Blogger Backgrounds

Sunday, June 2, 2013

Patong Bay, Phuket, Thailand


Entry ibu kali ni nak cerita sambungan lepas kita p kilang t-shirt.... Kalau ikut kronologi, lepas p kilang t-shirt, kita p kilang batu permata... tapi kita skip dulu kilang batu permata terbesar tu, yang mewah giler tu, kita teruskan perjalanan ke patong bay... kita nak tidoq kat sini.. kita sampai sini dalam pukul 5 petang... then check in hotel n jalankan aktiviti sendiri... Start dari sini la kita naik tut tut... hehe... Dah nama pon p melancong, mestila kita x lepaskan peluang nak tengok tempat orang kan amin... Lepas check in, mandi n solat, kita terus turun p jalan2... Tapi unfortunately... hujan lebat sesangat... Tapi, alhamdulillah, tiba2 datang sorang hamba Allah ni kat tempat tok n tokwan dok tunggu...beliau ialah pemndu tut tut...ibu n bapak p beli baju hujan masa tu...ingat nak redah jalan kaki ja.. haha.. pastu, tokwan kata kita naik tut tut lah.. kita pon ok je la kan amin.. x yah jalan kaki.. haha... naik tut tut ni biasanya 200B, dari hotel, pusing patong bay n balik hotel semula... Tapi, dengan takdir Allah, kita dapat pemandu tut tut seorang muslim yang sgt baik.. Rasa macam sedara plak... Itulah yang dinamakan sedara sesama islam ye amin.. kita hendaklah sentiasa berbuat baik, insyaallah, allah akan permudahkan urusan kita di mana2 pon... ibu rasa tok n tokwan yang dok buat baik selalu ni... ibu n bapak macam hampeh je selalu.. haha... tapi sebab kita p berjalan dengan tokwan n tok, makanya kita pon dapat sekali merasakan nikmat tu.. Alhamdulillah.. ha, sudah ceramah agama, kita sambung balik citer...haha....Jom ibu citer kronologinya...mula2 dia bawak kita p jalan2 Patong Bay... Pastu sembang p sembang mai macam ayam n itik coz dia kurang tau english n kita mmg tak tau langsung bahasa thai... haha..dia bawak kita terus ke pantai2 yang bersebelahan... dia nak tunjuk keindahan phuket.... Pastu dah maghrib... Dia bawak kita p masjid... Uish.. x sangka boleh p solat berjemaah kat masjid di Phuket coz kita semua ingat nak balik solat jamak kat hotel ja nanti... Alhamdulillah...

 Ni lah tut tut yang kita naik tu... amin excited sangat... ibu seronok sgt tengok amin excited.. ibu pon excited jugak.. ni pon first time ibu sampai phuket.. Amin la yang beruntung tu.. kecik2 dah p jalan phuket... haha...

Ibu n bapak yang tembam kat atas tut tut.. Nasib baik tut tut tu tak senget sebelah... haha...

Pastu berenti kat tepi pantai... Ha, nama pemandu tut tut tu Kamal.. So, kita panggil dia Mr Kamal... hehe.. Dia berenti merata ajak tangkap gamabaq... haha.. Tapi bila dah malam, gambaq pon tak berapa nak terang.. maklumlah kamera hebat sangat... haha... Alhamdulillah ada gak kamera kan amin?...

 Pastu dia bawak kita p kat tempat2 shopping yang macam bazar tu... banyak giler barang.. masa ni ibu n tok sibuk tengok barang n terlupa dah nak tangkap gambaq... haha... Tapi harga dia memang mahal la... so, tengok dengan rasa excited n buy nothing... haha... sebab tokwan kata nnti kat hatyai, murah berkali2 ganda... ok, kita window shopping dulu di sini ya... Yang bestnya, kita nak p makan kat Kusuma Seafood coz pemandu pelancong kita suggest kedai tu untuk dinner... tapi orang terlalu ramai... nasib baik owner kedai kawan baik ngan mr kamal tadi.. Mr Kamal kata kita p jalan2 dulu, nnt ada meja kosong, owner kedai tu akan kol dia bagitau dah boleh datang makan... yezza... best giler.. x yah tunggu tercatok kat situ... alhamdulillah.. best sgt... Mr kamal bawak kita jalan2 lagi... pusing2 patong bay n ke kedai2 di sekelilingnya.... Lepas owner Kesuma Seafood call kata dah boleh p makan, kita terus berdesup ke Kesuma Seafood sebab dah lapaq sangat... Cian amin, bila kita turun p kedai lain je, mesti amin tanya camni, " kita dah boleh makan ka ibu?"... Cian anak ibu lapaq sangat.... haha...

Then, bila sampai terus kita makan... n of coursela kita ajak Mr Kamal makan sekali.... and alhamdulilah, sedap sangat makanan kat situ.... berbaloi2 walaupun agak mahal....

Makan, makan n makan sampai kenyang.. lepas dah habis makan, Mr. Kamal hantaq kita balik hotel... Ingatkan dia nak charge lebih coz dah bawak kita p merata2... tapi dia ambik 200B je... huhu.. baik sungguh Mr. Kamal nih... Semoga berjumpa lagi.. hehe... Lepastu, kita pon naik bilik n tidoq dengan jayanya...Best sangat kenangan kat sini... Nanti ibu sambung lagi k... Ibu sanyang amin sgt2... ummuuuaaahhh...

1 comment: