Blogger Backgrounds

Sunday, November 13, 2016

Majlis Konvokesyen Graduan Kecil

Hari ni ibu nak cerita pasal majlis konvokesyen Amin... Pejam celik, pejam celik Amin dah habis dah tadika... Cepatnya masa berlalušŸ˜.. Next year dah nak masuk standard 1... Hari ni merupakan hari Konvokesyen or hari Graduasi Tadika n Taska  Graduan Kecil.. Kali ni macam tahun lepas jugak, majlis ni buat kat Dewan Politeknik Seberang Perai...Untuk pengetahuan Amin, Amin start dok kat taska ni start dari Amin umoq 3 tahun... 4 tahun jugakla Amin kat sini.. Amin sayang sangat kat Graduan Kecil nih... Yang bestnya teacher bagitau ibu Amin dapat 3 anugerah sempena masa konvo ni... Tup-tup, Amin dapat 4 anugerah... Ibu betoi2 tak sangka anugerah yang last tu.. Congrats sayang ibu...

 
Ni gambaq formal Amin untuk majlis konvo ni.. Tangkap masa bulan 9 hari tu... Bapak yang siap Amin sebab masa tu ibu outstation p Makassar.. Pandai gak bapak pilih baju nu... 

Sijil tamat sekolah Amin disampaikan oleh Puan Fadzilah.. Pn. Fadzilah ni owner Tadika n Taska Graduan Kecil ni.. Amin pangge Guru Besaq kat Puan Fadzilah ni.. Sebab nama Amin start huruf A and Tadika yang amin p cawangan 1, makanya nama Amin kena pangge dulu la.. Amin orang nombor 2 naik pentas ambik scroll.. ibu punya kalut tak dan nak snap gambaq besaq kat skrin tu.. sbb nak ambik angle yang betoi.. kat situ dia tulis cita2 Amin.. Ibu pon x dan nak baca.. Tapi mama kata, cita2 Amin yang ditulis kat situ nak jadi Businessman.. Nak buka pasaraya n boleh dapat banyak duit... Mana Amin belajaq jadi mata duitan ni?... Hahaha.. Ibu tgk kawan2 Amin yang lepas Amin tu punya cita2 dasyat2 nau.. nak jadi pilot, doktor, cikgu... Kenapakah Amin melawan arus?.. Hahaha.. Takpala.. Jadila apa pon sayang.. Yang penting mesti beriman dan beramal soleh... Aminnnn...

Baguih gak nama huruf A and huruf depan2 ni Amin kan.. Boleh  Amin duduk atas kerusi sementara nak tunggu semua orang habis ambik scroll.. Ramai kot... Berbelas cawangan Graduan Kecil ni...

 Amin lepak ngan kawan2 sambil baca cita2 kawan2 lain yang dok tengah naik ambik scroll...

 Penuh stage dengan kawan2 Amin... cute sangat la budak2 ambik ijazah ibu rasa...

Posing sebelum turun pentas... Dah boleh cari kerja la abang Amin lepas ni.. Dah konvo dah kan... hahhahahah

Tok n tokwan mai bagi support kat Amin.... TQ tok n tokwan... Amin sayang tok n tokwan sangat2.. n really appreciate it...

 Amin bersama salah seorang teacher yang mengajaq Amin.. Teacher Hana.. Lawa2 la teacher Amin.. Patutla Amin suka p sekolah...

Amin bersama teacher Mona n teacher Fiza... Amin sayang semua teacher Amin... Statement dari Amin tau.. bukan dari ibu.. hehe

 Amin bersama Wall of Fame TGK 1... TGK 1 tu cawangan Taman Pauh... Cawangan dekat rumah kita.. jalan kaki pon sampai..

 Kita bergambaq dengan owner Graduan Kecil...

Ni masa mula2 masuk sebelum acara bermula... Amin n kawan2 akan mengalunkan Asma ul Husna... Beratoq dekat tempat makbapak duduk.. mestila ibu p tangkap gambaq kan... hehe...Dah kenapa kopiah macam lebai kulup tu Amin?... Hentam sajala...

Adik, mama, tok, tok wan n ibu.... Tq semua sebab mai tengok abang amin konvo...Abang Amin love all of U !!!!!

Ibu n bapak selfie... Kasi can la orang tua selfie... hahhahaha

 Amin n kawan2...

Kanak2 6 tahun mengalunkan Asma ul Husna... Amin patut dok belakang ibu rasa.. Cian kawan belakang Amin tu x nampak... 

