Blogger Backgrounds

Tuesday, November 1, 2011

SOGO

Entry ibu kali ni pasal kita p jalan2 kat SOGO hari tu.. Saja je masuk SOGO ni sebab kat Penang tak dak SOGO... Tiap2 kali p KL mesti ibu p SOGO.. Barang2 dia sama je, so ibu pon taktau pasaipa ibu suka p SOGO.. Maybe selalu dok dengaq citer dari kawan2 ibu yang mengatakan SOGO ni sgtlah heavennya time sale... Maka, ibu pon suka la.. Haha... Jom kita tengok apa yg amin buat..Sangatlah horrornya.. macam2 amin buat... Haha... sampai chumim tension la jadinya... Jom kita layan gambaq 2 amin kat sana..

Tengok tu, amin merangkak kat atas lantai la plak.. Nasibla orang tak ramai.. Ibu suh chumim biaq je amin nak buat apa coz kita semua pon dah letih.. Maklumla, p berjalan2 naik pengangkutan awam.. Jauh sket la kena berjalan... Adoyai, sungguh meletihkan...

Tudia aih... dok meniarap plak atas lantai tu.. Esok pagi, makcik cleaner x yah mop lantai dah la coz amin dah tolong mop dah... Habisla baju dia.. Yang best tu chumim pon join amin sekali dok atas lantai..Padahal ada je tempat duduk kat situ... haha... Sempoi gila chumim nih...

Meniarap sambil main sapu tangan... ish2... mesti orang kata, mai mana la depa nih?... haha.. Ini budak Bukit Selambau mari.... nasib la orang nak kata apa pon kan amin?.. Yang penting amin happy.. Bila amin happy, ibu pon happy... Ibu sayang amin sgt... ummmuuuuaaahhhh

Pengalaman pertama amin naik LRT

Kali ni entry ibu nak citer pasal pengalaman pertama amin naik LRT.. Benda ni kat KL je ada.. Maka, kalau p KL harusla kita menggunakannya.. Saja ja ibu bawak amin naik public transport ni, nak bagi amin merasa semua benda2 nih.. Nanti bila orang cerita, tak dakla amin rasa cam jakun sgt.. hehehe.. Maklumlah, kat Bukit Selambau tak dak semua benda nih.. Kita harus bersyukurla amin, tempat kita still ada udara bersih n bebas dari segala kesesakan... Tapi bila amin dah besaq nanti taktaula kan coz negara kita la ni pesat membangun...Oklah, jom kita layan gambaq amin first time naik LRT...

Amin tengah sibuk nak bayaq tiket pakai machine... Tapi amin x leh nak sibuk sgt coz x berapa nak sampai... Takpa, next time amin tolong bayarkan k...

Amin n "mimim" sibuk bergambaq kat signboard yang tulis "Masjid Jamek"... Itu tandanya kita berada di Masjid Jamek la kan amin...

Tengok muka amin tu.... Cuak giler... Takut ye amin, LRT ni laju sgt... Mula2 tu memang dok atas chumim je la.. Chumim plak nak dok kat kepala LRT tu.. Lagila nampak kelajuan LTR tuh.. huhu

Haha.. amin asyik berpelukan dengan chumim je.. Nampak gelap je pemandangan coz kita masa ni dalam terowong... So, nampak hitam je la pemandangan dia..

Muka amin still cuak lagi.. Masa ni nak dok atas tok plak...

Masa ni amin dah happy dah.. Dah boleh senyum.. Muka pon dah x cuak dah.. Tapi x dan nak main2 dalam LRT tu dah sampai plak ke destinasi yang kita tuju...

Amin n chumim bergambar kenangan di pintu keluaq LTR tu... Amin la bergambaq kenangan coz bila plak taktau nak naik LRT nih.. Chumim memang sokmola naik LRT nih coz dia dok kat sana... Oklah, nanti kita jumpak lagi di entry yang akan datang k amin.... Ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuuaaahhhh

Amin Vs Brooch

Entry ibu kali ni pasal amin vs brooch... Ami n ni memang suka main dengan brooch.. and kalau kat rumah, selalu la kaki2 orang x berdosa luka terkena brooch ni coz amin suka sepahkan brooch ni merata2.. haha... Tapi kaki amin x pernah kena lagi la buat masa ni.. maybe amin alert kot kat mana amin sepahkan brooch2 tersebut...Jom kita layan gambaq2 amin kat kedai brooch...

Amin suka sgt dengan brooch2 ni... tengok tu, belek brooch sampai x tgk benda lain dah... orang lelaki mana pakai brooch2 ni amin..

