Blogger Backgrounds

Wednesday, December 11, 2013

Floating Market, Hatyai, Thailand

Entry kali ni ibu nak cerita pasal kita p floating market kat Hatyai... Eh.. kita tidoqla kat hatyai malam tu... yang ibu citer tadi tu masa kita nak balik.. haha.. tu la lama sgt ibu simpan entry ni sampai lupa... kita sampai hatyai dah malam.. harusla tidoq kan.. huhu... sorry na amin.. jom kita jalan2 kat floating market...

 
ibu, tokwan, tok n amin posing kat floating market.. Depa yang menjual semua dok dalam sampan.. sebab tu la tempat ni dipanggil floating market..

 
Amin n bapak plak posing.. Masa ni amin memamng takmau jalan dah... kiranya tanya kaki ada ka dak pon jawab takdakla... apppau anak ibu ni.. tapi ibu faham.. walaupon badan amin besaq, amin baru berusia 3 tahun masa ni. harusla dukung kan.. haha...sebenaqnya, kita mai kat sini untuk dinner.... tapi disebabkan keletihan perjalanan dari phuket tadi, kita tapau semua makanan n balik makan kat hotel saja... best gak makanan kat situ.. semuanya goreng tepung... tokwan beli banyak sangat makanan... kita pon tumpang makan la.. tokwan ngn tok mana larat nak perabis semua makanan tu..kan amin kan... ibu cuma beli pinggan kertas ja...hahaha

Tengok tu, amin tengah buat perangai.. takmo jalan.. ibu takdan nak tangkap gambaq org jual2 dlam sampan tu.. appau anak ibu nih... nampak x apa dia tulis kat belakang tu?... berpintal2.. ibu pon taktau jugak coz tak dan pon nak ambik tau.. amin dah letih sgt... ok, setakat ni ja coretan ibu kali ni... lain kali kita coret mencoret lagi na.. ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaahhh

Kilang Kacang2, Hatyai, Thailand

Entry kali ni pasal kita p melawat kilang kacang kat Hatyai... masa kita p phuket hari tu, masa on the way balik penang, kita singgah hatyai.. tapi tak tidoq la coz hatyai tu dekat dah ngan tempat kita.. perjalanan dalam 2 jam setengah ja... kat sini banyak sgt kacang untuk dijual.. dah anma pon kilang kacang, of course la abnayak kacang kan amin.. apala ibu ni.. ok.. jom kita layan gambaq kita sendiri kat sana...

 
budak appau naik dukung... Dah besaq pon nak naik dukung lagi..

 
tok tengah pilih kacang...

 
Ahli-ahli rombongan semua sedang pilih kacang nak bawak balik malaysia.. macamla malaysia tak dak kacang kan amin.. hehe.. tapi dah alang2 sampai harus beli... berapa la keuntungan kedai kilang ni ye?.. haha.. amin nampak tak tok n tokwan dalam gambaq ni?

Amin pon nak pilih kacang sendiri gak... 

Muka sedih sebab ibu tak bagi beli apa yang dia nak..haha

Kedai kat kilang kacang ni bagi makan mee free.. makanya rezeki jangan ditolak ya kawan2... jom kita makan.. tapi pedas sgt2... amin makan sampai mulut jadi merah.. sedap kot.. ibu malaih makan mi... bapak yang habaq kata pedas... ok.. setakat ini saja coretan ibu kali ni... ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaaahhh

Bel Air, Phuket

Assalamualaikum amin... lama sungguh entry ni tunggu turn dia nak publish... memang masa sgt mencumburui ibu la ni.. tapi takpa, kita sambung na entry kita p phuket... buat2 macam baru balik phuket la no.. hehe.. ibu nak cerita tempat kita bermalam masa p phuket hari tu.. nama hotel ni Bel Air... kita ikut ja apa hotel yang depa bagi sebab kita ambik pakej kan... tapi memang best la hotel ni.. selesa sgt2... jom kita layan gambaq na... ibu tak tau dah nak karang ayat ni... ayat scientific ja penuh dalam otak ibu la ni.. mintak maaf na amin.. 

Gambaq yang last ni katak puru yang amin beli.. Katak puru ni diperbuat daripada kayu... bila kita tarik kayu kat badan dia n gesel kat atas badan dia, bunyi yang keluaq sebijik bunyi katak... sangat creative disitu...Amin suka sgt sebab colourful gitu... yang bestnya, kita beli kat tempat mahai.. haha.. nak buat camne.. rasa cam ok dah harga tu.. kita beli 120 bath... betoila eja bath lagu ni.. hentam saja la amin no.. tapi bila kita sampai kat kedai lain, harga dia 80 bath ja... haha... ibu sedikit ralat disitu.. ok sayang... nanti kita cerita lagi ya... ibu sayang amin sgt2.. ummuuuaaahhh..

Diaper free

Hari ni entry ibu pasal diaper free or dalam bahasa lainnya ialah tak pakai diaper dah la amin mursyidi ibu sorang ni... Ibu terbaca salah satu blog yg ibu follow pasal diaper free.. so, ibu pon nak tulis sket la pasal ni.. saja nak buat rekod.. Dah lama ibu x tulis pasal amin dalam blog ni... busy apa ntah ibu ni.. keja x siap2 jugak.. haha.. ok, sambung balik pasal diaper free ni.. Amin x pakai diaper ni dah lama dah.. Start bulan April 2013.. sekarang ni bulan Disember 2013 kan.. makanya almost 8 bulan dah la amin x pakai diaper... maksudnya Amin start tak pakai diaper masa umoq amin 3 tahun sebulan... kira ok la kan... tu pon bukan ibu yang train... hahha... tok yang train... masa tu amin ponteng sekolah sat.. balik dok ngan tok sebulan.. tup2 ibu tengok amin dah x pakai diaper... kalo nak harap ibu, sampai la ni la amin pakai diaper.. kiranya sampai amin malu la nak pakai diapers baru ibu x bagi pakai... hahaha.. dah la ibu jenis beli diaper banyak2 sekali.. makanya masih ada 3 peket besaq diaper kat rumah kita yang tak digunakan... kita siman kat abdullah la no... mintak maaf na amin... banyak sgt kekurangan ibu amin ni dalam bab2 mendidik anak kecik nih.. apa2 pon ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaaahhh

Sunday, June 2, 2013

Patong Bay, Phuket, Thailand


Entry ibu kali ni nak cerita sambungan lepas kita p kilang t-shirt.... Kalau ikut kronologi, lepas p kilang t-shirt, kita p kilang batu permata... tapi kita skip dulu kilang batu permata terbesar tu, yang mewah giler tu, kita teruskan perjalanan ke patong bay... kita nak tidoq kat sini.. kita sampai sini dalam pukul 5 petang... then check in hotel n jalankan aktiviti sendiri... Start dari sini la kita naik tut tut... hehe... Dah nama pon p melancong, mestila kita x lepaskan peluang nak tengok tempat orang kan amin... Lepas check in, mandi n solat, kita terus turun p jalan2... Tapi unfortunately... hujan lebat sesangat... Tapi, alhamdulillah, tiba2 datang sorang hamba Allah ni kat tempat tok n tokwan dok tunggu...beliau ialah pemndu tut tut...ibu n bapak p beli baju hujan masa tu...ingat nak redah jalan kaki ja.. haha.. pastu, tokwan kata kita naik tut tut lah.. kita pon ok je la kan amin.. x yah jalan kaki.. haha... naik tut tut ni biasanya 200B, dari hotel, pusing patong bay n balik hotel semula... Tapi, dengan takdir Allah, kita dapat pemandu tut tut seorang muslim yang sgt baik.. Rasa macam sedara plak... Itulah yang dinamakan sedara sesama islam ye amin.. kita hendaklah sentiasa berbuat baik, insyaallah, allah akan permudahkan urusan kita di mana2 pon... ibu rasa tok n tokwan yang dok buat baik selalu ni... ibu n bapak macam hampeh je selalu.. haha... tapi sebab kita p berjalan dengan tokwan n tok, makanya kita pon dapat sekali merasakan nikmat tu.. Alhamdulillah.. ha, sudah ceramah agama, kita sambung balik citer...haha....Jom ibu citer kronologinya...mula2 dia bawak kita p jalan2 Patong Bay... Pastu sembang p sembang mai macam ayam n itik coz dia kurang tau english n kita mmg tak tau langsung bahasa thai... haha..dia bawak kita terus ke pantai2 yang bersebelahan... dia nak tunjuk keindahan phuket.... Pastu dah maghrib... Dia bawak kita p masjid... Uish.. x sangka boleh p solat berjemaah kat masjid di Phuket coz kita semua ingat nak balik solat jamak kat hotel ja nanti... Alhamdulillah...

 Ni lah tut tut yang kita naik tu... amin excited sangat... ibu seronok sgt tengok amin excited.. ibu pon excited jugak.. ni pon first time ibu sampai phuket.. Amin la yang beruntung tu.. kecik2 dah p jalan phuket... haha...

Ibu n bapak yang tembam kat atas tut tut.. Nasib baik tut tut tu tak senget sebelah... haha...

Pastu berenti kat tepi pantai... Ha, nama pemandu tut tut tu Kamal.. So, kita panggil dia Mr Kamal... hehe.. Dia berenti merata ajak tangkap gamabaq... haha.. Tapi bila dah malam, gambaq pon tak berapa nak terang.. maklumlah kamera hebat sangat... haha... Alhamdulillah ada gak kamera kan amin?...

 Pastu dia bawak kita p kat tempat2 shopping yang macam bazar tu... banyak giler barang.. masa ni ibu n tok sibuk tengok barang n terlupa dah nak tangkap gambaq... haha... Tapi harga dia memang mahal la... so, tengok dengan rasa excited n buy nothing... haha... sebab tokwan kata nnti kat hatyai, murah berkali2 ganda... ok, kita window shopping dulu di sini ya... Yang bestnya, kita nak p makan kat Kusuma Seafood coz pemandu pelancong kita suggest kedai tu untuk dinner... tapi orang terlalu ramai... nasib baik owner kedai kawan baik ngan mr kamal tadi.. Mr Kamal kata kita p jalan2 dulu, nnt ada meja kosong, owner kedai tu akan kol dia bagitau dah boleh datang makan... yezza... best giler.. x yah tunggu tercatok kat situ... alhamdulillah.. best sgt... Mr kamal bawak kita jalan2 lagi... pusing2 patong bay n ke kedai2 di sekelilingnya.... Lepas owner Kesuma Seafood call kata dah boleh p makan, kita terus berdesup ke Kesuma Seafood sebab dah lapaq sangat... Cian amin, bila kita turun p kedai lain je, mesti amin tanya camni, " kita dah boleh makan ka ibu?"... Cian anak ibu lapaq sangat.... haha...

Then, bila sampai terus kita makan... n of coursela kita ajak Mr Kamal makan sekali.... and alhamdulilah, sedap sangat makanan kat situ.... berbaloi2 walaupun agak mahal....

Makan, makan n makan sampai kenyang.. lepas dah habis makan, Mr. Kamal hantaq kita balik hotel... Ingatkan dia nak charge lebih coz dah bawak kita p merata2... tapi dia ambik 200B je... huhu.. baik sungguh Mr. Kamal nih... Semoga berjumpa lagi.. hehe... Lepastu, kita pon naik bilik n tidoq dengan jayanya...Best sangat kenangan kat sini... Nanti ibu sambung lagi k... Ibu sanyang amin sgt2... ummuuuaaahhh...

Monday, May 27, 2013

Kilang T-shirt, Phuket, Thailand

Entry ibu kali ni sambungan dari kita p kilang gajus tu.... Lepas p kilang gajus tu, kita dibawa ke kilang t-shirt pulak... Pemandu pelancong tu kata, kalau kat Phuket, kat sinilah yang paling murah kalau nak beli t-shirt... bermacam2 jenis t-shirt ada... tapi tak boleh tangkap gambaq na... satg kena denda... huhu... ibu p tengok2 ja... kat sini, beli sepuluh helai, dapat free sehelai... Depa pakat borong t-shirt la kat sini... amin beli katak je seekor kat sini... harga katak amin 80B... ingat murah dah....sebab depa dok habaq barang2 kat sini murah...rupa2nya.. kat tempat lain 45 B ja... hmmm... rugi 35 B.. takpala.. bila lagi kita nak berlakon jadi orang kaya... beli barang murah pada harga mahai.. haha... sepanjang kita jalan2 nih, kat sinila kita paling relax sekali sebab kita tengok orang membeli je.. kita tak shopping sekali sebab tak tau nak beli apa... bapak x berkenan langsung t-shirt2 kat sini... tokwan konpom2la tak pakai t-shirt... hehe...

Tok n amin tengah tengok2 kat dalam galeri kilang tshirt tu... ibu dan tangkap sekeping ni ja gambaq dalam galeri tu.. pastu terbaca plak takleh tangkap gambaq... haha.. kalau nak buat tak tau pon boleh kot.. takkan depa nak denda kan...tapi malaih la.. satg depa kata org malaysia ni teruk sangat plak.. hehe..

Tok n tokwan tengah lepak kat luaq kilang tu.... kat luaq tu depa sedia macam2... ada coffee.. ada biscuits... boleh ambik n makan sepuas hati... tapi self service na... kita pon minum coffee la sambil dok tunggu ahli rombongan shopping t-shirt...

Kat luaq kilang tu depa jual macam perabot2 yang dibuat dari kayu... macam2 bentuk.. cantik2 n unik... kalau nak beli kena hantaq ngan kontena la... berat2 sungguh perabot dia.. tapi harga macam ok je... x mahal sangat macam kat malaysia... tapi kalau dah kena bayaq cukai n macam2 lagi bayaran jadi harga macam kat malaysia balik la kot... haha

Tok wan n amin dok ketuk gendang... boring2 tak tau nak buat apa, kita ketuk gendang dulu na... hehe

Ha... yang ni lagi besaq... harga dia 19000B... ok la kan... besaq giler.... Tokwan n amin dok ketuk gong nih..  Amin suka gendang ni sgt2...... Ibu pon suka gak... hehe...

Bapak n tokwan dok berehat sambil sembang2... lama gak la depa dok shopping kat kilang tu... tapi ibu tak rasa macam murah coz sehelai dalam 129B macam tu... biasanya t-shirt macam tu bukan harga dia 100B je ka?.. Bapak kata kita tengok kat Hatyai je lah coz nanti masa balik kita akan singgah kat Hatyai...

Tok n amin kat atas buaian yang sangat buruk... Tapi sebenaqnya memang buaian ni dibuat sedemikian rupa... haha... nampak macam dah berusia 100 tahun je buaian ni... ibu tgk sweet je amin n tok dok atas buaian nih... Manja sgt dia ngan tok dia... apppaaauu amin syidi nih.... Ibu sayang amin sgt2...ummmmuuuaaahhh


Sribhurapa Orchid Co. Ltd. (Kilang Gajus), Phuket, Thailand

Entry ibu kali ni nak citer sambungan lawatan kita ke Phuket, Thailand.... Lepas kita p Promthep Cape tu, kita di bawa ke Kilang Gajus... Besaq ladang gajus dia... Kiranya sepanjang tahun ada gajus la depa ni... Orang utara tak panggil buah gajus tau amin... Kita panggil buah janggus or dalam bahasa utaranya "buah Jangguih".....Nama kilang tu Sribhupara Orchid Co. Ltd... Suasana kilang ni nampak macam kilang tahun 70 an..tu pendapat ibu... pendapat orang lain tak tau la plak.... haha... Kita tak masuk pon ke ladang depa... kita tengok depa kopek biji gajus ja kat depan tu... Jom kita tengok apa yang ada kat sana... Biji gajus ni depa jual 300 g, 195 B..... ok gak la... biji gajus memang mahai pon kan..

Tudia, bapak tengah jadi buruh paksa... kopek biji jangguih... haha... macam ni la cara depa dok kopek biji jangguih tu... sejam boleh dapat berkilo2... depa memang dah expert dah.. pastu, depa asingkan ikut gred... yang pecah2 asing, yang cun asing... dah tu ada macam2 flavour depa buat... yang paling best pada ibu, biji gajus salut ngan coklat... kat sini kita boleh rasa semua flavour yang ada.. tu yang best tu.. kiranya kita boleh rasa sampai kenyang la... lepas dah rasa semua tu, kita boleh minum plak jus buah janggus kat situ... ibu rasa jus tu x sedap langsung... bila ibu bagi amin minum, amin kata ayaq gas... haha... amin pon takmau.. nampak sangat tak berapa nak sedap jus gajus ni kan amin...

Ni amin bersama salah satu produk biji gajus yang depa buat... kita dok sibuk tangkap gambaq je.. tok n tokwan yang dok beli macam2... haha...

Ibu dengan amin kat taman kilang gajus tu... kat situ ada naga n buah gajus emas... pastu pokok gajus dia ada buah besaq2.. ingatkan betoi, rupa2nya depa buat dengan simen.. nampak cam real... hehe

Ibu, amin n bapak kat depan mercu tanda kilang gajus tu... besaq kan buah gajus dia?... Makan setahun pon tak habis... hehe..

Tok n tokwan tengah dok bincang nak beli apa sambil rasa2 apa yang patut... hehe.... lempuk durian pon ada jual kat sini.... sedap sangat... Tokwan beli, ibu makan... haha...

Bapak and amin  posing dengan tut tut... tut tut ni kenderaan macam teksi kita la.. dekat phuket, satu tut tut harga dia 200B...  harga dekat hatyai 20B sorang...kalau kita naik dekat hatyai satu tut tut 80B ja coz amin tak kena bayaq... Kat Phuket ni mahai sket coz kat sini kan International gitu... ramai sangat mat saleh.. makanya semua benda jadi mahal... makan n minum pon mahai kat phuket ni... Kita p melancong sekali sekala x rasala sangat mahai tu... kalau dok sana, maybe rasa la kot nu amin...

Tok n tokwan bergambaq kat naga n gajus emas tu..... Cantik kan... amin takut nak ambik gambaq kat sini.. amin takut kat naga tu.... Sayang sangat tok n tokwan... Semoga tok n tokwan sentiasa diberikan kesihatan yang baik oleh Allah s.w.t..... Boleh kita p jalan2 selalu...hehe

Ni gambaq yang depa tangkap masa kita p Promthep Cape sebelum mai sini... Sat ja depa dah buat jadi souvenir.... Nampak x, ada gambaq amin, tokwan n bapak... Satu frame ni 100B.... Ibu dok heran pasaipa depa dok tangkap gambaq kita masa kita p Promthep Cape tu.. rupa2nya inilah hasilnya... haha... sgt creative dalam berbisnes... ok.. nanti kita sambung na amin... ibu sayang amin sgt2..... ummmuuuuuaaaaahhhh

Promthep Cape, Phuket, Thailand

Hari ni ibu nak cerita pasal lawatan kita ke Phuket, Thailand.... Kita kat sana dari 24 Mei sampai 26 Mei 2013... Kita pi 5 orang sefamily... ibu, bapak, tok, tokwan n amin.... best sgt2....tok n tokwan memang sporting... Kali ni kita ikut rombongan USM... First time la kiranya kita ikut lawatan macam ni... Biasanya kita p jalan2 sendiri ja... Mula2 kita sampai tu,terus kita di bawa ke Promthep Cape.... Promthep Cape ni kalau amin nak tau, tempat orang tengok sunset.... Macam yang kita p twelve apostles kat Australia hari tu la lebih kurang... tapi tak sejuk... hehe...tinggi tempat dia... nasib baik bas naik sampai atas... kita kena naik tangga sikit ja la.... Jom kita layan gambaq2 kita sendiri kat sana na amin...

Ni masa kita nak naik tangga nak p tengok pemandangan tu... Kita sampai sini lebih kurang pukul 11 pagi.. patutnya mai tengok sunset... tapi phuket time kita p ni, petang2 hujan... makanya memang tak boleh tengok sunset la... kalau mai petang pon dok mandi hujan je... hehe...tengok amin tu... dok masuk dalam baju ibu... pasaipa pon taktau.. malu kat gajah kot... kat atas sana banyak gajah.. tapi gajah batu je la...

Ni bapak n amin kat  level 2... ibu saja ja panggil level 2 coz ada lagi satu level nak kena naik... tok n tokwan tunggu kat level 2 ni ja.. malaih dah nak naik level atas sana... dari level 2 pon dah boleh tengok pemandangan yang sgt cantik... angin sepoi2 bahasa... sangatlah nyamannya... makanya tok n tokwan berehat kat level 2 saja.... kita 3 orang je la yang naik tengok apa yg ada kat atas nun...

Ni amin n ibu dengan gajah emas... Amin nampak x kat belakang tu, banyak sungguh gajah... Ramai je orang p kat situ n sembah2 patung kat situ... Ni kiranya kepercayaan agama depa la... Kat Promthep Cape ni, sapa yang suka ambik gambaq tu, mmg seronok la coz pemandangan dia sangat2 cantik... kalau takat pakai kamera cikai macam ibu, gamabq x cun la... Tapi kita kat sana boleh menghayati keindahan alam dan melihat keagungan ciptaan Allah... Subhanallah....

Ni kita bertiga kat atas sana... Cantik kan pemandangan dia amin?... Panas, tapi nyaman..... memang bestla... Kita pakai sedondonla hari ni... Dengan bapak sekali pakai baju merah... haha.... I like... Bapak have no choice sebab ibu yang packing baju.. hahha

Ni amin dok syok main kat tebing tangga tu... tapi ok gak.. kalau x dak tebing tu, mesti amin suruh dukung... apppaauuuuuu amin syidi nih... Ibu seronok tengok amin happy lari2 macam tu... tempat ni memang sesuai sgt kalau nak buat photoshoot.... tapi jauh sgt la plak nak p buat photoshoot je kan amin?... nanti kita cari tempat yg best kat malaysia k... kat malaysia pon banyak tempat cantik2...

Ni kita dah nak p naik bas balik dah... Saaaayyyyyaanngggg tok n tok wan..... Alhamdulillah, tok n tokwan masih sihat dan kuat lagi untuk buat aktiviti jalan2 macam ni... Syukur ya Allah kerana memberikan kami nikmat kesihatan dan rezeki yang tak terhingga.... Alhamdulillah...

Ni ibu, tokwan n amin kat depan kedai2 jual cenderahati kat level bawahla... Bas2 semua parking kat sini la kiranya... ramai gak orang hari tu... Depa kat sini, x berapa pandai English... Payahla nak tanya... kalau harga takpala, kita tekan kalkulator je... kalau nak makan tu.. Ya Allah, susahnya... ada sekali tu, ibu mintak tomyam, mai kopi ais... sangat lawak ok... nasib baik tok dah prepare masak cabai.. last2 kita mintak nasi putih je...makan dengan masak cabai yang tok bawak... lepas ni kalau nak p lagi kena belajaq sikit2 basic bahasa thai... haha...

Ni kita bertiga dalam bas... Sebenaqnya, cara kita dok dalam bas macam ni.... Ibu dok ngan bapak, amin dok ngan tok n tokwan dok sorang2... tapi tempat kita sama row... bas tak penuh pon.. bila amin tidoq, tok dok ngan tokwan, amin boleh tidoq baring dengan jayanya... Ok, kita stop tang ni dulu na... nanti ibu sambung lawatan kita seterusnya... ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuuuuaaahhhhh..

Monday, May 20, 2013

Sajak... sajak....



Jom amin, kita tulis sajak plak hari ni...



Aku adalah aku


Di sebalik susunan alat radas,
Aku termangu sendirian,
Memerhati ciptaan tuhan,
Yang tiada tandingan
Bermula dari sebutir atom,
bergabung membentuk  ion,  molekul dan sebatian,
Tidak terlihat di pandangan insan,
Yang sentiasa alpa dengan kemanisan,
Hasil sebuah kemajuan,
Sehingga terlupa ketamadunan.

Aku menyusuri satu perjalanan,
Yang telah ditentukan hala tujuan,
Menyingkap ilmu yang tiada sempadan,
Di bumi bertuah milik tuhan,
Ibarat polimer yang tiada kesudahan,
Rangkaian monomer  yang berulangan,
Tidak terlintas sebuah pengakhiran.

Ingin aku menjadi semikonduktor,
Bersifat konduktor dan juga insulator,
Dengan semangat yang  tidak akan  luntur,
Berbakti dengan sepenuh jujur,
Mendidik anak bangsa sehingga masyhur
Setiap masa aku bersyukur

Dengan kemolaran semangat yang tinggi
Dan entalpi pembakaran yang sangat jitu,
Akan kuteruskan dengan  penemuan baru,
Yang entah bila akan ketemu,
Ketentuan Allah tiada siapa yang tahu,
Tetapi aku tidak akan jemu,
Menerima, memberi dan berkongsi,
Seperti elektron menstabilkan diri,
Menghamba diri pada Ilahi,
Semoga menjadi serikandi sejati.



Anis Tasnim Md Yusof

ultraman

Entry ibu kali ni nak cerita pasal amin yang sejak masuk taska ni dah semakin berani dengan ultraman... kalau dulu sebelum masuk taska, tengok ultraman pon lari... amin pon takut gak ngan robot... kiranya apa benda yang mengeluarkan bunyi dan berbentuk robot, amin akan takut... cian amin.. taktau pasaipa jadi macam tu... but semakin amin besaq, ketakutan tu makin hilang.. Tapi ada 1 benda lagi yang amin dok takut sampai la ni... kereta biru... kereta biru tu hadiah dari pak chaq sempena birthday amin yang ke 2 tahun lepas.. sampai hari ni amin tak naik lagi kereta tu... nanti ibu cerita pasal kereta tu k kat lain entry...

Pasal ultraman ni, tiap2 kali balik taska, amin akan kata nak beli ultraman... tapi tiap2 kali ibu bawak p kedai nak beli ultraman, amin akan beli benda lain.. amin kata takmolah ultraman, takut... haha... yang bestnya, tiap2 kali nak p beli ultraman, mesti bawak balik set mainan memasak.. huhu.. sampai bapak marah la... bapak kata, kalau orang mai rumah kita, mesti orang ingat anak kita pompuan...huhu... sebenaqnya, ibu ikut je amin nak beli apa..... ibu pon syok gak main masak2 ngan amin... haha... pastu ibu x ikut dah la... haha.. satg bapak marah lagi... huhuhu... apa salahnya amin kan.. manala nak tau, nanti amin boleh jadi chef ka... 

Berbalik kepada ultraman tadi, ada sekali tu, balik dari taska, amin kata nak beli ultraman lagi, ibu pon bawakla amin p kedai cari ultraman... kali ni kita jumpak ultraman kecik je... macam anak ultraman la lebih kurang.. muka pon cute je.. haha... terus amin kata nak beli.... rupa2nya, amin tak suka kot tengok muka ultraman yang nampak cam garang tu.... yang cute2 je amin nak... ha, ikut suka amin la...  lepastu, ibu pon kalau jumpak ultraman yang cute tu, ibu beli je... dah ada 10 ekoq dah ultraman cute amin la ni... tapi ada yang patah tangan ngan kaki dah.. huhu... takpala amin.... macam mana  pon ibu sayang amin sangat2... ummmmuuuuaaaahhhhh

dINASOUR


Entry ibu kli ni nak citer pasal amin ni yang suka sgt lukis mural kat dinding rumah... ni mural latest yang amin buat... dalam ibu dok jaga2 tu, terhasil jugak mural yang besaq... haha... kat rumah tok tokwan takpala boleh padam kalau conteng.. kat rumah kita, alamatnya kekal la mural tu kat situ selagi x cat lain... haha... Takpa.. la ni amin dah boleh lukis sesuka hati amin... hari tu sebab dinding bersih lagi, so, ibu x bagi amin lukis2 dinding ni... ibu rasa macam serabut kalau dinding kotoq... lagipun amin dah besaq... lukis atas kertas sudah... tapi bila dah alang2 lukis, lukis la sebanyak mana yang amin suka wahai anakku.... alang2 nak cat nanti kan.. haha...


Inilah dinasour yang amin lukis tu... Kira cukup gakla sifat... yang paling best, dinasour tu senyum... haha.. mmg friendly sungguh dinasour tu... Amin kata, ni Dibo.... ha la... ha la..... banyak sangat tengok 613.. Semua kartun dah kenai.... Cian amin, bila dok ngan ibu takdak 613... Tokwan suh ibu langgan 613 la.. Tapi kalau ibu langgan 613, x leh tengok citer lain la ibu... tv umah kita ada 1 je kan amin.. rumah tokwan takpala, tv banyak... huhuhu... oklah amin, setakat ni saja citer pasal mural... nanti kita sambung lagi k.. ibu sayang amin sgt2... ummuuuuaaahhhh

Thursday, May 2, 2013

Abang amin n abdullah lagi..


Entry ibu kali ni nak cerita pasal amin n adik amin... depa dua orang ni sangatlah sayang menyayang... haha... yang abang gheja buat adik, yang adik gheja gigit abang... Tapi amin sangatlah protect adik dia sorang ni.. sapa nak ambik pon x bagi.. Sanggup ambik dari orang yang tengah dukung adik n dukung sendiri.. haha... sayang ngat adik dia... Tapi selalu buli adik.. adik tengah merangkak kat tengah rumah tiba2 amin mai kayuh basikal n langgaq adik tanpa rasa bersalah... adik pulak seorang yang cool.. kalau sakit sangat baru nangis.. makanya kalau terlepas pandang, kalau adik nangis tu maksudnya ibu tau la abang amin buat adik dengan sangat sakit... haha.. apppau abang amin nih... memang nature kids camtu kan... Dah lepas amin tengok adik nangis, mestila timbul rasa kesian dalam diri amin... lepas tu terusla keluar ayat macam ni " adik, amin mintak maaf ..."  Jom kita layan gambaq amin n abdullah.. ni masa tengok something bersama2...

Cuba teka abang amin n abdullah tengah tengok apa?... masa ni memang baik giler la.. satg kalau ada yang tak kena sket, tolak adik dengan senang hati la... Cian adik.. Adik sabaq sat na.. Nanti bila adik besaq, adik buli la abang amin balik.. haha

Amin n abdullah tengah tengok phone mak teh a.k.a mama abdullah... hehe.... phone mak teh ni ada macam2.. x macam phone ibu.. apa pon takdak... amin kata.. haha... apa2 pon ibu sayang amin n abdullah sgt2.. ummuuuaaaahhhhhh

Tuesday, February 5, 2013

Sama tapi tak serupa

Entry ibu kali ni nak tunjuk kat amin benda yang sama cara susunan dia but different application.. hehe... Amin nampak tak gambaq yang first ni is test tube... yang ni ibu selalu guna kat lab... bila ibu kat lab, n tengok susunan test tube ni, ibu selalu teringat botol susu amin.. haha.. ada kena mengena ka?...  cara susunan yang sama..  macam tu lah ibu-ibu yang bekerja... kot mana pon dia mesti nak teringat anak dia.. haha... sama je kan mak mana pon kat dunia nih... tapi ibu, kalau masa bagi lecture, takla sangat.. tapi kalau masa dok memendam perasaan dalam lab, ha, sume benda mesti nak relate dengan amin.. haha... apala ibu ni kan?..

Ni plak susunan botol susu amin kat rumah.. lebih kurang je kan amin?..ibu ingat nak tempah satu la rak yang macam susun test tube tuh... senang nak susun botol susu amin yang belambak tuh... mesti best...  apa2pon, ibu sayang amin sgt2.. ummmuuuaaahhh