Blogger Backgrounds

Wednesday, April 30, 2014

Spagetti

Entry ibu kali ni nak cerita pasal spagetti.. Spagetti ni memang makanan kegemaran anak kesayangan ibu ni.. Kalau p makan kat luaq memang amin suka sangatlah nak order spagetti ni....Kat rumah pun ibu selalu masak spagetti kat amin.. Spagetti ni sebenaqnya harus makan di rumah saja sebab sepinggan spagetti biasanya harga dia RM 9.90... tu kalau kedai biasa yang kita p makan la kan.. Kalau standard sikit macam pizza hut ka mana ka, harga dia dalam belas2 ringgit...  Bukan payah pun nak buat spagetti ni.. Saja ja nak rasa yang kedai buat kan amin... hehe.. Kalau masak sendiri, RM 20 boleh makan 6 orang... Cayalah.. memang betulla orang kata kalau nak jimat masak kat rumah je.. hehe.. Satg ibu share resepi spagetti ibu yang super senang k.. Jom kita layan gambaq2 amin makan spagetti.. Gambaq2 amin ni masa kita makan kat Homestyle, Seberang Jaya...

Mula2 kita pusing2kan spagetti tu kat fork...

Astaghfirullahaladzim.... anak sapa makan tangan kiri ni?????... Kan setan dah ikut masuk sekali tu... Appau amin nih...

 Ok..ok.. Amin dah tukaq tangan.. Bismillahirrohmanirrahim, then makan.....

Ni amin makan spagetti gaya kungfu... haha... memang kalau p makan kat luaq n makan spagetti confirm kita akan berlama-lamaan kat kedai tu coz macam2 gaya punya dok ada nak perabih sepinggan spagetti pon...

 Alhamdulillah, spagetti dah masuk dalam mulut... hehe...

Tadi ibu kata ibu nak share resepi spagetti ibu kan... Jom.. nanti amin masak kat ibu na... Ni hidangan untuk 6 orang biasanya ibu masak...

Mula2, masukkan minyak masak 10 ml camtu dalam periuk... Then masukkan 3 labu bawang besaq dan 2 ulas bawang putih yang telah dicincang halus... Kemudian kacau sampai naik bau orang kedah kata... Lepas tu masukkan 800 g ayam/ daging yang telah dicincang.. Biasanya ibu campoq... best sikit.. Lepastu, biaq ayam/daging tu dok dalam minyak n bawang tu dalam 10 minit sambil kacau2 sikit... Kemudian masukkan sos spagetti prego tu.. biasanya ibu masukkan 1 botol besaq perasa original n 1 tin kecil perasa cendawan... Ibu suka campoq perasa.....Kadang2 ibu campoq perasa cheese tu.. Lepas tu masukkan garam secukup rasa n gula 1 sudu kecil... lepas 10 minit nampak macam mendidih tu, masukkan meatball... ok, dah siap kuah spagetti...

Spagetti dia pulak, rendam sat dalam ayaq dalam 10 minit, pastu rebus sampai lembut.. kemudian toskan n masukkan dalam pinggan n tuang kuah yang kita buat tadi.. Then taboq cheese sikit kat atas spagetti tu.... Senang kan amin?... cendawan n sosej n apa2 yang nak dimasukkan tu ikut suka amin la... ibu biasanya tak bubuh pon sebab malas.. ok.. nanti amin masak kat ibu na....ibu sayang amin sgt2... ummmuuuaaahhhh


No comments:

Post a Comment