Blogger Backgrounds

Wednesday, April 30, 2014

Sushi King

Entry ibu kali ni nak cerita pasal kita p Sushi King.. Kita p Sushi King ni 15/4/2014 hari tu...Kita p yang dekat Autocity tu.. Ibu sebenaqnya teringin sangat nak makan sushi pasal lama dah tak makan.. Biasanya ibu akan makan dengan kawan-kawan kalau nak makan Sushi King ni.. Tapi kali ni, saja ibu nak suruh bapak belanja.. hehe.. Bapak amin dengaq sushi pon sedih dah.. Nak ajak p makan sushi pulak kan?... haha.. Bapak mana lalu nak makan sushi semua ni.. biasala orang kampung... ibu pon orang kampung jugak tapi ibu suka try makanan "orang town" ni... ibu rasa bapak tak lalu sebab tak try.. hehe..Tapi setelah ibu menggunakan skill pemujukan petala 18, akhirnya bapak setuju jugak untuk makan kat sushi king.. hehe...

Amin bukan first time sebab ibu dah pernah bawak amin makan kat sini... hehe.. Kitakan selalu dating 2 orang kan amin?... Bapak sibuk kerja, ibu n anak dating la... hehe

Amin tengah meng"usha" sushi yang sedang berjalan2 di sekitar amin.... Amin taktau nak tangkap yang mana satu..

Akhirnya amin memilih fish.. haha.. nama apa tatau yang amin ambik tu.. Dalam dia ada kacang merah.. Sedap jugak ibu rasa.. tapi awat muka amin jadi macam tu?.. Tak sedap ka sayang? Ayaq of course la yakult orange.. Kalau mai sushi king, amin tak pernah ambil ayaq lain melainkan yakult orange.. Ibu kata minum green tea sudah.. baru 5 kupang... dia nak jugak yakult orange tu.. hehe

Ibu order bento untuk bapak n amin.. Ibu saja nak suruh bapak rasa.. hehe.. 

Ni antara sushi yang amin ambik... Kalau boleh semua sushi yang dok berjalan kat atas tu amin nak ambik.. Memang yang tu la kerja amin kalau p sushi king.. Syok sungguh dok angkat sushi letak atas meja... hahaha... Tapi ibu kata makan bagi habis dulu baru boleh ambil lain.. Alhamdulillah amin dengaq cakap.. Kalau tak, muntah sushi la ibu nak kena perabih semua.. Dah la jenis gigit sikit lepas tu tinggai amin ni.. haha...

Yezza.... bento pon dah sampai... Bapak pun makanlah dengan rasa sedih.. Last sekali ibu jugak yang habiskan bento bapak.. dengan ibu punya lagi.. dengan sushi yang amin ambik lagi.. hehe.. Macammana la badan ibu tak blotted?... huhu...nasib baik amin punya amin makan habis... Sayang amin.. 

Amin sedang menikmati bento... Seronok sgt amin dok tonyoh guna chopstiks.. haha.. memang kena belajaq banyakla... last2 sekali p basuh tangan n makan guna tgn... Biasala orang melayu.. tangan jugak yang sedap... hehe.. Nanti kita p dating kat sushi king lagi na amin.. bapak memang taubat dah... Ibu guna kuasa pemujukan petala berapa pon confirm bapak tak mau p makan kat sushi king dah lepas ni... haha... takpa, yang penting anak ibu boleh makan n teman ibu makan sushi... ibu sayang amin sangat2.... ummmuuuuuaaaaahhh

Ais Krim Malaysia

Entry ibu kali ni pasal ais krim malaysia... Lama sungguh tak makan ais krim malaysia yang dalam plastik panjang tu... Nak kena balik buatlah.. tetiba ibu rasa teringin nak mengimbas kenangan zaman kanak-kanak... hehe... Sebenaqnya ibu selalu buat ais krim malaysia kat amin.. tapi bukan dalam plastik panjang tu.. Ibu letak dalam mould ja.. Biasanya ibu akan buat ais krim milo..

Bila balik sekolah, amin akan makan la ais krim malaysia ni.. Ni ais krim malaysia amin.. Bentuk kereta sebab ibu guna mould kereta.. macam2 bentuk lagi selalu ibu buat.. 

 
Biasanya ibu akan masukkan ayaq milo amin breakfast tak habis tu dalam mould masa pagi sebelum hantaq amin p sekolah.. then, bila kita balik satg dah boleh makan ais krim malaysia.. hehe.. Tapi masa musim panas hari tu amin memang suka la.. la ni dah mai musim hujan, ibu pon kuranglah bagi amin ais krim2 ni..  Ok, yang tu ja ibu nak cerita kali ni.. Ibu sayang amin sgt2... ummuuaaahhhh

Spagetti

Entry ibu kali ni nak cerita pasal spagetti.. Spagetti ni memang makanan kegemaran anak kesayangan ibu ni.. Kalau p makan kat luaq memang amin suka sangatlah nak order spagetti ni....Kat rumah pun ibu selalu masak spagetti kat amin.. Spagetti ni sebenaqnya harus makan di rumah saja sebab sepinggan spagetti biasanya harga dia RM 9.90... tu kalau kedai biasa yang kita p makan la kan.. Kalau standard sikit macam pizza hut ka mana ka, harga dia dalam belas2 ringgit...  Bukan payah pun nak buat spagetti ni.. Saja ja nak rasa yang kedai buat kan amin... hehe.. Kalau masak sendiri, RM 20 boleh makan 6 orang... Cayalah.. memang betulla orang kata kalau nak jimat masak kat rumah je.. hehe.. Satg ibu share resepi spagetti ibu yang super senang k.. Jom kita layan gambaq2 amin makan spagetti.. Gambaq2 amin ni masa kita makan kat Homestyle, Seberang Jaya...

Mula2 kita pusing2kan spagetti tu kat fork...

Astaghfirullahaladzim.... anak sapa makan tangan kiri ni?????... Kan setan dah ikut masuk sekali tu... Appau amin nih...

 Ok..ok.. Amin dah tukaq tangan.. Bismillahirrohmanirrahim, then makan.....

Ni amin makan spagetti gaya kungfu... haha... memang kalau p makan kat luaq n makan spagetti confirm kita akan berlama-lamaan kat kedai tu coz macam2 gaya punya dok ada nak perabih sepinggan spagetti pon...

 Alhamdulillah, spagetti dah masuk dalam mulut... hehe...

Tadi ibu kata ibu nak share resepi spagetti ibu kan... Jom.. nanti amin masak kat ibu na... Ni hidangan untuk 6 orang biasanya ibu masak...

Mula2, masukkan minyak masak 10 ml camtu dalam periuk... Then masukkan 3 labu bawang besaq dan 2 ulas bawang putih yang telah dicincang halus... Kemudian kacau sampai naik bau orang kedah kata... Lepas tu masukkan 800 g ayam/ daging yang telah dicincang.. Biasanya ibu campoq... best sikit.. Lepastu, biaq ayam/daging tu dok dalam minyak n bawang tu dalam 10 minit sambil kacau2 sikit... Kemudian masukkan sos spagetti prego tu.. biasanya ibu masukkan 1 botol besaq perasa original n 1 tin kecil perasa cendawan... Ibu suka campoq perasa.....Kadang2 ibu campoq perasa cheese tu.. Lepas tu masukkan garam secukup rasa n gula 1 sudu kecil... lepas 10 minit nampak macam mendidih tu, masukkan meatball... ok, dah siap kuah spagetti...

Spagetti dia pulak, rendam sat dalam ayaq dalam 10 minit, pastu rebus sampai lembut.. kemudian toskan n masukkan dalam pinggan n tuang kuah yang kita buat tadi.. Then taboq cheese sikit kat atas spagetti tu.... Senang kan amin?... cendawan n sosej n apa2 yang nak dimasukkan tu ikut suka amin la... ibu biasanya tak bubuh pon sebab malas.. ok.. nanti amin masak kat ibu na....ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaahhhh


Thursday, April 17, 2014

First Semester Result

Entry ibu kali ni nak cerita pasal result amin... Amin exam bulan March hari tu.. Kiranya macam exam semester pertama la.. Bulan April, cikgu bagi buku rekod la kat ibu n bapak suruh sign.. hehe... rasa macam anak dah besaq pulak.. Budak2 zaman Amin ni, start 3 tahun dah ada exam.. ibu n bapak dulu 3 tahun A,B,C pon x kenal lagi.. .memang terdapat jurang perbezaan yang sangat nyata di situ kan...tapi ibu ok sikit dari bapak... ibu masa tadika boleh baca dah.. bapak x boleh lagi.. hahhahah..... Tapi biasala sebab budak lelaki masa zaman ibu dulu mana nak lekat di rumah... Segala bendang, sungai n pokok getah semua depa harung.. masa mana nak belajaq baca kan amin.. hehe..


Result Amin kali ni ok.. ibu bangga la dengan anak ibu sorang ni.. haha.. takpala banyak C pon tang perkembangan sikap tu... ibu nak bangga jugak... kiranya ada perubahan dari tahun lepas.. Makin besaq, makin baguskan amin.. Kalau tahun lepas banyak B and C, tahun ni banyak jugak A.. Maybe sebab Amin dah biasa dengan sekolah tu....cuma yang berkongsi alat permainan tu ibu pun taktau nak buat macam mana dah.... tapi tiap2 minggu amin balik kampung, adik (Abdullah Fa'id) pun akan balik jugak.. Kiranya main share2 jugak la walaupun bila ibu or mama tinggai sat p dapoq mesti adik menjerit or menangis... Kalau x adik yang menangis or menjerit, amin yang akan menangis or menjerit... mana-mana sorang la kiranya.. Haha... benda ni mungkin sebab, amin n adik sama2 anak tunggal buat masa ni..

Bab perkembangan akademik pulak, ibu nak kata camni.. "Syabas Bete"... hehe.. ibu sayang amin sgt2... Silalah bagi perhatian lebih masa subject Pendidikan Islam ok.. Ibu sayang Amin sgt2... ummmuuuaaahhhh


Thursday, April 3, 2014

Burger Feveret Amin

Entry ibu kali ni nak story sikit pasal burger kegemaran amin... Amin sebenaqnya tak susah kalau bab makan ni sebab amin suka nasi dengan teloq or ayam or daging... Kalau ibu masak benda2 ni amin suka la.. Tapi kalau kita makan kat luaq, amin akan selalu order burger ni.. Tapi amin panggil burger ni NUGGET... Tak larat ibu nak perbetoi dah aih... Ni nama dia burger bakaq sayang..... La ni merata dah ada burger bakaq.. cuma sedap dengan tak ja... Tapi yang selalu amin p makan agak sedap la... Jom kita layan gambaq amin makan burger bakaq.. Ha!! pasal panggilan burger jadi nugget tu, dah lama dah amin panggil burger tu sebagai nugget.. tapi ibu baru perasan bila ada sekali tu kita p KFC, ibu tanya amin nak makan apa?.. amin kata nugget.. ibu pon p la beli nugget.. Pastu amin tengok ibu macam pelik.. haha.. amin tanya, "mana nugget ibu?"... haha.. ibu kata, "ni la nugget".. amin kata, "bukan la ibu, nugget ada layer.. ada bread"... hahha.. baru ibu tau yang sebenaqnya amin order burger... camne la boleh tukaq burger ngan nugget pun ibu taktau...

La ni amin dah pandai pi order sendiri dah... Order yang bukan2, lepas tu bising la pedas la, apa la.. haha.. bila ibu suruh order yang amin boleh makan dengan tenang amin takmau.. itulah padahnya.. hehe.. tapi yang dalam gambaq ni memang amin makan dengan tenang la.. 

 uish.. sedapnya... terlioq aih ibu masa buat entry ni...

Amin biasanya akan makan daging tu last.. Amin akan habiskan roti dulu.. tu pun roti bahagian kulit.. yang isi suruh ibu makan.. kemudian baru amin makan daging dia... makan fesyen apa pun taktau anak ibu sorang ni.. takpa la macam mana pon.. yang penting amin happy.. Ibu sayang amin sangat2... ummuuuaaahhh

First time tengok movie kat cinema...

Entry ibu kali ni pasal ibu n bapak bawak Amin tengok movie kat cinema.. Masa tu movie Planes baru keluaq.. Sebab amin minat sangat dengan character Cars, ibu pon rasa memang sesuai ibu bawak amin p tengok movie Planes ni... Tapi kalau tau kat tok ni confirmla kena marah.. haha.. Tok kata tengok kat rumah sudah.. hehe... Tapi ibu nak bagi new experience kat amin... Cerita kanak2 kira ok la kan.. yang masuk tengok pun semua family je... Memang bestla tengok cerita kanak2 ni sebab bising sungguh cinema tu.. depa pakat dok lawan cerita kat mak bapak depa... sama la dengan amin pun.. haha.. dah rasa macam dok kat nursery pulak...

Ni bapak n amin tengah posing kat banting movie Planes... Best gak movie Planes ni.. Ibu layan ja.. La ni dah beli cd.. hari-hari tengok cerita Planes n Cars... sampai ibu suruh bapak beli tv baru kat amin.. Ibu pon nak tengok tv jugak.. Takmaula tengok cerita yang sama ja tiap2 hari.. tak jemu ka amin?

Ni masa mula2 masuk dalam cinema hall.. Amin agak cuak di situ pasal gelap... haha... Kita masuk awai sangat... gelap la sebab dia tak on screen lagi... lepas dia dah tayang gambaq kat skrin, amin kata camni " ibu, besaqnya tv tu, amazing"... ibu ingat sangat ayat yang amin kata dengan penuh perasaan tu... haha.. first time tengok tv besaq macam tu kan amin... Lepas tu dia balik cerita dekat tok la dia tengok tv besaq.. tok jeling ibu... ibu sengih ja la.. hahhahah... ibu sayang amin sangat2... ummmuuuaaahhh

Adakah mereka sama?

Ibu selalu konpius bila orang kata muka amin sebiji macam muka bapak... haha.. Sebab ibu rasa muka amin macam muka ibu... haha... Tapi sebab dah selalu sangat orang kata camtu, ibu kena terima la... Jom kita tengok takat mana kesamaan muka amin dengan bapak...

Yang ni baju ja sama kuning kot.. haha... Ibu cuma nampak amin sama ngan bapak kat mata.. Bila mata macam sama, orang akan nampak keseluruhan muka tu sama ngan bapak.. ibu anggap camtu la.. Yang lain semua ibu rasa sama dengan ibu.. hehe

Dagu sama dengan ibu... Tapi dia sayang bapak sangat.. Tak boleh langsung ibu marah bapak dia... terus mai backing... Dahtu sapa nak masuk belah ibu... Nak kena cari adik perempuan sorang aih...

Gambaq ni macam sama la sikit.. Ni pon sebab senyum sama... Taktaula sampai bila nak naik dukung bapak.. Dah nak sama tinggi ngan bapak dah pon Amin aih... Apa2 pun ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuuaaahhh

Adios Chumim

Entry ibu kali  ni pasal hantaq Chumim balik Coventry bulan September tahun lepas... Lamanya dah kan.. Chumim pun dah nak balik mai balik dah bulan Mei 2014 ni.. Entry dia p sana balik baru nak keluaq... haha.. Jom kita layan gambaq2 kita p KLIA hari tu masa hantaq Chumim...

 Macam biasa, kalau nak hantaq sapa2 kat airport, semua pakat hilang kaki.. semua pakat nak jadi beg... awat nampak chumim macam kecik je?.. Illusi optik semata2... hahhah

Ni semua anak mat saleh ni.. Tak reti cakap melayu.. Masa ni la.. La ni dah pandai dah.. hehe.. Masa ni Abg Farhan, Ammar n Ainaa baru balik dari Australia... depa baru nak adapt dgn persekitaran Malaysia...

Ni family kecil Amin... Tak habis2 dengan botoi susu dia.. Tapi ibu suka Amin hisap botol.. Ibu rasa macam comel... Tapi orang semua tengok macam pelik sebab fizikal Amin yang besaq... hehe

Ni la jadinya kalau dah lama sangat duduk kat satu-satu tempat.. Bila dah boring macam2 aktiviti depa buat... jenuhla nak basuh baju lepas ni.. Suka sungguh jadi mop.. hehe

Tok n Tokwan bersama anak kesayangan... hehe...

Adios Chumim... Tak sabaq nak tunggu chumim balik mai lagi.. Tak sabaq ibu nak buli.. hehe... Jaga diri na di perantauan... Semoga chumim sentiasa selamat dan berjaya walau di mana chumim berada.. kami semua sayang chumim sgt2.... ummuuuuuaaaahhh

Van

Entry kali ni ibu nak cerita pasal van yang best.. Sampai ibu rasa nak beli van ni.. hahhaha... Van ni kita naik masa kita nak p Hatyai hari tu... Kita p Hatyai bulan Julai tahun lepas... Bukan jauh sgt pon Hatyai ni...Kita p hari sabtu, balik hari ahad...Mai ibu nak cerita sikit pasal trip p Hatyai ni.. Kita p Hatyai ni saja ja sebab nak bawak chumim jalan2.. Mula2 kita plan elok dah.. Semua orang boleh p (tokwan, tok, ibu, bapak, amin, makteh, pakteh, abdullah n chumim).. Mula2 book 3 bilik hotel, pastu pakteh tak boleh join.. So, kita cancel satu bilik.. Lepas tu dekat2 nak sampai hari keberangkatan, bapak pulak tak boleh join... Bapak kena kerja la pulak.. Last2, dari ada 5 orang lelaki, tinggal 3 orang ja orang lelaki.. Tapi sebab dah plan nak pi, kita teruskan jugak plan kita... Yang bestnya, sewa 2 bilik hotel, tapi semua pakat pi dok menempek kat bilik tok n tokwan... haha.. kiranya kita guna 1 bilik ja...Berbalik kepada cerita van, sampai ja kat sempadan tu, kita sewa van ni la.. Harga dia RM 110... Van dia besaq sgt...condition van sgt tip top... memang ibu suka sgt van tu... Selalu ibu ajak bapak beli van macam tu.. Senang kita nak naik ramai2... Van ni jenama Toyota.. Tapi ibu lupa specific nama dia... huhu... Tapi bapak memang dok hairan pasaipa ibu suka sgt dengan van ni... bapak memang hairan la sebab bapak x naik.. kita ja yang naik.... hehe.. Ibu sayang amin sgt2... ummuuuaahhhhh

Tak Malu...

Entry ibu kali ni pasal sorang budak tak malu ni... Tapi ni masa amin umoq 3 tahun lebih... La ni pandai malu dah.. Cerita dia macam ni... Masa tu kita semua p jalan2 kat SP Plaza.. Ibu pun x ingat dah nak beli apa.. sebab dah lama pun kejadian ni berlaku... Lepas tu, ibu pon syok la dok tengok2 barang.. tetiba amin mai kat ibu, kata nak kencing... Masa amin baru lepas diapers dulu, amin memang bila dah nak terkencing sgt2 baru nak habaq... Bila ibu tanya selalu kata tak mau kencing lagi... bila dah hujung2 baru nak habaq.. kalau di rumah takpa la.. ni shopping complex kot.. jauh toilet dia... ibu pon apa lagi, bila amin habaq nak kencing tu terus dukung amin n lari p toilet.. tapi sayangnya, ibu letak ja amin dalam toilet, x dan nak buka seluaq lagi, amin dah kencing.... hahahhahah.... habisla seluaq... ibu pulak cerdik pandai sangat.. dok rasa macam amin besaq dah.. ibu x bawak baju salin.. ala, nak p sungai petani ja pun.. bukan jauh mana.. ibu ingat ok la.. haha

Last sekali, inilah jadinya.... budak tak pakai seluaq kat supermarket... Nasib baik kat supermarket, bolehla beli seluaq baru.. Tapi ibu ni plak kalau nak beli nak tengok yang berkenan dihati.. Makanya, lama jugakla amin bogel... hahahha.. Nasib baik mak teh ada tolong jaga amin masa ibu dok belek seluaq tu....

Bukannya dia nak malu ka apa ka.. Dok main eskalator tu pulak... Bahaya sungguh eskalator ni.. bukan boleh biaq anak main2 kat sini.. Macam2 kes dah jadi budak2 dengan eskalator ni...Ibu x biaq, ibu tangkap gambaq sat ja.. pastu amin main kat tempat lain la..

Amin n mak teh dok turun naik.. sat p kat ibu, sat p kat tok n tokwan... Ibu pilih seluaq pon dekat 40 minit gakla baru jumpak yang sesuai dengan hati ibu... hehe.. padahal amin yang nak pakai... Lepas kejadian tu, ibu p mana pon bawak seluaq n baju salin amin... Memang pengajaran ayat sungguh... Takpa, bila lagi nak dapat experience macam ni kan amin.. Ibu sayang amin sgt2.... ummmmuuuuaaahhhh

Tuesday, April 1, 2014

Roller Skate

Entry ibu kali ni pasal roller skate amin.... Last month kita p rumah pak chaq n ummi... Pastu abg aiman n kak hannan ada roller skate.....apa lagi, amin pun nak jugakla... lepas balik tu operasi mencari roller skate pon dijalankan...
 
Sebenaqnya ibu nak cari roller skate yang macam gambaq kat atas ni... baru stabil... yang abg aiman n kak hannan, tayar macam ni la lebih kurang... depa beli kat Mekah... Tapi ibu tak jumpa la plak kat penang ni... Ibu pon x dan nak round habis pon penang cari roller skate ni... bapak lagi la, nak round pon x dan..Amin ni pulak kalau nak apa2 macam tergedik2 sket (tergedik2 bahasa utara yang bermaksud nak masa tu jugak, tak leh nak tunggu dah)... haha..  Makanya bila dah malas nak p search dah, ibu n bapak decide kita beli kat jusco saja.. tapi tak banyak choice plak... bila sampai jusco, terus amin pegang kotak tu n nak p bayaq.. size pon x kisah dah.. hahah.. apala anak ibu ni... camne nak pakai kalau x betul size.. pastu ibu n bapak ajakla amin pilih size dulu... bapak beli size besaq sket.. bagi leh pakai lama sikit.. hahha... proses penjimatan berlaku disitu.. ibu suka...


Inilah hasilnya... Amin beli roller skate yang tak stabil.. hahaha... jenuh la ibu nak ajaq amin lepas ni.. ni pon dah practice sket2.. tapi helmet n guard x beli lagi... nanti kena p cari helmet n guard siku n lutut plak...kalo x jatuh nanti injured plak anak ibu sorang nih...


Sebenaqnya, ibu nak suruh amin pakai yang ni ja bila p practice kat taman tasik ngan abg aiman n kak hannan.. Tapi amin kata macam baby plak.. dah terror dah guna hat tu... nak yang macam org besaq punya plak.. adoyai.. amin.. amin.. padahal roller skate amin tu la yang paling stabil ibu rasa..x payah nak pakai guard lutut n siku semua tu....macam2 peel la ni bila dah masuk 4 tahun ni... semua benda nak macam org besaq... padahal amin still baby ibu sampai bila2.. hehe... takpa, nanti practice na... takmau practice ibu cubit... sekian... hahaha... ibu sayang amin sgt2... ummuuuaaahhhh

Pan Yee Island, Phuket, Thailand

Entry ibu buat ni adalah entry tertangguh na amin... macammana entry ni boleh terlepas, ibu pon taktau.. haha.. bila check balik, tgk2 dok draft lagi... biasala kan... Jom kita tgk gambaq kita naik boat p Pan Yee Island, Phuket, Thailand tahun lepas...Amin tau dak kita p sana buat apa?... Kita p sana just nak lunch ja... haha... siap hujan lagi masa kita p tu.. Alhamdulillah kita selamat pergi dan balik...

Tok, amin n ibu... Masa ni baru jalan ja boat ni... masih melalui hutan bakau.. kira baru kat sungaila.. tak masuk laut lagi... best sgt2 experience ni... memang ibu x dapat lupa la... amin mula2 dok diam ja.. maybe amin takut ibu rasa... tapi dah lama sikit, mula la amin sembang... pastu lama sikit diam balik.. maybe amin mabuk laut... hahhaha

Ibu n bapak... kalau tgk gambaq camni ala2 honeymoon la.. bapak pon first experience gak ni naik boat p Pan Yee Island ni...hahhaha... malaih nak tgk aih.. tembam melampau ibu tu.. abaikan.. abaikan...hahhahaha

Tok, amin n ibu lagi... Masa ni dah kat tengah laut... Masa ni la amin senyap balik tu... nampak x muka amin dah macam pucat2 sikit... hahahha... mabuk laut la tu anak ibu sorang tu... Bricks tu x pernah tinggai... Kiranya beli satu box, last sekali tinggai 2,3 keping ja sbb jatuh merata... dah dok bawak p jalan2 sgt... apppaauuu anak ibu nih...

Sebelum nak sampai Pan Yee Island tu kita dibawa masuk gua oleh jurumudi boat tu... menarik jugak... gua dia x la dalam sgt.. sekejap ja gelap.. pastu cerah balik dah.. amin takut gak masa ni.. peluk ibu kuat2... hehe... Plastik biru kat sebelah bapak tu function dia takmau bagi kena hujan..... tapi lencun gakla bapak pasai dok tepi... hahhahahha... kenangan sungguh

Eh..eh.. pasaipa tak nampak tokwan pon?... Tokwan naik dulu boat ni.. kita macam biasala.. naik last sebab p toilet dulu la, apa la.. sebab tera nak sampai Pan Yee Island ni pon ambik masa dekat sejam jugakla... Satg buatnya amin nak kencing ka apa ka jenuh ibu... hehe.. Tapi yang bestnya, sapa naik last dok depan sekali... memang bestla kan.. bila hujan mai, kena kita dulu la... hahhaa

Tadaaa.... tudia namapak dah tokwan... Ala2 koboi dah tokwan... Tokwan beli topi tulis phuket, Thailand... Pakai terusla kan... sempat lagi tokwan shopping sebelum naik bot.. hehe.. tokwan pon dok tepi jugak.. masa hujan tu, basah lokoihla kata orang utara....

