Blogger Backgrounds

Monday, November 22, 2010

Australia trip- CityCat

Entry kali ni ibu nak citer kat amin kita p pusing2 Brisbane naik feri... Feri dia x macam feri kita p Penang... feri dia macam feri p langkawi.. Tapi canggih sket la.. hehe... Amin pon x pernah tgk lagi feri langkawi kan?.... takpa, nnt ibu tunjukkan... Feri ni function dia macam feri kita gak la...Public transport... hantaq penumpang ke destinasi yang dituju... Tapi dia berenti selalu macam LRT... haha... So, nak p pekan pon boleh naik feri nih... Ada kengkawan mak teh p universiti depa pon naik feri nih... Feri ni depa panggil CityCat...

Ni kat Guyatt Park... Tempat kita naik feri tu... Kita bayaq untuk buat pusingan... Nanti kita turun balik pun kat cni jugak la... Tambang dia dalam 8 AUD sorang... Kira ok la kan?... Lama gak la kita bersiar2 atas feri tuh.. Sampai naik boring dah ibu.. haha

Ni bapak ngan amin kat terminal yang kita naik... Amin dah tido la plak... hehe...

Ini adalah antara pemandangan yang dapat dilihat masa naik CityCat tuh.... Cantik2 rumah depa kat sana... Tepi2 sungai je... kalau kita boleh gak buat macam ni tapi kat Sabah n Sarawak je la...


Ni la tempat duduk dalam CityCat tuh... Free seating.. Nak dok mana pon boleh... Selesa sangat... and one more thing, kat sana sume public transport ada tempat untuk stroller and OKU... Kalau naik wheel chair pon mmg senang sgt nak naik public transport... Best2... Jom kita layan gambaq2 amin dalam CityCat.... ummuuaahhh2...


amin syok ibu tangkap gambaq dia... hehe


Amin ngan ibu kat bahagian luaq CityCat tuh... Dah bosan dok dalam... Tgk dari luaq plak.. Fresh air...best2... dalam aircond.... x best... hehe

Amin, ibu n mak teh berlatarbelakangkan bandar Brisbane....


Amin nampak x apa kat belakang tuh?... Itulah Eye on Brisbane....


Amin ngn bapak kat terminal Parklands 1.... Kita kena turun tukar feri kat cni coz feri yang kita naik tu nak p servis.. haha... Adaka plak camtuh.. Hantaq la bagi sampai dulu kan amin?...Ibu sambung lagi citer kat Aussie lepas ni k.... Ummuuaaahh2... Sayang Amin sgt2....

Australia trip- apartment n kereta sewa di BRISBANE...

Entry ibu hari ni pasal kita p Australia hari tu... lama sungguh nak update citer p australia nih... Ibu lupa.. haha... Bila ibu tgk balik album baru teringat ada banyak lagi benda ibu nak post... Hari tu x sempat, bila ada masa terlupa plak... hehe..

Hari tu masa kita kat Brisbane, kita sewa apartment kat Toowong Village... Ni la pintu masuk apartment yang kita sewa tu... apartment nombor 56...Kira ok gak la harga dia... 200 AUD semalam... Ada 2 bilik n fully furnished... Leh masak n basuh baju sekali... Kat sana kalu x leh masak susah gak arr.... takkan nak makan roti je sampai 3 hari... huhu.... Kita ni tekak melayu kan Amin?... Amin pon dah makan bubur nasi dah masa tu... Tapi ibu n tok tak masak untuk amin kat sini... Amin makan nestum australia.. hehe.. Nasib baik amin maintain je... ummuuuaahh..


Ni la dapur dia.... Very nice... ibu tiba2 rasa nak buat rumah camni... kecik dan comel.... Tapi tok kata nnt kalau tok mai, tok nak tido mana?... haha...

Ni amin ngan mak teh kat ruang tamu.... Ada tv, tepon, internet dan sebagainya... ada balkoni lagi... lupa plak ibu nak ambik gambaq... ish2... pelupa sungguh ibu nih...

Ni bilik air dia.. Siap ada washing machine n dryer lagi.... best sgt.. Umah kita kat Malaysia x dak dryer, apa lagi, buat2 cam perak (bahasa kedah k) la.. haha.. Dry kan baju dalam 2 jam, pastu terus lipat.. best2... ibu suh bapak beli satu, bapak kata lain tahun... haha...
Ni bilik yang ada kat dalam apartment tu... Tok n tok wan booking bilik ni..Satu bilik ada 2 katil single n satu bilik lagi ada 1 katil double.... cukup la untuk kita 5 orang tido...

Ni bilik utama la kot coz ada tv n almari yang agak besaq.. bilik yang satu lagi tu agak kecil la almari dia...

Ni lah tv n almari tu... bapak, ibu n amin booking bilik ni... hehe... Tok n tok wan kat bilik satu lagi...

Ni ruang makan kat apartment tu... Sangat selesa untuk bercuti satu family... Bukan kita nak duduk sgt.. Kita kan nak p jalan2.... hehe.. tapi kalu convert duit malaysia dah boleh dok hotel 5 star dah nih... hehe

Ni amin n tok wan kat ruang tamu apartment tu... Sweet je ngan sofa merah dia... Ibu berkenan.. hehe

Ni plak kerete sewa yang kita sewa kat sana... Nama dia TARAGO... kalu kat Malaysia macam ESTIMA la... Best2... Harga pon ok... Sehari 60 AUD.... Sekali dengan GPS n baby car seat
lebih kurang RM 200 la sehari... Ok, nnt ibu sambung lagi citer kita kat australia k... Ibu sayang amin sgt2... ummuuaahhhhh..

Wednesday, November 17, 2010

Selamat hari Raya Aidil Adha....

Hari ni entry ibu adalah sempena kita menyambut hari raya aidiladha semalam..... Kiranya ni adalah 2nd time amin beraya di dunia ini... Kali ni tema kita orange-peach.... kaler ni bapak yang pilih... Nampak macam meriah sangatla kaler nih dengan kulit ibu..... Ibu x mo dah pakai kaler camni lepas nih... haha...

Ni amin tengah lepak ngan bapak sementara nak tunggu tokwan balik dari masjid... Tok wan biasanya kalau sembahyang raya akan pi asing dari kita coz tokwan p awai n balik lambat... hehe... Kita pulak p lambat sket n balik awai sket...


Amin tengah main2 dengan bapak... Main apa tuh?...

Amin posing2 dengan ibu pulak... Bukan main susah lagi amin ni kalu nak suh dok elok2.... huhu


Ni gambaq family yang balik raya aidiladha.... Amin jadi baik dalam gambaq nih... hehe... kalau x bukan main susah lagi nak tangkap gambaq family macam nih...



Gambaq family amin lagi... Tapi posing cam lain plak....


Bapak yang tangkap gambaq nih, so, bapak x dak... hehe



Amin, bapak, ibu n chu mim.....


Amin, bapak, ibu n mak teh....


Amin, bapak n ibu....
Raya kali ni ibu n bapak buat akikah untuk amin....Tapi ambik bahagian dengan masjid... Kita settlekan yang patut dibuat dulu... Kendurinya kemudian k, coz ibu n bapak ada plan baik punya.... Tungguuuuuu!!!!!!!!......... Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua.... Ibu sayang amin sangat2.... ummuuaahhh2...

Monday, November 15, 2010

Hantaran untuk Tok Za...

Entry ibu kali ni pasal hantaran yang ibu buatkan untuk Tok Za amin a.k.a emak sedara bapak... Muda2 lagi dah jadi tok.. hehe... Al-kisahnya, Tok Za ni akan mendirikan rumahtangga pada 20hb November nih.. So, ibu pon ditugaskan la untuk buat hantaran... tema dia hitam putih..... First time ibu buat hantaran tema hitam putih ni.... X tau la ok ke x coz masa pon x mengizinkan... Ibu busy sgt la ni n Tok Za pon bagi barang dah lambat.... takpe la kan.. Janji siap and Tok Za puas hati...Jomla kita tgk ok ke x....
Ni kesemua hantaran yang ibu buat.... Ibu buat simple2 je coz Tok Za kata ikut suka nak wat camne... So, ikut suka ibu la kan... hehe

Sejadah... x sempat dah nak lipat yang macam2 tu, so, gulung2 je...

Towel....


Jersey.... jauh ni depa beli... Kat South Africa sana nuh... dasat.. dasat


Baju melayu n songket.... Jadi ke bunga n daun yang ibu buat nih?... haha


Ni hadiah dari ibu.....

X sabaq nak tunggu kenduri Tok Za nih.... Dia akan pakai baju pengantin tema hitam putih.... mesti cantik punyalah coz ibu dah pernah tgk kawan ibu pakai baju hitam putih masa kawen... Cantik sungguh... Ok, jumpa lagi di lain entry.... ummuuuaaahh2.... Sayang Amin sgt2....

Thursday, November 4, 2010

Ada orang nak memunggah?.. tolong.. tolong..

Uish.... dah lama dah ibu x update blog nih... Ibu tersangatlah busynya.... Tapi hari ni ibu nak luangkan masa gak bercerita pasal perangai amin 2 minggu kebelakangan nih... Lepas balik dari australia hari tu, amin dah start nak bangun berdiri... Tapi x berapa kuat.. asyik jatuh je... habis benjol2... haha.. cian anak ibu nih... Tapi x pe, anak lelaki mesti kuat... takat benjol n lebam tu apa la sangat kan.... tapi 2 minggu kebelakangan nih, amin dah kuat dah berdiri n memanjat... Sampai tok wan dah pasang pagar dekat tangga n bendul... Hari ni ibu nak citer pasal amin n rak pinggan tok... Tempat favourite amin sekarang ni ialah tempat pinggan tok... habis pinggan n tupperware tok amin punggah kalu biaq.... geramnya anak ibu nih.... ummuuuaaahh....

Tgk tu, amin main2 dulu dengan apa yang ada kat rak pinggan tu...


amin tgh meniti pelan2 sambil pegang rak pinggan..

Amin mencuba untuk menggapai rak yang atas.. tinggi sungguh cita2 anak ibu nih....



Amin start memunggah.... Tapi pinggan sume kaca, so, ibu x biarkan la amin punggah n lempaq sumenya ke bawah... kalu tupperware yang kat bawah tu ok la... Tapi amin dah x suka dah punggah yang bawah tu.. Dulu masa boleh menyuloq n merangkak, amin suka la yang bawah tu... maklumlah x tercapai nak ambik yang atas.... la nih, mmg x leh biaq la anak ibu sorang nih... kalu x amin yang cedera, abisla duit tok wan dok kena beli pinggan baru... hehe....