Blogger Backgrounds

Monday, July 25, 2011

Outdoor photoshoot....

Entry ibu kali ni pasal kita buat outdoor photoshoot last weekend kat taman tasik taiping.... Saja je suka2... Amin tau dak sapa yang tukang tangkap gambaq nih?.... of course la abang aiman... dia akn ada kamera yang canggih tu n sedang belajaq cara2 nak jadi professional photographer... Apa lagi, ibu pon ajakla abang aiman buat outdoor photoshoot n amin sebagai objeknya.... Sambil menyelam minum ayaqla ni kan?... Jom kita layan gambaq2 yang abang aiman tangkap.... ni dia x edit lagi... ibu ambik terus je... x sabaq nak tengok hasilla katakan... Ibu x pandai sgt bab2 photography ni walaupon hobi ibu tengkap gambaq amin... Ibu rasa ibu pon patut ada satu la kamera tu... Tapi berat sangatla kamera tu... Mana nak angkut beg amin lagi, kamera lagi... x yah la kan?... ibu guna kamera biasa ni sudahla... huhu... Jom kita layan gambaq2 amin as a model.....

amin naik ndoi...



amin tengah panjat slide...



amin tengah posing kat bangku taman tasik tepeng...



ibu suka gambaq nih... ibu rasa anak ibu comey.. kui kui kui



gambaq ni pon ibu suka.... best x amin landing2 atas rumput?



Amin ngan bapak dalam tempat slide tu...

ni family amin... ada ibu, bapak n amin....




gambaq ni pon ibu suka... nak p print besaq2, gantung kat dinding... pastu, malaikat x masuk rumah.. huhu... x jadilah... print dalam album je lah... kita start photoshoot kul 11 n habis kul 2.... banyak giler gambaq abang aiman tangkap... nanti ibu nak buat custom album... dah siap nanti ibu tunjuk kat amin k.. Ibu sayang amin sgt2..... ummmuuuuaaahhhhh

Tuesday, July 19, 2011

Main2 kat masjid...

Entry ibu kali ni bersambung dengan entry yang bertajuk "nisfu syaaban" yang lepas... Amin ni memang ibu boleh kategorikan sebagai "friendly"la coz memang senang la anak ibu sorang ni nak bersosial.... kalau dah jumpak kawan amin akan senang bergaul... bagus2... ibu suka... amin x sombong.. kui kui kui... Masa kat masjid hari tu ada ramai gak kanak2 yang lebih kurang sebaya ngan amin la... So, amin pon p la main2 ngan depa sume walaupon ibu nampak macam masing2 sume x dak connection pon... Tapi sume nampak happy je... Jom kita layan gambaq2 amin main2 kat masjid...

Amin bersama kakak yang ditugaskan menjaga adiknya.... ibu dia p baca yaasin kat dalam... ibu baca yaasin dalam hati je coz ibu ditugaskan menjaga amin... hehe... ibu mana boleh biaq amin p main kat luaq sorang2 (walaupun ramai budak2 kat luaq coz amin kecik sangat n x pandai cakap lagi)... ibu rela ikut amin p mana pon.. haha...


Amin n the gang dok beratoq tengok apa x tau.... Bukan ada apa pon kat luaq tu... Ibu pon hairan.. Tapi ibu layan je...


Nampak x?.... Bila ibu panggil, amin terus posing n pegang belakang budak pompuan tu... Ish2... mana leh pegang2.. anak dara orang tu amin...


Bila dah penat berlarian.... amin lepak sat ambik tenaga balik...


Ibu suka la gambaq nih.... Depa main apa pon ibu x tau... Ibu tengok dari jauh je.. Nak tergelak pon ada tengok amin n the gang dok tegak kat situ...

Masjid ni best... Ada pagar kat serambi dia... so, budak2 x leh keluaq suka hati... haha... tengok tu.. amin tengah tension sebab x leh keluaq dari situ... amin nak p turun susun kasut yang banyak2 kat tangga masjid.... Ibu x bukak pon pintu kat amin... Kalau ibu bukak satg, ibu kena tolong amin susun kasut kat bawah plak.. haha...malaslah ibu....Len kali kita p masjid lagi na amin... Ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuuaaaahhhh

Tok Siak Masjid...

Entry ibu kali ni pasal amin yang suka jadi tok siak masjid.... Amin kalu kita singgah kat masjid mana2, memang ini lah kerjanya.... amin, lepas solat (solat cara amin), terus cari apa2 nak bersihkan masjid or dalam kata lain amin jadikan benda tu sebagai alat mainan amin... jom kita tengok tok siak masjid menjalankan tugas....

Amin mursyidi tengah sibuk sapu habuk kat atas carpet...

Mana habuk tu amin?... kosong je penyodok tu... bukan lama dah ka dok sapu?...

Sapu kat tempat tu je tok siak nih.... p la sapu kat tempat lain sama... hehe

Tok siak dah letih.... Menyapu sambil duduk plak la.... Macam ni la amin kalau p masjid.... Kalau dapat penyapu kecik tu barula ibu ka, tok ka boleh bersolat dengan tenang... Kalau x, kena bergilir tengok amin.... hehe.... asyik berlari ke sana-sini... Ibu takut amin lari keluaq je... Ibu sayang amin sangat2...... ummmuuuuaaahhhh....

Nisfu Syaaban....

Entry ibu kali ni pasal malam nisfu syaaban yang lepas... Ibu bawak amin p masjid al-wajdi... Amin tau dak kat mana?... Bukit Selambau la, mana lagi... haha... Ada majlis bacaan yaasin dan tazkirah malam tu.... Jom kita tengok camne amin bawak diri masa kat masjid...


Amin tengah buat tanda "ingat2" kat ibu... huhu... Ibu buat salah apa pon x tau....

Amin tengah confuse leh masuk ke x coz kat situ semua orang perempuan je... Amin lelaki p belah lelaki la... Nape nak masuk belah perempuan nih?...

Masa ni majlis bacaan yaasin sedang berjalan... Amin mula2 dok elok2 la... lepas tu, macam2 la amin buat...


Lagi gambaq amin semasa majlis bacaan yaasin sedang berlangsung...




Last sekali, minum susu la... apa lagi.... haha... bila amin nak bersunat nih?... senang tok wan nak bawak p masjid nanti... La ni amin kena duduk kat belakang2 je tau.... Ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuuaaahhhh

In searching of Curtains.....

Entry ibu kali ni nak citer pasal ibu, tok n amin p cari curtain last week... Kita kan nak buat kenduri x lama lagi, so kena la tukaq curtain kan amin?...... Jom kita tengok gelagat amin sepanjang 2 jam ibu n tok berkampung di Kamdar mencari curtain yang best.....

Mula-mula sampai, amin happyla.. berlari-lari sana sini.... belek2 kain sana sini.... menyorok celah kain la n so many things amin buat tanpa mempedulikan ibu n tok.. haha... Kita memang lucky hari tu coz x dak orang pon kat c2.... maka senang la amin nak berlari ke mana pon tanpa susah hati nak berlaga orang ka, apa ka...



Macam2 amin buat sepanjang kita dok kat kamdar tu... ibu sempat snap yang ibu nampak je kelaku amin tu coz ibu sibuk tengok kain nak buat curtain... haha.... Ibu just tengok2 je la n bagi suggestion kat tok sambil dok melayan amin..


Gambaq yang 1st tu amin still ok lagi.. dok masuk celah2 kain yang tok dok pilih...Gambaq yang 2nd tu amin dah start buat perangai... siap meniarap lagi kat atas lantai...


Apa amin buat tuh?....

Amin tengah keluaq dari kumpulan kain... sampai tertonggeng2 ka amin?



ha.. tengok tu.. amin ambik price tag dari mana ntah, pi letak kat situ... satg orang cari ibu x tau... huhu.... Inilah gelagat amin sepanjang temankan tok n ibu p cari kain nak buat curtain last week.... Memang mencabar mental dan fizikal la kan... haha.. tapi x pa, ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhhhh

Salam abang...

Entry ibu kali ni pasal benda favourite yang amin suka buat bila nampak patung kat mana2... Benda yang amin suka buat tu adalah bersalaman dengan patung tersebut... ish2... sungguh berbudi bahasa anak ibu ini... haha.. Amalkan sampai besaq tau.... jom kita layan gamabq amin yang suka salam ngan patung tu...

Amin tengah gigih bersalaman dengan patung tersebut walaupun patung tersebut buat taktau je kat amin... hehe


Amin mengomel2 sebab payah sungguh nak dapat salam ngan patung tu.. sebab tangan dia keras.. haha... memang la kan amin, mana leh patung tu nak salam ngan amin... Mesti amin ingat tu manusia betul kan?... Ibu sayang amin sangat2... ummuuuaaaahhhh...

Anak ibu yang mengada!!!!....

Entry ibu kali ni nak citer pasal amin yang sangat mengada2.. hehe.. mentang2 la tok n tokwan sayang giler kat dia... Ngada ye... Ibu gigit kang.. Jom kita layan gambaq2 amin yang mengada2 nak naik dukung tok walaupun masa tu ibu tengah dukung dia... Amin nak jugak pi kat tok.. Tok mana larat nak dukung amin... hehe...Amin kan besaq dah.. mana boleh suruh tok dukung dah...


Ni muka budak mengada yang dah berjaya suruh tok dukung dia...


tengok tu... ish.. geramnya ibu.... siap menyendeng2 lagi kat tok bila ibu nak ambik dia.. huhu


Dok citer apa kat tok tu amin?... Manja sangat kot... Mentang2 la cucu bongsu.. haha... Kita tengok tahun depan, amin pegang tak lagi takhta ni.. hehe

Alolo.... geramnya ibu tengok anak ibu nih... Manja ngat aih... orang lelaki mana leh manja2 camtu, amin.... orang pompuan x pa la... nasib baik amin baby lagi... so, boleh la diterima pakai kalu manja pon...hehe... Ibu geram n nak gigit dia.... Ibu sayang amin sangat2.... uummmmuuuaahhhhh

Main bola ka belon?...

Entry ibu kali ni pasal kita pi jalan2 hari tu.... Dah penat jalan2, kita pon lepak2... tiba2 ada sorang pak cik ni bagi belon kat amin... thanks pak cik... hehe.. Amin memang excited la dapat belon... terus la amin jadikan ruang kat depan jusco tu padang bola amin... huhu... Jom kita layan gambaq amin main belon cam main bola ngan bapak....


Amin dah p tendang bola tu ke mana-mana dah.. Ibu tengok jela.... satg orang tengok pelik plak kalau ibu p main sekali... hehe


Bapak tengah main bola ngan amin... Sebenaqnya, bapak cuma mengawasi amin je.. Tapi dalam gambaq ni nampak cam bapak pon tengah main belon sama ngan amin...


Ada gaya pemain boal ka amin?.. haha.... Siap senget2 badan lagi...

Apa amin tengah buat tu?... jaga gol ka?.... Apa-apa jelah amin... yang penting ibu happy la tengok amin sihat dan cergas...Nanti ibu bawak amin jalan2 lagi k.... lama dah kita x p jalan jauh2 kan?... bapak la yang busy sgt nih... ibu ok je... nnt amin p bodek bapak na.... ajak bapak bawak kita jenjalan luaq kawasan.. kalau x asyik penang n kedah je... huhu.... Ibu sayang amin sangat2.... ummmuuuuaaahhhh...

Tuesday, July 12, 2011

Imam muda hassan adli...

Entry ibu kali ni pasal Imam Muda Hassan Adli.... Kalau amin nak tau, nilah juara Imam Muda musim ke-2 yang ditayangkan di astro oasis tu... Ibu memang suka tengok IM Hassan ni sejak dari episod pertama lagi... Ibu rasa dia sweet n penuh karisma... Dia nampak relax je dia dalam program tu... x nampak hebat sangat n x nampak pulun sangat... haha.. dia nampak sederhana je...Ibu suka dengaq dia bercakap masa menjawab soalan yang diberi...Dia suka cakap dalam loghat perak... cute je ibu rasa...


Inilah imam muda Hassan Adli... tengok gambaq ni pon dah nampak karisma dia sebagai seorang imam muda.... tu pendapat ibu la kan... pendapat amin plak camne?



