Blogger Backgrounds

Thursday, February 9, 2012

Hasani Book Store

Entry ibu kali ni pasal Hasani Book Store... Hasani Book Store ni tempat amin suka p la... Tokwan n tok pon suka bawak amin p sini, ibu n bapak pon suka bawak amin p sini.. Amin kalau masuk Hasani ni level kegembiraan tu sama macam bawak p playground.. hehe.. Sebab tu ibu suka bawak amin p sini... Kalau kita kat Bukit Selambau, kita akan p Hasani Book Store yang kat Sungai Petani la, n kalau kita stay kat Seberang Jaya, kita akan p Hasani Book Store kat Carrefour.. Jom kita layan gambaq2 amin kat sana...

Ni amin tengah belek2 buku.. Biasanya amin akan lepak kat bahagian buku2 yang sesuai untuk amin la... Tapi ada lagi satu bahagian buku yang amin suka tapi bukan untuk amin... buku masakan.. Selalu gak amin p belek2 buku masakan.. pastu, kata kat ibu camni.. "bapak, acak ulai"...bapak masak gulai la tuh... nampak sgt bapak suka masak... haha...

Tengok tu, amin siap duduk atas lantai dengan jayanya... Ibu biaq je.. Yang penting amin happy.. Biasanya, ibu duduk la kat tepi2 tu sambil baca buku2 apa yang patut coz amin biasanya akan berlama-lamaan dalam kedai buku nih...

OMG... amin baca buku citer plak.. Pandai ka amin baca?... hehe.. amin excited tengok gambaq je tu sambil kata2 huruf2 yang amin kenai.. colourful giler.. bukan takat amin je suka, ibu pon suka buku citer kanak2 nih.. yang kat sebelah amin tu kawan baru amin.. sama2 suka tengok buku.. tapi tak bersembang.. senyum2 je budak berdua nih..

owh, siap duduk lagi baca buku tadi tuh...best ka amin citer dia?...

Amin baca buku lain plak.. tapi ibu kena berhati2 sket coz satg habis buku tu kena ayaq lioq amin... Sebab tu ibu kena tengok2 gak amin.. Satg sapa nak lap ayaq lioq amin.. amin ni kalau baca buku ayaq lioq merambu turun macam ayaq terjun.. hehe... Spesies pak lang masa kecik betulla amin nih.. tapi takpa, mintak2 amin pandai cam pak lang...

Amin baca buku kecik plak... Amin dah makin kenai huruf la nih.. Hari tu, masa ibu bawak amin p teman chumim buat passport, org ramai sgt kat jabatan imigresen tuh... Pastu ibu bawak la amin jalan2 tgk banner kat tepi2 tuh.. pastu amin eja S.O.P.A.N... Ibu terkejut giler.. tapi tak batang arr.. Kalau amin batang ejaan SOPAN tu, mesti ibu kena heart attack tang tu gak... Ibu terus tepon tok habaq amin dah pandai eja... tok kata tu la progress amin minggu tu.. tapi tok tak dan nak update kat ibu... haha.. tok kata kebetulan plak sume huruf yang ada kat SOPAN tu amin kenai, tu yang amin boleh eja.. bukan semua huruf amin kenai...amin baru kenai 50 % la dari alphabet yang ada tuh.. Tapi yang paling ibu suka sekali bila amin kata camni kat ibu kalau nak susu.. "ibu, nak S.U.S.U, susu"... haha.. ibu rasa cute sgt...mesti amin hafalkan ejaan susu tu coz tok selalu eja dulu kalau nak buat susu kat amin... Tok ni patut buka tadika la ibu rasa... i like...

Amin bersama hasil belian.. Kat sini disediakan bakul untuk beli buku.. kalau nak beli banyak, tolak je trolley.. Cam supermarket gak la... Amin tu, kalau ibu tak tengok, semua buku amin nak boh dalam bakul tu... jenuhla ibu nak bayaq...

Tengok tu, amin nak beli board numbers plak.. padahal board numbers tu dah banyak kat rumah.. Selalu kalau p ngan tokwan, mesti beli board numbers tu...

Ok, macam biasa, amin n numbers mmg tak dapat dipisahkan... amin lagi suka numbers dari alphabet... sebab tu amin kenai numbers dulu dari huruf.. Tengok tu siap meniarap lagi... mula2 amin meniarap kot melintang.. habis semua orang tak leh nak lalu kat lorong tu.. pastu ibu ubah la amin bagi meniarap kot menegak.. haha... Ibu suruh bangun tak mau.. amin kata "nak aca amber"... maksudnya "nak baca number" la tu... Bacalah wahai anakku.. Ibu rela tunggu kat situ... Itulah kisah amin kalau kat kedai buku... Nanti bila amin boleh baca, amin tau la macammana pe'el amin masa kecik.... Walaupon ibu tak bersama amin setiap hari, ibu sentiasa ingat dan sayang amin setiap saat.... Ibu sayang amin sgt2....ummuuuuaaahhh

No comments:

Post a Comment