Blogger Backgrounds

Wednesday, October 20, 2010

Kenduri Cik Syana...

Hari ni ibu nak punya entry pasal kita pi kenduri cik syana...haha, ibu bagi sume orang naik pangkatlah..... Al-kisahnya, 16hb oktober yang lepas, ibu n bapak bawak amin p kenduri kawen kawan ibu kat dewan besaq Sg. 2... Tapi ni kenduri belah husband dia.. Kita x pi kenduri umah Cik Syana 10/10 hari tu coz amin kan demam.... kalu kat sana mesti lagi happening coz ramai kawan ibu p kat sana... Takpe, yang penting kita leh tgk cik syana pakai paju pengantin real punya...

Ni amin ngan cik dayah a.k.a pinky mouse... hehe... Apala amin nih, org suh tgk kamera, yang amin p tgk tempat lain wat pe... cik dayah ni pengapit n peneman cik syana la kat sini.. X sabaq nak tgk cik dayah pakai baju pengantin plak... aminnnn....


Fuh... tgk tu, cantik giler pengantin..... Lepas makan kita pon p la buat sesi bergambaq dengan pengantin... Memang bagai pinang dibelah 2 kan amin?... Semoga cik syana n uncle nori bahagia sehingga akhir hayat and cepat2la dapatkan amin kawan... hehe....

Apa amin tgh buat tuh?.. sebenaqnya amin berkenan sgt bunga pengantin tuh... mana boleh amin, majlis x habis lagi... Cik syana kena pegang bunga tu sampai malam... haha...

Ni amin dah nak balik.. Siap dapat kiss lagi dari pengantin... Untung la amin nih... Dapat x aura pengantin?.. hehe... jgn2.. satgi cepat sgt plak ibu dpat menantu... haha



Dalam kul 4 camtu, kita pon balik.... Tgk tu, amin tgh salam ngan pengantin, mintak diri dulu ye cik syana..... yang penting cik syana yang cantik tu memang bertambah2 cantik di hari kawen dia.... best2.... Ibu syang amin sgt2.... ummuuaahh....

Thursday, October 14, 2010

Australia trip- BRISBANE 1


Hari ni ibu nak citer pasal amin kat Brisbane, Australia.... Untuk pengetahuan amin, Brisbane ni is the capital of the state of Queensland n it is the 3rd largest city in Australia... Kita p sini sebab melawat mak teh... Amin nampak x gambaq kita kat atas sana?... Keciknya amin tu... haha.. bila nak boleh jalan ni sayang?.. Asyik naik dukung je...hehe.... Kat sini kita sewa apartment... Best sgt apartment dia.... Nanti ibu tunjukkan dalam post yg lain k... kat sana kita sewa kereta Tarago... Kalu kat malaysia, kereta ni dikenali sebagai Toyota estima... Kat sana sewa kereta mmg kena sewa sekali baby car seat kalu ada baby... So, nasib baik amin mmg biasa duduk dlm car seat... Kalu tak, jenuh la, asyik kena saman ngan polis australia la kita jawabnya... haha....



Masa lepas kita sampai apartment tu, lepas rehat2 jap, kita pon p la jalan2 kat City dia.. kalu ikut hati nak tidoq je kan amin.. tapi rugi arr kalu p sana dok tidoq je kan amin?.. baik balik tidoq kat bukit selambau...lagi bes... haha.... Lagipon memang kena keluaq sebab nak beli bahan2 untuk masak.. kat sana macam susah nak makan kat luaq coz payah benor nak cari halal food... Nasib baik apartment t lengkap sumenya... So, apa lagi.... tok pon masak la dengan jayanya...


Ni tempat pelancong nak tau apa-apa pasai Brisbane... Kalu nak tau banyak lagi, silalah pergi masuk dan bertanyakan orang di dalam tu... hehe... Tapi, kita x yah la masuk tanya coz kita dah ada pemandu pelancon yang x berapa nak khatam lagi jalan2 kat sana.. haha... Main harung je.... huhu


Ni amin ngan bapak kat atm bank of Queensland....Bukan boleh ambik duit pong.. x dak duit pong simpan dalam bank tuh.. hehe.... Saja je posing kat sini sebab bank ni tak dak kat Malaysia..


Ni amin n bapak kat Coles.... Kalu kat Malaysia, macam TESCO la lebih kurang.... kat sini la kita beli barang2 nak masak... Tu pon punyala lama coz nak kena belek satu2.. tgk kod yang boleh makan je... huhu... Kalu kat tempat kita, asal ada halal kira ok la.. Tapi kat sana x dak.. kena tgk la makanan yang sesuai... roti pon ada yang x leh makan... susah sungguh la... Kalu letak ibu kat sana lama sket, boleh kurus ibu rasaya.. haha....


Ni kita sume kat depan Brisbane Arcade..... Dalam ni ada kedai2 macam biasa la.. kedai baju, kedai kasut.... Harga pon macam ok je.... Tapi tu arr, kalu darab duit kita jadi mahalla..haha... So, bila kita nak shopping tuh, kita anggap je la kita membeli dengan nilai RM.. jgn dok kali tang tu.. satg x jadi beli.. haha.... Yang bestya, kat sini harga barang dia lebih kurang je sama harga dengan Malaysia.. Tapi dalam AUD....haha.... X berapa cerdik la kalu shopping benda yang ada gak kat malaysia...Maka, shoppinglah benda2 yang x dak kat Malaysia sebagai kenang2an....Contohnya, ibu tgk satu beg guess ni, harga dia AUD 400... Kat Malaysia harga dia dekat RM 500.... Baik beli kat Malaysia.... haha... Kalu beli kat sini dah jadi RM 1200 dah... Nape macam tu ye?.. ibu pon kurang pakar bab2 ekonomi nih...



Ni saja je kita tangkap2 gambaq kat bangunan2 yang ada kat city tu sebelum kita balik.... Kat sana public transport dia mmg class.... Kalu dok sana, x pakai kereta pon ok nak p kerja... best sgt.... Bila M'sia nak jadi camtu ye dalam bab2 public transport nih?... M'sia kalu kat bandar agak ok la public transport... tapi kalu pedalaman sket, susah sgt.... Ibu doakan M'sia membangun dengan jayanya lepas nih.. Amin...



Apa tu amin?... Ibu pon x tau... Saja ja p bergambaq dengan org2 hitam nih.... Ibu rasa n watak2 dalam cerita depa nih... Cerita apa, ibu kurang periksa.... Nnt kalu rajin, ibu google.... hehe... Sayang Amin sgt2.... ummuuaaahhh

Trip to Australia.... 1st time amin naik kapai terbang...

Hari ni ibu nak citer pasai pengalaman pertama amin naik kapai terbang.... hehe... org putih kata aeroplane... x pon kita sebut flight... hehe... Ni entry yang agak lambat la ibu masukkan... Lepas balik hari tu banyak sgt kerja, x sempat nak update amin punya xtvt... xpe, amin still leh tau kan... Ok, pengalaman pertama amin naik flight adalah dari penang ke kl.... ibu risau gak, camne la gelagat amin bila dok dalam flight tu... Tapi alhamdulillah, amin ok sgt... x nangis, x meragam... tapi takpela.. nak p kl jap je.. sembang2 jap, tgk2 dah sampai... Pastu kita ambik flight p australia plak... Yang ni lagi la ibu risau.. nak duduk 8 jam dalam flight tu... boleh ke nih?.. haha..
Ni gambaq amin n bapak sebelum naik kapai terbang nak p Gold Coast... Tau dak pasaipa kita turun Gold Coast? Padahal kita nak p Brisbane kan.. haha.. Pasai kita naik Air Asia... Tempat terdekat ngan Brisbane yang Air Asia landing adalah Gold Coast... Nilah first time ibu naik Air Asia.. macam2 ibu dengaq orang citer pasal air asia nih... rasa macam naik bas la, bergegaq la n macam2 lagi... Tapi ibu rasa nak try la, lagipon tambang dia murah banding yang lain.. Ibu suka.. Lepas ibu naik ni, ibu rasa ok je... X dak la beza apa pon.. Cuma x dak la tv kat setiap tempat duduk macam MAS tu... tapi ok la rasanya... Tempat duduk selesa, anak kapal pon baik2 belaka.. x dak la bergegaq sangat pon.. hehe...Kira ok la untuk pergi bercuti...

Ni tok n tok wan tengah berehat sementara nak tunggu berlepas.... Sembang2 dulu... haha... Jom kita tengok aksi amin dalam kapal terbang.. hehe... Nasib baik sepanjang 8 jam tu amin x la meragam sgt... cuma x berapa syok la kot... bukan rumah nak melentang2... haha....


Amin pon ada 1 tempat sendiri.... Ibu silap, sepatutnya ibu ambik yang seat baby tu... Maklumlah, 1st time bawak baby naik kapal terbang... Mana ibu tau... Nasib amin dah leh duduk.. hehe.. Ok la tu kan amin?... selesa apa dok seat sorang2.. haha... kalu x larat nnt baring la.. amin bukan panjang mana pon.. hehe...

Amin tengah lepak sambil hisap puting... Mak Chaq cakap, amin kena hisap puting atau hisap susu untuk elakkan bengang telinga masa nak kapal terbang nak take off n landing nanti.. So, ibu pon mengikut arahan la... lagipun, seperti yang sudah diketahui umum, puting tu mmg la sentiasa melekat kat mulut amin...

Nak duduk pon nak kena tok pegang tangan dia.. manja sungguh... ummmuuaahh....

Pasaipa tgk tok sgt tuh?... inilah first experience amin naik kapai terbang... Semoga bila amin boleh baca nnt, amin ingatla balik apa yang dah berlaku dalam hidup amin nih.... hehe.. ummuuaaahh... ibu sayang amin sgt2...


Wednesday, October 13, 2010

Amin x sihat lagi... huhu

Hari ni adalah sambungan entry ibu semalam... Hari ni pon ibu still sedey lagi coz amin still x sihat.... Mulut amin ada banyak gelembung warna putih... huhu... apa ntah istilah perubatannya.. ibu kurang periksa n malas nak search.. huhu... apa la ibu ni kan?... haha...
Sedihnya ibu tgk amin camnih.... Mana la anak ibu yang aktif tuh... Asyik tido je coz amin x leh makan n dr nasihatkan jangan minum susu jugak.. So, amin boleh minum air masak je la.. dah la cirit birit... Tapi amin dah x muntah.. Satu perkembangan yang baik...


ibu letak kain basah atas dahi amin nak bagi amin selesa sket... Ibu doakan amin cepat sihat... Orang kata ni demam nak pandai something.. ibu pon tak taulah.. mintak2 amn sihat2 terus leh jalan.. haha... logikkah itu terjadi?... haha


Tengok tu... habis putih2 mulut amin.. mesti amin x selesa kan sayang?... Takpe.. ibu sapu ubat selalu bagi cepat lega.. nnt amin leh makan banyak2 k...

Amin dah tak boleh hisap puting lagi... kan amin sakit mulut... Cian anak ibu nih....Takpe la kan.. bukan ada faedah pon hisap puting tu kan amin?... tapi amin suka sangat... takpe, nnt kalu lega mulut amin tuh, kalu amin nak hisap jugak, ibu bagi la.. hehe.... Semoga amin cepat sembuh... ummuuaahh2.. sayang anak ibu nih....

Monday, October 11, 2010

Amin demam lagi la.... huhu

Hari ni entry ibu adalah kisah amin demam lagi... huhu.... Ni kira 2nd time la amin demam teruk... Ibu cedey.... Alkisahnya macam nih.... Semalam dalam pukul 1.30 ptg camtu, tok tepon ibu kata amin muntah2 n cirit birit.... Ibu apa lagi terusla tepon bapak n then terus terbang balik ke bukit selambau untuk melihat anak ibu yang terchenta ni... ummuuaahh... Ibu sampai umah tok dalam pukul 3.30ptg camtu... ibu sedeyla tgk amin lembik sgt... demam n muntah2 n cirit birit.... Cian kat tok coz amin asyik merap tok je.. x mo duduk langsung... Tapi tok maintain je... Cayang tok sangat....

Pastu ibu, bapak n tok terus bawak amin p klinik... Sampai kat klinik, amin muntah banyak sangat... habis lencun ibu dibuatnya... and satu lagi amin telah menambahkan kerja receptionist kat klinik tu coz dia kena kuaq mop lantai.. huhu...Takpela kan amin?.. amin bukannya sengaja... Tapi kakak tu senyum je... X marah pon.. hehe...

Tengok tu... amin dah bogel.. tinggai pampers n socks je.... Nasib baik bawak baju spare... Lepas tu sampai la turn amin jumpak dr... dr check lama la jugak.. Dr siap suapkan ubat masa tu gak untuk elakkan amin muntah lagi... X sampai hati ibu tgk amin muntah... rasa cam teruk sgt.... huhu...

Ni la muka amin masa lepas balik klinik semalam.... Amin memang x gerak dah coz letih sgt... asyik muntah n cirit je.... Ibu doakan amin cepat sembuh ye.... Hari ni ibu ambik cuti la jaga amin kesayangan ibu nih... Time ibu tulis blog ni amin tengah tido... Tapi amin tido pon sekejap2 je... tapi jap lagi kalu x sembuh gak, ibu nak bawak amin p Hospital Pantai.... Ibu risau sangat tengok amin camni... Cepat2 sembuh ye sayang....Sayang anak ibu nih... ummuuuaaahhh2...