IM Hassan sewaktu dinobatkan sebagai juara Imam Muda Musim ke-2...


alolo... sweetnya.... wajah seorang pendakwah muda... sejuk perut ibu dia mengandungkan dia...


yang ni, amin mursyidi.... nyomel kesayangan ibu... hehe... besaq nanti nak jadi apa ye amin?... (amin mesti interprem punya... coz ni kan blog amin... kui kui kui)


Saja je ibu buat entry pasal Imam Muda Hassan ni coz ibu minat la kat dia... Ibu nak jadikan dia idola amin leh?... sesuka hati ibu ja kan?... Oklah, suka hati amin la nak jadikan sapa pon idola... tapi IM Hassan ni sesuaila dijadikan idola coz mempunyai akhlak yg terpuji, berpendidikan tinggi dan banyakla benda2 baik dalam diri dia... Semoga dia x leka dengan arus keglameran yang dikecapi dan semoga dia dapat menjadikan keglamerannya itu sebagai satu medium untuk berdakwah kepada semua golongan masyarakat...Kita tengok yang baik2 kat dia sebagai panduan k amin..... kalu amin nak tau pasal IM Hassan ni dengan lebih lanjut, baca kat sini k..... Ibu sayang amin sangat2.... ummuuuaahhh... Semoga amin membesar menjadi anak yang soleh dan sentiasa diberkati Allah... amin...

Monday, July 11, 2011

Dah ada lesen ka amin?

Entry ibu kali ni pasal amin yang suka sangat la dengan stereng n segala benda kat tempat pemandu tu... Bukan amin je, ibu tengok sume kawan2 sebaya amin pon suka kalu dok kat tempat pemandu ni sebab banyak benda yang boleh explore... leh main wiper, signal n sebagainya... Bestkan amin?.... Radio n dvd player tu x yah cakapla kan... kalu x duduk kat tempat pemandu pon memang dah jadi toys amin la kalu naik kereta... huhu... Jom kita layan gambaq2 amin praktis bawak kete dengan kaki atas seat.... kui kui kui... sabaq ye amin, nanti besaq bawak la lori pon x pa... Tapi pastikan ambik lesen dulu tau...

amin tengah adjust stereng.... kalu patah stereng tu camne ibu nak bawak kete? huhu

pusing2 stereng... tapi x terpusing pon stereng tu.. amin belum cukup powerlah...

amin tengah geram coz x leh nak pusing stereng macam ibu buat....



ibu kata senyum..... ibu nak tangkap gambaq nih...


main signal plak..... kalu x signal, wiper.... budak2 sume macam ni la amin.. so, ibu pon biaqla amin nak buat apa pon... jangan tolak gear dah...haha...



muka serius coz dah buat macam2 pon kereta still x gerak... kui kui kui...

Gambaq ni ibu tangkap masa kita tengah tunggu mak teh.... Ibu kasi can la kat amin dok atas kerusi driver tu sebab amin dah nak sangat main ngan segala benda yang ada kat situ... Nanti besaq amin jadi driver ibu plak na.. La ni,ibu jadi driver amin.... hehe... Ibu sayang amin sangat2.... ummuuuuaahhhhhh

Ish.... ibu geramla.....

Entry ibu kali ni pasal perangai amin lagi... macam2 la perangai kan bila tengah membesar ni... perangai yang suka buat benda2 bahaya.... Tolongla amin, jangan buat macam2... Dahla anak ibu sorang ni je... Ish2.. geramnya saye...mana amin syidi ni, ibu nak gigit sket... Jom kita tengok apa yang amin buat kat ibu hari tu kat carrefour..


Ibu p basuh tangan jap je... dia dah panjat trolley tu... Mata ibu memang x lepas dari tengok amin... sebab tu sempat snap.. kui kui kui... makteh ada je on the other side.. tengah makan... tapi agak jauh la... kena bangun la kalu nak selamatkan amin....

Bila ibu sampai kat amin, amin dah berdiri camni... memang anak jantan sungguh la amin nih... kui kui kui... Tapi, ibu marah tau kalu amin buat camni lagi.. ibu takut amin jatuh... Ingat tau pesan ibu nih, jangan buat camtu dah.. kalu ibu ada dok pegang trolley tu takpala amin nak buat camne pon k... Ibu sayang amin sangat2..... ummmuuuuuaaahhhh...