Blogger Backgrounds

Monday, April 16, 2012

Outdoor playground...

Last week ada Hari Warga Emas kat Bukit Selambau... tok n tokwan kan orang kuat kelab warga emas bukit selambau.. makanya, ibu kena turun padang sama la.. bukan buat apa pon.. tugas ibu jaga anak kesayangan ibu la.. sapa lagi kalau bukan amin mursyidi.... ibu bawak amin p dewan tempat berlangsungnya hari warga emas tu.. tapi amin takmau dok dalam dewan tu coz kat luaq dewan ada playground.. tengah2 hari rembang dok main kat luaq.... adoi... sakit kepala ibu tau.. tapi nasib baik amin ada kakak2 yang rajin dok main ngan amin... maka, ibu tak yah la dok tengah panas sama2 ngan amin.. ibu p berlindung kat bawah pokok.. haha.. baik x ibu?.. tu la, ibu ajak amin dok kat teduh, amin takmau... Jom kita layan gambaq2 amin n kakak2 main2 kat playground.. tiba2 ibu rasa macam buat photoshoot plak coz banyak sgt gambaq depa posing yg ibu tangkap..

Ni amin tengah main buaian.. Happynya dia...

Ni amin ngan kakak2 tengah main papan longsoq... amin dilayan macam prince sebab kakak2 tu semua dah besaq2... amin takdak kakak, so, tumpang kakak orang je la.. kawan baik2 tau, baru kakak2 tu sayang amin...

Tengok tu, depa posing lagi.. kakak2 ni semua sgt sporting... depa memang selalu main ngan amin pon lepas balik sekolah.. amin pon dah biasa ngan depa.. lagila amin melampau.. kakak duduk atas jongkang jongket, amin suruh turunla.. suruh p dok sana sini ikut suka amin.. yang kakak2 tu plak ikut je cakap amin... ish2..

tengok tu, posing lagi.. memang mesra kamera depa sume nih.. besaq nanti leh jadi model nih..

Gambaq ni ibu suka.. Amin pon posing sekali... hehe..

posing kat buaian plak... tengok amin tu.. over tau.. hehe

naik tangga ikut giliran.. bagus2.. nanti nak naik bas pon beratoq camni tau...

gambaq ni sukar ibu nak tafsir... apa amin tengah buat tuh?... takpala apa2 pon.. yang penting amin happy main tengah2 panas2 rembang tuh.. alhamdulillah amin tak demam.. takut gak ibu.. tapi amin ni degil sgt... ibu ajak masuk dewan takmo plak... syok nak main lagi... adus... apa2 pon ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuuuuaaahhhh

Mascot Marrybrown...

Kali ni ibu nak cerita pasal amin jumpak mascot Marrybrown kat Kompleks Bukit Jambul hari tu... Kita jalan2 kat sana, tetiba ada mascot marrybrown dok say hi to everybody yang ada kat situ.. Pastu mascot tu jalan-jalan lagi n sampai kat amin... Ibu suruhla amin salam dengan mascot tu... Tapi amin terus tunjuk perak (ni bahasa kedah, kalau dalam istilah lain, jakun kot.. haha.. ibu pon x sure).. Terus peluk bapak kuat2... siap takmo tengok lagi mascot tu... Tapi mascot tu sgt cute.. dia dok pujuk2 gak ajak amin salam ngan dia... i like...

tengok tu, amin kalih kot lain n peluk bapak kuat2...

Dah lama sikit, ibu n bapak pon dok pujuk2 suruh tengok mascot tuh, barula amin ok sket.. Dah kalih tengok mascot tu.. tapi still takmo salam.. kalau tak, boleh ibu tangkap gambaq amin dok dekat2 ngan mascot tu buat kenang kenangan.. haha.. ibu memang suka tangkap2 gambaq nih... last2 bapak je la yang salam coz amin dah jerit-jerit "nak balik.. nak balik"... haha.. ish2.. anak ibu nih.. penakut jugak nu... kalau jumpak mascot mickey mouse yang jalan2 p jumpak orang ramai camni kan best... hari tu dah jumpak kat queensbay.. tapi orang ramai sgt.. yang tu amin suka.. tapi ibu malaih la nak tunggu turn nak p tangkap gambaq ngan mickey mouse tu kat atas pentas.. .. huhu... apa apa pon, Ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaahhhh

Ish..ish.. sapa conteng nih?

Entry ibu kali ni nak citer pasal amin yang suka sgt conteng2 semua benda yang boleh diconteng... Yang selalu jadi mangsa ialah dinding rumah tok n rumah ibu... Dinding rumah tok takpala boleh lap balik lepas conteng... Tapi dinding rumah ibu tak leh lap, hasil contengan amin tu statik kat situ la jadi mural... Dah la rumah ibu sekangkang kera je... Semua dinding amin conteng.. haha...takpa, takpa.. amin tgh tingkatkan kreativiti, so ibu biarkan je... Nanti ibu tunjuk hasil kerja amin kat dinding rumah ibu.. kali ni ibu nak tunjukkan hasil kerja amin yang tak kena pada tempatnya...jom kita layan hasil kerja amin...

Ni la hasil kreativiti amin yang tak kena pada tempatnya tu... atas kopiah bapak amin lukis.. guna red ink plak tuh.. haha... dah jadi korban la kopiah bapak nih.. tapi yang best tu amin dah boleh tulis 0,1 dan 2 ikut aturan... 3 x nampak bentuk lagi.. yang petak tu ibu tanya apadia?.. amin kata kereta... haha.. ibu tak nampak cam kereta pon.. tapi okla tuh... takpa, pelan2 kayuh na...

tengok tu, amin tulis nombor 0,1 n 2 ikut aturan plak kali nih... selalunya merata2 and ikut suka amin je.... bagus..bagus.. ada improvement... bapak mula2 nak marah, tapi bila tengok number tu amin tulis tersusun elok je, terus tak jadi marah... haha... jgn conteng tudung ibu tau... kopiah bapak takpe.. hehe...keep it up k amin... Ibu sayang amin sgt2.. ummuuuaaahhh

Sapa tu?

Ish2... awat nampak macam amin kat patung2 tuh?.. Betoi ka amin tuh? untuk pengetahuan amin, Amin mmg suka main dengan patung2 model baju ni kalau p mana2 pon.. suka pelok2 patung2 tu.. suka tarik baju2 depa... Yang paling best, amin akan kata camnih, "ibu, cantiknya".. haha.. padahal, baju tu kadang2 ibu tgk tak cantik pon.. haha.. nampak sgt kecantikan adalah abstrak... lain orang, lain pandangannya...

Mula2 main2 je ngan patung.. Pastu, amin plak la jadi patung.. Dok keras tang tu.. pastu suruh ibu tangkap gambaq dia banyak2... ish2... payahla camnih... Ikut suka amin la amin nak buat apa pon.. Yang penting amin bahagia.. Ibu sayang amin sgt2... ummmuuuuuaaaahhhh

Birthday amin lagi..

Entry ibu kali ni nak cerita pasal birthday amin lagi.. Amin ni kalau tak sambut birthday lebih dari sekali kira tak sah... haha.. Yang ni kita sambut birthday amin masa 4/3/2012.. Yang kita buat jamuan kat rumah tu lepas dah hari birthday amin coz nak cari masa yang sesuai... Sambutan birthday amin yang ni kita buat kat Bangi... Jauhnye.. nape kita sambut birthday amin jauh sangat?.. sebabnya kita baru je balik dari Bandung masa ni... Ni kira kali terakhirla amin boleh naik airasia p mana2 pon dengan harga RM50.. lepas ni tak boleh dah... amin dah genap 2 tahun... haha...kita sampai pagi kat KL.. so, malam tu kita p celebrate birthday amin beramai2...

Amin happy sangat masa tiup lilin tuh.. Ish2.. budaya mana yang dipraktikkan nih?... hehe..

Ibu, bapak n amin... Masa ni bapak tengah tolong amin potong kek... Ish2.. tak suka la tgk gambaq ibu masa ni.. salah angle tul (ayat tak mau terima kenyataan)... hahaha...

Ni la kek birthday amin malam tu... Kek orange... Amin suka kek nih.. makan, makan n makan lagi... Malam tu kita makan sup gear box, ikan bakaq, ayam apa ntah cute sgt n tomyam... sedap gak arr makan kat situ.. len kali boleh p makn lagi... apa ntah nama restoran tu.. lupa dah ibu.. Village kot kalu tak silap..

Ni la semua family kita yang hadir malam tu... Ada amin, ibu, bapak, tokwan, tok, chumim, mak teh n pak teh... Ni kiranya celebrate secara kecil2an la kan amin... Ibu suka tgk amin makan banyak malam tu n happy sesangat... Ibu sayang amin sgt2... Happy 2nd birthday amin... Semoga Amin sentiasa di bawah rahmat Ilahi dan menjadi insan yang berguna suatu hari nanti... ummuuuaahhh

Sunday, April 15, 2012

Outing ngan cousin...

Entry ibu kali ni nak citer pasal amin outing ngan kakak hannan n abang aiman kt Seberang Perai City.... Tapi macam biasala.. amin mesti la ngan kakak hannan coz abang aiman terlalu banyak agenda lain...Lagipon, amin mmg ngam kakak hannan.. Jom kita layan gambaq2 amin outing ngn kakak hannan...

Amin suka ajak kakak hannan p merata2.. Tapi kakak hannan baik, dia layan je amin nak p mana pon.. kiranya amin tak hirau kat ibu dah la masa nih.. jalan2 pon pegang tangan kakak hannan je...

Kakak hannan tengah tunjuk apa tu kat amin?

Nanti bila dah besaq mesti amin nampak macam boyfriend kakak hannan... Coz kakak hannan kecik je.... hehe

tengok tu... amin suruh kakak hannan jaga kasut amin.. Amin plak berlari2 merata dengan tak pakai kasut.. Nanti kuman masuk kaki amin ibu tatau...

Akhir sekali kita bergambaq beramai2 depan kedai Bata.. Bestnya kalau ibu ada anak ramai camnih... hehe.. Takpe... abang aiman n kakak hannan pon kira anak ibu gak.. hehe.. Ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaahhh

Happy 2nd birthday Amin...

Entry ibu kali ni pasal kita buat majlis sikit sempena menyambut birthday Amin yang ke 2 hari tu... Birthday Amin 4 Mac 2012... So, ibu, bapak, tok n tok wan buat la makan2 sikit untuk raikan birthday amin ni... Pukul 4 majlis start dengan majlis bacaan yasin dulu kat rumah belakang... Makan2 kat rumah depan la... Mula2 ingat nak baca yasin pon kat rumah depan, tapi tok kata satg ibu tak dan nak hidang makanan plak.. hehe.. Maklumlah.. kakitangan ibu semua tak available on that day.. Chumim tak leh balik coz exam.. Mak teh plak dah tak larat dah coz dah sarat dah.. Tak lama lagi adik amin nak tengok dunia dah.. yeeehaaaaaaaaa..... Takpala.. ibu n bapak la prepare semua tempat makan tu... Pukul 3 petang tu, semua dah siap masak... tinggal nak hidang je.. menu kita kali ni laksa, bihun, ketupat, satay n kuih muih... Tapi yang tak bestnya coz ibu tak sempat ambik gambaq semua tu....bila dah siap hidang, tetamu pon sampai... mmg betoi2 la timing.. alhamdulillah... Jom kita layan gambaq2 yang ada...

Ni decoration yang ibu buat kat wall untuk birthday amin... sikit2 je.. ibu tak dan.. main pelekat2 je.. tahun depan kena plan baik2 sket... Yang bestnya, ibu beli belon banyak2 tapi satu pon tak tiup... huhu.. lupa.. selesai majlis baru perasan belon tak tiup... hahaha... memang kalau nak wat majlis apa2 "kakitangan" ibu wajib ada la...

Ni kek birthday amin yang ibu tempah dekat Dyana delights.... Cantikkan?... Kek coklat moist khas untuk birthday amin yang ke 2 nih... Amin la yang request kek Mickey Mouse nih.. hehe... sebenaqnya, ibu yang gedik lebih nak buat kek mickey mouse ni kat amin... Tapi, sebelum majlis lagi, amin dah bagitau semua orang kampung " amin nak potong kek ikkey mouse"... Tak suprise dah la... sume org yg mai dah tau kek birthday amin, kek mickey mouse... hahaha... x leh simpan rahsia langsung amin ni tau...

Ni plak apam angry bird... Ibu tempah kat tempat sama dengan kek.. Apam ini sgt sedap.... Budak2 suka, orang dewasa pon suka.. Yang ni amin yang request k.. Amin dah suka angry bird jugak la nih... Tapi suka mickey mouse la lebih kan... i like...

Ni amin bersama kawan2 sebelum nak potog kek... Ni semua kawan2 amin kat kampung...

Ibu tolong amin potong kek.. Mula2 tu amin takmo potong kek tu.. Dok citer kat kawan2 kek mickey mouse dia.. Kawan2 bukan nak dengaq citer, depa nak makan kek la amin.. ish2.. bila ibu suruh potong, siap mengomel2 lagi kata takmau potong.. haha... Amin sayang kot nak potong kek tu coz sgt cantik... hahaha.. Pastu ibu paksa la amin benam pisau kat kek tuh... barulah, semua orang bolehh makan.. kalau tak, asyik tengok je la kek tuh.. huhu

ok, masa untuk serve kek kat kawan2 amin....

Ni la antara tetamu yang hadir.. Lepas majlis bacaan yasin, terus mai majlis potong kek plak.. Yang bestnya, kawan2 tok ni semua sporting.. siap nyanyi happy birthday lagi kat amin masa amin potong kek tuh.... Cayalah makcik2 semua...

Majlis makan2 start dari pukul 5-7 petang.. so tetamu silih berganti la... makanan yang habis dulu ialah satay.. Satay ni diimport khas dari seberang jaya... memang sgt sedap... tahun depan pon, kalau kita buat lagi, ibu nak order satay kat sini jugak... Mula2 ibu n bapak ingat nak bakaq sendiri satay nih... Nasib baik ibu yan bagi idea suh orang tu bakaq siap2 n balik masukkan dalam oven je untuk panaskan... Kalau tak, rasanya satay tu tak hidang la kot.. Masa mana nak bakaq..kalut sangat hari tu...semua benda nak buat... haha... Thanks ibu yan bagi idea kat ibu...hehe... Makanan lain sume dimasak oleh tok, bapak n kawan2 tok... kuih muih, ibu n tokwan yang goreng... hehe.. goreng je la coz ibu beli yg frozen... haha.. tapi bukan kat supermarket tau.. yang ni fresh dari rumah orang.. kiranya baru buatla.. tu yang sedap tu...

Yang ni plak goodies untuk kanak2 @ kawan2 amin... goodies untuk org dewasa ibu tak sempat snap.. yang ni pon sebab isi lain lepas dah habis sebab org dok mai lagi.. tu yg sempat snap.. huhu.. memang terasa sgt bila "org kuat" ibu tak dak.. Oklah, itu je yang ibu nak citer tentang birthday amin tahun ni.. Insyaallah, next year kalau ada rezeki, kita plan baik punya k amin.. Ibu sayang amin sgt2... ummuuuaahhhhh...