Blogger Backgrounds

Tuesday, February 14, 2012

Kek idaman ibu untuk birthday amin..

Entry ibu kali ni pasal birthday kek amin.. Ibu tengah memikir2 nih, camne la rupa birthday kek amin tahun ni yang bakal menjelang x lama lagi... Uish, payah jugak kan amin?.. Macam pikiaq untuk majlis kawen plak.. Padahal birthday je pon.. tapi untuk anak kesayangan ibu nih, mestilah ibu pikiaq lebih sket.. haha.. Ibu nak tunjukkan antara kek2 idaman ibu yang ibu dapat dari blog2 kek.... kek idaman je la.. Ntah dapat ntah tidak, wallahualam.... Jom kita tengok...

Ibu ambik gambaq ni dari blog citarasa ummi.. Tapi citarasa ummi ni jauh sangat, dekat Kajang nun.. Camne nak pos?.. huhu.. So, x lehla nak tempah kat sini... So, kita tengok je la gambaq kek ni ye amin.. Kalau ada kawan2 yang nak tempah kek kat sini bolehlah berkunjung ke blog citarasa ummi nih sebab ibu rasa harga dia berpatutan dan kek dia lawa2 sangat..... sapa2 yang dok area sana la k...

Cupcakes ni sgt cute... Ibu sgt suka... Bestnya kalau kita dapat tempah cupcakes ni kan amin?... Yang ni ibu ambik dari blog cuppies kisah beruang... Memang best sgt kek2 kat situ... Tapi, dekat Shah Alam plak... Nape la yang ibu berkenan semuanya jauh2 belaka?.. Maka ibu harus cari kedai kek maya ni dengan lebih tekun.. hehe... Sape2 yang dok dekat sana bolehla melawat ke blog ni.. Banyak giler kek kartun... I like...

Ni pon dari blog yang sama ngan cupcakes tadi.. Cute kan amin... Tema playhouse disney... Bestnya kalau dapat kek camni kan amin?... Ka amin x suka?.. Ibu je yang dok syok sendiri... Tapi amin kena suka gak la sebab ibu suka sgt....hehe...

Ni lagi satu kek playhouse disney... Ibu ambik gambaq ni kat blog yang sama ngan cupcakes jugak... Cuba amin imagine nama adam tu kita tukaq boh amin.. uish, bestnya...Mesti ibu dah terjah kat rumah dia kalau location ibu adalah berdekatan dengan Shah Alam...

Ni lagi satu kek playhouse disney 3D... Uish... pandai sungguh depa nih decorate kek... Berkenan giler ibu tengok... Inilah antara kek2 idaman ibu untuk birthday amin.. Tapi tak taula boleh dapat ke x... Ntah2 ibu kena p beli kek yang display kat kedai je.. huhu...Takpa la kan, kalau tak dapat tahun ni, kita try tahun depan plak kan amin... haha.. last2 amin besaq camtu je, dah takmo dah ngan mickey mouse.. camne?... Ibu sayang amin sgt2.. ummuuuaaahhh

Thursday, February 9, 2012

Hasani Book Store

Entry ibu kali ni pasal Hasani Book Store... Hasani Book Store ni tempat amin suka p la... Tokwan n tok pon suka bawak amin p sini, ibu n bapak pon suka bawak amin p sini.. Amin kalau masuk Hasani ni level kegembiraan tu sama macam bawak p playground.. hehe.. Sebab tu ibu suka bawak amin p sini... Kalau kita kat Bukit Selambau, kita akan p Hasani Book Store yang kat Sungai Petani la, n kalau kita stay kat Seberang Jaya, kita akan p Hasani Book Store kat Carrefour.. Jom kita layan gambaq2 amin kat sana...

Ni amin tengah belek2 buku.. Biasanya amin akan lepak kat bahagian buku2 yang sesuai untuk amin la... Tapi ada lagi satu bahagian buku yang amin suka tapi bukan untuk amin... buku masakan.. Selalu gak amin p belek2 buku masakan.. pastu, kata kat ibu camni.. "bapak, acak ulai"...bapak masak gulai la tuh... nampak sgt bapak suka masak... haha...

Tengok tu, amin siap duduk atas lantai dengan jayanya... Ibu biaq je.. Yang penting amin happy.. Biasanya, ibu duduk la kat tepi2 tu sambil baca buku2 apa yang patut coz amin biasanya akan berlama-lamaan dalam kedai buku nih...

OMG... amin baca buku citer plak.. Pandai ka amin baca?... hehe.. amin excited tengok gambaq je tu sambil kata2 huruf2 yang amin kenai.. colourful giler.. bukan takat amin je suka, ibu pon suka buku citer kanak2 nih.. yang kat sebelah amin tu kawan baru amin.. sama2 suka tengok buku.. tapi tak bersembang.. senyum2 je budak berdua nih..

owh, siap duduk lagi baca buku tadi tuh...best ka amin citer dia?...

Amin baca buku lain plak.. tapi ibu kena berhati2 sket coz satg habis buku tu kena ayaq lioq amin... Sebab tu ibu kena tengok2 gak amin.. Satg sapa nak lap ayaq lioq amin.. amin ni kalau baca buku ayaq lioq merambu turun macam ayaq terjun.. hehe... Spesies pak lang masa kecik betulla amin nih.. tapi takpa, mintak2 amin pandai cam pak lang...

Amin baca buku kecik plak... Amin dah makin kenai huruf la nih.. Hari tu, masa ibu bawak amin p teman chumim buat passport, org ramai sgt kat jabatan imigresen tuh... Pastu ibu bawak la amin jalan2 tgk banner kat tepi2 tuh.. pastu amin eja S.O.P.A.N... Ibu terkejut giler.. tapi tak batang arr.. Kalau amin batang ejaan SOPAN tu, mesti ibu kena heart attack tang tu gak... Ibu terus tepon tok habaq amin dah pandai eja... tok kata tu la progress amin minggu tu.. tapi tok tak dan nak update kat ibu... haha.. tok kata kebetulan plak sume huruf yang ada kat SOPAN tu amin kenai, tu yang amin boleh eja.. bukan semua huruf amin kenai...amin baru kenai 50 % la dari alphabet yang ada tuh.. Tapi yang paling ibu suka sekali bila amin kata camni kat ibu kalau nak susu.. "ibu, nak S.U.S.U, susu"... haha.. ibu rasa cute sgt...mesti amin hafalkan ejaan susu tu coz tok selalu eja dulu kalau nak buat susu kat amin... Tok ni patut buka tadika la ibu rasa... i like...

Amin bersama hasil belian.. Kat sini disediakan bakul untuk beli buku.. kalau nak beli banyak, tolak je trolley.. Cam supermarket gak la... Amin tu, kalau ibu tak tengok, semua buku amin nak boh dalam bakul tu... jenuhla ibu nak bayaq...

Tengok tu, amin nak beli board numbers plak.. padahal board numbers tu dah banyak kat rumah.. Selalu kalau p ngan tokwan, mesti beli board numbers tu...

Ok, macam biasa, amin n numbers mmg tak dapat dipisahkan... amin lagi suka numbers dari alphabet... sebab tu amin kenai numbers dulu dari huruf.. Tengok tu siap meniarap lagi... mula2 amin meniarap kot melintang.. habis semua orang tak leh nak lalu kat lorong tu.. pastu ibu ubah la amin bagi meniarap kot menegak.. haha... Ibu suruh bangun tak mau.. amin kata "nak aca amber"... maksudnya "nak baca number" la tu... Bacalah wahai anakku.. Ibu rela tunggu kat situ... Itulah kisah amin kalau kat kedai buku... Nanti bila amin boleh baca, amin tau la macammana pe'el amin masa kecik.... Walaupon ibu tak bersama amin setiap hari, ibu sentiasa ingat dan sayang amin setiap saat.... Ibu sayang amin sgt2....ummuuuuaaahhh

Fort Cornwallis

Entry ibu kali ni pasal kita p Fort Cornwallis last week... Fort Cornwallis ni kat Padang Kota la...Saja je ibu n bapak bawak amin p tengok2 tempat bersejarah di Pulau Pinang nih... Kiranya lawatan sambil belajar la nih.... Jom kita layan gambaq2 amin kat sana... Yang bestnya, sepanjang ibu dok study kat Penang nih, x pernahla plak ibu rasa nak jejak kaki dalam Fort Cornwallis ni.. Kalau takat lepak2 tepi laut dia ngan kawan2 tu selalu arr... Tapi bila ada amin, terus rasa nak jejak.. Nape ye?.. Amin boleh jawab x?

Ni amin tengah mengutip daun teh kat depan papan tanda Fort Cornwallis.. Ibu pangge2 pon amin tak mau kalih.. Asyik ngat aih dok kutip daun teh tu...

Ni amin n bapak kat mercu tanda Fort Cornwallis... Kiranya first time la kita semua menjejakkan kaki ke sini.. Ibu n bapak pon kiranya samala ngan amin.. Bapak lagi teruk, bapak lagi lama dok penang dari ibu.. Tapi bapak pon tak pernah jejak gak dalam nih.. haha

Nak masuk Fort Cornwallis ni kena bayaq rupanya.. ye la kan, kalu x camne depa nak maintain kota ni kan?... Tapi tak mahal pon.. RM 2 for adult n RM 1 for children.. Amin is consider as a baby.. so no need to pay.. haha... Bagus2..

Ni amin bersama patung Francis Light... Pak cik ni la yang bina kota ni... Besaq giler tugu dia... Ka dia memang besaq lagu tu?.. wallahualam.. Ibu pon tak tau.. Yang pentingnya, amin nangis bila ibu suruh amin dok kat pak cik tu.. huhu.. mesti amin takut kan?... Takdak apalah, patung je tu amin...

Bapak n amin, bergambaq kat tempat yang "wajib bergambaq".. hehe..

Ni bapak n amin kat dalam tempat askar inggeris simpan senjata....

Ibu n amin bergambaq dengan meriam.. Ni pon tempat "wajib bergambaq" gak ni...

Amin n bapak yang keletihan coz luas gak arr tempat nih.. Jenuh gak arr berjalan.. Tapi kalau kat shopping complex, ibu x rasa letih pon.. haha.... kena buat kajian nih.. Lepak sini jap sambil makan ice cream...

Amin berlatarbelakangkan kubu n tempat simpan senjata...

Amin dok lari turun naik tangga nih.. Ibu biaq je coz ibu penatla nak panjat sama.. haha... Ibu tak tau apa purpose tangga ni..... lebaq sungguh tangga dia...

Amin n bapak kat dalam kubu.. dalam ni ada citer pasal fort cornwallis ni n tempat2 menarik kat pulau pinang beserta culture dia sekali.. menarik gak.. tapi sebab dah tau, ibu malasla nak baca..

Ni memang aksi yang amin paling suka buat kalau kat mana2.. Nama dia "tolong mop lantai orang guna baju sendiri"... Memang pe'el amin dah lagu tu, ibu biaq je la.. nanti ibu bagi mandi na amin.. haha

"Senior n Seniorita" sedang bergambaq.... Haha.. comeyla amin pakai gaun.. I like..

Amin n bapak tengah tengok pertunjukan Chingay.. Sebenaqnya, depa tengah berlatih Chingay kat sini.. kita memang bertuah jugakla hari tu dapat tengok depa main secara real.. Kalau nak p tengok depa buat pertunjukan kat town, rasanya tak p dah kot.. sebab ibu tak suka bersesak2... Amin nak tau apa itu Chingay?... Sila baca di bawah ye.. Ibu citer dalam bahasa ibunda kita la kan... senang sikit.. hehe

Penang Chingay is a unique characteristic civil organization, it is also a traditional Chinese culture which the Chinese society is proud of, it spreads among the ethnic Chinese community and lasts forever. In Chinese dialect Hokkien “Chin Yi” or “Chin Gay” which means real art or true art. This real art is skillfully displayed by using the flag pole (Bamboo pole) and the flag pole ranges from 25 ft to 32 ft, the length of the flag is around 25ft, made from silk and the total weight of these materials is around 60 pounds. Chingay procession was held in celebration with the birthdays of the Chinese deities or the procession of the Goddess of Mercy (Guanyin), its purpose was to worship and enjoy the deity. The Chingay Procession were started about 100 years ago with 1st parade in 1919 in Penang.

Begitulah sedikit sebanyak penerangan yang ibu boleh terangkan tentang Chingay nih..

Bapak n amin tengah berlakon macam konon2nya tengah berlakunya upacara penyerahan sijil hari graduation tadika.. hehe.. Ni sebenaqnya cam pentas la untuk pelancong bergambaq sebagai kenangan...

Amin bersama small black cannon... Sesuai la untuk budak kecik cam amin.. hehe

Amin n bapak berlatarbelakangkan beca... Beca ni sgtlah popular di negeri Pulau Pinang n Melaka.. negeri2 yang bersejarah la kan amin.. Ibu ajak bapak naik beca.. tapi bapak kata, kalau nak naik beca, kita sewa je lah beca tu coz tak sampai hati nak suruh pak cik tu kayuh.. haha.. Bapak nak suh ibu kayuh la tuh.. mentang2 la ibu ni slim melim... haha.. tapi the fact is, yang nak kayuh beca tuh memang semuanya umoq 60-an.. memang x sampai hatila nak suh depa kayuh kita.. kalau nak naik jugak, suh depa dok depan, kita yang kayuh.. huhu..

Last2, kita dok lepak kat situ sambil pekena laksa penang.. ingatkan tak sedap, rupa2nya sedap jugak laksa kat situ.. Berbaloi2.. Amin macam biasa, makan chicken ball je.. sedapkan amin...

Tengok tu.. Amin minum ayaq ibu.. Habisla kalau tok tau... tok tak bagi amin minum ayaq macam ni coz selalunya ayaq ni dibancuh menggunakan ayaq paip je.. Tapi okla, tok x baca blog amin nih.. Amin jangan habaq kat tok tau... hehe..

Amin ajak bapak main besi yang berayun2 tu.. Ibu pon terus la lompat buat2 cam main "zero point".. Bestnya.. teringat balik masa zaman kanak2 ibu dulu... main "zero point" pakai skirt... haha... zaman jahiliyah...

pastu, lepas bersantap n lepak.. Ibu bawak amin p playground.. sekitar tu gak.. kiranya depan fort cornwallis tu la jugak... Maka amin pon bermainlah dengan sepuas hati... Ibu n bapak jadi tukang perhati je la..

Amin sangat suka naik ndoi ni.. siap suruh orang turun lagi.. nasib baik kakak yang amin paksa turun tu sporting.. haha.. Lain kali ikut turn ye sayang.. jangan dok main redah suruh orang turun.. Ni harta awam ye amin.. Bukan milik persendirian k.. Apa-apapon, ibu sayang amin sgt2.... ummmmmuuuuaaahhhh

Toys R us..

Entry ibu hari ni pasal kita p Toys R us last week.. Hari tu ibu ada lecture.. Tapi disebabkan hari cuti n lecture pon 2 jam je, maka ibu ajak la bapak n amin ikut ibu p USM.. Tapi masa ibu bg lecture tu, amin n bapak pon lepak la kat opis ibu... Yang bestnya, bila ibu masuk opis, ibu tengok berteraboq habis buku2 ibu. Kertas2 ibu habis semua amin lukis kucing.. haha.. bapak dok wat apa?.. tido ker?.. Tapi ibu x marah pon.. Ibu tau amin tengah meningkatkan kreativiti diri sendiri.. hehe.. Lepas ibu habis kelas, kita pon p la Queensbay.. Haha.. Bosan kan amin?.. asyik2 queensbay.. Tapi ibu x bosan.. haha.. Dah sampai sana, ibu pon ajakla bapak masuk Toys R us... sebab ibu rasa amin mesti happy kat situ... Tapi, apa yang berlaku adalah sebaliknya... amin x happy langsung... Siap ajak balik lagi.. Ibu tunjuk2 mainan pon amin takmo.. makanya, sekejap sajala kita kat Toys R us tu.. tak puas la ibu nak tengok2 mainan kat sini.. huhu..

Tengok tu, amin tak tertarik pon dengan mainan kat situ... buat tak tau je...

Amin garu kepala tengok "hello kitty" kegemaran chumim... Ibu pon tak tau pasaipa amin garu kepala.. bukan amin suka ka pinky pinky camnih?...haha..

lepas tu ibu ajakla amin p tengok kereta2 mainan.. Tapi amin dok p pukul2 kotak2 kat situ buat gendang la plak... bukannya nak tengok mainan2 yang ada kat situ..

Yang ni amin suka... bapak kata "ok, take it"... Tapi ibu kata " x worth it"... haha... Kalau nak beli buku bukan kat sini ye amin, kita p popular ka, mph ka k.. Sikap amin yang satu ni ibu suka.. Suka sgt ngan buku.. Semoga sikap ni berkekalan sampai amin besaq na...

Pastu amin dok belek2 tanda2 harga je la masa ibu dok tengok2 barang mainan... Ibu plak yang excited ngan mainan.. patutnya amin la yang excited.. camne ni amin?..

last sekali amin main wheel ni je.. Yang ni amin suka... hehe...

Lepas tu tak tau nak buat apa dah, bapak beli waffle n kita pon lepak la kat luaq tu tengok orang lalu lalang.. Ni baru betoi2 lepak nama dia.. Apa-apa pon kita enjoy weekend kita last week... Ibu sayang amin sgt2... ummmuuuuaaahhhhhh