Blogger Backgrounds

Wednesday, March 30, 2011

Mood letih...

Entry ibu kali ni nak citer pasal mood letih amin... Perangai amin la ni, kalu dah letih berlari n main masa kita p jalan2, amin akan jadi baik... Ibu suka... Amalkan selalu ye amin... Kalu dulu, amin x mo langsung dok dalam stroller, asyik suruh dukung je, tapi sejak boleh berjalan nih, amin bila letih akan terus duduk dalam stroller n diam je... tengok je sekeliling.... Mula2 dulu ibu takut gak.. Pasaipa anak ibu nih?... Tapi bila dah lama2, ibu pahamla, amin letih, so nak berehatkan?.... sayang anak ibu nih... Time amin letih ni la ibu ambik kesempatan buat apa yang patut.... hehe... Jangan marah na amin.... Jom kita layan gambaq amin dalam mood letih... hehe...

amin buat muka seposen... huhu

X hensem la anak ibu x mo senyum....

Bila ibu pangge2, baru nak senyum.. tu pon senyum sket je.. malaih nak layan ibu ye?

Ok amin, recharge energy dulu k... Time amin letih camni biasanya kita p makan la.. Amin pon leh rest, ibu n bapak pon leh rest... Ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhh

Mood happy....

Entry ni saja2 je... Ibu suka tgk gambaq2 amin happy.... La ni keja amin kalau p shopping tu mesti nak menyusup bawah baju2 yang bersangkutan tuh.. pastu ajak ibu main aci... Huhu, mana aci camtu... Ibu nak tengok barang pon x dan...

Gambaq2 ni amin bukan main ngan ibu... Amin main ngan kakak promoter kat supermarket tuh... Baguih2... anak ibu sgt friendly... Tapi la ni ibu x leh jalan2 ngan amin sorang je coz tak terkejaq ibu ngan amin nih... Amin nak cairkan lemak ibu ye?... bagus2...

Mood amin sgt happy kalu ibu bawak p kat baju gantung... Ni pon boleh ganti playground jugak la ibu rasa.... Ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaahhh

Bila amin memakai kurta....

Entri ibu kali ni pasal amin n kurta.... hari tu ibu p jalan2, tetiba ternampak plak kurta nih.. Cam cute je ibu rasa.... Ibu pon terus beli... Maka inila hasilnya bila berada di badan amin... Kurta ni cam kecik sket kat punggung, so, sesapa nak beli kurta untuk anak tu, pastikan ambik saiz besaq sket dari anak coz anak kita kan pakai diapers, so.. ketat kan punggung kalu sama2 je saiz dia.. haha.... Ok, berbalik pasal citer amin n kurta nih... Lepas ibu pakaikan kurta, tok plak boh kopiah kat amin.. hehe.. Pastu, terusla kami suruh amin buat persembahan atas pentas utama... hehe... jom kita layan gambaq2 amin mengalunkan nasyid pilihan minggu ini.. haha..

Gaya ada dah.. leh masuk kumpulan nasyid dah anak ibu ni... haha

Orang tepuk tangan, amin pon tepuk tangan jugak... Janganla amin, tu nama dia syok sendiri... haha.. lawak sungguh anak ibu nih... ummuuuaaahhh2

Habis dah persembahan... Amin, take a bow please... haha..... Nasyid a.k.a twinkle2 little star sampai ayaq liuq meleleh2... huhu... Camne nak stopkan proses pengeluaran ayaq liuq amin yang sgt produktif nih?.. ibu pon x tau nak buat camne.. nanti bila besaq habis kot nu amin?... Ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhhh

Tuesday, March 22, 2011

Adik-adikku musim 2....

Semalam siaran langsung adik-adikku musim kedua.... Maka berakhirlah rancangan adik-adikku musim kedua ni.. Kita tunggu musim ke-3 plak k amin... Teringat masa dok dalam pantang kat amin, masa tu adik2ku musim pertama... Ibu suka sgt tengok rancangan adik2ku nih... Rancangan ni islamic n tak dakla nak ajaq budak2 menyanyi n menari2 sume tuh... Rancangan ni mengajaq budak berpidato, bernasyid, bertarannum dan sebagainya....Peserta yang terpilih masuk akademi ni memang bijak2 sungguh....7 peserta yang layak ke peringkat akhir tu pon memang best.... Macam yang Rais (pengetua) depa kata, depa ni memang talented... bukan saja disebabkan oleh tunjuk ajar murabbi depa sepanjang di akademi je, mungkin juga disebabkan oleh amalan ibu n bapak depa semasa mengandungkan depa n sepanjang membesarkan depa.... Amin boleh x jadi camtu?... kalau amin pon leh jadi cam depa nih, alangkah bertuahnya ibu.. hehe... biaqla ibu nak berangan sat... haha....Tapi Munir tu mmg bestla kan amin?... No wonderla dia jadi johan... Siha n Zaid pon best sgt.... Amin pon kalu tengok adik-adikku ni memang duduk elok je... Amin terpegun tengok kepetahan depa ni ka?... Ibu doakan depa kekalkan personaliti depa macam ni sampai depa dewasa.... Personaliti yang memukau hati.... Sejuk perut ibu depa mengandung kan amin?...

Inilah juara adik-adikku musim ke 2... nama dia Muhammad Amirul Munir.... nama pon dah sesuai kan.. Kalu x silap ibu, munir ni sekolah kat Bedong... Sek Sri Aman.... Duduk pon kat sg. lalang je... dekat je ngan rumah tokwan.. hehe...Orang kedah ni Amin... Cayalah....

Ni plak naib johan... nama dia Syafiqah Fasiha.... Sesuai sungguh dengan nama dia... Sungguh fasih dan petah berkata-kata..... Orang kedah gak ni...Dok kat amanjaya... dekat gak ngan umah tok wan.... Kalu x silap ibu sama sekolah dengan munir yang jadi juara tu....Cayalah kedah.. I like.....

Ni peserta yang dapat tempat ketiga.... nama dia Zaid Najmuddin..... Nama depa semua memang sesuai dengan apa yang depa kecapi hari ni..... Sedap n sungguh bermakna nama anak2 ini... Congrates untuk ibu n bapak depa nih.....

Ni plak peserta yang x layak masuk akademi lagi... haha.... Ibu doakan amin membesar menjadi anak yang soleh dan berjaya.... Tak jadi sampai macam depa kat atas pon takpe... Yang penting jadi orang yang berguna kepada bangsa dan agama k.... Ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuaaahhhh


p/s kalau siaran langsung tu buat area utara ni, mesti ibu bawak amin p tengok... Tapi buat kat putrajaya nun... jauh sangat... huhu.... tengok kat tv je la k...

Monday, March 21, 2011

Happy birthday tok, tokwan n chu mim....

Hari isnin lepas (21 March 2011) birthday tokwan... Sebelum tu birthday tok (10 march 2011) n chu mim (19 march 2011)....So, kita decide nak celebrate sekali lagi....So, lepas kerja hari isnin tu, ibu pon bawak amin p beli kek... Amin perasan x ibu beli kek yang sama dengan kek yang kita sambut birthday kat puncak mutiara hari tu... hehe.. Sebab kek tu sedap sangat so, ibu pon beli sekali lagi...

Ni la kek untuk celebrate birthday tokwan, tok n chu mim... Tapi chu mim still x dak gak.. hehe... So, kali ni pon tengok gambaq je la chu mim kan?...

Tengok tu, amin mewakilkan chu mim untuk upacara memotong kek... hehe... sibuk je dia tu... Ibu rasa kalu chu mim ada pon, amin still potong kek tu gak kan?... haha... Ibu sayang amin sgt2... ummuuuaahhh

Amin @ Kg. Kuala Ruman..

Entry ibu ni nak citer pasal amin p umah Mak cik D'Na hari tu.... Last weekend kita p jalan2 n makan tengahari kat rumah makcik d'na.... Saja je p melawat bestfriend a.k.a cousin angkat ibu nih.. hehe... Kita sampai dalam kul 1.30 tgh camtu... P makan je.. Tak p tolong2 masak pon... haha... Makcik D'na tak kisah punyalah.. dah biasa... hehe

Amin ngan kak long tengah main apa x tau... Ibu suka tengok amin kalau jumpak kawan2 yang umoq dari 1 sampai 7 tahun... Amin happy sgt coz leh main2 ngan depa kan... Kat sini lagi la amin best coz kak long suka layan amin.... Sayang kak long......
Amin nampak x?... yang kat sebelah ibu tu makcik d'na... yang dok atas riba tu kak ngah.... Yang dok main ngan amin tu kak long.... Amin pakai baju sama kaler ngan kak long... P tadika yang sama ka?... haha

Amin kalu p rumah makcik memang ngam je ngan kak long.. Kalu mak cik mai umah kita pon sama gak.... Ibu suka tengok amin happy.... Sayang anak ibu nih.... ummuuuuaaahhh...

Learn how to brush teeth...

Hari ni entry ibu pasal amin belajaq gosok gigi... Amin kan dah ada 6 batang gigi n dah start makan macam2... Sekarang ni kalau amin tengok ibu makan, mesti amin nak jugak, so, ibu pon suapla sket nak bagi amin rasa... tapi sket je tau.. x leh banyak2.. amin kecik lagi, makan makanan baby sudah... hehe.... So, back to citer pasal gosok gigi... Sebab dah rasa makanan lain, so kenala gosok gigi kan amin?... Biasanya tok n ibu gosok gigi amin pakai kain lampin je... Tapi ni amin dah masuk setahun maka haruslah belajaq how to brush your teeth kan amin?...

Ni berus gigi yang ibu beli haritu.... Macam2 jenis berus gigi baby ada kat pasaran... pilih je yang mana mau... Ibu pilih yang ni coz tempat pegang dia cam best sket...Tapi toothpaste ibu x beli lagi coz takut amin telan.. Haha... ibu cuma nak biasakan amin dengan berus gigi dulu.. boleh ka camtu?... bolehla amin kan... Jom kita layan gambaq2 amin gosok gigi....


amin tengah gosok gusi, coz amin tojoh berus gigi sampai ke tepi.... mana ada gigi lagi tang tu amin.....

Yang ni baru betul... gosok gigi depan k....


Amin menggosok gigi dengan penuh perasaan....

Cayalah amin... dah pandai gosok gigi dah... Pasni, setiap kali bangun pagi gosok gigi k....Ibu tengah berangan anak dia dah besaq... haha.... Ibu sayang amin sgt2.... ummuuuuaaahhhh
p/s bila gigi yang lain tu nak tumbuh ye?

Baru belajaq makan sendiri....

Ibu nak citer pasal amin belajaq makan sendiri... Amin dah nak masuk 1 tahun 1 bulan... So, ibu nampak macam amin dah boleh makan sendiri... So, ibu pon bagila amin try makan sendiri... Cedok moi dalam mangkuk sendiri... Amin still x makan nasi keras lagi buat masa ni coz gigi x cukup lagi... haha.... Kalau ikutkan citer kawan2 ibu yang dah ramai anak, depa akan bagi anak depa makan sendiri bila anak tu dah bolah start pegang sudu... maksudnya anak depa x sampai setahun lagi dah pandai makan sendiri... hehe... Takpala kan amin, lambat sket pandai makan sendiri dari kawan2.... Ibu pon ada amin sorang je yang ibu nak suap.... Lagipon, tok kata anak2 tok sume x berapa pandai makan sendiri sebab tok suka suap... So, ibu pon suka....hehe... Jom kita layan gambaq amin belajaq makan sendiri...

cedok amin cedok....... kadang2 masuk dalam sudu.. kadang2 x masuk... maklumlah, saya budak baru belajar kan amin?


angkat sudu nak masukkan dalam mulut... Setengah je berjaya sampai ke mulut... setengah lagi akan tumpah... haha


ammmm.... Sedapnya..... Adakah yang tumpah2 tu satu pembaziran?... kena tanya ustazah nih... hehe.... Ibu sayaang amin sgt2.... ummmuuuaaahhh

Seharian di office ibu....

Entry ibu kali ni nak citer pasal amin bila seharian di office ibu.... Alkisahnya macam ni... Hari ahad lepas, 20 march 2011, ibu kena bagi lecture.... selalunya ibu x bawak amin, tapi hari ni ibu bawak amin coz tok n tokwan p ziarah jenazah.... So, ibu pon bawak la amin n mak teh ke opis ibu... Mak teh bertugas sebagai driver dan pengasuh amin time ibu bagi lecture... Say thanks to mak teh cepat... ummuuaahhh2.... Jom kita tgk gelagat amin sepanjang berada di opis ibu...

Amin pakai tudung coz kat luaq hujan... ibu plak terlupa nak bawak payung... hehe... pengajaran ayat, sediakan payung sebelum hujan...


Bestnya boleh panjat n berdiri atas meja ibu kan?... huhu... Amin jangan kacau paper2 yang kat sebelah tu tau.... Kalau x, ibu haapppp!!!.... hehe

Jumpa calculator plak... Habis ayaq liuq amin atas calculator ibu tu....


Ibu tangkap suh dok diam2 jap.... Habis wayar2 tu sume amin tarik... amin buat muka bosan...

Amin tengah cucuk CPU ibu ngan sudu.. huhu

Amin tengah sibuk selerakkan bilik ibu...

Budak mana dok selongkaq almari ibu ni ha?... ummuuuaaahhh2

Dah habis almari, drawer plak jadi mangsa....

Mak teh yang baik hati volunteer nak jaga amin... ummuuaaahh...
Begitulah kisahnya amin seharian di opis ibu.... Tapi kali ni, amin x tido langsung.. Kalu dulu, bila ibu bawak mai opis ibu je, mesti amin tido je... Best tido dalam aircond... Tapi kali nih, habis bilik ibu disepahkan.... Ibu sayang amin sgt2..... ummmuuuaaahhh

Thursday, March 17, 2011

Mari menghias bilik amin....

entry ibu kali ni pasal menghias bilik amin... Amin dah ada bilik dah la ni... So, dengan rasminya 2nd living room rumah tok wan bukan lagi ruang amin... Segala barang amin akan berada dalam bilik amin ye selepas ini.. hehe... Lepas ni amin x yah la tidoq ngan tok n tokwan dah... Amin kan dah setahun, tido sorang2 ye... hehe... Boleh ka?... angan2 mat jenin sungguh ibu ni... Jom kita layan gambaq2 amin menghias bilik....
Amin tengah tampal gambaq daisy duck kat wall bilik....ooppss, sorry amin, gambaq x pakai baju... kira halal la kan, baby lagi... masa ni amin nak p mandi, tapi disebabkan ibu sedang menghias bilik, maka niat nak mandi tu, kita abaikan jap....

Amin tengah tengok mak teh pelekat star sambil nyanyi "twinkle2 little star"...


Amin nak tolong mak teh pelekat star.....


Amin dengan "love bicycle"..... mak teh punya idea nih.... nak bagi amin kenal dengan basikal..


Amin tengah melompat2 atas tilam... syok ye amin dapat bilik sendiri?.. hehe


Bilik amin sebelum dipasang cadar....

Bilik amin selepas dipasang cadar.... Yang bawah tu untuk tok ke ibu ke teman amin tido.... Amin kan takut tido sorang2... hehe


Amin dok 'mengetest' tilam.... empuk x amin?...


zoom sket.... amboi2... cerianya anak ibu nih.....


"ok ibu, amin tido dulu ye".... kata amin.... tapi semuanya adalah lakonan semata2... haha


Sebenaqnya, amin tido dalam buaian dulu.... haha... bila amin dah tido lena dalam buai... barula angkat amin tido atas katil... kalu x, amin x akan tido....asyik berjalan je sampai ke siang..... Ibu sayang amin sgt2....ummuuuaaahhhh...

Kehilangan kad rekod klinik...huhu

Entry kali ni ibu nak cerita pasal kehilangan kad rekod kesihatan dan perkembangan amin mursyidi kesayangan ibu nih....Kad rekod ni ialah kad yang kita bawak p klinik tiap2 kali visit yang telah ditetapkan oleh pihak klinik tu... Gambaq kat bawah ni kad rekod amin yang baru... yang original masa amin lahir hari tu ibu letak tang mana tak tau.. Tak sangka betul boleh hilang.. Ibu rasa misplaced la... Ibu cari merata2, tapi x jumpak jugak.... huhu.. lalai sungguh ibu ni... Sorry sayang, ibu x sengaja... Ibu rasa cam simpan tempat biasa, tapi bila nak bawak amin p cucuk untuk setahun hari tu, kad tu x dak..

Sepatutnya amin kena cucuk MMR (Measles - Mumps - Rubella) tu pada 7/3/2011.... Tapi disebabkan hilang kad rekod punya pasai, amin p cucuk pada 16/3/2011... Tapi kira okla, sebab klinik tak telefon mai rumah lagi... X la ibu malu sgt... hehe


Ni kad baru amin... Lembut sket kertas dia.. Yang lama agak keras, best sket...

Amin nampak x kat atas tu?...Dia tulis kad original hilang... Siap ada tape warna merah lagi... hehe.. tanda amaran untuk ibu kot.. haha... yang ni depa photostat salinan yang depa simpan... Alhamdulillah... Kad ni sgtlah pentingnya pasai akan digunakan sampai amin masuk sekolah nanti.. Depa nak tengok cukup tak imunisasi yang amin dapat dari lahir sampai la masuk sekolah.... Ibu dah dapat pengajaran ayat hari ni n ibu akan simpan kad ni baik2... Ibu rasa kad hari tu pon ibu simpan baik2 gak.. tapi dah nak hilang, nak buat macam mana kan amin?... Kali ni, ibu akan lebih beringat2 tentang kad nih... Tapi kad lama tu ibu akan cari gak sampai jumpak... Semoga allah jumpakkan ibu dengan kad tu...Ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaahh....

p/s masa visit 2 bulan lepas, berat amin 10.5 kg, visit kali ni 10.7 kg.... Maksudnya 2 bulan naik 200 g je... Tapi dr kata itu normal untuk baby yang dah leh jalan.... naik sikit pon x pa la kan amin, jangan turun sudah....

Tuesday, March 15, 2011

Kongsi2 ngan tokwan...

Ni la kerja amin kalau dok ngan tok wan... Apa yang tok wan makan sume amin nak makan jugak... Gambaq kat bawah ni amin tengah makan puloq pelam ngan tok wan.... Nangis2 kalau tok wan x bagi... Amin memang suka kalau syer makanan ngan tok n tok wan.... Mengacau tok n tok wan makan sungguh amin nih.... ummuuaahhh2...

Masa kejadian ni berlaku, ibu tengah basuh pinggan... Ibu kalih2 tengok amin tengah dok syer puloq buah pelam ngan tok wan... apa lagi, ibu terus berlari secepat kilat ambik kamera.... Berjaya gak la ibu snap 2 keping gambaq... hehe

Tgk tu, bila ibu panggil je terus nak angkat tangan, tapi tokwan pegang tangan amin coz takut amin pegang puloq pelam tu... Nanti kotoq tangan daa.... haha....Amin ni memang selalu dok syer ngan tok wan nih.. Tapi ibu la yang x dan nak snap coz ibu mana ada kat rumah selalu.. Ibu kan kerja... Ok lah apa2 pon... besaq nanti en. amin mursyidi sila balas jasa tok n tokwan k... Ibu sayang amin sangat2... ummuuuaahhh