Blogger Backgrounds

Tuesday, May 24, 2011

DNA babi dalam tepung kek secret recipe plak... adus....

Kali ni entry ibu pasal isu semasa.... Ibu rasa isu ni sgt berat la... pasal halal haram makanan nih... payah sungguh la sebab faktor pemakanan pon menyumbang kepada keimanan kita yang x setebal mana nih..... Sebab tu la tok n tok wan amin dah pesan jangan p makan kat tempat2 merepek tuh...huhu.... Baru2 nih ada DNA babi plak dalam kek secret recipe..... Dalam tahun ni saja dah banyak kali ibu makan kek secret recipe nih.... Patutla nama dia secret recipe... Memang secret la kan... Nanti kalau orang islam tau resepi tu, tak p makan plak kat kedai depa... huhu....Memang patut la depa ni dilaknat Allah...kerja depa nak meruntuhkan iman orang islam... X pasai2 ibu pon terlibat sama.... haha...

Ni la bukti yang kita pon terlibat dengan secret recipe... tapi masa tu kita tak tau lagi kan?... Camne ye?... Nanti kita tanya yang lebih arif k.... Nasib baik amin x makan kek ni kan..Ibu punya la jaga tempat2 makan nih... Tempat2 yang ada arak n ibu kurang pasti kesahihan halalnya walaupon ada sijil halal ibu x masuk... last2 terkena ngan secret recipe.. haha... Alhamdulillah, sejak mengandungkan amin n sejak amin lahir ni ibu ikut cakap tok n tok wan. Tok n tok wan x bagi ibu masuk kedai makanan segera macam kfc n mcD n tempat2 makan yang diragui kehalalannya masa ngandungkan amin...jajan pon ibu x leh makan...huhu...Tapi lepas lahirkan amin, ibu p gak la sekali dua kfc n kenny rogers tu sebab teringin sgt... haha...tapi amin x makan la.. ibu je la yang makan... Kiranya amin selamat lagi la... Alhamdulillah.... Betulla orang kata, orang islam kat malaysia ni kiranya tinggal x makan daging babi je... dah kalu sume makanan yg kita makan ada unsur babi, cam makan babi gak la... huhu... Patutla semenjak 2 menjak ni rasa cam malas je....Nauzubillah....Takpe, lepas ni, no more fast food, no more tempat makan yang nama omputeh walaupun ada sijil halal... Makan kat kedai islam je k.... Ibu sayang amin sgt2..... ummmmuuuaaahhh



p/s ibu kena belajaq masak dengan lebih tekun la camni... kena belajaq buat kek yang best, kena belajaq masak western... banyaknya ibu kena belajaq... camne nih?... apa kata kita suh bapak je yang masak kat kita?... haha.... Ais krim pon sama gak, pas ni kena check betul2 la... ibu dah la suka sgt makan ais krim, amin pon sama kan... nanti ibu check ye sayang.. ummuuuaaahhh

Monday, May 23, 2011

Amin The kampung Boy - part 2

Entry ibu kali ni pasal amin the kampung boy lagi... Tapi kali ni x belemoih pasai ibu pesan dah kan jangan main kotoq2.... Sebab satg ibu nak bawak amin p ikut tok n tokwan cari carpet.. malaih dah ibu nak tukaq baju amin...hehe.... Time ni sume orang tengah siap2 nak keluaq, so amin pon bosan la coz sume orang x layan amin... haha... terus tunjuk2 kasut kat ibu n lepas ibu boh kasut terus jalan keluaq p belakang rumah tok wan... belakang rumah tok wan ni kira cam playground amin la...

Dok p belek pokok2 tok plak... Kalau biaq lama sket, habis pokok orkid tok amin tarik... huhu

ibu, amin nak kamera nak buat sodok tanah.....hehe


Kereta sorong ni pon salah satu mainan amin...



tolong cuci sawang umah tok n tok wan plak.... rajin ngat aih anak ibu nih....


Ini lah ceritanya amin ibu ni.... Kalau dah boring dok dalam rumah, mesti keluaq p main2 kat luaq... takpon, tengok2 dah ada kat rumah belakang... Ibu sayang sgt anak ibu nih.....ummmuuuaaahhhhh

gaya amin lepas mandi....

Ibu buat entry amin sexy kali nih... Amin jangan marah ibu ye... Ibu nak citer perangai amin la nih tiap2 kali lepas mandi... Berjanggutla nak bagi amin pakai baju.... Tiap2 kali lepas mandi mesti nak p tengok tv dulu la.. nak buat benda lain dulu.. Payahla nak suh pakai baju... haha... ish2...anak teruna ibu sorang ni....


Tengok tu, pegang diapers sambil tengok tv.... Ibu nak ambik pon x bagi... pegang lama2 sambil tengok tv... Ibu risau takut amin kencing je... tapi alhamdulillah la setakat ni amin x pernah kencing rata2 lagi...
tengok amin tu, dok posing ngan diapers.. kalu ibu rebut gak nak ambik diapers tu, amin akan lari dari ibu sambil gelak2.... ish2... nakal sungguh anak ibu nih... Ibu gigit baru tau.... Apa2pon ibu sayang amin sgt2..... ummmmuuuuaaahhhh

Adik Yafiq mai melawat amin....

Entry ibu kali ni pasal adik yafiq mai melawat amin....Pasaipa adik yafiq mai melawat amin nih?... Amin sakit ka?.. haha.. dak aih... adik yafiq ni saja mai jalan2 kat umah kita ngn mama n babah dia... adik yafiq ni sangatla cute.... Dia baru 8 bulan.... Sangat cute, kulit sangat putih n gebu... N yang penting sangat cerdik k... betulla orang kata kalu mak n bapak tengah belajaq, anak mesti cerdik... Mama n babah adik yafiq ni kawan n merangkap student ibu... Mesti depa baca buku sangat kan masa adik yafiq ni dalam perut mama dia... haha

Ni lah adik mohammad yafiq..... Sgt cute la dia kan amin?....



Ni la mama n babah adik yafiq.... Tengok mama n babah dia pon kita tau dah pasaipa dia sgt comel... haha...



Bila amin dok sebelah adik yafiq, amin terus nampak gelap.. haha... jangan marah na amin...


Amin nak suruh adik yafiq makan jagung.... ish2 payahla abang amin nih... main paksa2 plak..


Adik yafiq nak balik dah.... Amin n adik yafiq dok sembang apa tuh?...


Adik yafiq, mama n babah dia mai jalan2 kat umah kita hari sabtu lepas... Bestnya... Nanti kita p jalan2 umah depa kat perlis plak k amin.... Ummuuuuaaaahhh2... Ibu sayang amin sgt2....

Jalan2 cari carpet...

Entry ibu kali ni pasal ibu bawak amin ikut tok n tok wan nak beli carpet.... Best woo... Ibu suka la nyibuk kalu bab2 beli carpet nih... Suka tengok tokwan beli la... Carpet kat rumah ibu pon tok n tokwan yang beli.. hehe... Jom kita layan gambaq2 amin kat kedai carpet tu...

orang jual tu nak kluaqkan carpet, amin yang sibuk nak p peluk2 carpet tu... huhu

Amin suka la lari kat celah2 carpet yang banyak2 tu...


amin, tok wan pangge amin suh pilih carpet... haha

Malu2 bila ibu nak tangkap gambaq dia ngan mak teh.... Ibu sayang amin sgt2... ummuuuaahhh2

Thursday, May 19, 2011

Main lagi...

Entry ibu kali ni pasal kita p main kat tempat games..... Orang pangge apa pon x tau... Yang penting kat situ banyak games yang budak2 sekolah suka main... Tapi kat tepi tu ada mainan untuk budak2 kecik main.... Sume benda ni nak main kena pakai token.... Saja je ibu bawak amin main2 kat situ... Tapi ibu x berapa suka tempat tu sebab bising sgt.... Nanti rosak pendengaran anak ibu nih... Jomlah kita layan gambaq2 amin main ngan sume benda2 tuh.... Setiap satu mainan tu guna 2 token... 1 token 5 kupang je....


amin duduk ngan koala bear...


amin naik train nak p mana tu?....

kereta ni yang amin paling suka sekali... sampai 3 kali ibu kena boh token... amin x mo turun bila kereta tu berenti....huhu

Kete ni sangat cute... ibu suka.. tapi amin kurang suka...

Nanti kita p kat tempat main macam ni yang lain plak k.... Ada banyak lagi tempat2 macam ni kat penang.... Ibu sayang amin sgt2..... ummuuuuuaaahhhhh

Funland....

Citer ibu kali ni pasal ibu bawak amin p funland.... Selalu ibu bawak amin p playground yang free... Kali ni ibu bawak amin p yang kena bayaq plak... Tapi x mahalla.. Sekali masuk RM5 je... unlimited time.... Tempat ni tempat budak2 main masa ibu depa p shopping... Ibu sorang je yang masuk dalam tu sekali ngan amin... Ibu orang lain, x masuk pon...depa tinggai je anak depa main kat situ coz kat situ ada orang jaga... haha.. betapa pulunnya ibu... haha... Takpala kan amin?... Takkan ibu nak tinggai amin main kat situ alone... dah la ibu ada anak sorang je.. haha... kang kena kidnapped ke, apa ka.... Uish.. x sanggup ibu nak biaq amin main sendiri kat dalam tuh.... Jom kita layan gambaq2 amin main kat funland... Ibu suka sgt.... very colourful....












Len kali kita p lagi k amin..... Ibu suka tengok amin lari2 n main2 kat situ... Tapi ada sorang budak pompuan dok buli amin... haha... Ibu tengok je... Ibu nak tengok camne amin handle kalu orang buli amin... Apa yang amin pegang, sume dia pegang gak... pastu dia tolak2 amin... Ibu biaq je.. Takkan nak masuk campoq hal budak2... haha... Ibu tengok amin asyik beralah je... Bagus sungguh anak ibu nih... Sabaq cam bapak....Len kali tolak la balik... nanti ibu ajaq k... haha... Tapi kalu nak ajaq camne nak fight kena tunggu bapak x dak.. Nanti bapak marah ibu.... huhu.... Bukan ibu nak ajaq suh buli orang, ibu nak ajaq camne nak mempertahankan diri dari dibuli... Ibu sayang amin sgt2.... ummuuuuuaaahhhhh

Wednesday, May 18, 2011

Gelagat amin kat supermarket...

Entry ibu kali ni pasal gelagat amin kat supermarket.... Selalu amin buat part time... Tapi kali ni amin buat perangai.... huhu.... Jom kita layan gambaq2 amin p supermarket....

amin berkenan kat kuda tuh.... tapi x dapat nak tangkap...

main tut cak ngan ibu sambil lepak atas lantai.... ish2... tiap2 kali balik supermarket kena cuci amin ngan clorox... haha...



Dok tungging plak....


Gigih nak koyak selotape kat kotak tuh...



Dah tak boleh koyah, tepuk2 plak.... Nasib baik promoter tu x marah... Ibu dok pulun tarik amin ajak p kelain, amin x mo.. nak main ngann kotak tu gak.. huhu.... Apa2 pon, ibu sayang amin sgt2...... ummuuuuuuaaahhhhh

Amin n rabbit...

Entry ibu kali ni pasal kita p rope walk taman selat masa cuti hari wesak baru nih.... Kat situ ada orang jual2 macam2 pets... ada rabbit, ada hamster n ulaq... haha... pet ka ulaq tuh?... Ada ja orang buat ulaq sebagai pet kalu amin nak tau.... geli ah ibu... huhu... Berbalik pada citer amin, amin happy sgt bila tgk rabbit... Maklumlah x pernah tgk real.... selau tgk dalam buku n tv je kan?.... Mula2 tgk tu, amin siap masukkan tangan kat celah2 sangkar rabbit tu... Nasib baik rabbit tu x gigit amin.. huhu....




Tengokla amin tu.... Lama gak la amin dok kat sangkar rabbit tu... Kusyuk je tengok rabbit.... Sekoq 15 ringgit je... Tapi ibu x mo belilah.... Nanti amin dah besaq, dah leh bagi makan n cuci rabbit tu sendiri, baru kita bela dia k.... Sayang anak ibu.... ummmuuuaahhh

main2 ngan ibu ye......

Entry ibu kali ni saja2 ja nak buat entry... haha... boleh x camtu?.... Saja ibu nak interprem dalam blog kali ni... Selalu gambaq amin ngan bapak je... kali ni ibu nak masuk gak... haha... Jom kita layan gambaq2 amin ngan ibu kat pen mutiara.... Sebenaqnya ibu nak citer yang amin la ni cukup payah la kalu nak suap makanan berkhasiat... Kalu yang kurang berkhasiat tu laju je amin bukak mulut... ish2... awat jadi lagu tu amin?...


Tengok tu, ibu nak suap dia, dia lari2 plak...


Ibu sayang kamu bangat....



Baru nak nganga.... Nasib baik ibu sabaq.. haha


Taktau la sampai bila amin nak suka makan makanan berkhasiat balik.. Nanti amin kurus camne?... Payahla camni.... Ibu nak anak ibu montel2 sket... baru best ibu nak peluk... hehe...Bila tanya doktor, doktor kata normal... haha.. bagus2... Payahla kan.. sket2 kena tanya doktor... sket2 kena tanya doktor... hehe.... Tapi kalu x tanya satg doktor x dak gheja plak.. haha... Apa2 pon, ibu sayang amin sgt2.... ummuuuuaaahhhh...

Budak nyomot makan ice cream....

Entry ibu kali ni pasal amin yang baru belajaq makan ice cream..... Dah setahun, kira bolehla makan ice cream kan?... haha... kalu doktor tau ni mesti marah.... Doktor kata x baik untuk kesihatan... Tapi takpala kan amin?... bukan selalu.... Sehari, 1 batang ice cream je.... haha... ibu main2 je... Jom kita layan gambaq2 budak nyomot makan ice cream..

.


Sedapnya amin makan ice cream... Bak ibu sikit....




Nyummy...nyummy...





Ish2... nyomotnya.... anak sapa la nih?....

Inilah kisah amin yang la ni suka sangat makan ice cream.... Habisla... lepas ni badan jadi cam ibu.... Ibu x tau.... Ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuaaahhhh

Monday, May 9, 2011

Jual budak!!!....

Entry ibu kali ni pasal amin yg jadi bahan untuk dijual... haha.... Murah je... Rm23.99 je... haha... cuba tengok harga kat belakang amin tu....Ni masa kat Giant Kelana Jaya hari tuh... Kita nak pi hantaq chumim balik rumah dia but sebelum tu kita singgah la dulu Giant tu coz nak beli2 makanan untuk makan2 dalam kete masa perjalanan balik penang lepas tu... Tapi bila dah masuk Giant tu, bukan tengok makanan je, tengokla benda2 lain sekali.... haha... N macam biasa, amin akan buat part time la... lari sana, lari sini..... Last2 ibu x larat nak ligan dah, ibu angkat la amin boh dalam longgokan seluaq tu.... Masa ni bapak ngan tokwan p mana tak tau, kalu x, mestila bapak yang ligan amin...


Amin syok je dok dalam longgok seluaq tuh....


Ibu ingat amin nak nangis, tapi amin syok plak.... Len kali ibu leh letak lagi... haha....Jual budak!!!! Jual budak!!!! hehe.....Ok amin... Ibu sayang amin sgt2.... ummuuuaahhh2

Sunday, May 8, 2011

Di tepi pantai yang indah.... ku duduk seorang diri...

Entry ibu kali ni pasal weekend ahad lepas... Kita p kat tepi pantai.. Tapi x main ayaq laut la pasal panas sgt la cuaca la nih... Hari ahad lepas bapak dah p putrajaya... Kursus seminggu.. Bapak asyik tinggai kita je kan amin?... huhu.. Takpala, bapak kerja cari rezeki kan?... Amin bersosial dengan ibu k.... jom kita layan gambaq2 amin kat tepi pantai...
Amin tengah try naik ndoi nih.. Ibu ingat amin tak pandai nak pegang... Ropa2nya pandai anak ibu pegang kt tepi tu kuat2.. Mula2 ibu goyang2kan ja ndoi tu.. Pastu tengok amin cam relax je, terus ibu hayun laju2... hehe


Buai laju2... sampai cucur atap... Amin sudah tumbuh gigi, tapi x pandai baca kitab lagi.... hehe



Amin sedang mengambil angin di tepi pantai..

Berteduh di bawah pokok nyok.... (habisla kalu amin baca masa sekolah rendah... lintang pukang bahasa anak ibu nih.. haha)


Amin merenung apa tuh?...


Kita dok kat tepi pantai tu x berapa lama pon coz cuaca terlalu panas n banyak plak couple2 yang dok buat perangai tak senonoh.... menjolok mata sungguh... nauzubillah...Payahla nak lepak2 tepi pantai pon... Ibu doakan amin dijauhkan dari benda2 camtu k... Ibu sayang amin sgt2... ummuuuuaaaahhh

part time lagi......

entry ibu kali ni pasal amin yang suka sangat buat kerja pat time kat hypermarket... kali ni, macam biasa, bila ibu n bapak dok tengok2 barang, amin akan cari la kerja apa boleh buat.... Jom kita tengok amin buat apa plak kali nih...

Mula2 amin tengok2 dulu benda tu... Pastu tolak2 sket... tengok2 leh jalan... haha... terus tolak ke tempat lain... ish2... anak ibu nih... Tu tengah adjust la tu... Amin tolak berlaga ngan benda lain... berentila benda tuh..

bila dah boleh tolak balik, terus tolak ke mana2 dengan lajunya... jenuh bapak ligan... ibu macam biasa, sayang lemak nak ligan amin... haha... Memang anak ibu ni suka sungguh buat part time... Bagus2...i like.... hehe... Ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuuaaahh

my new ride....

Entry ibu kali ni pasal amin dah ada motosikal kayuh.... Ingat x entry ibu pasal yg kita tengah cari motor kayuh untuk amin tu?... Ibu n bapak dah jumpak yang best punya untuk amin... Yang lawaknya siap ada bumbung lagi... bapak kata baru tak kena panas... Haha.. Amin nak naik dalam rumah je la bapak.... mana kena panas....Tapi takpe, tu maknanya bapak sayang sgt kat amin... Ibu buat entry pasal benda2 yang amin ada ni sebab nanti amin boleh ingat apa harta benda yang amin ada masa kecik... Kenangan ni jadi mahai tau bila amin dah besaq nanti... Jom kita layan gambaq2 amin ngan motor kayuh tu...

Motor amin dari pandangan depan... Tapi besaq plak motor ni.. Amin x sampai kaki lagi nak kayuh... Takpala kan amin, kita tunggu lagi 2,3 bulan...la ni amin naik je dulu, suh makteh tolak... haha... nanti bila chumim balik, suh chumim tolak plak....

Motor kayuh ni yang specialnya ada nyanyi lagu favourite amin... "Twinkle2 little star"... Tu yang bapak berkenan sgt tu... masa ibu n bapak dok cari2 motor untuk amin, dok jumpak yang muzik saja, x dak suara.. Bila jumpak yang boleh nyanyi ni, terus bapak beli...


Amin tengok tv atas motor.... Best ye amin dapat motor kayuh?... Mestila bestkan amin?.... Ibu n bapak sayang amin sgt2.... ummuuuuuaaahhh...