Blogger Backgrounds

Tuesday, December 21, 2010

Pesta Pulau Pinang 2010

Jom kita p Pesta Pulau Pinang.... Memang x sah kalu orang dok kat penang, x pi pesta pulau pinang nih.... Maka ibu n bapak pon decide nak bawak amin p Pesta Pulau Pinang... Kita p Pesta Pulau Pinang last saturday... 18 December 2010... Dah 3 minggu dah pesta berlangsung baru ibu n bapak berpeluang bawak amin p pesta...

Ni tiket nak masuk pesta PP.... kalu x silap ibu last year 4 ringgit... kali ni 3 ringgit plak... bagus2...haha... Ibu lupa la 3 ka 4 ringgit last year...

Kronologi citernya camni.... dalam pukul 4 tu, kita sume (amin, ibu, bapak, mak teh n chu mim) berangkat dari rumah kita kat seberang jaya ke belah pulau... Awalnya p padahal pesta start kul 7 malam... haha.. ini adalah disebabkan ibu ada kelas dari kul 5 sampai kul 7.... So, alang2 kita angkut sume sekali n lepak la kat opis ibu k....Kita sampai USM dlam kul 4.45 ptg... Aduh, lama sungguh atas bridge... Jammed giler... Ramai sungguh org nak p pulau... Nasib baik kita kuaq awai.. Kalu x, habis la ibu... huhu...
Amin layan tido dalam opis ibu.... Asal dok kat opis ibu je tido.. asal tido je p opis ibu... huhu


Lepas ibu balik kelas tu, kita pon bersiap2 la ke pesta PP.... Kita p lepas maghrib... Orang dah ramai giler.... Kita parking punyala jauh....Tapi takpe, tu perkara normal kalu kita p pesta PP... Kalu nak senang naik motorla... hehe


Posing2 depan pesta shoppe... Amin still tido lagi.. tido sungguh anak ibu nih...


Amin ngan ibu kat depan "istana hantu".... Dasyat gak arr dia punya hantu.. dok kat luaq pon rasa takut dah... haha



Amin ngan bapak kat pokok yang bercahaya... lebih kurang i-city la nih.. haha... x leh p i-city pon tangkap gambaq kat sini pon jadi la... haha


Ni gambaq amin yang dah bosan dengan hiruk pikuk pesta tuh... Ibu n bapak bawak amin dok kat terpi2 coz bising sgt.. takut rosak lak pendengaran amin nnt... sementara tunggu mak teh n chu mim jumpak kita, kita main2 dulu kat situ... X tau la depa p mana... kita dah berpecah....


Then, mak teh n chu mim pon sampai... kita pon balik....


Bagi ibu yang tiap2 tahun sampai pesta PP nih, tahun ni sangatlah tak bestnya... Tak dak apa pon yang berkenan untuk dibeli... Sume benda macam x best.... Satu lagi tahun ni ibu x leh main apa2...tu yang x best tu... amin x besaq lagi... nnt amin besaq ibu bawak main mainan dia k...
p/s teringat kenangan masa belajaq dulu... selalu masuk pesta free... hehe...

Saya dah ada GIGI!!!...

Entry ibu kali ni adalah pasal amin dah tumbuh GIGI.... Thanks Allah coz give amin this gift... Ibu excited sangat masa amin tumbuh gigi... Amin dah masuk 9 bulan baru tumbuh gigi... Anak kawan2 ibu sume 5,6 bulan dah tumbuh gigi.. hehe... Agak lambat la amin tumbuh gigi... Kiranya amin boleh berdiri dulu la baru tumbuh gigi.... Tapi ok, depa kata kalau gigi lambat tumbuh, lambatla rosak...hehe, betul kot nu kalu amin x makan sweet n ice cream n coklat banyak2, x rongak la gigi....

Tgk tu, amin tunjuk gigi dia... Baru ada 3 batang 1/2... hehe... ibu panggil 1/2 coz gigi yang tu baru nak menunjukkan dirinya.....Dah nampakla sket kat gusi amin tu... Yang lagi 3 tu dah nampak clear.....hehe...



Hehe... Saya suka coz saya dah boleh menggigit (kata amin)...


Ibu, roti canai 1.... saya lapaq nih... hehe

Ibu suka sangat.... coz dengan hadiah dari Ilahi ni kiranya complete la pembesaran amin buat masa nih... Alhamdulillah.... Nanti ibu belanja amin roti canai n teh tarik k.... Ibu sayang amin sangat2... ummuuaaahhhh

Dinosaur oh Dinosaur.....

Hari ahad lepas ibu bawak amin, mak teh n chu mim p tgk dinosaur... Bapak x ikut coz ada kelas....huhu...Amin x pernah tgk dinosaur lagi kan?.. so, ibu nak bagi amin tgk la dino yang dah pupus nih... DinoTrek 2 ni dianjurkan oleh Petrosains... Dulu ibu tgk benda ni kat KL... sekarang ni depa dah bawak mai ke utara plak (SPC mall, Perda).. Senangla sket.. Tapi x la sebesaq kat petrosains sana... huhu....Takpe, yang penting proses pembelajaran berlaku dengan jayanya..

Ni tiket nak masuk DinoTrek 2.... amin free je... hehe.. ibu, mak teh n chu mim kena bayaq la.. huhu


Amin n chu mim sebelum masuk... time ni ibu tengah "q" nak beli tiket....


Amin, ibu n mak teh dengan dinasour.... Dinasour ni leh gerak2 n nganga cam nak makan orang... Amin agak takut la.. Tapi ibu peluk amin kuat2 k... don't worry sayang...


Amin tengah tengah dinosaur fight... Nampak cam real la.... Cayalah petrosains...


Amin, mak teh n chu mim tengah posing ngan dinosaur yang garang.. Tapi dalam gambaq nampak cam lukisan la plak.. hehe


Amin tengan main game dinasour... Amin ka chu mim yang main nih?...


Amin dah start excited tgk dinosaur tu jalan2... cute sgt game tuh...


Amin dah tekan macam2... Maklumlah touch screen... tekan sket je dah kuaq macam2...


Amin yang ketakutan sebab ibu nak tinggal dia kat dinosaur... hehe.... ibu acah je la sayang... Takkan la ibu nak tinggai plak kan... ibu sayang bangat sama kamu... ummuuuaahhh....
Lepas jalan2 kat dalam tu kita pon kuaq la... Tapi DinoTrek 2 ni x besaq mana pon... Sekejap je dah habis pusing... huhu... Tapi ok la untuk bawak anak2 sempena cuti sekolah ni... Jumpa lagi di lain entry...Ibu sayang amin sgt2... umuuuaahhh2

Sunday, December 19, 2010

Amin n indoor playground...

Entry ibu kali ni adalah pasal amin n indoor playground... Ni lah first time ibu bawak amin p playground coz amin pon dah boleh step 2,3 langkah.. kiranya dah boleh p playground la kan... Kalu sebelum ni asyik merangkak je.. Nanti kotoq la seluaq... haha...

amin naik kereta... tapi cam takut2 je.. hehe

amin in the colourful playhouse...... ibu suka this house... cute sgt...


amin buka pintu nak keluaq... Takmau dah dok dalam rumah warna warni tu...


Amin buat apa tu?...



Amin tengah tukaq masa.... Pukul berapa x tau....


Amin nak makan daun tu... tolong... tolong....


Amin dalam tomato house... Yang ni amin takut plak... x tau la pasaipa... Lepas masuk tomato house ni, sume mainan amin dah x mau main.... Dalam tomato house tu ada hantu ke?... hehe... Misteri nusantara sungguh... Sayang amin sgt2... ummuuaahhh

Wednesday, December 1, 2010

Trip to Australia- Bye2 Brisbane

Kali ni ibu nak citer pasal kita dah nak bye2 Brisbane... Kita nak p Melbourne plak... Perjalanan dari Brisbane ke Melbourne lebih kurang 2 jam la naik flight.... Mak teh hantaq kita kat Brisbane airport... Flight kita ke Melbourne pukul 8.30 pm waktu australia...
Tengok tu, amin kat Brisbane airport... Kita naik Tiger Airways p Melbourne.... Tambang kita sume sekali ke Melbourne dari Brisbane ni 500 AUD.... Ni kira penerbangan tambang murah depa la Pak Lang kata.. Kat sana ada banyak lagi... Ada Virgin blue, ada JetStar n macam2 lagi.....Pilih je yang mana nak... Tapi dari citer2 mak teh, macam virgin blue n jetstar je yang glamor... hehe..... Tapi nape kita naik Tiger Airways?... Ini adalah sebab Tiger wat promotion masa tu Pak lang kata...
Ni kita sume masa baru sampai ke Brisbane airport.... Posing dulu la buat kenangan.. hehe

Ni masa tunggu nak check in... Sampai agak awal... Kaunter check in pon x bukak lagi... Saja je kita sume mai awai pasai tgk cuaca sgt mendung... So, lepak kat airport je... Tunggu dalam setengah jam camtu, kaunter check in pon bukak....

Ni tempat collect beg kat airport tuh.. Saja je ibu tangkap gambaq nih... Nak bagi amin tgk, bila amin besaq nnt.. hehe

Amin ngan bapak kat dalam balai menunggu sambil berlatarbelakangkan kapal terbang JetStar...

Ibu ngan Amin dok baca apa tak tau... Dok tengah tunggu nak naik flight la nih... Bosan sungguh...

Yess... Dah boleh naik... Jom kita terbang ke Melbourne plak.... Jom... Jom... Nanti ibu cerita apa plak yang berlaku kat kita lepas ni k.... Sayang amin sgt2.... ummuuuaaahhh2....

Trip to Australia- University of Queensland

Entry ibu kali ni pasal kita p melawat universiti yang mak teh p... Tapi x sempat nak melawat banyak sangat tempat kat universiti tu coz hari nak hujan daa.... Cuba amin tgk gambaq amin ngan bapak nih, mendung je kan....
Universiti kat sana bukan macam universiti kat Malaysia... Universiti depa x dak pagar langsung... Tapi University of Queensland (St lucia Campus) ni kira ok lagi... nampak gak la macam university...haha.. Ada banyak gak la university kat area tu..Ada Queensland University of Technology and Griffith University....Tapi ibu tgk universiti ni macam bangunan yang besaq n tinggi... Kiranya sama je la ngn bangunan2 lain kalu kita x baca signboard dia...Kat sana agak dekat la dari satu universiti ke satu universiti yg lain... Kiranya student kat cni boleh duduk satu rumah tapi study kat lain2 university.....Ada ka kat Malaysia camtuh?....Amin belajaq pandai2 k... Nanti ibu hantaq p ngaji kat USM... hehe

Ni amin ngan bapak kat university of Queensland lagi la... Amin syok dok tgk burung2 kat belakang tuh.... Jinak2 merpati la burung dia.... Leh tgk je la... hehe... Ok, jumpa lagi di lain entry... Sayang amin sgt2.....

Monday, November 22, 2010

Australia trip- CityCat

Entry kali ni ibu nak citer kat amin kita p pusing2 Brisbane naik feri... Feri dia x macam feri kita p Penang... feri dia macam feri p langkawi.. Tapi canggih sket la.. hehe... Amin pon x pernah tgk lagi feri langkawi kan?.... takpa, nnt ibu tunjukkan... Feri ni function dia macam feri kita gak la...Public transport... hantaq penumpang ke destinasi yang dituju... Tapi dia berenti selalu macam LRT... haha... So, nak p pekan pon boleh naik feri nih... Ada kengkawan mak teh p universiti depa pon naik feri nih... Feri ni depa panggil CityCat...

Ni kat Guyatt Park... Tempat kita naik feri tu... Kita bayaq untuk buat pusingan... Nanti kita turun balik pun kat cni jugak la... Tambang dia dalam 8 AUD sorang... Kira ok la kan?... Lama gak la kita bersiar2 atas feri tuh.. Sampai naik boring dah ibu.. haha

Ni bapak ngan amin kat terminal yang kita naik... Amin dah tido la plak... hehe...

Ini adalah antara pemandangan yang dapat dilihat masa naik CityCat tuh.... Cantik2 rumah depa kat sana... Tepi2 sungai je... kalau kita boleh gak buat macam ni tapi kat Sabah n Sarawak je la...


Ni la tempat duduk dalam CityCat tuh... Free seating.. Nak dok mana pon boleh... Selesa sangat... and one more thing, kat sana sume public transport ada tempat untuk stroller and OKU... Kalau naik wheel chair pon mmg senang sgt nak naik public transport... Best2... Jom kita layan gambaq2 amin dalam CityCat.... ummuuaahhh2...


amin syok ibu tangkap gambaq dia... hehe


Amin ngan ibu kat bahagian luaq CityCat tuh... Dah bosan dok dalam... Tgk dari luaq plak.. Fresh air...best2... dalam aircond.... x best... hehe

Amin, ibu n mak teh berlatarbelakangkan bandar Brisbane....


Amin nampak x apa kat belakang tuh?... Itulah Eye on Brisbane....


Amin ngn bapak kat terminal Parklands 1.... Kita kena turun tukar feri kat cni coz feri yang kita naik tu nak p servis.. haha... Adaka plak camtuh.. Hantaq la bagi sampai dulu kan amin?...Ibu sambung lagi citer kat Aussie lepas ni k.... Ummuuaaahh2... Sayang Amin sgt2....

Australia trip- apartment n kereta sewa di BRISBANE...

Entry ibu hari ni pasal kita p Australia hari tu... lama sungguh nak update citer p australia nih... Ibu lupa.. haha... Bila ibu tgk balik album baru teringat ada banyak lagi benda ibu nak post... Hari tu x sempat, bila ada masa terlupa plak... hehe..

Hari tu masa kita kat Brisbane, kita sewa apartment kat Toowong Village... Ni la pintu masuk apartment yang kita sewa tu... apartment nombor 56...Kira ok gak la harga dia... 200 AUD semalam... Ada 2 bilik n fully furnished... Leh masak n basuh baju sekali... Kat sana kalu x leh masak susah gak arr.... takkan nak makan roti je sampai 3 hari... huhu.... Kita ni tekak melayu kan Amin?... Amin pon dah makan bubur nasi dah masa tu... Tapi ibu n tok tak masak untuk amin kat sini... Amin makan nestum australia.. hehe.. Nasib baik amin maintain je... ummuuuaahh..


Ni la dapur dia.... Very nice... ibu tiba2 rasa nak buat rumah camni... kecik dan comel.... Tapi tok kata nnt kalau tok mai, tok nak tido mana?... haha...

Ni amin ngan mak teh kat ruang tamu.... Ada tv, tepon, internet dan sebagainya... ada balkoni lagi... lupa plak ibu nak ambik gambaq... ish2... pelupa sungguh ibu nih...

Ni bilik air dia.. Siap ada washing machine n dryer lagi.... best sgt.. Umah kita kat Malaysia x dak dryer, apa lagi, buat2 cam perak (bahasa kedah k) la.. haha.. Dry kan baju dalam 2 jam, pastu terus lipat.. best2... ibu suh bapak beli satu, bapak kata lain tahun... haha...
Ni bilik yang ada kat dalam apartment tu... Tok n tok wan booking bilik ni..Satu bilik ada 2 katil single n satu bilik lagi ada 1 katil double.... cukup la untuk kita 5 orang tido...

Ni bilik utama la kot coz ada tv n almari yang agak besaq.. bilik yang satu lagi tu agak kecil la almari dia...

Ni lah tv n almari tu... bapak, ibu n amin booking bilik ni... hehe... Tok n tok wan kat bilik satu lagi...

Ni ruang makan kat apartment tu... Sangat selesa untuk bercuti satu family... Bukan kita nak duduk sgt.. Kita kan nak p jalan2.... hehe.. tapi kalu convert duit malaysia dah boleh dok hotel 5 star dah nih... hehe

Ni amin n tok wan kat ruang tamu apartment tu... Sweet je ngan sofa merah dia... Ibu berkenan.. hehe

Ni plak kerete sewa yang kita sewa kat sana... Nama dia TARAGO... kalu kat Malaysia macam ESTIMA la... Best2... Harga pon ok... Sehari 60 AUD.... Sekali dengan GPS n baby car seat
lebih kurang RM 200 la sehari... Ok, nnt ibu sambung lagi citer kita kat australia k... Ibu sayang amin sgt2... ummuuaahhhhh..