Blogger Backgrounds

Tuesday, January 12, 2016

Pertandingan Mewarna Beras JUARA

Selamat tahun baru 2016 Amin... Amin dah masuk 6 tahun tau 2016 ni.. Dah besaq dah anak ibu.. Tahun depan dah nak masuk standard 1... X sabaqnya ibu nak p shopping baju sekolah, kasut sekolah, beg sekolah etc... yezza.. Tapi tahun ni ibu nak ajaq amin bagi pandai baca buku dulu... itu kita punya aim tahun ni walaupun ibu sebenaqnya tak kisah bab2 baca buku ni selagi Amin tak masuk sekolah kebangsaan.... Tapi, ibu dapat tau, sapa x pandai baca lagi masa standard one nanti, dia akan ketinggalan... makanya Amin haruslah pandai baca tahun ni kalau tak mau ketinggalan...

Sebenaqnya entry ibu kali ni nak cerita pasal pertandingan mewarna yang Amin masuk last weekend.. Hari Sabtu lepas (9/1/2016) kita p lunch berdua (bapak kerja) kat MYDIN JALAN BARU yang dekat depan rumah kita tu.. Tetiba, masa nak masuk MYDIN tu nampak macam ada pertandingan mewarna.. Masa tu dalam pukul 12 tgh... Pastu Amin kata nak masuk pertandingan tu.. Ibu pon p la kaunter pendaftaran Pertandingan Mewarna Beras Juara tu.. Dukacita dimaklumkan bahawa pertandingan tersebut hanya untuk budak 7 to 12 tahun... Ibu pon bagitau la kat Amin yang Amin x cukup umoq lagi nak masuk... Amin pon frust la.. hahahha... Amin buat macam nak teriyak (tu muka biasa Amin kalau x dapat apa yang di hajati).. Tetiba abang kat kaunter tu tanya Amin umoq berapa.. Ibu kata baru 6 tahun.. Abang tu tanya pandai tulis nama ke tak?.. Amin jawab mestila pandai... Confident itu penting Amin.. Ibu suka.. Lepastu, abg tu pon bagi amin daftar sebab dia kesian kat amin kot... haahha.. Dia tulis kat situ 7 tahun... Punggah... Lepastu dia kata kaler (in kedah language is colour pencil) x provide... Ibu pon ajak la amin balik rumah sbb nak ambik kaler n pertandingan tu pon pukui 2 baru start.. Amin demand plak dah nak beli kaler baru... kita pon bergegas la p beli kaler, makan n solat... Pukui 1.50 dah terpacak kita 2 orang kat tempat pertandingan tu... hahahah... memang amin selalu bagi new experience la kat ibu... I luv u lah sayang...

Abang tu tgh check nama Amin... Ada nama yang dah daftar tadi baru boleh masuk...

OK, kena tulis nama dulu... Sebab tu la abg tu tanya pandai tulis nama ke tidak... hahhah... takkan ibu nak tolong tulis kan.. ibu dok kat luaq ja...

Pertandingan pon bermula.. Masa yang diberi hanya 1 jam.. Setengah jam pertama Amin habiskan dengan bersembang dengan orang sebelah... hahahaha... Kaler sikit2 ja masa tu...

Lepas setengah jam, ibu p suruh amin kaler cepat2... barula amin kaler laju sikit.. Asyik sembang ja... Appppaaauuu dia tu... 

 Kaler... Kaler n kaler lagi sampai habis kertas lukisan tu k...

Amin sharp kaler masa ni... Orang lain sharp atas meja, Amin sesuka hati sharp kat bawah... jenuh la depa nak kena sapu satgi...

OK... masa ni masa tinggai lagi 10 minit macam tu... Alhamdulillah amin berjaya kaler apa yang patut dikaler dalam kertas lukisan tu... Ibu Suka... Lepas hantaq kita terus balik sebab kita nak balik rumah tok tokwan plak lepas tu... X payah tunggu penyampaian hadiah sbb confirm2 la x menang kan amin... lagipon x cukup umoq... mmg disqualified...hahaha... x pa, cuba lagi di lain kali.. Yang penting keberanian untuk mencuba itu yang ibu mahu... Ok, ibu sayang amin sgt2 tau... ummuuuuuaaaahhhhh

No comments:

Post a Comment