Blogger Backgrounds

Monday, May 27, 2013

Kilang T-shirt, Phuket, Thailand

Entry ibu kali ni sambungan dari kita p kilang gajus tu.... Lepas p kilang gajus tu, kita dibawa ke kilang t-shirt pulak... Pemandu pelancong tu kata, kalau kat Phuket, kat sinilah yang paling murah kalau nak beli t-shirt... bermacam2 jenis t-shirt ada... tapi tak boleh tangkap gambaq na... satg kena denda... huhu... ibu p tengok2 ja... kat sini, beli sepuluh helai, dapat free sehelai... Depa pakat borong t-shirt la kat sini... amin beli katak je seekor kat sini... harga katak amin 80B... ingat murah dah....sebab depa dok habaq barang2 kat sini murah...rupa2nya.. kat tempat lain 45 B ja... hmmm... rugi 35 B.. takpala.. bila lagi kita nak berlakon jadi orang kaya... beli barang murah pada harga mahai.. haha... sepanjang kita jalan2 nih, kat sinila kita paling relax sekali sebab kita tengok orang membeli je.. kita tak shopping sekali sebab tak tau nak beli apa... bapak x berkenan langsung t-shirt2 kat sini... tokwan konpom2la tak pakai t-shirt... hehe...

Tok n amin tengah tengok2 kat dalam galeri kilang tshirt tu... ibu dan tangkap sekeping ni ja gambaq dalam galeri tu.. pastu terbaca plak takleh tangkap gambaq... haha.. kalau nak buat tak tau pon boleh kot.. takkan depa nak denda kan...tapi malaih la.. satg depa kata org malaysia ni teruk sangat plak.. hehe..

Tok n tokwan tengah lepak kat luaq kilang tu.... kat luaq tu depa sedia macam2... ada coffee.. ada biscuits... boleh ambik n makan sepuas hati... tapi self service na... kita pon minum coffee la sambil dok tunggu ahli rombongan shopping t-shirt...

Kat luaq kilang tu depa jual macam perabot2 yang dibuat dari kayu... macam2 bentuk.. cantik2 n unik... kalau nak beli kena hantaq ngan kontena la... berat2 sungguh perabot dia.. tapi harga macam ok je... x mahal sangat macam kat malaysia... tapi kalau dah kena bayaq cukai n macam2 lagi bayaran jadi harga macam kat malaysia balik la kot... haha

Tok wan n amin dok ketuk gendang... boring2 tak tau nak buat apa, kita ketuk gendang dulu na... hehe

Ha... yang ni lagi besaq... harga dia 19000B... ok la kan... besaq giler.... Tokwan n amin dok ketuk gong nih..  Amin suka gendang ni sgt2...... Ibu pon suka gak... hehe...

Bapak n tokwan dok berehat sambil sembang2... lama gak la depa dok shopping kat kilang tu... tapi ibu tak rasa macam murah coz sehelai dalam 129B macam tu... biasanya t-shirt macam tu bukan harga dia 100B je ka?.. Bapak kata kita tengok kat Hatyai je lah coz nanti masa balik kita akan singgah kat Hatyai...

Tok n amin kat atas buaian yang sangat buruk... Tapi sebenaqnya memang buaian ni dibuat sedemikian rupa... haha... nampak macam dah berusia 100 tahun je buaian ni... ibu tgk sweet je amin n tok dok atas buaian nih... Manja sgt dia ngan tok dia... apppaaauu amin syidi nih.... Ibu sayang amin sgt2...ummmmuuuaaahhh


Sribhurapa Orchid Co. Ltd. (Kilang Gajus), Phuket, Thailand

Entry ibu kali ni nak citer sambungan lawatan kita ke Phuket, Thailand.... Lepas kita p Promthep Cape tu, kita di bawa ke Kilang Gajus... Besaq ladang gajus dia... Kiranya sepanjang tahun ada gajus la depa ni... Orang utara tak panggil buah gajus tau amin... Kita panggil buah janggus or dalam bahasa utaranya "buah Jangguih".....Nama kilang tu Sribhupara Orchid Co. Ltd... Suasana kilang ni nampak macam kilang tahun 70 an..tu pendapat ibu... pendapat orang lain tak tau la plak.... haha... Kita tak masuk pon ke ladang depa... kita tengok depa kopek biji gajus ja kat depan tu... Jom kita tengok apa yang ada kat sana... Biji gajus ni depa jual 300 g, 195 B..... ok gak la... biji gajus memang mahai pon kan..

Tudia, bapak tengah jadi buruh paksa... kopek biji jangguih... haha... macam ni la cara depa dok kopek biji jangguih tu... sejam boleh dapat berkilo2... depa memang dah expert dah.. pastu, depa asingkan ikut gred... yang pecah2 asing, yang cun asing... dah tu ada macam2 flavour depa buat... yang paling best pada ibu, biji gajus salut ngan coklat... kat sini kita boleh rasa semua flavour yang ada.. tu yang best tu.. kiranya kita boleh rasa sampai kenyang la... lepas dah rasa semua tu, kita boleh minum plak jus buah janggus kat situ... ibu rasa jus tu x sedap langsung... bila ibu bagi amin minum, amin kata ayaq gas... haha... amin pon takmau.. nampak sangat tak berapa nak sedap jus gajus ni kan amin...

Ni amin bersama salah satu produk biji gajus yang depa buat... kita dok sibuk tangkap gambaq je.. tok n tokwan yang dok beli macam2... haha...

Ibu dengan amin kat taman kilang gajus tu... kat situ ada naga n buah gajus emas... pastu pokok gajus dia ada buah besaq2.. ingatkan betoi, rupa2nya depa buat dengan simen.. nampak cam real... hehe

Ibu, amin n bapak kat depan mercu tanda kilang gajus tu... besaq kan buah gajus dia?... Makan setahun pon tak habis... hehe..

Tok n tokwan tengah dok bincang nak beli apa sambil rasa2 apa yang patut... hehe.... lempuk durian pon ada jual kat sini.... sedap sangat... Tokwan beli, ibu makan... haha...

Bapak and amin  posing dengan tut tut... tut tut ni kenderaan macam teksi kita la.. dekat phuket, satu tut tut harga dia 200B...  harga dekat hatyai 20B sorang...kalau kita naik dekat hatyai satu tut tut 80B ja coz amin tak kena bayaq... Kat Phuket ni mahai sket coz kat sini kan International gitu... ramai sangat mat saleh.. makanya semua benda jadi mahal... makan n minum pon mahai kat phuket ni... Kita p melancong sekali sekala x rasala sangat mahai tu... kalau dok sana, maybe rasa la kot nu amin...

Tok n tokwan bergambaq kat naga n gajus emas tu..... Cantik kan... amin takut nak ambik gambaq kat sini.. amin takut kat naga tu.... Sayang sangat tok n tokwan... Semoga tok n tokwan sentiasa diberikan kesihatan yang baik oleh Allah s.w.t..... Boleh kita p jalan2 selalu...hehe

Ni gambaq yang depa tangkap masa kita p Promthep Cape sebelum mai sini... Sat ja depa dah buat jadi souvenir.... Nampak x, ada gambaq amin, tokwan n bapak... Satu frame ni 100B.... Ibu dok heran pasaipa depa dok tangkap gambaq kita masa kita p Promthep Cape tu.. rupa2nya inilah hasilnya... haha... sgt creative dalam berbisnes... ok.. nanti kita sambung na amin... ibu sayang amin sgt2..... ummmuuuuuaaaaahhhh