Ni amin ngan tok... Masa ni kita dah nak keluaq dari gua tu... Muka amin dah ok balik.. dah hilang cuak.. hehe... nyomel ngat anak ibu nih... sayang dia sgt.. ummuuuaaahhh

Yezza.... akhirnya kita dah sampai Pan Yee Island... Tokwan basah lencun tu masa ni.. hehe...Tapi bila dah sampai sana, panas sat, kira kering balik la semua orang... hehe... Lepas tu kita boleh makan.. lapaq.. lapaq....

Kat sini pon ada jual segala batu permata n batik... Amin dok tengah belek batu permata tu la... Amin kata cantik sgt....

Pastu lepas shopping2 sat, kita pon p kat tempat makan... Memang travel agency dah booking siap dah makanan... memang heavenla makanan dia... Segala seafood yang fresh2 n besaq2... sedap plak tu depa masak... tomyam dia memang power la... tapi takdak gambaq sebab bila makanan sampai, ibu terus makan... lupa dah nak ambik gambaq pasai lapaq sgt2.... sgt2.... ditekankan sekali lagi... lapaq sgt3.... hahahhahhahaha...... Lepas habis makan, kita pon balik ke tanah besaq semula.... memang best sgt2..... Pengalaman yang x dapat ibu lupakan... yang bestnya... sepanjang kat sana amin memang behave sgt.. ka sebab mabuk laut x habis lagi... hahahha... ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaaahhhh



Ibu Mithali

Entry ibu hari ni nak cerita pasal tok dapat anugerah ibu mithali.. yang ni peringkat bahagian Merbok.. lepas ni ada satu lagi... nanti!!!!... hehe... Peristiwa ni berlaku pada bulan Jun 2013... Ibu yang p teman tok ambil anugerah ni... Tok dapat duit n kain pasang... I'm proud of U Mak.. Ummuuaahhhh...

 Exco kerajaan negeri yang mai bagi anugerah ni... Ada 5 orang ibu yang dapat anugerah ni... Antara semua yang terima tu, tok la yang paling muda.. hehe.. Tapi nak habaq mai, hebat2 sungguh anak2 depa.. n hebat2 sungguh anak2 bahagian merbok ni walaupon tempat kita agak terceruk dan jauh dari pembangunan kotaraya... Ada yang kerja doktor, ada yang kerja engineer... ada yang kerja pilot... tapi mana mungkin depa nak kerja hebat2 camtu kalau ibu n bapak depa x support dari segi mental n fizikal kan amin.. Makanya, janganlah lupa daratan wahai anak2... kamu bukan siapa2 tanpa ibu n bapa kamu.. hehe.. tetiba..

Lepas habis penyampaian  anugerah tu, sesi tangkap gambaq pon bermula... lepas tu, ibu n tok pon balikla rumah... mana leh lepak lama2... ibu tinggai amin dengan bapak kat rumah... hehe.. ibu rindu dia... ummuuuaaahhhh

Kek Idaman Amin


Entry ibu hari ni pasal kek idaman amin.... memang lama dah dok suruh ibu buat kek macam ni... tapi kalau suruh ibu buat maksudnya memang tak dapat la amin nak makan kek ni.. hehe... tapi hopefully one day ibu dapat gak buat kek comel2 camni kat amin... Sebenaqnya kek ni ibu tempah dah kat jiran sebelah rumah kita untuk celebrate birthday amin kat sekolah... Tapi 2 minggu sebelum hari kejadian, dia bagitau ibu dia x leh commit sebab ada tempahan banyak untuk kenduri... Ibu faham sebab masa tu cuti sekolah.. mesti la dia dahulukan yang kenduri kan amin.. hehe.. takpe, nanti kita tempah lagi masa kita buat kenduri birthday amin kat rumah tok n tokwan k... don't worry amin.. insyaAllah, kalau Allah izin, amin boleh potong kek cars masa kita celebrate birthday amin kat rumah tok tokwan nanti na... ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaahhh