Blogger Backgrounds

Monday, August 23, 2010

Hujung Minggu @ Rumah Pak Chaq

Entry ibu kali ni adaah berkenaan kita pi berhujung minggu kat umah Pak Chaq Amin kat Taiping last week... Kali ni xtvt kita padat gak arr... tak sempat la nak relax.. Asyik kuaq jalan je.. Selalunya kita pi lepak2 je.. Malas nak jalan2.. tapi kali ni sebelum pi kita dah plan nak pi jalan coz kita pi pon dah petang sabtu n tgh ahad tu dah balik dah... Kita kena balik awai la coz kita dah ada plan lain kat Prai plak.. hehe

Ni Amin ngan abang Aiman time kita sampai umah Pak Chaq... Sampai je, dok sat, terus kita pi kilang baju.. Hehe... Ibu dah plan ngan Pak Chaq nak pi tengok kilang tu.. Mana la tau ada baju2 yang best yg leh dibeli... Tapi memang best arr.. Kilang ni distributor untuk jenama Alain Delon, Orlando dan sebagainya... X larat ibu nak tulis.. haha.. Ada banyak baju lelaki la kat sini.. Slack n kemeja pon banyak gila.. Sume morah2 je berbanding ngan harga kat kedai... Best2.. Ibu suka sangat... Rabak gak arr poket beli belah kat sini... haha..

Orang lain sume sibuk shopping, so, abang Aiman kena jaga Amin arr... Lagipun abang Aiman memang willing to jaga amin... haha.. Sayang abang Aiman..

Pastu, kita pi kedai baby kat Taiping... Tajuk kedai ni Manjaku One Stop Baby Centre... Besaq arr kedai dia...Lagipon time kita pi ni, dia tengah wat sale... Ibu suka!!!... kalu pi umah pak Chaq, ibu mesti pi kedai nih...Yang bestnya, kedai ni takdak kat Penang.. Padahal, Penang lagi maju dari Taiping.. Ibu pon konpius.. haha

Sebenaqnya kunjungan ibu kali ni ke kedai tu adalah untuk membeli jogger untuk Amin... Stroller Amin yang dok pakai la ni pon beli kat situ... jogger ni senang sket kalu nak bawak pi jalan2.. Stroller tu cam besaq gak arr.. Cari punya cari... X jumpak pon yang berkenan di hati.. haha.. Takpe arr, bukan urgent pon kan Amin.. ibu saja je nak cari satu jogger untuk Amin... Pastu, bapak bagi la Amin try walker... Amin masuk dalam walker tu terus takmau keluaq dah... Sudah, bapak kata, beli ja lah... Haha... Ibu kata takmaulah coz ibu dah aim dah kat butik Anakku walker mickey mouse... hehe.. Tapi bapak kata, takyahlah mickey mouse... huhu... Ibu kata plak.. tengoklah nnt camne... Kalu bapak yang beli konpom bukan mickey mouse.. huhu...

Pastu, kita pi pasar ramadhan la cari apa yang patut untuk buka puasa malam tu... Lepas buka posa n solat terawikh, sume dah letih... Amin tido ngan Abang Aiman n Kakak Hannan la malam tu... Best je ibu tengok kalu Amin ada kakak n abang nih.. hehe..


Tengok tu, bukan main sedap lagi depa 3 orang nih tidoq.... Amin tidoq ngan abang aiman n kakak hannan sampai ke pagi.. Nasib baik gerak bangun sahur sume mau bangun... Kalu x, susah arr.. hehe.. Amin pon bangun gak sahur... Minum susu arr.. Pastu sambung tidoq balik... Baik sungguh anak ibu nih.. Ke letih?... haha...

Keesokan harinya kita pi kilang baju baby plak... Tapi sangat sedih coz dia tutup hari ahad... Semalam kita x leh pi coz dia dah tutup kul 4 ptg... hari ahad tutup terus plak.. huhu... Takpe, nanti kita mai taiping lagi k... Hehe... Ibu tetap nak pi tengok gak len kali.. hehe..Lepas tu, kita pon balik la.. Kita pi jalan2 kat Prai plak..Kita shopping baju untuk pak lang, mak lang, farhan, ammar n aina yang berada jauh di Australia sana... Esok lusa kita leh pos kat depa...Kiranya kita shopping sampai bukak posa dalam kereta la... Haha.. Sampai Bukit Selambau dah pukul 8 malam... Hehe.. itulah kisah Amin hujung minggu lepas... Sayang anak ibu nih... Ummuuaaahh2.....

Update Amin Menyuloq lagi... hehe

Hari ni ibu nak entry amin pasai amin menyuloq... Haha... Time ni amin baru start menyuloq la... ibu saja je ambik video ni... Dah lama dah ibu simpan... Disebabkan beberapa masalah teknikal, ibu x leh nak upload video ni... haha...maklumlah, ibu kan terror sgt pasal teknologi nih.. haha.. sampai benda2 senang pon ibu rasa susah... haha.. Tapi la ni amin dah terror dah menyuloq... laju giler dah menyuloq.. X sabaq ibu nak tengok amin merangkak plak... ummuuaahh2

Ok, enjoy this video ye... Nanti ibu upload lagi perkembangan amin yang baru... sayang anak ibu... ummuuaaahhh...

Thursday, August 19, 2010

Many faces of Amin...

Hari ni ibu nak entry perangai amin semenjak 2 menjak nih...Amin memang manja ngan bapak... So, lepas je bapak balik terawikh semalam, terus je nak lepak ngan bapak.. X mo dah main ngan ibu... Excited sangat bila tengok bapak balik... Siap sembang2 dalam bahasa jerman lagi.. hehe... Ni la muka2 amin bila dok ngan bapak.. Apa yang best sangat ibu pon x tau... Nak tengok tv pon nak dok atas bapak gak... Sayang anak ibu nih...

Apa yang best sangat lepak atas bapak ibu pon x tau... Bapak bukan ada isi sgt.. Ibu lagi empuk tau... hehe... Bila la nak hilang lemak2 tepu ibu nih?... hehe.. Makin menepu ada la.. Apa2 pon memang ibu bagi kredit la kat bapak coz walaupun x selalu bersama amin, tapi amin still rapat ngan bapak... ummuuaaahh.. sayang anak ibu nih....

Wednesday, August 18, 2010

Watermark a.k.a Cop Jempol untuk blog amin...

Hari ni ibu nak entry pasal watermark a.k.a cop jempol untuk blog yang ditujukan khas buat anak kesayangan ibu nih.... Ibu beli watermark ni kat eybizzonline.blogspot.com... Ibu ambik info untuk beli watermark nih dari blog mummy yu'xan lee... Thanks zura...memang best sangat.. tuan punya blog tu sangat baik hati dan friendly...... Harga plak sangatlah murah... Siap dia bagi 2 lagi watermark tuh... Cayalah.. tq2....

Tengok tu... Watermark yg white untuk gambaq2 yang gelap... n yang black plak untuk gambaq2 yang cerah.... Memang brilliantlah... Ibu suka sangat....


Lepas ni sume gambaq amin ibu tempek watermark la.. suka2.... Ibu happy sangat... umuuaahh2... sayang anak ibu nih....

Tuesday, August 10, 2010

Seharian di USM, penang

Hari ni ibu nak entry pasal amin kat USM... tempat ibu belajaq n bekerja... Amin kena tau la ibu amin study kat ne... hehe... 7 Ogos baru ni ibu kena bertugas sempena majlis konvokesyen... ibu kena masuk dewan konvo sidang petang untuk tengok student ibu ambik ijazah... Kiranya wakil pusat pengajian la... So, ibu ajak la amin ngan bapak sekali.. Kalu x masa mana ibu nak lepak ngn amin n bapak?...Kiranya quality time gakla ni sambil bekerja.. hehe...Tapi amin ngan bapak bukan pi jalan2 tapak konvo pon.. haha.. dok lepak je dalam bilik ibu sampai ke petang... bosan x amin?... ibu tanya nape bapak x bawak amin jalan2 tapak konvo?.. Bapak kata orang ramai sgt... malas la tu bapak tu..

Terpaksa la amin lepak dalam bilik ibu.. nasib amin cool je... main ngan bapak je la.. Kita sampai awai kat USM coz ibu takut lewat.. Ibu kena siap nak masuk dewan dalam pukul 2 petang... Sebelum tu lepak kat opis la main ngan amin... Nak pi melawat tapak konvo pon panas sangat masa tu...

Lepas tu dalam pukul 1.45 pm cam tu, ibu pon pi la dewan konvo... Kat USM dewan konvo dia nama Dewan Tuanku Syed Putra... Tinggalla amin dok ngan bapak... Bapak kata amin tido je.. Bangun main jap, tido balik.. maklumlah sejuk.. umah kita mana ada aircond kan amin... haha

Takpe arr, sekali sekala sudah tido dalam aircond.. Amin ngan bapak pon lepak la sampai ibu keluaq dewan.. lambat gak la ibu kuaq dewan.. Dalam kul 5 camtu baru selesai sidang petang tuh... huh...Best gak la tengok org ambik ijazah...

Ni ibu ngan member ibu kat bilik persiapan sebelum masuk dewan... Kena pakai jubah akademik...Depa siap bagi taklimat nak jalan macam mana n duduk kat mana dalam dewan tuh...
Tapi kat dalam dewan x dak sapa plak nak tolong tangkap gambaq.. jurukamera pon x lalu depan ibu.. huhu... Camne dia nak lalu kan?
Ni student ibu yang berjaya grad tahun ni... Dia buat final year project ngan ibu... Siap bagi ibu hadiah tu... Ibu feel upset la coz x sempat nak beli bunga ke bagi kat dia... Congrates Kelly!! Dia x sempat nak jumpak ibu masa keluaq dewan coz cari ibu x jumpa.. macammana nak jumpa, keluaq dewan je ibu terus balik mai jumpak amin.. pastu dia pon mai la cari ibu kat bilik... Tapi ibu dah siap tukaq baju.. Kira ok la coz dia pon dah siap hantaq jubah...

Pastu, kita pon pi la kuaq cari makanan... Kitakan x makan tengahari.. oppss silap... ibu ngan bapak je.. amin dah makan.. amin dah minum berbotol2 susu sepanjang ibu kat dalam dewan... haha... ibu nak ajak bapak jalan2 tapak konvo.. tapi orang terlalu ramai.. so, kita decide makan kat pantai seagate la.... lapaq2... lepas makan kita pon pi la jalan2 kat queensbay... ummuuuaahh2... Sayang amin sangat2...

Monday, August 9, 2010

amin dah ada passport....

Hari ni ibu nak entry pasal amin dah ada passport... hehe... sebelum ni ada surat beranak n mykid je... Sekarang dah ada passport pon... Untung sungguh amin nih... Amin tau dak, ibu dah besaq baru ada passport tau.. amin ni baby2 pon dah ada passport.... Haa... sujud syukur cepat.... hehe...Thanks to ALLAH tau...
Baru je ibu bawak amin pi wat passport nih... Kira jenuh gak la kita menunggu kat pejabat imigresen tuh... Ingatkan x payah bawak amin masa nak wat passport nih.. Nasib baik ibu tepon dulu.. Ibu ingat x mau bawak amin la.. mesti orang ramai n kena tunggu lama... Tapi pegawai tu kata amin kena mai gak.. haha.. Depa nak suh amin sign kot... haha... tak pon cap jari... Camne tuh?

Ha.. ibu nak citer camne kita tangkap gambaq passport amin.. Ibu punyala musykil camne la nak tangkap gambaq passport amin nih.... Pegawai imigresen tu kata kena tangkap kat kedai gambaq la coz kat sana x dak facility untuk baby.. tu yang ibu ingat bila nak p wat passport x yah bawak amin.. hehe.. Ibu ngan bapak pon bawak la amin pi kedai gambaq...Masuk2 dalam kedai gambaq tu, cakap kat depa nak tangkap gambaq passport.. depa tanya amin leh duduk x?.. ibu kata x leh la.. haha.. terus depa bentang tilam n kain biru... dalam hati ibu... haha.. camni rupanya tangkap gambaq baby... depa kata senang je nak tangkap gambaq amin ni... kalu baby len, lama gakla ambik masa... haha.. ibu kan dah latih amin tgk kamera sejak lahir lagi... ummuuahhh, sayang anak ibu...
ok, berbalik citer kat pejabat imigresen... tiap2 kali depa panggil, amin kena pi sekali.. haha.. mula2 ukoq tinggi... amin baru 67cm... Pastu pegawai tu pon buat la apa yang patut... pastu tunggu lagi untuk bayaq plak.. lama gak la... Amin punya passport RM 150 je untuk 5 tahun... Ibu ingat RM 300.. Rupa2nya untuk umur 12 ke bawah RM 150 je... bestnya... Pastu, lepas sejam barula dapat passport.... Masa tu baru kul 12.30 tgh... So, kita pi jalan2 dulu... Pukul 4.55 ptg baru kita pi ambik passport amin.. haha.. Pejabat imigresen pon dah nak tutup daa... Kiranya seharian la kita wat passport untuk amin... ummuuuaahhh2.. sayang anak ibu...

Thursday, August 5, 2010

Baby BIRU Contest

Ibu bawak amin masuk contest lagi... kali ni tajuk dia Baby BIRU Contest.... Cuba tengok banner dia... Comel sangat... Ibu rasa tenang sangat bila tengok biru-biru nih... amin pon banyak baju biru, maklumlah baby boy, so, apa lagi... Ibu pon bawakla amin join this contest... Tarikh tutup pon x lama dah.. 8 ogos ni dah tutup daa... Nak tengok term n condition die??? Klik kat banner tu ye..

NAMA: AMIN MURSYIDI BIN MOHAMAD NAZIL
UMUR: 5 BULAN

Wednesday, August 4, 2010

Amin's first cereal....

Hari ni ibu nak entry makanan pejal pertama amin.... hehe... Amin dah masuk 5 bulan... So ibu decide la nak bagi amin makan cereal la plak.. Kalu ikut pakar pemakanan, amin boleh start makan masa amin masuk 6 bulan nnt.. haha... ibu telah membelakangkan pakar pemakanan... Teruk sungguh ibu ini... Takpe.. saja je ibu nak bagi amin rasa makanan pejal awal sket.. haha.... best2...Lambat arr tunggu 6 bulan.. haha

Pagi2 lagi ibu dah masak nasi untuk amin.. bubur nasik la kiranya nih... Lepas dah masak, terus ibu blenderkan nasi tu... maka jadila macam gambaq kat atas tu.... Lepas tu masak sayur hijau plak.. Ibu nak ajaq amin makan sayur hijau dari awal coz takut jadi cam ibu plak nnt... fobia ngan klorofil... haha.. Tapi ibu tak masukkan sebarang garam or gula k... coz kempen pemakanan yang baru ni, makanan baby, x leh langsung ada gula or garam... So, amin x leh la makan makanan baby yang instant tu la tau... haha.. takpe2.. ibu dan tok masakkan kat amin tiap2 hari k... nampak x dalam bowl amin tu.. Sayur hijau x blender.. camne amin nak kunyah tu?.. tok terkejut tgk ibu letak macam tu... haha... Ibu bagi amin air sayur tu je.. Sayur dia ibu suruh tok makan la.. hehe..

Tgk tu, bukan main sedap lagi amin makan... Ibu seronok la suap amin nih... Sayang anak ibu..


Amin ni x sabaq2.. ibu nak cedok yang baru dia dah nangis.. ni bukan botol susu tau amin nak sedia ada makanan dalam mulut.. Ibu kena cedok dulu bubur ni baru boleh suap amin... Sayang anak ibu nih...


Bestnya amin makan.. Habis semangkuk tu amin makan... Ibu syok la.. nak pi tambah lagi.. Tapi tok kata, sudahla.. satg pecah perut plak.. haha... Tok kata makan sehari sekali je.. Nanti bila 6 bulan baru boleh makan sehari 2 kali... yang lain tu amin minum susu je k...




Tengok tu.. habis comot anak ibu.. Nasib baik ibu ambil langkah berjaga2.. buang baju dulu.. haha.... Nanti ibu suap amin makan lagi ye sayang.... ummuuaaahh2... sayang anak ibu...

Cutiest Stripes & Line Contest

Hari ni ibu nak bawak amin masuk contest... Tajuk contest ni ialah Cutiest Stripe & Line Contest... Tgk tajuk pun ibu dah macam teruja.. sebab ibu memang suka belang2 nih.. hehe... First time tau ibu bawak amin masuk contest...Contest ni adalah anjuran Mama Rifqy... Tarikh tutup pon dah x lama dah... 15 Ogos 2010... Kawan2, jom arr kita join ramai2.... KLIK SINI k untuk tengok term n condition dier.... Senang sangat... Best2..

Ibu letak gambaq amin pakai baju n socks belang.... Fuh kiri, fuh kanan... haha...
NAMA: AMIN MURSYIDI BIN MOHAMAD NAZIL
UMUR: 5 BULAN


Selamat masuk contest amin... Ibu sayang amin sangat2.... ummuuuaaahhh2....
p/s ibu dah terkenan dengan mummy yu'xan lee la nih...hehe... thanks mummy coz kenalkan ibu ngan benda2 baru cam nih... hehe