Promthep Cape, Phuket, Thailand

Hari ni ibu nak cerita pasal lawatan kita ke Phuket, Thailand.... Kita kat sana dari 24 Mei sampai 26 Mei 2013... Kita pi 5 orang sefamily... ibu, bapak, tok, tokwan n amin.... best sgt2....tok n tokwan memang sporting... Kali ni kita ikut rombongan USM... First time la kiranya kita ikut lawatan macam ni... Biasanya kita p jalan2 sendiri ja... Mula2 kita sampai tu,terus kita di bawa ke Promthep Cape.... Promthep Cape ni kalau amin nak tau, tempat orang tengok sunset.... Macam yang kita p twelve apostles kat Australia hari tu la lebih kurang... tapi tak sejuk... hehe...tinggi tempat dia... nasib baik bas naik sampai atas... kita kena naik tangga sikit ja la.... Jom kita layan gambaq2 kita sendiri kat sana na amin...

Ni masa kita nak naik tangga nak p tengok pemandangan tu... Kita sampai sini lebih kurang pukul 11 pagi.. patutnya mai tengok sunset... tapi phuket time kita p ni, petang2 hujan... makanya memang tak boleh tengok sunset la... kalau mai petang pon dok mandi hujan je... hehe...tengok amin tu... dok masuk dalam baju ibu... pasaipa pon taktau.. malu kat gajah kot... kat atas sana banyak gajah.. tapi gajah batu je la...

Ni bapak n amin kat  level 2... ibu saja ja panggil level 2 coz ada lagi satu level nak kena naik... tok n tokwan tunggu kat level 2 ni ja.. malaih dah nak naik level atas sana... dari level 2 pon dah boleh tengok pemandangan yang sgt cantik... angin sepoi2 bahasa... sangatlah nyamannya... makanya tok n tokwan berehat kat level 2 saja.... kita 3 orang je la yang naik tengok apa yg ada kat atas nun...

Ni amin n ibu dengan gajah emas... Amin nampak x kat belakang tu, banyak sungguh gajah... Ramai je orang p kat situ n sembah2 patung kat situ... Ni kiranya kepercayaan agama depa la... Kat Promthep Cape ni, sapa yang suka ambik gambaq tu, mmg seronok la coz pemandangan dia sangat2 cantik... kalau takat pakai kamera cikai macam ibu, gamabq x cun la... Tapi kita kat sana boleh menghayati keindahan alam dan melihat keagungan ciptaan Allah... Subhanallah....

Ni kita bertiga kat atas sana... Cantik kan pemandangan dia amin?... Panas, tapi nyaman..... memang bestla... Kita pakai sedondonla hari ni... Dengan bapak sekali pakai baju merah... haha.... I like... Bapak have no choice sebab ibu yang packing baju.. hahha

Ni amin dok syok main kat tebing tangga tu... tapi ok gak.. kalau x dak tebing tu, mesti amin suruh dukung... apppaauuuuuu amin syidi nih... Ibu seronok tengok amin happy lari2 macam tu... tempat ni memang sesuai sgt kalau nak buat photoshoot.... tapi jauh sgt la plak nak p buat photoshoot je kan amin?... nanti kita cari tempat yg best kat malaysia k... kat malaysia pon banyak tempat cantik2...

Ni kita dah nak p naik bas balik dah... Saaaayyyyyaanngggg tok n tok wan..... Alhamdulillah, tok n tokwan masih sihat dan kuat lagi untuk buat aktiviti jalan2 macam ni... Syukur ya Allah kerana memberikan kami nikmat kesihatan dan rezeki yang tak terhingga.... Alhamdulillah...

Ni ibu, tokwan n amin kat depan kedai2 jual cenderahati kat level bawahla... Bas2 semua parking kat sini la kiranya... ramai gak orang hari tu... Depa kat sini, x berapa pandai English... Payahla nak tanya... kalau harga takpala, kita tekan kalkulator je... kalau nak makan tu.. Ya Allah, susahnya... ada sekali tu, ibu mintak tomyam, mai kopi ais... sangat lawak ok... nasib baik tok dah prepare masak cabai.. last2 kita mintak nasi putih je...makan dengan masak cabai yang tok bawak... lepas ni kalau nak p lagi kena belajaq sikit2 basic bahasa thai... haha...

Ni kita bertiga dalam bas... Sebenaqnya, cara kita dok dalam bas macam ni.... Ibu dok ngan bapak, amin dok ngan tok n tokwan dok sorang2... tapi tempat kita sama row... bas tak penuh pon.. bila amin tidoq, tok dok ngan tokwan, amin boleh tidoq baring dengan jayanya... Ok, kita stop tang ni dulu na... nanti ibu sambung lawatan kita seterusnya... ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuuuuaaahhhhh..

Monday, May 20, 2013

Sajak... sajak....



Jom amin, kita tulis sajak plak hari ni...



Aku adalah aku


Di sebalik susunan alat radas,
Aku termangu sendirian,
Memerhati ciptaan tuhan,
Yang tiada tandingan
Bermula dari sebutir atom,
bergabung membentuk  ion,  molekul dan sebatian,
Tidak terlihat di pandangan insan,
Yang sentiasa alpa dengan kemanisan,
Hasil sebuah kemajuan,
Sehingga terlupa ketamadunan.

Aku menyusuri satu perjalanan,
Yang telah ditentukan hala tujuan,
Menyingkap ilmu yang tiada sempadan,
Di bumi bertuah milik tuhan,
Ibarat polimer yang tiada kesudahan,
Rangkaian monomer  yang berulangan,
Tidak terlintas sebuah pengakhiran.

Ingin aku menjadi semikonduktor,
Bersifat konduktor dan juga insulator,
Dengan semangat yang  tidak akan  luntur,
Berbakti dengan sepenuh jujur,
Mendidik anak bangsa sehingga masyhur
Setiap masa aku bersyukur

Dengan kemolaran semangat yang tinggi
Dan entalpi pembakaran yang sangat jitu,
Akan kuteruskan dengan  penemuan baru,
Yang entah bila akan ketemu,
Ketentuan Allah tiada siapa yang tahu,
Tetapi aku tidak akan jemu,
Menerima, memberi dan berkongsi,
Seperti elektron menstabilkan diri,
Menghamba diri pada Ilahi,
Semoga menjadi serikandi sejati.



Anis Tasnim Md Yusof

ultraman

Entry ibu kali ni nak cerita pasal amin yang sejak masuk taska ni dah semakin berani dengan ultraman... kalau dulu sebelum masuk taska, tengok ultraman pon lari... amin pon takut gak ngan robot... kiranya apa benda yang mengeluarkan bunyi dan berbentuk robot, amin akan takut... cian amin.. taktau pasaipa jadi macam tu... but semakin amin besaq, ketakutan tu makin hilang.. Tapi ada 1 benda lagi yang amin dok takut sampai la ni... kereta biru... kereta biru tu hadiah dari pak chaq sempena birthday amin yang ke 2 tahun lepas.. sampai hari ni amin tak naik lagi kereta tu... nanti ibu cerita pasal kereta tu k kat lain entry...

Pasal ultraman ni, tiap2 kali balik taska, amin akan kata nak beli ultraman... tapi tiap2 kali ibu bawak p kedai nak beli ultraman, amin akan beli benda lain.. amin kata takmolah ultraman, takut... haha... yang bestnya, tiap2 kali nak p beli ultraman, mesti bawak balik set mainan memasak.. huhu.. sampai bapak marah la... bapak kata, kalau orang mai rumah kita, mesti orang ingat anak kita pompuan...huhu... sebenaqnya, ibu ikut je amin nak beli apa..... ibu pon syok gak main masak2 ngan amin... haha... pastu ibu x ikut dah la... haha.. satg bapak marah lagi... huhuhu... apa salahnya amin kan.. manala nak tau, nanti amin boleh jadi chef ka... 

Berbalik kepada ultraman tadi, ada sekali tu, balik dari taska, amin kata nak beli ultraman lagi, ibu pon bawakla amin p kedai cari ultraman... kali ni kita jumpak ultraman kecik je... macam anak ultraman la lebih kurang.. muka pon cute je.. haha... terus amin kata nak beli.... rupa2nya, amin tak suka kot tengok muka ultraman yang nampak cam garang tu.... yang cute2 je amin nak... ha, ikut suka amin la...  lepastu, ibu pon kalau jumpak ultraman yang cute tu, ibu beli je... dah ada 10 ekoq dah ultraman cute amin la ni... tapi ada yang patah tangan ngan kaki dah.. huhu... takpala amin.... macam mana  pon ibu sayang amin sangat2... ummmmuuuuaaaahhhhh

dINASOUR


Entry ibu kli ni nak citer pasal amin ni yang suka sgt lukis mural kat dinding rumah... ni mural latest yang amin buat... dalam ibu dok jaga2 tu, terhasil jugak mural yang besaq... haha... kat rumah tok tokwan takpala boleh padam kalau conteng.. kat rumah kita, alamatnya kekal la mural tu kat situ selagi x cat lain... haha... Takpa.. la ni amin dah boleh lukis sesuka hati amin... hari tu sebab dinding bersih lagi, so, ibu x bagi amin lukis2 dinding ni... ibu rasa macam serabut kalau dinding kotoq... lagipun amin dah besaq... lukis atas kertas sudah... tapi bila dah alang2 lukis, lukis la sebanyak mana yang amin suka wahai anakku.... alang2 nak cat nanti kan.. haha...


Inilah dinasour yang amin lukis tu... Kira cukup gakla sifat... yang paling best, dinasour tu senyum... haha.. mmg friendly sungguh dinasour tu... Amin kata, ni Dibo.... ha la... ha la..... banyak sangat tengok 613.. Semua kartun dah kenai.... Cian amin, bila dok ngan ibu takdak 613... Tokwan suh ibu langgan 613 la.. Tapi kalau ibu langgan 613, x leh tengok citer lain la ibu... tv umah kita ada 1 je kan amin.. rumah tokwan takpala, tv banyak... huhuhu... oklah amin, setakat ni saja citer pasal mural... nanti kita sambung lagi k.. ibu sayang amin sgt2... ummuuuuaaahhhh

Thursday, May 2, 2013

Abang amin n abdullah lagi..


Entry ibu kali ni nak cerita pasal amin n adik amin... depa dua orang ni sangatlah sayang menyayang... haha... yang abang gheja buat adik, yang adik gheja gigit abang... Tapi amin sangatlah protect adik dia sorang ni.. sapa nak ambik pon x bagi.. Sanggup ambik dari orang yang tengah dukung adik n dukung sendiri.. haha... sayang ngat adik dia... Tapi selalu buli adik.. adik tengah merangkak kat tengah rumah tiba2 amin mai kayuh basikal n langgaq adik tanpa rasa bersalah... adik pulak seorang yang cool.. kalau sakit sangat baru nangis.. makanya kalau terlepas pandang, kalau adik nangis tu maksudnya ibu tau la abang amin buat adik dengan sangat sakit... haha.. apppau abang amin nih... memang nature kids camtu kan... Dah lepas amin tengok adik nangis, mestila timbul rasa kesian dalam diri amin... lepas tu terusla keluar ayat macam ni " adik, amin mintak maaf ..."  Jom kita layan gambaq amin n abdullah.. ni masa tengok something bersama2...

Cuba teka abang amin n abdullah tengah tengok apa?... masa ni memang baik giler la.. satg kalau ada yang tak kena sket, tolak adik dengan senang hati la... Cian adik.. Adik sabaq sat na.. Nanti bila adik besaq, adik buli la abang amin balik.. haha

Amin n abdullah tengah tengok phone mak teh a.k.a mama abdullah... hehe.... phone mak teh ni ada macam2.. x macam phone ibu.. apa pon takdak... amin kata.. haha... apa2 pon ibu sayang amin n abdullah sgt2.. ummuuuaaaahhhhhh