Blogger Backgrounds

Tuesday, November 1, 2011

How to make an ice cream...

Entry ibu kali ni nak cerita pasal amin tolong ibu buat ice cream baru2 ni... Ibu happy sangat boleh buat ice cream dengan amin.. bukan susah sgt pon nak buat ice cream... Resepinya mana lagi kalau bukan dari en. google... senang sungguh kerja memasak bila kita berkawan dengan en. google kan amin?... luv u la amin... jom kita tengok cara2 amin buat ice cream...

Mula2, pecahkan sebiji telur dan masukkan ke dalam bekas.... X payah asingkan putih n kuning telur tu k amin...

Lepastu tuangkan satu tin susu pekat manis.... Uish... sampai 1 tin, makin tembamla amin n ibu lepas nih.. huhu....

Lepastu, masukkan 600 ml susu segar......

Ok, tengok cara professional tuang k... Ibu x dak benda apa nak sukat, maka ibu pinjam botol susu amin.. haha... amin x marah kan?...

Then, masukkan 1 sudu ovalette ( x tau eja betoi ka x nih... nanti kalau amin p kedai, tengokla yang dia tulis lebih kurang camni betoila tuh... ibu lupa dah camne dia tulis kat bekas tuh... haha)... ovalette ni fuction dia as stabilizer..... ok, lepas letak ovalette ni, masukkan pula 1 sudu besaq perasa vanilla k...

Lepas dah masukkan semua bahan2 tu, kita mix dia bagi homogen kata orang bukit selambau... haha... Kiranya sampai sebatila semua campuran dalam bekas tadi k... (cantik sungguh bibik amin nih... hehe)

lepas tu, dividela campuran tadi untuk jadikan warna pa yang kita suka... Kalau x mau pon x pa... jadila ice cream vanilla biasa je...suka hatila nak letak kaler apa pon kan.. ibu n amin nak buat ice cream belang hijau... so, kita pon bancuhla 1 bekas lain dengan kaler hijau...

Lepas dah mix kaler cream dengan hijau tu, jadila macam nih ice cream amin n ibu.... dah siap la dah ni.. bolehla masukkan dalam peti ais intuk jadikan dia ice cream yang lazat....

Yang ni ibu campoq dengan milo... Jadila ice cream milo....haha

Inilah hasilnya selepas dibiarkan di dalam peti ais selama 5-6 jam.... Rasa yang cream hijau ni macam ice cream tropicana tu... sedap sangat (memang best la resepi dari en. google tu.. sekali buat terus jadi)....Ha, lupa plak ibu nak habaq, 1 bancuhan tadi, dapat 3 bekas ice cream... so, ibu n amin decide nak buat buat 3 perasa la... 1 yang cream hijau tu (bila masuk pewarna rasa dia jadi lain tau), 1 yang campoq dengan milo (jadi ice cream milo la) and 1 lagi jadi ice cream vanilla..... Puas hati makan ice cream... Makin tembamla ibu... haha... amin pon makin tembam... kuang2... ibu sayang amin sangat2... nanti kita masak sama2 lagi k.... ummuuuaaahhh

No comments:

Post a Comment