Ok.. sampailah sudah saat yang dinanti-nantikan... Mula2 Amin dapat anugerah Pelajar Terbaik Intensif Bahasa Malaysia... Yang ni sebab Amin dah sampai tahap 8... Memang patut pon sampai tahap 8 na Amin.. sebab kita orang Malaysia, kena pandaila Bahasa Malaysia.. hehe... Tapi ibu memang salute la cikgu2 sebab berjaya bagi anak2 GK pandai baca terutama Amin.. Kalau nak harap ibu.. ibu dok tunggu darjah satu baru nak ajaq baca..ibu dok kira nak suh amin main ja.. Ya la.. kan kecik lagi.. kecik2 masa untuk main, bukan baca buku.. hahahahah...nasib baik tok dok ajaq jugak amin baca sikit2.. yang lain tu cikgu yang ajaq.. mmg ibu berterima kasih sangat2 kat cikgu Graduan Kecil...

Lepas tu Amin dapat anugerah Pelajar Terbaik Peter n Jane... Hat ni pon lawak jugak.. selalu ja balik habaq kat ibu Amin x lepas level.. Ibu kata takpala.. bukannya UPSR nak stress2...baru 6 tahun kot..Ibu kata x lepas level pon x pa.. ibu sayang jugak.. Hahahaha.. Rupa2nya memang Amin n kawan2 berlawan kot kat sekolah nak dapat level tinggi..  Hampeh sungguh ibu Amin ni...  Sorry sayangggg...

Kat sekolah Amin buat apa pon semua pakai sistem bintang.. Campoq la kot akademik n ko kurikulum... Alhamdulillah.. Tahniah abang Amin.. Nanti boleh adik ikut...

Ha.. Anugerah yang paling last ni memang ibu taktau Amin akan dapat... Sbb cikgu tak habaq.. Ibu ingat 3 tu ja.. Lepas Amin ambik anugerah bintang tertinggi tu, ibu pon p la duduk balik kat seat ibu... Tiba2 ibu dengaq nama Amin sekali lagi.. Anugerah Akademik Tertinggi... Memang menitik ayaq mata ibu sayang.. Ibu betoi2 terkejut n terharu.. Sebab amin kalau kat rumah, memang payah nak buka buku n ibu pon x paksa.. hahahah...Bapak la kena p ambik gambaq.. ibu dah x leh p dah.. nangis!!!  i luv U sayang...  Congrats... Ibu sayang Amin sangat2... Ummuuuaaaahhhhhh...

Thursday, March 3, 2016

Happy 6th Birthday Sayang Ibu


Happy 6th Birthday Amin Mursyidi bin Mohamad Nazil... Ibu doakan Amin sentiasa menjadi anak yg taat kat ibu n bapak dan menjadi hamba yang taat dan patuh pada Penciptanya... Hanya Allah yang tau betapa sayangnya ibu kat Amin... Ibu sayang Amin sgt2... Ummuuuaaahhh

Gambaq2 ni semua masa kita p UK hari tu... Nanti ibu buat entry na... 

 




Semoga Amin sentiasa menjadi insan cemerlang di dunia dan akhirat... Tempuhilah segala cabaran dan dugaan mendatang dengan redha.. Hidup di dunia hanyalah satu persinggahan sayang... Buatlah yang terbaik untuk kehidupan di alam yng kekal abadi.. Ibu sayang amin sgt2... Ummuaah.. Dah besaq anak ibu.. Tahun depan dah masuk sekolah... yeayyyyyyy... Tak sabaq ibu nak tengok Amin masuk sekolah...

Tuesday, January 12, 2016

Pertandingan Mewarna Beras JUARA

Selamat tahun baru 2016 Amin... Amin dah masuk 6 tahun tau 2016 ni.. Dah besaq dah anak ibu.. Tahun depan dah nak masuk standard 1... X sabaqnya ibu nak p shopping baju sekolah, kasut sekolah, beg sekolah etc... yezza.. Tapi tahun ni ibu nak ajaq amin bagi pandai baca buku dulu... itu kita punya aim tahun ni walaupun ibu sebenaqnya tak kisah bab2 baca buku ni selagi Amin tak masuk sekolah kebangsaan.... Tapi, ibu dapat tau, sapa x pandai baca lagi masa standard one nanti, dia akan ketinggalan... makanya Amin haruslah pandai baca tahun ni kalau tak mau ketinggalan...

Sebenaqnya entry ibu kali ni nak cerita pasal pertandingan mewarna yang Amin masuk last weekend.. Hari Sabtu lepas (9/1/2016) kita p lunch berdua (bapak kerja) kat MYDIN JALAN BARU yang dekat depan rumah kita tu.. Tetiba, masa nak masuk MYDIN tu nampak macam ada pertandingan mewarna.. Masa tu dalam pukul 12 tgh... Pastu Amin kata nak masuk pertandingan tu.. Ibu pon p la kaunter pendaftaran Pertandingan Mewarna Beras Juara tu.. Dukacita dimaklumkan bahawa pertandingan tersebut hanya untuk budak 7 to 12 tahun... Ibu pon bagitau la kat Amin yang Amin x cukup umoq lagi nak masuk... Amin pon frust la.. hahahha... Amin buat macam nak teriyak (tu muka biasa Amin kalau x dapat apa yang di hajati).. Tetiba abang kat kaunter tu tanya Amin umoq berapa.. Ibu kata baru 6 tahun.. Abang tu tanya pandai tulis nama ke tak?.. Amin jawab mestila pandai... Confident itu penting Amin.. Ibu suka.. Lepastu, abg tu pon bagi amin daftar sebab dia kesian kat amin kot... haahha.. Dia tulis kat situ 7 tahun... Punggah... Lepastu dia kata kaler (in kedah language is colour pencil) x provide... Ibu pon ajak la amin balik rumah sbb nak ambik kaler n pertandingan tu pon pukui 2 baru start.. Amin demand plak dah nak beli kaler baru... kita pon bergegas la p beli kaler, makan n solat... Pukui 1.50 dah terpacak kita 2 orang kat tempat pertandingan tu... hahahah... memang amin selalu bagi new experience la kat ibu... I luv u lah sayang...

Abang tu tgh check nama Amin... Ada nama yang dah daftar tadi baru boleh masuk...

OK, kena tulis nama dulu... Sebab tu la abg tu tanya pandai tulis nama ke tidak... hahhah... takkan ibu nak tolong tulis kan.. ibu dok kat luaq ja...

Pertandingan pon bermula.. Masa yang diberi hanya 1 jam.. Setengah jam pertama Amin habiskan dengan bersembang dengan orang sebelah... hahahaha... Kaler sikit2 ja masa tu...

Lepas setengah jam, ibu p suruh amin kaler cepat2... barula amin kaler laju sikit.. Asyik sembang ja... Appppaaauuu dia tu... 

 Kaler... Kaler n kaler lagi sampai habis kertas lukisan tu k...

Amin sharp kaler masa ni... Orang lain sharp atas meja, Amin sesuka hati sharp kat bawah... jenuh la depa nak kena sapu satgi...

OK... masa ni masa tinggai lagi 10 minit macam tu... Alhamdulillah amin berjaya kaler apa yang patut dikaler dalam kertas lukisan tu... Ibu Suka... Lepas hantaq kita terus balik sebab kita nak balik rumah tok tokwan plak lepas tu... X payah tunggu penyampaian hadiah sbb confirm2 la x menang kan amin... lagipon x cukup umoq... mmg disqualified...hahaha... x pa, cuba lagi di lain kali.. Yang penting keberanian untuk mencuba itu yang ibu mahu... Ok, ibu sayang amin sgt2 tau... ummuuuuuaaaahhhhh

Wednesday, March 4, 2015

Happy 5th birthday sayang ibu!!!!

Happy 5th birthday sayang ibu.... Ibu dan bapak doakan amin membesar dengan baik and menjadi orang berguna pada masa hadapan... Syukur padaMu Ya Allah kerana mengurniakan Amin Mursyidi bin Mohamad Nazil kepada kami... Hanya Engkaulah sebaik2 pemberi.... Ibu and bapak sayang amin sgt2....

Jom kita nyanyi sama2...

Happy birthday to you...
Happy birthday to you...
Happy birthday to sayang ibu....
Happy birthday to u...


Ni gambaq amin dekat Padang Kota last week.. Saja ibu n bapak bawak amin menghayati keindahan alam kat situ..


                                                    
Sama tak muka kita?.. Ibu rasa macam sama ja... Selalu orang kata amin sama dengan bapak.. Tapi ibu tetap rasa amin sama dengan ibu.. hahaha

 
Bapak bagi hadiah sebelum birthday... happy la amin tu... apppaaaauuuu bapak ni.. hehe...






Happy Convocation Day, Mama!!!!

Entry ibu kali ni nak cerita pasal konvo mama pada 3 November 2014 di UKM... Kalau amin nak tau, UKM is stand for Universiti Kebangsaan Malaysia... Dah 5 bulan pon kejadian berlaku, ibu baru nak cerita kat amin... takpa la kan amin, better late than never.... Mama dah lulus MSc dia dalam bidang foodtech... Congrats mama... We are proud of u.... lepas ni sambung PhD plak... amin..

Ni lah mama amin aka mak teh amin... Comey ja... elokla baju mama dengan jubah konvo tu.. matching sungguh... boleh buat baju raya dah.. hehe...

Ibu n amin n adik macam biasala.. tunggu kat luaq la... bapak konvo pon kita tunggu kat luaq jugak kan... hehe...

Paklang, mak lang n family pon mai jugak konvo mama... Rumah pak lang dekat sangat dengan UKM nih... Ballon Cars tu pak lang yg sponsor ye untuk amin dengan adik....

Ni geng pompuan bergambaq... Tapi ibu n  amin ja macam ready n pulun nak bergambaq.. Kita mmg macam tu kan amin.....hahhahahah
 Ibu n mama... Nanti kita p konvo chumim plak.. chumim tak mai la konvo ni sebab dia duduk far far away.... 

Ni gambaq kita satu family... Pak chaq n family n chumim takdak.. Pak chaq ada hal kat uni dia... makanya x dapat mai... Gambaq ni pon macam tak ready kan amin... memang kalau nak bergambaq sekali ngn kanak2 bawah 12 tahun jangan harapla gambaq tu boleh perfect... hhahahaa.... macam2 peel yang mengundang... takpala, yang penting kita semua happy kan amin.... Alhamdulillah... Apa2 pon kita ucapkan congrats kat mama n ibu sayang amin sgt2..... ummmmuuuaaaahhhh

Wednesday, February 25, 2015

Tangan

Entry ibu kali ni nak cerita pasal amin yang sayang sangat kat bapak dia... kalau amin nak tau, amin kalau nak tidoq mesti nak bapak yang peluk... adoyai... bukankah ibu yang patut peluk amin?... hahha.. takpala.. sama ja.. ibu ka bapak ka... tapi melalui pengamatan ibu yang x berapa persis ni, memang anak2 zaman sekarang lagi manja dengan bapak depa... adakah sebab bapak x garang?.. ibu lebih garang?... amin jawab sendiri la yang tu na...

Bercerita pasal tangan ni, ni la dialog amin dengan ibu masa nak tidoq... Masa ni amin dok tengah peluk tangan bapak la sambil melekat kat badan bapak macam biasa... jeles gak ibu kadang2.. hahahhaha

Amin : Ibu, amin nak tangan koko macam bapak... beli krim koko kat amin boleh x?..
Ibu     : Hahaha... boleh, esok ibu beli na.. kita sapu satu badan amin... (koko la sgt.. padahal amin
             pon bukan putih mana pon... hahahah)
Amin : OK... ibu jangan lupa tau... (amin ni kalau nak apa2 mesti mintak kat ibu... untung
             banyakla bapak... hahahhaa)
Ibu      : Amin suka ka tangan bapak??? (ibu tanya pasai amin suka peluk n usap2 tangan bapak)
Amin  : Ya la, amin sayang sangat tangan bapak ni...
Ibu      : Takpala, esok ibu boh ( masukkan) tangan bapak dalam beg sekolah amin.. senang sikit..
Amin  : Ish.. tak yahla ibu.. amin suka tangan bapak bercantum dengan badan bapak..
Ibu      : Takpala, esok ibu kerat n ibu boh la dalam beg sekolah amin..
Amin  : Mana boleh ibu.. kawan2 amin semua x bawak tangan bapak depa p sekolah....
Ibu      : ??????? speechless.... hahahhahaa

Hahhahahahahhahaha..... lepas tu amin teriyak pasai ibu nak potong tgn bapak boh dalam beg sekolah... hahhahahah.. sayang sgt bapak dia tu ye... apa2 pon ibu sayang amin sgt2... ummmmuuuaaahhhhh


Thursday, November 13, 2014

arjuna beta- fynn jamal



Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

 kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda
tak jelas mata
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa


 Inilah arjuna hati ibu...ibu sayang dia sangat2...dalam gambaq ni amin pakai headphone ibu... haha.. haruslah kaler pink kan amin... jambu gitu anak ibu nih...

bagi dinasour makan ayam kat Nilai 3...
 
Ibu tujukan lagu kat atas ni khas untuk amin tau.... mmg best sgt lirik dia... silalah hayatinya wahai sayangku.... ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhhh