Blogger Backgrounds

Thursday, February 11, 2010

Make 'barut' for my baby....


Aku sekarang ni sedang menghitung hari menunggu kelahiran my first baby boy.... tak tau la... bila scan depa kata boy.. So, i just assume, he is a boy... hopefully my dream comes true...
Nak citer pasai 'barut'... mak aku kata, 'barut' ni mama baby tu kena wat sendiri... baru best... beli punya tak mau... nanti baby nangis sebab mama dia x buat barut untuk dia... betul ke?.. sebenaqnya, my mum want me to make the 'barut'... maklumlah, dah lama aku tak menjahit... huhu... Tapi takpe, aku pon nak tgk my baby pakai hasil kerja tangan sendiri...

So, first of all, we have to buy 'plain 100 % cotton'..... mak suruh beli warna putih.. warna lain x mau.. x suci murni... mak ni mmg comel la.. sume benda nak warna putih... mak kata nanti mak x nampak semut gigit cucu dia.. huhu... mak lagi sayang cucu dia dari aku... huhu



Pastu potong ikut saiz kaki mama dia... ukur bahagian betis... haha... betis aku dah la bengkak... Camne kalu mama dia kurus cam adik aku eyek tuh?... x tau la... satg anak dia mesti x muat nak pakai barut tu.. huhu... ukur punya ukur jadilah barut bersaiz 40 cm x 10 cm....dekat tengah tu kasi potong cam melengkung sket untuk elakkan dari terkena najis baby nanti.... kalau baby lahir kecik, leh balut 2 kali.. haha...


Buat banyak saiz coz baby cepat besar.... best sgt... ha, lupa plak... tali untuk barut baby mestila kena beli jugak....nak beli velcro tape pon boleh.. tapi x tahu la tahan ke x kalu lama-lama nanti.... mula2 nak beli tali warna warni, tapi my mum suh beli warna putih jugak... huhu. ingatkan leh la wat barut tu bagi nampak berseri2 sket... baru vogue....





Senang je jahit barut ni sebenarnya... Ingatkan susah... berapa minit je dah siap 1 barut... Nanti leh la my baby pakai barut hasil kerja tangan aku nih.... Tapi senang2 pon, malam tu aku nagis gak la pasai kaki jadi macam kena untut... huhu... dah la bengkak, sakit la tu... takpe, mama rela, just because of u my son.... (Bila nak keluaq mai jumpak mama nih?.. Welcome to planet of the earth)












Tuesday, February 9, 2010

Selamat 'Menikah Muda' Sahabatku.....

Tanggal 22 Januari pada pukul 9.45 malam, terijabkabullah sahabatku Azian dengan husbandnya Syakirin.... Lebih dikenali sebagai 'yan' untuk azian dan 'yin' untuk syakirin... memang sesuailah sahabat berdua nih... muka pon ada iras.... nak kata kembaq pon kira ok la.. kembaq mak lain bapak lain... haha...

Azian (aku panggil nama penuh) memang cun dengan persalinan serba putih... jubah lagi... siap ngan veil n tiara ala2 arabian.... mmg anggun habis la.. maklumla nak menikah muda...

Bercerita tentang 'menikah muda', ini term yang azian guna untuk kawan-kawan kawen... bukan menikah lagi satu tau.. x tau la pasaipa dia guna term ni...so, aku n the gang pon guna la term ni untuk dia jugak kan... mula2 dengaq pelik gak ah.... tapi lama2 dok kata rasa syok plak... kalu orang dengaq kami sembang mmg pelik la.. apa pulak menikah muda kan? Tapi bukan nak kata, bahasa Azian guna memang pelik-pelik... Nak kata mai dari dari ulu, dia orang taiping, kira pekan jugak la... mungkin dia memang dilahirkan begitu... hehe (jangan marah ye Azian)...


Kami sampai kampung Azian agak lambat la (Aku, Mashira n Tehah)... Mashira la punya pasai nih.... Janji lain buat lain... hehe... Tapi kira ok la Mashira punya Mercedes tu berjaya membawa kami sampai ke kampung halaman Azian di Aloq Staq (ni kampung mak dia)...


Kami sampai dalam pukul 8 lebih... Tengok-tengok Azian dah siap pon nak pi menikah muda... Plan pada awalnya Mashira yang nak make-up Azian... Last minute tukaq juru make-up... nasib baik kak ipaq Azian terror....kalu Azian dok tunggu Mashira make-up dia, pakai x menikah mudala Azian malam tu..



Azian sewa 1 bilik kat homestay depan rumah abang dia kat kami (thanks Azian)... So, kami lepak situ la malam tu.. Ala-ala bachelor party la malam tu walaupon aku dah tak bachelor lagi... huhu..

Keesokan harinya 23 Januari 2010... Kenduri Azian n Syakirin pon berlangsung dengan meriahnya... Kami bawak Azian pi make up... Pi ramai2.. last sekali mak buyung ni jugakla yang kena bawak kete... kalu x, x muat nak masuk 'BMW' Azian tu.... Takpe, janji pengantin selamat pi n balik dari tempat make-up.... Cun sungguh Azian setelah di make-upkan oleh tukang make-up professional..bagaikan puteri kayangan turun ke bumi (jgn jadi alien sudah)... Sekali tgk macam permaisuri agong pon ada gak... hehe...Lama gak la make-up.. kami siap pi minum2 dulu sebelum Azian siap make-upkan...


Rombongan pengantin lelaki sampai dalam pukul 2.. Padahal dok kat homestay depan umah abang Azian je... hehe... Saja je kan... Rombongan pengantin lelaki semuanya sedondon berbaju 'purple'... mmg cun habis la... Azian n Syakirin nampak begitu berseri2 bila digandingkan bersama... Mesti Azian nervous masa tu tapi wat2 cool... Haha... teringat balik time aku kawen dulu... Rasa cam nak pakai spect mata hitam je... biaq org x nampak my face... Aku je nampak orang.. hehe.... Memang kenangan yang terindah la...

Nak dijadikan cerita, my hubby n my parents tersesat plak masa nak mai kenduri Azian nih... Aku dah jadi nervous dah.. maklumlah, aku ni kena balik cepat... Pukul 5 ada sidang video kat PPPJJ, USM... Dah la panas... Huh, rasa gelabah je... terus x dak mood nak sembang ngan sume orang.. Nasib baik masa tu memang x dak orang pon nak sembang ngan aku... huhu... Tunggu punya tunggu bapak aku kata depa sampai pendang plak... huhu... Orang suruh mai kenduri Azian, depa pi Pendang plak... Salah konsep tul... Tapi Alhamdulillah... Pastu aku nampak PJA 4000 masuk mai kat kenduri Azian... saja je my hubby n my parents nak bagi aku gheyau tang tu... huhu... Terus jadi happy.... Terus masuk n tangkap gambaq Azian...
Lepas makan kami pon balikla.. Sedap sungguh nasi kenduri Azian.. Lauk simple je tapi sedap sangat...Pandai orang Aloq Staq masak.... Aku bertolak balik dalam pukul 3... Terus ke USM wat Sidang Video... Kesian my parents terpaksa ikut sekali tengok aku ngajaq... huhu... X sempat nak hantaq balik umah... Mintak maap mak n bapak... tapi x pe, yang penting sume kerja menjadi hari tu, cuma x sempat nak jumpak kawan2 dari SIRIM yang mai lepas aku dah balik... huhu.... x pe la... ada rezeki jumpak kat kenduri Mashira lak.. x lama dah kot.... Yang penting hari tu aku happy sangat.....

SELAMAT BERBAHAGIA AZIAN DAN SYAKIRIN... SEMOGA KEKAL BUAT SELAMANYA... AMIN....