Blogger Backgrounds

Thursday, March 3, 2016

Happy 6th Birthday Sayang Ibu


Happy 6th Birthday Amin Mursyidi bin Mohamad Nazil... Ibu doakan Amin sentiasa menjadi anak yg taat kat ibu n bapak dan menjadi hamba yang taat dan patuh pada Penciptanya... Hanya Allah yang tau betapa sayangnya ibu kat Amin... Ibu sayang Amin sgt2... Ummuuuaaahhh

Gambaq2 ni semua masa kita p UK hari tu... Nanti ibu buat entry na... 

 




Semoga Amin sentiasa menjadi insan cemerlang di dunia dan akhirat... Tempuhilah segala cabaran dan dugaan mendatang dengan redha.. Hidup di dunia hanyalah satu persinggahan sayang... Buatlah yang terbaik untuk kehidupan di alam yng kekal abadi.. Ibu sayang amin sgt2... Ummuaah.. Dah besaq anak ibu.. Tahun depan dah masuk sekolah... yeayyyyyyy... Tak sabaq ibu nak tengok Amin masuk sekolah...

Tuesday, January 12, 2016

Pertandingan Mewarna Beras JUARA

Selamat tahun baru 2016 Amin... Amin dah masuk 6 tahun tau 2016 ni.. Dah besaq dah anak ibu.. Tahun depan dah nak masuk standard 1... X sabaqnya ibu nak p shopping baju sekolah, kasut sekolah, beg sekolah etc... yezza.. Tapi tahun ni ibu nak ajaq amin bagi pandai baca buku dulu... itu kita punya aim tahun ni walaupun ibu sebenaqnya tak kisah bab2 baca buku ni selagi Amin tak masuk sekolah kebangsaan.... Tapi, ibu dapat tau, sapa x pandai baca lagi masa standard one nanti, dia akan ketinggalan... makanya Amin haruslah pandai baca tahun ni kalau tak mau ketinggalan...

Sebenaqnya entry ibu kali ni nak cerita pasal pertandingan mewarna yang Amin masuk last weekend.. Hari Sabtu lepas (9/1/2016) kita p lunch berdua (bapak kerja) kat MYDIN JALAN BARU yang dekat depan rumah kita tu.. Tetiba, masa nak masuk MYDIN tu nampak macam ada pertandingan mewarna.. Masa tu dalam pukul 12 tgh... Pastu Amin kata nak masuk pertandingan tu.. Ibu pon p la kaunter pendaftaran Pertandingan Mewarna Beras Juara tu.. Dukacita dimaklumkan bahawa pertandingan tersebut hanya untuk budak 7 to 12 tahun... Ibu pon bagitau la kat Amin yang Amin x cukup umoq lagi nak masuk... Amin pon frust la.. hahahha... Amin buat macam nak teriyak (tu muka biasa Amin kalau x dapat apa yang di hajati).. Tetiba abang kat kaunter tu tanya Amin umoq berapa.. Ibu kata baru 6 tahun.. Abang tu tanya pandai tulis nama ke tak?.. Amin jawab mestila pandai... Confident itu penting Amin.. Ibu suka.. Lepastu, abg tu pon bagi amin daftar sebab dia kesian kat amin kot... haahha.. Dia tulis kat situ 7 tahun... Punggah... Lepastu dia kata kaler (in kedah language is colour pencil) x provide... Ibu pon ajak la amin balik rumah sbb nak ambik kaler n pertandingan tu pon pukui 2 baru start.. Amin demand plak dah nak beli kaler baru... kita pon bergegas la p beli kaler, makan n solat... Pukui 1.50 dah terpacak kita 2 orang kat tempat pertandingan tu... hahahah... memang amin selalu bagi new experience la kat ibu... I luv u lah sayang...

Abang tu tgh check nama Amin... Ada nama yang dah daftar tadi baru boleh masuk...

OK, kena tulis nama dulu... Sebab tu la abg tu tanya pandai tulis nama ke tidak... hahhah... takkan ibu nak tolong tulis kan.. ibu dok kat luaq ja...

Pertandingan pon bermula.. Masa yang diberi hanya 1 jam.. Setengah jam pertama Amin habiskan dengan bersembang dengan orang sebelah... hahahaha... Kaler sikit2 ja masa tu...

Lepas setengah jam, ibu p suruh amin kaler cepat2... barula amin kaler laju sikit.. Asyik sembang ja... Appppaaauuu dia tu... 

 Kaler... Kaler n kaler lagi sampai habis kertas lukisan tu k...

Amin sharp kaler masa ni... Orang lain sharp atas meja, Amin sesuka hati sharp kat bawah... jenuh la depa nak kena sapu satgi...

