Blogger Backgrounds

Wednesday, January 23, 2013

Hari ini dalam sejarah..

Hari ni entry ibu pasal amin yang sangat best hari ni... Hari ni, 23 January 2013, amin tak nangis p sekolah... Hari ni adalah hari ke 53 amin kat sekolah... hahaha... lama sungguh ambik masa menyesuaikan diri anak ibu sorang nih... menyesuaikan diri masa pagi2 tu je la.. lepas ibu balik, amin ok je..appaaau amin nih...Fuhh... memang ibu rasa heaven sgt masa hantaq amin p sekolah pagi tadi.. cikgu2 pon nampak muka lega je bila amin tak nangis macam biasa... Ini bermakna, amin dah berjaya menyesuaikan diri berpisah ngan ibu masa pagi2 hantaq amin p sekolah.. baru la sama ngan anak2 orang lain yang dok hantaq sama ibu pagi2 tuh.. bestnya... alhamdulillah.. bersyukur ke hadratmu Ya Allah.... Hari ni juga bertambah lagi sorang sepupu amin... Anak pakngah Kie n makngah Tikah... Alhamdulillah... Semua benda2 yang menggembirakan berlaku hari ni... Selamat menjadi ayah n ibu buat pakngah n makngah.... nanti amin p melawat na... Ibu sayang amin sgt2.. ummuuaahhhhh

Thursday, January 17, 2013

Sebelum dan selepas..

Entry ibu kali ni nak citer camne amin bila ibu gerak tidoq pagi pagi sebelum p sekolah.... Dalam pukul 7 pagi ibu akan gerak amin... amin..amin.. wake up..wake up... brush ur teeth, take a bath.. hehe.. tu lirik lagu yang  amin ajaq ibu... bangun pukul 7, buat perangai sat dalam 15 minit... suruh ibu boh baju balik la, tak mo bukak diaper la... Tapi, ibu lagi besaq pada amin, makanya, ibu terus dukung amin n letak dalam bathroom.. terus gosok gigi n mandi... kadang2 amin diam je, redha je ibu mandikan.. tapi kadang2 meraung macam ibu dera... haha... malunya ibu kat jiran sebelah menyebelah... Lepas mandi semua, ibu dukung n selimut amin dengan towel or dalam bahasa bukit selambaunya kita pangge "tola"..

Lepas mandi, Amin pon akan dok diam2 dalam towel sambil tutup mata... bukan tidoq pon.. saja x mo bukak mata.. ngantukla, cerah sgtla... haha.. macam2 la anak ibu nih... apppauu amin syidi nih... Pastu ibu biaq la amin selimut ngan towel kat situ sambil ibu sediakan breakfast.... Amin ni, ikut suka je.. kalau pagi tu amin kata ibu yang mandikan, maka ibula kena mandikan.. kalau amin kata bapak yang mandikan, makanya bapakla kena mandikan... so, amin takleh ada adik lagi la buat masa nih... terpaksala ibu membatalkan hasrat untuk cari adik kat amin buat masa nih.. kena tunggu amin besaq sketlah..huhu.. bab mandi manda ni selalunya bapakla yang mandikan coz amin lagi suka bapak mandikan coz bapak sangat lemah lembut dalam mandikan amin.. ibu ganas sket.. haha..

Lepas dah pakai baju semua, minum susu n pejam mata sampai ibu kata "jom p sekolah"... Bila ibu kata ayat tu, automatik amin akan nangis... haha... no need to go school.. no need to go school.. haha.. i like... tapi, amin jalan gak masuk kereta n p sekolah.. cuma mulut tu je suka ngomel takmo p sekolah.. Bila dah masuk tengok kawan2, ok je amin ni.. jadi orang berguna ye sayang.. ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhh

Kukoq Nyok

Entry ibu kali ni nak cerita pasal amin yang suka sangat tolong tok dalam apa jua hal... Memang rajin sangatlah anak ibu nih... amin dah pandai kukoq nyok dah la nih... sebelum ni amin dok praktis ja, la ni dah pandai dah.. clap..clap.. clap... Nak cerita pasai tolong menolong nih, amin memang superb la bab2 tolong tok nih... Basuh pinggan, basuh kain, sidai kain, tuang ayaq dalam cawan, boh nasik kat tokwan.. hehe.. kiranya kalau tengok macam tok boleh dok relax la coz amin dah buat semua... haha.. tapi sebenaqnya, bila basuh pinggan, habis lantai merecik ayaq ngan sabun, bertambahla kerja tok kena lap segala benda tuh... basuh kain, selalu amin tolong tok rendam kain, tapi guna shower gel... haha.. jenuh beli shower gel.. then kena rendam lain kain tu.. haha... tuang ayaq sendiri dalam cawan bila tok tak tengok... amin akan tuang 1 botol ayaq dalam 1 cawan.. haha... jenuh tok mop lantai lepas tu... haha... boh nasik kat tokwan plak, kalau tok tak tengok, setengah nasi akan masuk dalam mangkuk gulai.. haha...memang amin rajin sgtla menolong tok n tok akan bertambah2 kerja lepas amin tolong tok tu.. yang paling amin suka ialah tumbuk bawang kat tok.. kalau tok tumbuk bawang, then tok tinggai sat p goreng lauk ka, satg bila tok mai balik, akan ada banyak bawang dalam batu tumbuk tu n sekali ngan kulit kulit bawang.. haha...last2 tok kata biaq je kat situ, jom kita p dok depan.. haha.. i luv u la amin...

bergaya tak amin kukoq nyok.. Tak lama lagi pro la kan amin.. la nih pon dah kuaq dah nyok dari tempurung tu... nanti boleh masuk pertandingan kukoq nyok paling cepat.. amin praktis lagi na.. bagi terror.. orang kampung kena tau buat semua nih... kalau tak, tak nama orang bukit selambau kan amin?.. hehe

Kukoq amin.. kukoq lagi.. senang kerja tok... ibu harap, kerajinan amin dalam bab tolong menolong tok ni akan maintain sampai amin besaq.. jangan berat tulang tau bila besaq nanti... hulurkan pertolongan pada orang yang memerlukan ye sayang.... Ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaahhhh

Tuesday, January 15, 2013

No need to go school


Entry ibu kali ni pasal anak ibu sorang ni la yang suka berlakon takmo p sekolah ni... Tiap2 pagi, ibu akan kejut amin dalam pukul 7 pagi camtu... pastu mandi, gosok gigi n then siap2 pakai baju sekolah... then kita breakfast sama2... Jom kita layan gambaq2 amin tak mo p sekolah..


Lor, huduhnya anak ibu ni nangis... And amin akan request macam2 pagi2 sebelum p sekolah.. nak naik kereta bapak la.. nak suruh bapak hantaq la... and mulut tu sentiasa membebel " no need to go school.. no need to go school... amin takmo jadi orang pandai... amin just wanna go carrefour"... sampaila kat sekolah dok kata yang tu je... Bila sampai sekolah, dah masuk dalam sekolah, amin akan keluaq balik sambil nangis2 kata x salam ibu lagi la.. pastu salam ibu, sayang2 ibu, baru masuk balik.. haha.. macam2 la anak ibu nih.. mesti cikgu ingat amin mmg suka giler p carrefour.. dah hari2 nak p carrefour... macam tak dak tempat lain dah amin nak p.. haha. takpe... good experience untuk amin... good experience untuk ibu jugak.. ibu tak akan lupa kenangan2 ni semua... i luv u  amin... ummmuuuuaaahhh

kasut mickey mouse


Entry ibu kali ni pasal kasut mickey mouse... kasut ni pak chaq beli kat indonesia khas untuk amin... Siap ada nama amin lagi kat situ... kasut ni konpom2 kalau hilang senang cari balik.. teringat plak kisah2 kasut hilang kat asrama dulu... last2 tulis nama besaq2 kat tepi kasut.. tak hilang dah lepas tu.. haha..

Terima kasih pak chaq beli kasut ni kat amin.. amin really appreciate it... Amin selalu pakai kasut ni.. sayang ngat amin dengan kasut ni.. Nanti amin simpan buat kenang-kenangan bila dah tak celuih dah nak pakai...

menulis, melukis..


Entry ibu kali ni nak cerita pasal amin yang sangat suka menulis dan melukis a.k.a menconteng... hehe.. Tapi tu dulu... sejak p sekolah ni, amin dah tak berapa suka menulis dan melukis... kalau x, habis dinding amin lukis.. La ni, amin lukis kat buku je.. tu pon ikut mood... kalau mai mood tak mo tulis tu, janganla nak suruh amin... Ni ibu nak tunjuk kat amin apa yang amin suka buat... ni cerita 3 bulan lepas.. sebelum amin masuk sekolah... lepas masuk sekolah, amin suka lukis rainbow n aeroplane je... takmo dah tulis2 ABC ni semua.. maybe dah boring kot...Ataupun, maybe pendekatan yang ibu guna tak sama dengan tok.. harus ibu berguru dengan lebih tekun dari tok lepas ni... ibu pon tak sure, maybe bila balik sekolah dah pukul 6.. and ibu akan bawak amin jalan2 dulu (amin yang request ok, ibu ikutkan aje)..... lepas tu baru balik rumah... maybe faktor keletihan yang membuatkan amin dah tak excited dengan apa yang amin buat kat rumah tok...huhu...maka, ibu pon biarkan saja amin balik dok tgk youtube n main games.... ibu minta maaf amin... mungkin ibu bukan yang terbaik dalam mendidik amin, tapi ibu akan cuba sedaya upaya..



Tengok tu, bukan main lagi rajin menulis... pencil case bunga2 ok... haha...dalam kereta pon amin tak buang masa... haha.. memang pemuda harapan bangsa la kalau sekali tengok.. kalau 2 kali tengok, mestila amin TOk... Tapi ni dulu la... la ni kureng sket.. amin said, "i'm not interested anymore".. hehe... amin nak tau tak, camne boleh dapat gelaran amin TOK nih?... amin yang bagi gelaran tu kat diri sendiri sebenaqnya..Ibu selalu kata camni.. "Maila amin ibu tu kat ibu".. and amin akan reply camni.. "amin TOK la".. haha.. makanya lekatlah gelaran amin TOK kat amin... Jangan marah ye chumim... perebutan kasih TOK antara amin n chumim adalah perkara biasa.. haha....

 Tapi yang ibu herannya, bila ada ngan tok, mesti amin suka balik aktiviti tulis2 nih.. kalau ngan ibu, takdenya nak tulis2 apa pon.. asyik nak layan youtube mickey mouse je... huhu....ibukah yang bersalah dalam hal ini?... ibu mintak maaf amin...



Ni lah hasil kerja amin masa menulis dalam kereta tu.. yang ibu nak gelaknya tu, kalau ada space, mesti nak lukis smiley... haha.. Kalau lukis bunga pon mesti ada smiley... bagus2... tak sabaq ibu nak tengok kerja sekolah amin.. tapi depa tak bagi student bawak balik buku... makanya, lambat sikit baru ibu boleh tengok... tapi yang pentingnya, amin still nangis lagi sampai hari ni bila ibu hantaq amin p sekolah tiap2 pagi.. tapi yang bestnya, bila ibu pusing balik sekali lagi dalam 5 minit lepas tu, ibu tengok amin sedang bersukaria melompat2 senaman ngan kawan2... amin berlakon ye.. apppaaaauuu amin nih... Jadi manusia berguna ye sayang.. Ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaaahhhh

Bila ibu memasak

Entry ibu kali ni nak cerita pasal apa yang amin suka buat bila tunggu ibu masak untuk dinner.. Of course la ibu masak untuk dinner je kan.. Breakfast simple2 je..sebab kita dok kat rumah Taman Pauh hari bekerja saja.. Luch x payahla.. Amin makan kat school... weekend kita duduk kat Bukit Selambau... Ibu pon sejak amin dok dengan ibu, baru ibu memasak.. sebelum ni dapur ibu tak berasap pon.. coz yang ada kat rumah pon ibu n bapak je, makanya makan di luar saja.. haha.. Tapi bila amin ada ngan ibu n bapak, tok suruh ibu masak coz takut satg kalau makan kat luaq banyak sangat MSG masuk dalam badan.. Amin tau dak apa dia MSG tu?... Senang citer kita panggil ajinomoto.. heh.. so, ibu pon ikut nasihat tok.. setiap hari ibu masakla dinner and breakfast untuk 2 hero ibu ni... Kiranya la ni, kita tak makan kat luaq dah la malam2... Ibu rasa sgt bagus disitu... Rasa macam isteri solehah pon ada... kuang kuang kuang...

Nilah gaya amin kalau ibu masak.. Bukannya nak dok kat depan tgk tv ka apa.. nak jugak dok kat dapoq.. Dok dalam bakul plak tu.. habis baju x basuh dalam bakul tu amin bawak kuaq... sebab amin nak masuk.. then, amin akan dok relax dalam bakul tu sambil ratah apa yang ibu goreng untuk dinner.. haha.. kalau ayam, ayamlah amin ratah, kalau ikan, ikanla amin ratah.. Alhamdulillah, anak ibu ni tak berapa memilih..

Sedapnya... Amin tengah makan apa tu?... Suka sungguh dok dalam bakul baju x basuh ni....haish... apppaauuuu amin syidi nih...

Kira okla amin celuih lagi dok dalam bakul tu.. kalau x celuih nanti jangan suruh ibu beli bakul lagi besaq na.. satg lagi banyak baju ibu x basuh.. haha.. Apa2pon, ibu sayang amin sgt2... ummuuuuaaahhhh

Monday, January 14, 2013

Bukit Bendera


Entry ibu kali ni pasal kita p Bukit Bendera tanggal 9 November 2012 yang lepas.. Sebenaqnya, kita p Bukit Bendera ni ikut rombongan TABIKA KEMAS Bukit Selambau.. Amin masuk Tabika 2 minggu sebelum cuti persekolahan bermula.. Ini disebabkan untuk membiasakan diri amin dengan sesi persekolahan dan kawan2... Almaklumlah, 2013, amin bakal memulakan sesi pembelajaran secara formal.... feeewwiiittt... Perasan x ayat ibu cam tulis buku.. skema sungguh... Ni mesti penangan ibu sedang menulis bahan ilmiah sekarang nih.. huhu.. x bestla.. tukar baliklah...Best gak p Bukit Bendera ni kan amin... Kita p naik kereta.. Ahli rombongan yang lain bas.. Kita x naik bas sekali coz ibu takut amin buat hal dalam bas.. haha... Kalau naik kereta sendiri, suka hati kita la kan amin.. tapi kita still ikut belakang basla.. Klaau tak satg x nama rombongan plak... Dah lama ibu tak p Bukit Bendera nih.. Last p tahun 2006 rasanya... Kali ni kita p ngan tok.. Tokwan n bapak x ikut coz masing2 ada komitmen lain...

Amin ngan ibu atas Bukit bendera.. Tok yang tangkap gambaq nih... La ni naik Bukit bendera cepat je sampai atas coz train dia dah canggih n sangat laju.. Salutelah... Tiket pon x la mahal mana... RM 8 kot kalau x silap ibu.. Amin free je... Nasib baik ibu bawak stroller.. leh gak amin lepak2 atas Bukit bendera tu.. Kalau tak, jenuh ibu nak dukung amin...

Ni tok n amin tengah tengok auntie tu buat grasshopper... dia buat dengan daun nyok je.. Sangat creative.. Tok sgt berkenan n tok dok tengok sambil belajaq buat... hehe.. then, tok beli satu kat amin grasshopper tu...

Inilah grasshopper dari daun nyok tu.. Sangat cantik.. like a real grasshopper.. satu grasshopper ni RM 2 je... Sekejap je auntie tu buat.. Fuh, memang bestla kalau ada skill camtu... Kita balik simpan buat kenangan.. Tapi time kita p tu tak berapa best coz hujan... Tapi good experience la untuk amin bila balik asyik citer naik train p Bukit bendera je.. I like... Nanti ibu bawak amin p naik lagi na.. Ibu sayang amin sgt2... ummuuuuuaaaahhhhh

kamdar

Entry ibu kali ni nak citer pasal sale kat kamdar last month.... mmg best giler bagi penggemar fabrik macam ibu nih... kiranya berkali2 jugakla ibu p kamdar nih... Tapi ibu bukannya nak citer pasal kain ka apa.. Ibu nak citer pasal amin syidi kesayangan ibu ni la... La ni kan amin dah duduk ngan ibu, makanya, kemana saja ibu p, amin akan ikut.. hehe... Makanya jomlah kita layan gambaq2 amin kat kamdar sana... Jenuhla jugak bila bawak amin ni coz payah sgt nak tengok kain coz amin suka lari.. Amin takmo ikut ibu pilih kain.. Ibu takut amin hilang... Tapi, tiba2 amin terbekenan sharpener yang warna warni kat sana.. so, ibu pon beli n amin pon dok diam2 main sharpener...




Lepas dah beli sharpener tu, barula ibu boleh pilih kain dengan aman dan tenteram coz amin dah ada benda nak difokuskan... Ibu angkat amin bagi dok atas kain kat situ... Nasib orang kamdar tak marah.. haha...

Bila dah boring dok atas kain-kain tu, kita cari port lain pulak kan amin?... Inilah portnya... kat tepi dinding, di bahagian kain2 yang diletakkan di rak tepi dinding.. Nasib baik ada ruang sikit untuk amin main2 kat situ... Makanya, amin boleh la susun sharpener tu buat kereta api dengan jayanya..


Bila ibu mai tengok dia, terus dia peluk kain2 kat situ... takut ibu ambik la tu... maka ibu pon p la memilih kain2 dengan jayanya.... tu la sharpener colourful yang amin beli... bila balik rumah, habis pencil colour amin bg sharp... pastu habis satu rumah dengan habuk kayu pencil colour tu.. huhu.. takpalah... ibu bagi chancelah amin nak bereksperimen... suka hati aminla nak buat apa... yang penting amin bahagia n tidak memudaratkan... Ibu sayang amin sgt2.. ummmuuuaaahhhh