Ibu rasa mesti amin rasa macam main puzzle je kan kat kedai brooch ni.. Amin suka angkat n letak balik.. Jenuhla ibu tunggu amin main kat situ... Tapi x pa, ibu pon boleh jamu2 mata tengok brooch yang lawa2 kat c2... ibu sayang amin sgt2.. ummmuuuuaaaahhh

Jalan2 cari penat...

Entry ibu kali ni still nak citer masa kita p kl hari tu... Kalau p kl, x sah kalu ibu x jejakkan kaki kat sini.. rasa macam ada satu kekurangan je... Kat mana amin?... of coursela jalan TAR kan.. hehe.. Kalau p kat sini, memang jalan2 cari penatla... Entry kali ni ibu nak citer pasal gedung tudung yang kita masuk... masyaallah, banyak sungguh tudung dia.. kat penang memang x dak kedai camni rasanya ... Jom kita layan gambaq2 amin dalam gedung tudung tersebut..

Amin tangkap gambaq skema bersama "mimim" tersayang..

"Mimim", will u marry me?.. haha... awat amin melamar chumim kat kedai tudung nih?...

Amin n chumim memperagakan tudung yang pelik.. haha.. cam kelawaq... kat penang pon ada nih.. kalau beli tudung ni jimatla, x yah beli baju dah.. haha

amin mursyidi bertukar rupa menjadi "amina mursyidah"... kuang2

amin tengah tengok "mimim" dia dengan muka penuh tanda tanya... mungkin amin pelik nape chumim tambah lagi tudung atas kepala...

tempat favourite amin kalau kat mana2 pon.. mesti nak p kacau gak fire extinguisher tuh...

Amin bersama "mimim" di luaq kedai tersebut... Chumim dapat 1 selendang... ibu langsung x beli apa.. x berkenan pon.. punyala banyak tudung, tapi satu pon ibu x berkenan... memang muka penang la ibu nih... Tudung kat penang juga yang menjadi idaman kalbuku.. hehe

Amin bersama chumim n tokwan di luaq kedai tu... Dah letih dah kawad dalam kedai n jalan kat Jalan TAR... Itulah kisah kita masa jalan2 kat sana... Walaupon penat, kita enjoy ourself kat sana kan amin... Nanti kita p lagi na amin... Ibu sayang amin sangat2... ummuuuaaahhhh...

Di setiap gambar, ada lagu... quote from yuna..

amin mursyidi in action...

Ni entry syok sendiri.. haha.. ibu suka sangat gambaq nih.. Gambaq nih ditangkap oleh Syaq, professional photoghrapher masa mak teh kawen hari tu.. tup2 dia tag ibu gambaq ni dalam fb.. x sangka ada gambaq amin yang best camnih... Betulla kata yuna dalam iklan canon tu, di setiap gambar, ada lagu.... tq syaq... ibu sayang amin sangat2.. ummuuuaaahhh

First time amin naik bas...

Kali ni ibu nak cerita pasal amin punya first experience naik bas... masa ni kita kat KL.. Kita naik bas pi Jalan TAR.. Kalau kat tempat kita, ibu x pernah teringin plak nak bawak amin naik bas.. Sebab, kita punya area, tak jammed sgt macam kat kl nih.. senang lagi bawak kereta.. Parking pon x mahal macam kat KL nih... Ibu bersyukur dapat bekerja dan menetap di utara nih.. Expenses x tinggi sgt...Jom kita citer pasal amin plak... Amin punya feel ialah excited tapi takut... Memangla kan, besaq gile bas tu banding dengan kereta.. Selalu amin naik kereta je, mana nak takut kan... Jom kita tengok amin dalam bas...

Amin, chumim n tok masa kat bus stop... Kita lepak kat pekan batu 5, rumah sepupu ibu masa nih.. So, dekat je ngan jalan TAR tuh... Naik bas bayaq seringgit je sorang... x sampai 10 minit dah sampai...

Mula2 naik bas, amin dok atas chumim sat.... Muka amin sangatlah cuaknya.. haha

Pastu dok atas seat plak.. Tapi muka still cuak lagi...

Pastu dok rapat2 ngan chumim.... amin x bercakap langsung.. Diam je... takutla tuh.. hehe

Pastu tidoq atas chumim plak... Takut sangat la tu amin tu... nyomella..

Tapi itu semua hanya untuk 5 minit pertama... Lepas tu amin tengok orang dok turun naik bas, amin plak la nak turun naik sama ... haha.. tengok tu, amin dah start nak panjat seat kosong kat situ.. Tok siap suruh amin pegang tiang tu sebab takut jatuh la... bas kan bergoyang2...

Tapi amin x sempat main lama sangat atas bas tu sebab kita dah sampai ke destinasi yang dituju... Jom kita shopping... I like this part... haha... Inilah pengalaman pertama amin naik bas di usia 1 tahun 7 bulan.. Ingat tau amin... Nanti bila dah masuk hostel kena naik bas jugak balik rumah kan?... Belajaq rajin2 ye bila masuk sekolah nanti.... Ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhh...

Baca newspaper la plak...

Entry ibu kali ni pasal amin yang suka suki je nak jadi orang besaq... haha.. adaka plak dihentamnya baca paper... Baby mana boleh baca paper... Nanti sakit kepala... Sapa yang susah?... Amin jugak yang susah nak tanggung sakit kepala tuh.. Jom kita layan gambaq2 amin yang buat2 pandai baca newspaper..

Amin berlakon je tu macam baca... amin mana kenal semua huruf lagi.. Amin baru belajar sampai huruf F... kira ok la untuk umur amin yang bakal mencecah 1 tahun 8 bulan beberapa hari lagi, amin dah boleh kenal huruf A, B dan C..... huruf D,E dan F berteraboq lagi.. kalau suruh tunjuk, still salah lagi kadang2.. pelan2 la kan amin...Tapi kalau nombor, amin cepat sikit berbanding huruf.. amin dah kenal semua nombor dari 1 sampai 10... tapi yang amin boleh kata ialah nombor one, two, eight, nine n ten... yang lain x boleh kata lagi...tu dalam english... tapi kalau nombor dalam bahasa malaysia, satu nombor pon amin x boleh kata lagi... mungkin sebab ada 2 n 3 suku kata...anak2 kawan ibu semua dah boleh kata habis dah.. haha.. x pala, lain baby, lain perkembangannya kan amin?... usaha sampai jaya k amin...

Amin tengah tunjuk apa tuh?....

Amin ni memang suka sangat dengan nombor... Pernah satu hari tu, ibu ajak amin baca storybook.. Ibu ingat amin happy la tengok gambaq2 haiwan dalam tu.. rupanya2 amin lagi tertarik dengan nombor pages dia yang kecik kat bawah tu.. Dok ajak ibu baca nombor kecik2 kat bawah tu plak.. Mungkin disebabkan ibu suka sgt buat sudoku masa ibu pregnant dulu kot...So, amin pon terikut2la suka dengan nombor nih.... mintak2 la amin suka nombor sampai ke besaq nanti... amin...

Uish... tengok ibu plak... Bacala paper tu perabih... Amin kalau nak baca apa2 mesti meniarap... Bagus2.. save budget ibu, x yah beli meja ngan kerusi untuk amin membaca... kui kui kui... Ibu sayang amin sangat2.... ummmuuuaaahh... semoga amin membesar menjadi anak yang soleh dan berjaya di dunia dan akhirat...

How to make an ice cream...

Entry ibu kali ni nak cerita pasal amin tolong ibu buat ice cream baru2 ni... Ibu happy sangat boleh buat ice cream dengan amin.. bukan susah sgt pon nak buat ice cream... Resepinya mana lagi kalau bukan dari en. google... senang sungguh kerja memasak bila kita berkawan dengan en. google kan amin?... luv u la amin... jom kita tengok cara2 amin buat ice cream...

Mula2, pecahkan sebiji telur dan masukkan ke dalam bekas.... X payah asingkan putih n kuning telur tu k amin...

Lepastu tuangkan satu tin susu pekat manis.... Uish... sampai 1 tin, makin tembamla amin n ibu lepas nih.. huhu....

Lepastu, masukkan 600 ml susu segar......

Ok, tengok cara professional tuang k... Ibu x dak benda apa nak sukat, maka ibu pinjam botol susu amin.. haha... amin x marah kan?...

Then, masukkan 1 sudu ovalette ( x tau eja betoi ka x nih... nanti kalau amin p kedai, tengokla yang dia tulis lebih kurang camni betoila tuh... ibu lupa dah camne dia tulis kat bekas tuh... haha)... ovalette ni fuction dia as stabilizer..... ok, lepas letak ovalette ni, masukkan pula 1 sudu besaq perasa vanilla k...

Lepas dah masukkan semua bahan2 tu, kita mix dia bagi homogen kata orang bukit selambau... haha... Kiranya sampai sebatila semua campuran dalam bekas tadi k... (cantik sungguh bibik amin nih... hehe)

lepas tu, dividela campuran tadi untuk jadikan warna pa yang kita suka... Kalau x mau pon x pa... jadila ice cream vanilla biasa je...suka hatila nak letak kaler apa pon kan.. ibu n amin nak buat ice cream belang hijau... so, kita pon bancuhla 1 bekas lain dengan kaler hijau...

Lepas dah mix kaler cream dengan hijau tu, jadila macam nih ice cream amin n ibu.... dah siap la dah ni.. bolehla masukkan dalam peti ais intuk jadikan dia ice cream yang lazat....

Yang ni ibu campoq dengan milo... Jadila ice cream milo....haha

Inilah hasilnya selepas dibiarkan di dalam peti ais selama 5-6 jam.... Rasa yang cream hijau ni macam ice cream tropicana tu... sedap sangat (memang best la resepi dari en. google tu.. sekali buat terus jadi)....Ha, lupa plak ibu nak habaq, 1 bancuhan tadi, dapat 3 bekas ice cream... so, ibu n amin decide nak buat buat 3 perasa la... 1 yang cream hijau tu (bila masuk pewarna rasa dia jadi lain tau), 1 yang campoq dengan milo (jadi ice cream milo la) and 1 lagi jadi ice cream vanilla..... Puas hati makan ice cream... Makin tembamla ibu... haha... amin pon makin tembam... kuang2... ibu sayang amin sangat2... nanti kita masak sama2 lagi k.... ummuuuaaahhh

Hobi amin....

Entry ibu kali ni nak cerita pasal hobi amin kalau orang sume sibuk memasak kat dapoq... Apa lagi, memunggah almari pinggan tok... Nasib baik yang amin dok punggah selalu tu x banyak sgt pinggan... kalau x, jenuh la ibu nak simpan balik...

Mula2 bawak keluaq dulu apa yang patut....

Pastu, kita susun kat luaq kan amin?.. haha

pastu, kita masukkan balik dalam almari.. Cara letak dalam almari tu ialah ikut suka hati amin.. makanya, pinggan2 tersebut akan jatuh ke lantai dan berderai... haha... Jangan sampai berdarah kaki kena kaca tau amin... Ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahh..

2 bottles 4 one amin syidi...

Entry ibu kali ni nak cerita perangai amin.. Nak bagi amin tau perangai amin masa kecik2... Bila amin baca nanti, mesti amin gelak sorang2... Amin kalau nak tidoq, mesti ada 2 botol susu... 1 untuk susu, n another one untuk ayaq masak.... kalau x, mesti amin gelisah x leh nak tidoq.. Jom kita tengok gambaq2 amin layan blues sebelum nak tidoq...

Mula2 selang selikan botol ayaq masak n botol susu...

Pastu hirup udara segar plak... haha

Pastu, masukkan kedua2 puting botol ke dalam mulut... haha... harula amin nih..

Tengok tu, selamba je amin hisap 2,2 botol tu sekali... Dasatla anak ibu nih... Jangan tersedak sudah na amin... Apa2pon ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaahhh...

Amin @ pekan hari...

Kali ni entry ibu pasal kita p pekan hari ngan tok wan.. pekan hari ni kat Kuala Ketil.. Setiap hari Sabtu akan ada pekan hari kat sini.. Macam2 ada jual... Jom kita tengok, apa aktiviti amin kat sana....

Mula2 jumpa ikan pekasam... Uish, terus kecoq ayaq lioq... haha... Tok wan terus beli pekasam kat sini.. Amin apa lagi, kalau ibu x tarik tangan mesti amin dah p ramas2 pekasam orang tu.. haha...

Pastu jumpak buah-buahan plak... Buah2an kat sini fresh n murah... Satu lagi kalau nak cari yang fresh n murah, kena p pekan hari kat Baling... Tapi sangat jauh.. Malaih la ibu nak drive p sana... Sini pon ok gak kan amin?...

Pastu, amin tau sapa yang kita jumpak?... Yang baju kuning tu tok limah... Tok limah pon mai pekan hari jugak... Terus amin ajak tok limah tengok ikan keli lama2... haha.. Tapi tok limah rajin layan amin, maklumlah.. amin kan cucu tunggal tok limah buat masa ni...Lepas tu, dah lama sangat, ibu pon dukung amin arr, ajak tengok benda lain.. haha.. lepas tu kita pon balik... Itulah cerita ibu bawak amin p pekan hari.. Ibu sayang amin sgt2... ummuuuuaaahhh