OK... masa ni masa tinggai lagi 10 minit macam tu... Alhamdulillah amin berjaya kaler apa yang patut dikaler dalam kertas lukisan tu... Ibu Suka... Lepas hantaq kita terus balik sebab kita nak balik rumah tok tokwan plak lepas tu... X payah tunggu penyampaian hadiah sbb confirm2 la x menang kan amin... lagipon x cukup umoq... mmg disqualified...hahaha... x pa, cuba lagi di lain kali.. Yang penting keberanian untuk mencuba itu yang ibu mahu... Ok, ibu sayang amin sgt2 tau... ummuuuuuaaaahhhhh

Wednesday, March 4, 2015

Happy 5th birthday sayang ibu!!!!

Happy 5th birthday sayang ibu.... Ibu dan bapak doakan amin membesar dengan baik and menjadi orang berguna pada masa hadapan... Syukur padaMu Ya Allah kerana mengurniakan Amin Mursyidi bin Mohamad Nazil kepada kami... Hanya Engkaulah sebaik2 pemberi.... Ibu and bapak sayang amin sgt2....

Jom kita nyanyi sama2...

Happy birthday to you...
Happy birthday to you...
Happy birthday to sayang ibu....
Happy birthday to u...


Ni gambaq amin dekat Padang Kota last week.. Saja ibu n bapak bawak amin menghayati keindahan alam kat situ..


                                                    
Sama tak muka kita?.. Ibu rasa macam sama ja... Selalu orang kata amin sama dengan bapak.. Tapi ibu tetap rasa amin sama dengan ibu.. hahaha

 
Bapak bagi hadiah sebelum birthday... happy la amin tu... apppaaaauuuu bapak ni.. hehe...






Happy Convocation Day, Mama!!!!

Entry ibu kali ni nak cerita pasal konvo mama pada 3 November 2014 di UKM... Kalau amin nak tau, UKM is stand for Universiti Kebangsaan Malaysia... Dah 5 bulan pon kejadian berlaku, ibu baru nak cerita kat amin... takpa la kan amin, better late than never.... Mama dah lulus MSc dia dalam bidang foodtech... Congrats mama... We are proud of u.... lepas ni sambung PhD plak... amin..

Ni lah mama amin aka mak teh amin... Comey ja... elokla baju mama dengan jubah konvo tu.. matching sungguh... boleh buat baju raya dah.. hehe...

Ibu n amin n adik macam biasala.. tunggu kat luaq la... bapak konvo pon kita tunggu kat luaq jugak kan... hehe...

Paklang, mak lang n family pon mai jugak konvo mama... Rumah pak lang dekat sangat dengan UKM nih... Ballon Cars tu pak lang yg sponsor ye untuk amin dengan adik....

Ni geng pompuan bergambaq... Tapi ibu n  amin ja macam ready n pulun nak bergambaq.. Kita mmg macam tu kan amin.....hahhahahah
 Ibu n mama... Nanti kita p konvo chumim plak.. chumim tak mai la konvo ni sebab dia duduk far far away.... 

Ni gambaq kita satu family... Pak chaq n family n chumim takdak.. Pak chaq ada hal kat uni dia... makanya x dapat mai... Gambaq ni pon macam tak ready kan amin... memang kalau nak bergambaq sekali ngn kanak2 bawah 12 tahun jangan harapla gambaq tu boleh perfect... hhahahaa.... macam2 peel yang mengundang... takpala, yang penting kita semua happy kan amin.... Alhamdulillah... Apa2 pon kita ucapkan congrats kat mama n ibu sayang amin sgt2..... ummmmuuuaaaahhhh

Wednesday, February 25, 2015

Tangan

Entry ibu kali ni nak cerita pasal amin yang sayang sangat kat bapak dia... kalau amin nak tau, amin kalau nak tidoq mesti nak bapak yang peluk... adoyai... bukankah ibu yang patut peluk amin?... hahha.. takpala.. sama ja.. ibu ka bapak ka... tapi melalui pengamatan ibu yang x berapa persis ni, memang anak2 zaman sekarang lagi manja dengan bapak depa... adakah sebab bapak x garang?.. ibu lebih garang?... amin jawab sendiri la yang tu na...

Bercerita pasal tangan ni, ni la dialog amin dengan ibu masa nak tidoq... Masa ni amin dok tengah peluk tangan bapak la sambil melekat kat badan bapak macam biasa... jeles gak ibu kadang2.. hahahhaha

Amin : Ibu, amin nak tangan koko macam bapak... beli krim koko kat amin boleh x?..
Ibu     : Hahaha... boleh, esok ibu beli na.. kita sapu satu badan amin... (koko la sgt.. padahal amin
             pon bukan putih mana pon... hahahah)
Amin : OK... ibu jangan lupa tau... (amin ni kalau nak apa2 mesti mintak kat ibu... untung
             banyakla bapak... hahahhaa)
Ibu      : Amin suka ka tangan bapak??? (ibu tanya pasai amin suka peluk n usap2 tangan bapak)
Amin  : Ya la, amin sayang sangat tangan bapak ni...
Ibu      : Takpala, esok ibu boh ( masukkan) tangan bapak dalam beg sekolah amin.. senang sikit..
Amin  : Ish.. tak yahla ibu.. amin suka tangan bapak bercantum dengan badan bapak..
Ibu      : Takpala, esok ibu kerat n ibu boh la dalam beg sekolah amin..
Amin  : Mana boleh ibu.. kawan2 amin semua x bawak tangan bapak depa p sekolah....
Ibu      : ??????? speechless.... hahahhahaa

Hahhahahahahhahaha..... lepas tu amin teriyak pasai ibu nak potong tgn bapak boh dalam beg sekolah... hahhahahah.. sayang sgt bapak dia tu ye... apa2 pon ibu sayang amin sgt2... ummmmuuuaaahhhhh


Thursday, November 13, 2014

arjuna beta- fynn jamal



Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

 kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda
tak jelas mata
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa


 Inilah arjuna hati ibu...ibu sayang dia sangat2...dalam gambaq ni amin pakai headphone ibu... haha.. haruslah kaler pink kan amin... jambu gitu anak ibu nih...

bagi dinasour makan ayam kat Nilai 3...
 
Ibu tujukan lagu kat atas ni khas untuk amin tau.... mmg best sgt lirik dia... silalah hayatinya wahai sayangku.... ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhhh

Thursday, July 3, 2014

Lompat tikam

Entri ibu kali ni pasal kita buat kuih Lompat Tikam sama-sama semalam.... Oh, sebelum tu, ibu nak ucapkan selamat berpuasa kepada amin dan pembaca blog kecil kita ni...Tahun ni merupakan tahun keempat ibu berpuasa sebagai ibu amin... Semoga Allah memberkati kita dan terus dikurniakan nikmat kesihatan untuk menjalani ibadah puasa pada tahun ini... amin...  Ok, berbalik kepada tajuk kita pada hari ini, lompat tikam.. Lompat tikam ni sebenaqnya kalau amin nak tau, kuih favourite ibu.... kalau kat rumah kampung haruslah tok yang buat sbb tok masak lompat tikam sgtlah sedap... sehingga menikam kalbulah kiranya... Sebab tok akan rendam beras semalaman n then blend that beras utk buat kuih ni... ibu guna tepung beras je... Nak blend beras camne, blender rosak x p beli ganti pon lagi.. hahaha... Jom ibu cerita macam mana masak kuih lompat tikam yang mabeles ni...

Lompat tikam ni kalau amin nak tau, dia ada 2 layer.. Mula2, kita masak layer bawah dulu... Ok, layer bawah ni, kita masukkan 8 sudu besar tepung beras, 1/2 sudu kecil garam, 2 cawan ayaq kosong n 1 cawan ayaq perahan daun pandan... disebabkan ibu x dak blender, ibu ramas daun pandan dengan tangan ja... ni baru betul ayaq tangan ibu... hehe... sbb ibu ramas daun pandan dgn tangan ja, makanya kaler yang keluaq dari daun pandan tu tidakla hijau mana... cuma dapat rasa daun pandan ja la... tapi sebab tak kaler hijau sgt, tak cantikla layer ni.. makanya haruslah ditambah dengan pewarna hijau.. huhu... dah x original macam tok buat... lepas tu masak atas api sederhana campuran tadi sampai jadi sebatian yang agak pekat dan berkilat... then tuangla dalam bekas...

Lepastu kita masak pulak layer yang atas... Bahan2nya ialah 3 sudu besar tepung beras, 2 1/2 cawan santan n 1/2 sudu kecil garam.... pastu masak atas api sederhana sampai pekat... then, tuang atas bekas yang kita letakkan layer bawah tadi...




                                            
 Ha.. ni la layer bawah yang kaler hijau tadi tu... tuang dalam bekas n ratakan...

ni pulak layer atas yang kita buat tadi... putih sebab kita guna santan n tepung beras ja... kita tuangkan kat atas layer yang warna hijau tadi...then, ratakan... jadi camnilah rupa dia... Lepastu, kukuskan dalam 20 minit... Lepas tu kita kena sediakan ayaq gula dia... Ibu guna gula merah tambah dengan gula melaka... masukkan ayaq n masak sampai gula merah n gula melaka tadi larut... kepekatan ayaq gula ikut citarasa masing2 na....

 Yezza... begini la rupanya kuih lompat tikam yang kita masak tadi... lemak manis berkrim... hehe

Ni pulak anak kesayangan ibu yang dok jadi tukang rasa... hehe... 5 kali suap, settle semangkuk.. Dah la rasa masa pukul 6.45 petang... hahahah... tahun depan kena belajaq posa dah anak ibu ni... ok, itulah cerita ibu kali ni... ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuaaaahhh