Blogger Backgrounds

Thursday, October 14, 2010

Australia trip- BRISBANE 1


Hari ni ibu nak citer pasal amin kat Brisbane, Australia.... Untuk pengetahuan amin, Brisbane ni is the capital of the state of Queensland n it is the 3rd largest city in Australia... Kita p sini sebab melawat mak teh... Amin nampak x gambaq kita kat atas sana?... Keciknya amin tu... haha.. bila nak boleh jalan ni sayang?.. Asyik naik dukung je...hehe.... Kat sini kita sewa apartment... Best sgt apartment dia.... Nanti ibu tunjukkan dalam post yg lain k... kat sana kita sewa kereta Tarago... Kalu kat malaysia, kereta ni dikenali sebagai Toyota estima... Kat sana sewa kereta mmg kena sewa sekali baby car seat kalu ada baby... So, nasib baik amin mmg biasa duduk dlm car seat... Kalu tak, jenuh la, asyik kena saman ngan polis australia la kita jawabnya... haha....



Masa lepas kita sampai apartment tu, lepas rehat2 jap, kita pon p la jalan2 kat City dia.. kalu ikut hati nak tidoq je kan amin.. tapi rugi arr kalu p sana dok tidoq je kan amin?.. baik balik tidoq kat bukit selambau...lagi bes... haha.... Lagipon memang kena keluaq sebab nak beli bahan2 untuk masak.. kat sana macam susah nak makan kat luaq coz payah benor nak cari halal food... Nasib baik apartment t lengkap sumenya... So, apa lagi.... tok pon masak la dengan jayanya...


Ni tempat pelancong nak tau apa-apa pasai Brisbane... Kalu nak tau banyak lagi, silalah pergi masuk dan bertanyakan orang di dalam tu... hehe... Tapi, kita x yah la masuk tanya coz kita dah ada pemandu pelancon yang x berapa nak khatam lagi jalan2 kat sana.. haha... Main harung je.... huhu


Ni amin ngan bapak kat atm bank of Queensland....Bukan boleh ambik duit pong.. x dak duit pong simpan dalam bank tuh.. hehe.... Saja je posing kat sini sebab bank ni tak dak kat Malaysia..


Ni amin n bapak kat Coles.... Kalu kat Malaysia, macam TESCO la lebih kurang.... kat sini la kita beli barang2 nak masak... Tu pon punyala lama coz nak kena belek satu2.. tgk kod yang boleh makan je... huhu... Kalu kat tempat kita, asal ada halal kira ok la.. Tapi kat sana x dak.. kena tgk la makanan yang sesuai... roti pon ada yang x leh makan... susah sungguh la... Kalu letak ibu kat sana lama sket, boleh kurus ibu rasaya.. haha....


Ni kita sume kat depan Brisbane Arcade..... Dalam ni ada kedai2 macam biasa la.. kedai baju, kedai kasut.... Harga pon macam ok je.... Tapi tu arr, kalu darab duit kita jadi mahalla..haha... So, bila kita nak shopping tuh, kita anggap je la kita membeli dengan nilai RM.. jgn dok kali tang tu.. satg x jadi beli.. haha.... Yang bestya, kat sini harga barang dia lebih kurang je sama harga dengan Malaysia.. Tapi dalam AUD....haha.... X berapa cerdik la kalu shopping benda yang ada gak kat malaysia...Maka, shoppinglah benda2 yang x dak kat Malaysia sebagai kenang2an....Contohnya, ibu tgk satu beg guess ni, harga dia AUD 400... Kat Malaysia harga dia dekat RM 500.... Baik beli kat Malaysia.... haha... Kalu beli kat sini dah jadi RM 1200 dah... Nape macam tu ye?.. ibu pon kurang pakar bab2 ekonomi nih...



Ni saja je kita tangkap2 gambaq kat bangunan2 yang ada kat city tu sebelum kita balik.... Kat sana public transport dia mmg class.... Kalu dok sana, x pakai kereta pon ok nak p kerja... best sgt.... Bila M'sia nak jadi camtu ye dalam bab2 public transport nih?... M'sia kalu kat bandar agak ok la public transport... tapi kalu pedalaman sket, susah sgt.... Ibu doakan M'sia membangun dengan jayanya lepas nih.. Amin...



Apa tu amin?... Ibu pon x tau... Saja ja p bergambaq dengan org2 hitam nih.... Ibu rasa n watak2 dalam cerita depa nih... Cerita apa, ibu kurang periksa.... Nnt kalu rajin, ibu google.... hehe... Sayang Amin sgt2.... ummuuaaahhh

2 comments:

  1. haha... ibu salah... majulah jugak public transport kat kl nih... sampaila jugak cu mim ke hujung dunia mana2 hala tah.... walaupun kekadang tuh macam tin sardin jek.... hahahahahaha....

    ReplyDelete
  2. ibu kata luaq bandaqla... kat bandaq ok je.. haha.. baca lek lok chu mim...

    ReplyDelete