Blogger Backgrounds

Thursday, January 2, 2014

Meltern... Melayu + Western

Hari ni ibu tetiba jadi rajin nak masak... bukan selalu.. tapi salah satu azam ibu untuk tahun 2014 ni ialah nak selalu masak untuk amin n bapak.. Amin ni kalau ibu masak mesti makan banyak... pandai sangat ambik hati ibu nih.. haha.. tu yang ibu malas nak masak tu.. ibu takut amin jadi gemuk macam ibu.... Tapi tok selalu suruh ibu masak.. tok kata kalau ibu masak, bapak n amin lagi saaaayyyyaaang kat ibu.... betoika amin?.. hehe... mestilakan... apa yang tok kata mestila betoi... ayaq tangan ibu kan dapat menambahkan kasih sayang family... Semalam, lepas chat ngan chuyan, ibu dapat idea nak masak western... tapi macam biasala, kita ni orang melayu... nasi mesti ada.. kalau tak, tak kejap perut orang kedah kata.... lepas habis kerja, terus ibu drive ke aeon big beli bahan... haha.. bahan la sangat... ni semua chuyan punya idea la...  dia suruh ibu beli ayam yang dah siap perap tu la... ibu pon rasa idea chuyan tu bernas gak arr coz mana dan nak perap ayam bagai kan... pukul berapa baru nak boleh dinner kalau camtu.. haha..  Jom ibu nak cerita apa yang ibu masak semalam...

 
 Amin nampak tak apa yang dalam periuk tu?... itulah potatoes... ibu nak buat whipped potato... Cara nak buat dia senang ja.. ibu ambik resepi dalam internet... mula2 kita kupas potato dalam 5-6 biji... pastu rebus sampai empuk... Then toskan sampai habis ayaq rebusan tu na... Inilah rupanya... then lenyek... sebab ibu tak dak alat proper untuk lenyek potato macam ibu2 modern di luar sana, makanya ibu gunakan anak lesung ja ataupon dalam bahasa kita, batu tumbuk sambai... batu tumbuk sambai ibu ni giant punya... haha.. tok n tokwan bagi... nampak x amin?.. besaq pada periuk ooo... haha...

Then, masa tengah lenyak tu, masukkan 2 sudu butter, 1 sudu besaq mayonis, 3 sudu susu (ibu guna susu amin ja... bancuh kat amin pastu kidnap 3 sudu boh dalam ni.. haha.. save kos).. garam secukup rasa n black pepper powder pon secukup rasa... then, lenyek sampai sebati... ha, dah siap dah kentang lenyek.... lepas tu, kita kena buat gravy dia plak... mintak2 la jadi ala2 KFC...

 Nin dia gravy dia... Amin tau dak camne nak buat?... senang saja... mula2 didihkan ayaq dalam 500 ml... then masukkan bawang yang dah siap ditumbuk n 1 buku stok ayam... biaq sat bagi dia sebati ngan ayaq tu... then buang la bawang yang terapung kat atas ayaq tu.. ibu pakai senduk ja buang bawang yang terapung tu.... lepas tu, masukkan butter.. ibu letak seketoi yang 50 g tu... masukkan terus ja, senang kira... bukan lab nak ada alat penimbang bagai... haha... then masukkan 1 sudu sos tomato, 1 sudu sos tiram n black pepper secukup rasa.. pastu boh kicap sket nak bagi kaler dia jadi gelap...garam x yah boh dah coz stok ayam tu dah masin piau kata org kedah...  Lepas tu, bancuh tepung gandum dalam 3 sudu, and masukkan dalam gravy ni... pastikan tepung gandum tu x berketoi... guna ayaq hangat la.. baru dia homogen... huhu.. lepastu kacau n masak sampai likat... suka hatilah amin nak likat tera mana.. ibu buat likat ala2 gravy KFC tu.. makanya dah siap whipped potato kita untuk malam ni.. tinggai nak tuang gravy atas potato tadi ja...

 Lepas tu, ibu masak plak ayam yang ibu beli dah siap perap tadi tu... ibu letak atas api dlam 15 minit ja... siap masak... almaklumlah guna magic pan... haha... bukan selalu nak guna benda ni.. tapi insyaallah, lepas ni ibu akan selalu guna.. azam tahun baru kan... jangan azam tu lekat sebulan saja sudah.. YA ALLAH, tetapkanlah hati  ibu amin....Bagila dia rajin masak lepas ni... amin..

Yezza... dah siap dinner kita untuk malam ni... whipped potato, grilled marinated chicken n nasi goreng... Ni la yang ibu kata melayu + western tu... Mana boleh dinner tak dak nasi kan amin.. Satgi bapak kata tak kenyang pulak... yang penting amin n bapak kata sedap... ni yang buat ibu semangat nak masak ni... hehe....ummmuuuaaahhhh...Ok... nanti ibu cerita lagi na sayang..... ibu sayang amin sgt2.... ummuuuuuuaaahhhhhh

1 comment:

  1. wah...marvellous...mama nak makan jugak...haha

    ReplyDelete