guna gula merah tambah dengan gula melaka... masukkan ayaq n masak sampai gula merah n gula melaka tadi larut... kepekatan ayaq gula ikut citarasa masing2 na....

 Yezza... begini la rupanya kuih lompat tikam yang kita masak tadi... lemak manis berkrim... hehe

Ni pulak anak kesayangan ibu yang dok jadi tukang rasa... hehe... 5 kali suap, settle semangkuk.. Dah la rasa masa pukul 6.45 petang... hahahah... tahun depan kena belajaq posa dah anak ibu ni... ok, itulah cerita ibu kali ni... ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuaaaahhh

Tuesday, May 20, 2014

Hari Sukan Graduan Kecil 2014

Entri ibu kali ni nak cerita pasal hari sukan Graduan Kecil.. Graduan Kecil ni sekolah amin la.. Hari sukan sekolah amin ni berlangsung pada 18 Mei 2014, hari ahad lepas di Padang Sony, Seberang Jaya..Tema dia, " Kecil-kecil cili padi, Graduan Kecil beraksi lagi"....Memang bulan April n Mei ni bulan sukan sekolah2 kat Malaysia ni kot sebab ibu tengok kawan2 ibu pon letak gambaq hari sukan sekolah anak2 depa dalam facebook n instagram... Ok, Jom kita layan gambaq2 amin di hari sukan..

Masa ibu snap gambaq ni baru pukul 7 pagi.. Amin buat muka ketat sebab still mengantuk lagi.. Padahal semalam sikit punya excited nak p hari sukan.. dah susun kasut n socks kat depan pintu... Bila pagi menjelma, amin takmau bangun pulak... Amin kata kat ibu amin nak tidoq, takmaula p hari sukan.. hahha... mana boleh... sila bangun cepat amin, bas dah tunggu kat sekolah... Nampak tak gambaq kat atas tu amin dok tarik bip yang cikgu suruh pakai siap2 kat rumah... amin tak suka pakai bip.. siap tanya ibu pasaipa kena pakai.. kena pakai la sayang sebab bip ni mewakili rumah yang amin masuk... Ibu tak berapa berkenan la kaler bip ni.. tapi terpaksa pakaila amin sebab amin masuk rumah Ciku.. Memang inilah kalernya.. haha...

Lepas hantaq amin p sekolah, ibu ngn bapak p sarapan dulu... Lepas tu baru ibu n bapak bertolak ke Padang Sony.. Amin p dengan kawan2 la naik bas.. Macam cute ja budak kecik2 naik bas sekolah... alahai.. can't take my eyes of u la sayang... Gambaq kat atas ni keadaan padang yang pihak Graduan Kecil siapkan untuk hari sukan tu... Colourful... ibu sgt impressed... Cantikla..

Ni pulak khemah yang disediakan untuk ibu bapa... ada 800 biji kerusi yang disediakan.. tapi ramai gila yang kena berdiri bawah pokok.. nampak sgt yang mai tu lebih dari 800 orang kan amin... Ibu n bapak dok bawah khemah ni la sementara nak tunggu perbarisan bermula...

Tudia.. Mai dah perbarisan... Banyak sungguh cawangan sekolah ni.. Ni kira first time ibu tgk budak- budak kecik berbaris ni.. rasa nak gelak pon ada.. Perbarisan ni start dari pelajar yang berumur 3 sampai 6 tahun.. Bila sampai turn 3 tahun berjalan, dah macam anak ayam hilang ibu, ibu tengok.. merata depa pi.. hahahhaha... cute sgt2... bila mak n bapak depa panggil dari luaq, ada yang nangis..ada yang tak mau bergerak sampai cikgu kena dukung... ada yang nak pi kat mak bapak depa sampai cikgu kena buat announcement suruh ibu n bapak duduk jauh sikit dari anak... hahaha... lawak ok...

Ok..ok.. ibu dah nampak amin.... Ibu tengok perbarisan 4,5 n 6 tahun ok ja... 3 tahun tu maybe kecik sgt kot... hahah... tak boleh berhenti nak gelak ibu ni... cute sgt... amin bukan nampak ibu pon.. Bila dah settle sukan, ibu p ambik amin, amin tanya ibu, "ibu tengok dak amin berbaris?... ibu dah sampai ka belum masa tu?.. amin tak nampak ibu pon"... " of course my dear... mestila ibu dah sampai masa tu... amin yang tak nampak ibu.. sebab.....

Ni la sebab dia.. amin dok kalut sembang ngan kawan sebelah... sembang apa taktau anak ibu nih.. hehe... Nasib baik ibu berjaya snap gambaq amin walaupon orang ramai sangat... ibu snap dari jauh ja.. sebab tu amin tak nampak ibu...

Ok, senamrobik dah bermula... Ibu ada ambil video.. Nanti amin tengok kat bawah na... Memang cute sangat.. Pandai sungguh budak2 kecik menerima arahan... Kalau kat rumah boleh dengar arahan camni kan bagus amin.. hehe...

Ibu dengan tok n tokwan tersayang yang sgt2 sporting... Tok n tokwan mai dari Bukit Selambau semata2 nak bagi moral support kat amin.. Pukul 10.30 camtu tok n tokwan sampai... Saaaayyyaaannnggg tok n tokwan sangat2....

Bapak n Abdullah tengah tengok amin main sukan... Mama n Abdullah pon mai semata2 nak bagi moral support kat amin.. Semua orang sayang amin tau.... Saaayyyyaaanggg mama n adik sgt2 kan amin... ummuuaaahhhh

Amin tengah lari nak masukkan bola ping pong dalam sudu then bawa pi letak dalam bekas teloq tu ikut kaler yang dah ditetapkan... Ni nama dia proses mengenal colour... Alhamdulillah anak ibu tak buta warna... Syukur padaMu Ya Allah...

 Ok.. dah letak ikut kaler yang sepadan.. Syabas bete.. I love U... Tak lama lepas tu, dalam 2 minit lepas amin letak bola ping pong dalam bekas tu, angin pon bertiup kencang n gerimis pon mengundang... hehe... Cikgu2 pon kalut la bawak anak murid semua masuk dalam khemah.. Ibu pon cepat2 la cari tempat berlindung... Tak sampai 5 minit, hujan turun dengan selebat2nya... Memang basah lencun la walaupon kami dok dalam khemah sebab ibu dok kat tepi ja.. orang ramai sgt.. Ibu pi cari tok, tokwan, bapak, mama n adik.. Nasib baik jumpa... hehe

Tak lama lepas tu pihak Graduan Kecil pon buat announcement hari sukan dibatalkan dan akan digantikan pada lain masa dan ibu bapa boleh mengambil anak masing2 di khemah yang anak2 duduk mengikut cawangan sekolah..... hahahha... Cian anak2 semua semangat nak main sukan.. takpe, ada rezeki kita main lagi na sayang.. Amin baru main satu acara...  Bapak pon terusla meredah hujan p ambik amin.. Walaupon pakai payung, bapak basah lencun sebab hujan lebat sangat...

Amin happy sbb bila amin mai masuk dalam khemah tu, tok, tokwan, mama n abdullah ada... happy sangat2 kan amin... Tq tok, tokwan, mama n abdullah sebab mai bg moral support kat amin.. Amin really appreciate it... ummuuuuaaahhhh

Ni la video senamrobik anak2 Graduan Kecil yang ibu sempat ambik... Ibu pon taktau amin dok celah mana.. Memang mabeles... Selamat menonton sayang... Ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhh

Wednesday, May 14, 2014

Kolam Renang Majlis Perbandaran seberang Perai

Entry ibu kali ni pasal amin p berenang kat kolam renang MPSP baru ni... Kolam renang MPSP ni terletak betul2 sebelah masjid seberang jaya... Masa operasi dia setiap hari kecuali jumaat... Okla kan amin.. ibu kan kerja hari jumaat.. kita pun nak p weekend ja la kan...Untuk pengetahuan amin, Amin bukan suka pon nak pi berenang kat swimming pool semua ni.. Ibu ja yang terlebih excited... haha.. Ibu kalau boleh nak anak ibu pandai berenang.. Semua ni untuk keselamatan amin jugak.. Lagipun berenang ni baik jugak untuk kesihatan.. Masa amin umoq 2 tahun ibu dah start dedahkan amin dengan aktiviti berenang ni..  Tapi masa tu amin memang takut sangat.. memang melekat ja atas ibu.. Bila ibu rendam dalam ayaq mula la meraung macam kena pukul.. adoyai.. ibu pon give up n tak jadila join kelas swimming utk amin.. Nasib baik duit boleh dapat balik.. kalau tak buat rugi ja.. hahha... Lepas tu masa amin 3 tahun, ibu try lagi nak bagi amin masuk swimming class... sama jugak.. bila rendam dalam ayaq meraung macam kena rotan... Pastu cakap kat ibu amin nak tengok ja depa swimming.. amin dok tepi ja... hahaha...Bila dah masuk 4 tahun ni, ibu try dulu la bagi amin biasa dengan swimming pool then baru kita hantaq swimming class k..

Ha, hari ni bapak cuti, makanya bapak akan bertugas sebagai instructor berenang amin.. berenang la sgt... Duduk kat tebing sampai setengah jam baru nak celup kaki dalam ayaq... tu pon jenuh pujuk.. Siap marah ibu pasaipa swimming suit amin ni pendek sgt... malu la apa la.. haha... takpala, bukan ada orang tengok amin pon... ibu n bapak ja... Nanti ibu beli yang seluaq panjang na amin... Ibu rasa cute kalau tengok budak-budak pakai baju renang takat peha tu.. haha.. tak senonoh kan ibu ni...

Ha, sampai panas terik baru mau masuk dalam ayaq... ok, dah boleh senyum... ibu kata dah, syok tau masuk dalam swimming pool ni...

 Ok, bapak a.k.a instructor tak bertauliah sedang mengajar anaknya mengodekkan kaki dalam ayaq...

Ish.. ni nama dia buli bapak... ada ka suruh bapak tolak dia merata p keliling kolam tu... Cian bapak.. Dah macam tengah mesin rumput ibu tengok... hahahhaa

ok.. dalam setengah jam camtu, amin dah pandai kodek kaki sendiri.. Ibu suruh amin feeling jadi ikan ka, ship ka... barula amin start kodek kaki.. amin kata amin nak jadi itiklah... haha.. suka hati amin la jadi apa pon.. yang penting jangan takut ayaq dah lepas ni..

Lepas dah pandai kodek kaki dalam ayaq tu, bapak pon naik la atas... tinggalla amin sorang2 dalam kolam renang tu... Saja ja bapak biaq amin dalam kolam tu sebab bapak kata nak suruh amin pandai balance kan badan.. nanti senang la nak berenang... Ibu risau.. tapi bapak kata biaq ja.. camne amin nak berdikari, ibu asyik susah hati ja..... biasalakan amin.. hati ibu mana sama ngan hati bapak...

Lama sikit amin buang pelampung pulak... dok berjalan pulak la dalam kolam renang tu.. Nasib baik 0.5 meter ja kolam ni... Amin tau dak anak2 kawan ibu dah pandai berenang kolam org dewasa dah umoq sama dengan amin.. Amin baru nak belajaq masuk dalam ayaq.. hehe.. Takpala amin... cepat ka lambat ka, yang penting boleh berenang sudah...Tapi kali ni ibu bawak amin pi swimming pool amin dah berani sikit... Siap takmau balik lagi... Nanti kita pi lagi na sayang.. Nak masuk Kolam renang MPSP ni bukan mahal pon.. Budak rm 1.50, dewasa rm 3... Nanti ibu bawak amin p lagi na... Lepas tu kita masuk swimming class na.. Takmo meraung meraung dah tau... Amin dah besaq dah ni... Nanti ibu cubit baru tau... hehe..Ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhh

Wednesday, May 7, 2014

Kereta Biru- Hadiah dari Pak Chaq

Entry ibu kali ni pasal kereta biru amin... Kereta biru ni Pak Chaq hadiahkan kat amin sempena birthday amin yang ke 2, masa tu tahun 2012... Thank you so much Pak Chaq.. Amin sayang Pak Chaq sgt2... Walaupun amin dah dapat kereta ni 2 years ago, tapi ibu tak cerita lagi sebab amin takut sgt nak naik kereta ni.. Kereta ni sgt hebat n dasyat sebab ada robot boleh pusing2 kat depan n panel dekat stereng keluaq tulisan A,B,C until Z... Dekat belakang tu ada radio, siap boleh main MP3... boleh cucuk pendrive n masukkan cd plak tu... Memang mabeles... Pak Chaq punya pilihan memang dasyat... Sayang Pak Chaq ketat2...

Selepas 2 tahun baru amin berjaya hilangkan ketakutan kat kereta ni... Kereta ni dok simpan elok n bertutup dengan kain ja kat rumah tok n tokwan sebab sebelum ni kalau amin nampak ja kereta ni mesti amin lari n nangis... Tok n tokwan kata kat ibu tak payah paksa amin naik.. Nanti sampai masa main akan naik sendiri... Ibu hairan jugak sebab ibu tengok anak kawan2 ibu relax ja naik kereta camni... Tapi amin ni memang fobia dengan benda bunyi2... sampai la ni.. ibu pon taktau pasaipa... La ni pon kalau ibu on kan radio or music box kat belakang tu, amin akan lari, takmau dah naik kereta tu... Robot kat depan tu pon tak boleh play.. kalau play nnt amin nangis sebab takut... Uish.. Pak Chaq beli kereta ni mahal sgt sbb function dia yg banyak tu.. tapi amin mute kan semua benda plak.. huhu... Tapi tok n tokwan kata nanti amin ok la tu... La ni amin mau naik kereta ni pon dah kira ok...

La ni amin kongsi la naik dengan adik.. Ni masa baik la... masa gaduh, sekupang pon tak laku kata orang kedah...Masa amin dapat kereta ni adik tak lahir lagi.. La ni adik pon dah 2 tahun... Yang bestnya adik langsung tak takut naik kereta ni.. Kalau robot tu naik pon adik ok ja.. Kalau ibu on music box pon adik relax.... Amin apa lagi, lari la.. siap ajak adik lari sekali.. haha...

Itulah kisahnya amin bersama kereta biru hadiah dari Pak Chaq... Amin memang sayang sgt dengan kereta ni... Tapi kereta ni kita tinggal kat rumah tok tokwan la.. mana boleh bawak mai rumah kita... Rumah kita kecik sgt.. haha... Boleh start enjin ja la kalo amin bawak kereta ni mai rumah kita... berjalan sikit ja berlaga semua benda... Takpa, kita main kat rumah tok tokwan sudah.. Kitakan balik tiap2 minggu kan amin... Ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuuuuaaahhhhh

Tuesday, May 6, 2014

Rak Cars

Entry ibu kali ni nak cerita pasal rak kayu Cars amin... Amin ni memang peminat tegar Cars la... Semua benda nak Cars... Dari baju, cadar, carpet dan lain2 lagi, semua nak yang ada character Cars... Ibu layankan aje sebab ibu pon rasa Cars ni sgt cute... Ibu sebenaqnya dari kecik dah ajaq amin bagi suka Mickey Mouse.. tapi tak jadi.. sebab bila amin masuk 3 tahun dah pandai pilih barang sendiri, semua amin nak Cars... Tapi takpelah, anak lelaki, ok la dengan Cars... hehe..

Rak kayu Cars ni ibu beli online ja... masa tu dia buat promotion... Harga dia jadi RM 165 sekali pos... Kira ok la kan amin.. Kalau tak, nak bayaq duit pos pon dah RM 20.. Sebelum ni ibu dok survey harga, semuanya RM 200 lebih x termasuk pos.. Ibu rasa macam mahal la pulak.. hehe.. Lepas tu bila ada offer macam ni teruslah ibu grab satu untuk amin... Tengok tu, amin syok ja dok belek batang kayu rak tu.. Sat na, satg bapak pasang kat amin..

Ok, bapak dah start pasang dah... Senang ja nak pasang rak ni.. Kena ada screwdriver ja... Bapak pon pasang la dengan jaya untuk anak kesayangan dia...Amin lepak ja tengok bapak pasang sambil makan mr potato...

Yeayyy... Dah siap dah bapak pasang rak ni untuk amin... Tinggai nak susun bekas dia ja kat atas rak tu... Ada sembilan bekas semuanya untuk disusun atas rak tu... Yang tu kerja amin la pulak... takkan nak suruh bapak susun kan amin?... senang saja nak susun bekas tu kan...

 Yezza... amin dah susun bekas tu kat rak tu... sambil susun sambil kira...

Ok, time for posing sebelah rak yang dah siap dipasang.. rak ni nak letak amin punya toys yang banyak2 tu la... baru la tak semak rumah.. tapi satu ja kelemahan rak ni.. rak ni takdak penutup.. biasanya toys amin ibu letak dalam box yang ada tutup tu... Ibu kena selalu vacuum la rak ni.. takpa, amin punya fasal, vacuum pon vacuum la... ok.. nanti kita cerita lagi na amin.. ibu sayang amin sgt2... ummuuuuaahhhh

VICO- Johan pertandingan mewarna

Entry ibu kali ni nak cerita pasal pertandingan mewarna masa hari mesra alam sekolah amin bersama VICO bulan Januari 2014... Sekolah amin ni nama dia Graduan Kecil.. Amin masuk sekolah ni sebab dekat sangat dengan rumah n sistem dia macam ok bagi ibu.. Yuran tak payah cerita la kan...macam biasa la.. mana ada yuran kindergarten murah dah la ni... hehe

Petang tu bapak p ambik amin kat sekolah sebab ibu balik lambat sikit.. Kelas ibu pukul 6 hari tu.. Lepas ibu balik, ibu tengok ada VICO pek besaq... Ibu tanya bapak, awat beli VICO?.. bukan selalu kita minum MILO ka?.. Bapak kata, tengokla dulu.. hehe..

Ibu pon p la tengok dekat2... Rupa2nya amin dapat Johan pertandingan mewarna...  Cute ja ibu rasa... Simple ja amin kaler... Tapi sebab ikut kaler VICO tu kot.. sebab tu dapat johan.. Tapi yang penting, ibu proud of u my son..... Lepas ni bolehla kita masuk pertandingan mewarna lagi... Nanti kaler elok2 lagi na...hehe... ibu sayang amin sgt2.. ummmuuuaaahhh
 

Monday, May 5, 2014

Rumah P. Ramlee

Entry ibu kali ni nak cerita pasal kita p melawat Rumah P. Ramlee masa cuti Hari Buruh (1/5/2014)baru ni... Rumah P. Ramlee ni merupakan rumah kelahiran seniman lagenda negara, Tan Sri P. Ramlee.. Saja ja ibu n bapak bawak amin jalan2 penang walaupun setiap hari ibu pi penang belah pulau... Jom kita layan gambaq2 kita kat sana..

 
Amin n bapak posing kat depan batu tanda rumah P. Ramlee.. tu lah alamat rumah ni.. Lot 2180, Jalan P. Ramlee, Pulau Pinang... Ibu pun baru 3 kali sampai sini walaupon dok Penang lama dah..

Amin n bapak posing kat depan rumah P. Ramlee... Nanti bila amin besaq, amin tengok kat sini, amin tau dah la yang amin pernah pi Rumah P. Ramlee...

Ibu n bapak pulak posing bawah rumah P. Ramlee... Tq amin sebab tangkap gambaq ibu n bapak ni... Asyik gambaq amin n bapak ja.. ibu pon nak interframe gak.. hehe...Rumah P. Ramlee ni macam rumah orang dulu2 la.. Bawah dia kosong ja.. boleh lepak petang2.. Zaman la ni tak dah rumah macam ni... Kalau ada pon depa dok preserve rumah lama ja...

Amin kat beranda rumah P. Ramlee... Memang menggamit memori betulla bila ibu tengok beranda ni...Teringat kat rumah toknek kat Kubang Semang.. Tapi la ni dah takdak la beranda semua ni.. Dah bertukar rupa dah rumah toknek pon.. Amin memang tak dan tengok la...

Ni amin kat tangga sebelum nak masuk dalam rumah P. Ramlee... Kat dalam tu ada gambaq2 P. Ramlee n mak n bapa dia... Banyak gambaq P. Ramlee masa sekolah.. Sayu ja ibu tengok...Semoga roh mereka semua ditempatkan di kalangan orang beriman.. Sedekah Al-Fatihah na amin....

Ni la pintu masuk rumah P. Ramlee.... nampak x kat dalam tu ada banyak gambaq2... Gambaq2 tu la yang ibu cerita kat atas tadi.. tapi semua gambaq hitam putih... Simple ja rumah P. Ramlee ni.. Ada 1 bilik n dapur n ruang tamu... Tapi cantik...

Kat bawah rumah ada perahu n basikal... Semua benda ni merupakan benda2 kesayangan P. Ramlee masa dia dok kat sini dengan mak n bapa dia...

Ni la basikal kesayangan P. Ramlee... Dia guna p sekolah n p melewaq area rumah dia... Basikal tua la... Zaman dulu kira hebatla basikal ni...

Amin n bapak kat atas pangkin bawah rumah... Ni tempat depa lepak petang2 la kot.. Biasanya orang dulu2 ada pangkin kat bawah rumah.. Petang2 sembang dengan jiran2... orang la ni bukan takat pangkin, jiran sebelah kenal ka dak pon taktau.. haha... semua sibuk mencari nafkah.. balik malam n terus tidoq.. taktaula zaman amin nnt macam mana.. ibu doakan amin dapat menempuh kehidupan dengan baik.. amin.. Yang tu ja la ibu nak cerita sempena kita melawat rumah P. Ramlee hari tu... Ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuaaahhhh

Wednesday, April 30, 2014

Sushi King

Entry ibu kali ni nak cerita pasal kita p Sushi King.. Kita p Sushi King ni 15/4/2014 hari tu...Kita p yang dekat Autocity tu.. Ibu sebenaqnya teringin sangat nak makan sushi pasal lama dah tak makan.. Biasanya ibu akan makan dengan kawan-kawan kalau nak makan Sushi King ni.. Tapi kali ni, saja ibu nak suruh bapak belanja.. hehe.. Bapak amin dengaq sushi pon sedih dah.. Nak ajak p makan sushi pulak kan?... haha.. Bapak mana lalu nak makan sushi semua ni.. biasala orang kampung... ibu pon orang kampung jugak tapi ibu suka try makanan "orang town" ni... ibu rasa bapak tak lalu sebab tak try.. hehe..Tapi setelah ibu menggunakan skill pemujukan petala 18, akhirnya bapak setuju jugak untuk makan kat sushi king.. hehe...

Amin bukan first time sebab ibu dah pernah bawak amin makan kat sini... hehe.. Kitakan selalu dating 2 orang kan amin?... Bapak sibuk kerja, ibu n anak dating la... hehe

Amin tengah meng"usha" sushi yang sedang berjalan2 di sekitar amin.... Amin taktau nak tangkap yang mana satu..

Akhirnya amin memilih fish.. haha.. nama apa tatau yang amin ambik tu.. Dalam dia ada kacang merah.. Sedap jugak ibu rasa.. tapi awat muka amin jadi macam tu?.. Tak sedap ka sayang? Ayaq of course la yakult orange.. Kalau mai sushi king, amin tak pernah ambil ayaq lain melainkan yakult orange.. Ibu kata minum green tea sudah.. baru 5 kupang... dia nak jugak yakult orange tu.. hehe

Ibu order bento untuk bapak n amin.. Ibu saja nak suruh bapak rasa.. hehe.. 

Ni antara sushi yang amin ambik... Kalau boleh semua sushi yang dok berjalan kat atas tu amin nak ambik.. Memang yang tu la kerja amin kalau p sushi king.. Syok sungguh dok angkat sushi letak atas meja... hahaha... Tapi ibu kata makan bagi habis dulu baru boleh ambil lain.. Alhamdulillah amin dengaq cakap.. Kalau tak, muntah sushi la ibu nak kena perabih semua.. Dah la jenis gigit sikit lepas tu tinggai amin ni.. haha...

Yezza.... bento pon dah sampai... Bapak pun makanlah dengan rasa sedih.. Last sekali ibu jugak yang habiskan bento bapak.. dengan ibu punya lagi.. dengan sushi yang amin ambik lagi.. hehe.. Macammana la badan ibu tak blotted?... huhu...nasib baik amin punya amin makan habis... Sayang amin.. 

Amin sedang menikmati bento... Seronok sgt amin dok tonyoh guna chopstiks.. haha.. memang kena belajaq banyakla... last2 sekali p basuh tangan n makan guna tgn... Biasala orang melayu.. tangan jugak yang sedap... hehe.. Nanti kita p dating kat sushi king lagi na amin.. bapak memang taubat dah... Ibu guna kuasa pemujukan petala berapa pon confirm bapak tak mau p makan kat sushi king dah lepas ni... haha... takpa, yang penting anak ibu boleh makan n teman ibu makan sushi... ibu sayang amin sangat2.... ummmuuuuuaaaaahhh