Blogger Backgrounds

Sunday, January 5, 2014

inai dijari tandanya?

Entry kali ni ibu nak citer pasal anak ibu sorang ni berinai.... Alkisahnya macam ni... hari tu pak chaq n ummi balik dari mengerjakan haji.. makanya haruslah ada inai dari mekah kan.. ibu pulak bukan boleh tengok inai ni.. gatai ja tangan ibu ni.. mesti kena pakaila kan... ibu pon dok la dalam bilik sorang2 pakai inai.. amin tengah tengok tv masa tu.. tetiba amin mai... amin kata camni.. "Ibu buat apa tu?"... Ibu bagitau la ibu tengah pakai inai... pastu amin tanya amin nak pakai jugak boleh x?.. Tanpa berfikir panjang, ibu pon terus kata, boleh... mai ibu boh.. hahaha.... makanya ibu n amin pon berinaila sambil bersembang...  ibu kata amin pakai 3 jari sudah... amin kan orang lelaki... amin pon setuju...

Tu dia... comeynya kuku.. kecik saja... save inai ibu.. hehe.. ibu rasa cam nak boh lima2 jari tapi sebab ibu dah kata camtu tadi, amin kata tak bolehla boh lima, amin kan orang lelaki... huhu.. amin ni orang lelaki sgt.. kalau p toilet awam, bila amin jalan ngan ibu saja pon amin nak masuk toilet lelaki.. camne ibu nak buat?.. bapak takdak.... ibu mana boleh masuk toilet lelaki...huhu.. dah tu nangis2 kalau ibu paksa gak masuk toilet pompuan... kat masjid pon camtu.. kalau kita 2 orang ja, amin suka nak p solat belah laki gak... amin kecik lagi la....boleh aih solat belah pompuan.... jenuh la anak ibu sorang ni...

Ni la muka budak yang tengah sabaq tunggu inai kering... lepas ibu boh inai kat amin, ibu lukis la inai kat tangan ibu jugak.. ada fatwa mengatakan tak boleh lukis inai kat tangan.. tapi ada plak yang kata boleh asalkan tak keterlaluan dan tak mempunyai apa2 maksud untuk agama lain... huhu.. ibu plak memang jenis suka lukis inai kat tangan... makteh n chumim mmg taulah benda ni sebab tangan depa la yang selalu jadi mangsa untuk ibu lukis inai... tapi ibu tengok isteri ustaz Don lukis gak sikit inai kat tangan masa depa kawen.... maksudnya bolehla kan asalkan x keterlaluan...

Inilah hasil lukisan ibu.. sket ja ibu lukis... tetiba amin suruh lukis kereta plak kat tangan amin.. hehe.. ibu pon lukis la... nampak tak tangan amin ada kereta?... lepas tu kita lepak2 la atas katil sambil tunggu inai kering... ibu takjub gak ngan amin boleh dok diam sampai inai kering... dalam setengah jam gakla baru ibu bagi amin basuh tangan... haha... sabaq sungguh anak ibu ni... bila tengok gambaq ni, ibu tertanya2... awat amin putih pada ibu? Ini tidak adil.. teknik pencahayaan kot...hahha.. ibu masih tak percaya walaupon hakikatnya amin memang cerah banyak dari ibu n bapak... haha

Lepas setengah jam dok bergolek atas katil sambil mengangkat tangan ke atas takut inai lekat kat cadar, inilah hasilnya... kereta kodok.. haha.. sebenaqnya amin suruh ibu lukis lightning mcqueen.. tapi jadi kete kodok plak.. bolehla amin no.. asal nampak macam kereta sudah... tapi, lepas bapak balik keja malam tu, bapak punya beristighfarla tengok amin pakai inai... ibu dengan muka blur terus tanya.. pasaipa?.. orang laki x leh pakai inai ka?.. bapak kata mana boleh.. huhu...... ibu mana tau... bapak pon ceritala pasaipa x boleh..... tapi sebab ibu taktau takpa la kan.. ibu tengok ramai ja lelaki pakai inai masa kawen... tapi 3 jari.. pastu ibu ingat, patutla bapak takmo pakai inai masa kawen dulu... tapi tak habaq reason... manala ibu nak tau... pastu terus bapak buka video UAI... yang ustaz dalam Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang tu.. hehe... owh.. lelaki x boleh pakai inai rupanya... orang lelaki tak boleh pakai inai sebab ia adalah perhiasan wanita dan terdapat hadis sahih di mana Allah melaknat lelaki yg memakai perhiasan wanita UAI kata....baru ibu tau... amin pon bila bapak kata camtu dok kalut nak bagi hilang inai kat kuku dia... ibu tengok amin asyik gosok tangan amin ja.. bila bapak kata camni.. "Takpa, nnt dia hilang sendiri... tapi lepas ni amin jangan pakai dah na"... baru amin ok.. bila ibu ajak pakai inai lagi, terus amin kata camni.."orang lelaki mana boleh pakai inai ibu".... hahaha.... ibu mintak maaf sayang.. ibu tatau... oklah... ibu sayang amin sgt2.... ummuuuuaaahhhh

Thursday, January 2, 2014

Meltern... Melayu + Western

Hari ni ibu tetiba jadi rajin nak masak... bukan selalu.. tapi salah satu azam ibu untuk tahun 2014 ni ialah nak selalu masak untuk amin n bapak.. Amin ni kalau ibu masak mesti makan banyak... pandai sangat ambik hati ibu nih.. haha.. tu yang ibu malas nak masak tu.. ibu takut amin jadi gemuk macam ibu.... Tapi tok selalu suruh ibu masak.. tok kata kalau ibu masak, bapak n amin lagi saaaayyyyaaang kat ibu.... betoika amin?.. hehe... mestilakan... apa yang tok kata mestila betoi... ayaq tangan ibu kan dapat menambahkan kasih sayang family... Semalam, lepas chat ngan chuyan, ibu dapat idea nak masak western... tapi macam biasala, kita ni orang melayu... nasi mesti ada.. kalau tak, tak kejap perut orang kedah kata.... lepas habis kerja, terus ibu drive ke aeon big beli bahan... haha.. bahan la sangat... ni semua chuyan punya idea la...  dia suruh ibu beli ayam yang dah siap perap tu la... ibu pon rasa idea chuyan tu bernas gak arr coz mana dan nak perap ayam bagai kan... pukul berapa baru nak boleh dinner kalau camtu.. haha..  Jom ibu nak cerita apa yang ibu masak semalam...

 
 Amin nampak tak apa yang dalam periuk tu?... itulah potatoes... ibu nak buat whipped potato... Cara nak buat dia senang ja.. ibu ambik resepi dalam internet... mula2 kita kupas potato dalam 5-6 biji... pastu rebus sampai empuk... Then toskan sampai habis ayaq rebusan tu na... Inilah rupanya... then lenyek... sebab ibu tak dak alat proper untuk lenyek potato macam ibu2 modern di luar sana, makanya ibu gunakan anak lesung ja ataupon dalam bahasa kita, batu tumbuk sambai... batu tumbuk sambai ibu ni giant punya... haha.. tok n tokwan bagi... nampak x amin?.. besaq pada periuk ooo... haha...

Then, masa tengah lenyak tu, masukkan 2 sudu butter, 1 sudu besaq mayonis, 3 sudu susu (ibu guna susu amin ja... bancuh kat amin pastu kidnap 3 sudu boh dalam ni.. haha.. save kos).. garam secukup rasa n black pepper powder pon secukup rasa... then, lenyek sampai sebati... ha, dah siap dah kentang lenyek.... lepas tu, kita kena buat gravy dia plak... mintak2 la jadi ala2 KFC...

 Nin dia gravy dia... Amin tau dak camne nak buat?... senang saja... mula2 didihkan ayaq dalam 500 ml... then masukkan bawang yang dah siap ditumbuk n 1 buku stok ayam... biaq sat bagi dia sebati ngan ayaq tu... then buang la bawang yang terapung kat atas ayaq tu.. ibu pakai senduk ja buang bawang yang terapung tu.... lepas tu, masukkan butter.. ibu letak seketoi yang 50 g tu... masukkan terus ja, senang kira... bukan lab nak ada alat penimbang bagai... haha... then masukkan 1 sudu sos tomato, 1 sudu sos tiram n black pepper secukup rasa.. pastu boh kicap sket nak bagi kaler dia jadi gelap...garam x yah boh dah coz stok ayam tu dah masin piau kata org kedah...  Lepas tu, bancuh tepung gandum dalam 3 sudu, and masukkan dalam gravy ni... pastikan tepung gandum tu x berketoi... guna ayaq hangat la.. baru dia homogen... huhu.. lepastu kacau n masak sampai likat... suka hatilah amin nak likat tera mana.. ibu buat likat ala2 gravy KFC tu.. makanya dah siap whipped potato kita untuk malam ni.. tinggai nak tuang gravy atas potato tadi ja...

 Lepas tu, ibu masak plak ayam yang ibu beli dah siap perap tadi tu... ibu letak atas api dlam 15 minit ja... siap masak... almaklumlah guna magic pan... haha... bukan selalu nak guna benda ni.. tapi insyaallah, lepas ni ibu akan selalu guna.. azam tahun baru kan... jangan azam tu lekat sebulan saja sudah.. YA ALLAH, tetapkanlah hati  ibu amin....Bagila dia rajin masak lepas ni... amin..

Yezza... dah siap dinner kita untuk malam ni... whipped potato, grilled marinated chicken n nasi goreng... Ni la yang ibu kata melayu + western tu... Mana boleh dinner tak dak nasi kan amin.. Satgi bapak kata tak kenyang pulak... yang penting amin n bapak kata sedap... ni yang buat ibu semangat nak masak ni... hehe....ummmuuuaaahhhh...Ok... nanti ibu cerita lagi na sayang..... ibu sayang amin sgt2.... ummuuuuuuaaahhhhhh

Happy New Year 2014

Assalamualaikum.... pejam celik, pejam celik dah masuk tahun 2014... Maka meningkatlah umoq amin n ibu... Tak lama lagi amin dah nak masuk 4 tahun... Alhamdulillah, Allah bagi kesempatan lagi untuk ibu menjaga amin sehingga ke hari ini...Semoga Allah permudahkan segala urusan dan permurahkan rezeki kita pada tahun ini dan seterusnya...

Ni gambaq amin kat playstation Amin... kiranya makan, tidoq, main sume kat sini la... amin panggil ni rumah amin... yang bestnya, semenjak 2 menjak ni, bila ibu ajak tidoq ngan ibu, amin akan kata camni... rumah ibu best jugak.. tapi rumah amin lagi best sebab banyak mainan... amin balik dulu na.. pastu salam n sayang ibu... huhu.. macam duduk rumah lain plak amin nih.. haha...

Tahun baru ni macam biasa, tiada apa yang berubah... ibu still kat USM, Bapak still kat MAYBANK n Amin still sekolah kat tempat yang sama.... Graduan Kecil tetap dihati.. Semoga kita dapat memberikan yang terbaik pada tahun ini... Belajaq baik2 ye sayang... Jangan pukul kawan kat sekolah na... Ibu doakan Amin jadi anak yang berjaya di dunia dan akhirat.. Ibu sayang Amin sgt2.. ummuuuaaahhhh