Blogger Backgrounds

Thursday, February 9, 2012

Fort Cornwallis

Entry ibu kali ni pasal kita p Fort Cornwallis last week... Fort Cornwallis ni kat Padang Kota la...Saja je ibu n bapak bawak amin p tengok2 tempat bersejarah di Pulau Pinang nih... Kiranya lawatan sambil belajar la nih.... Jom kita layan gambaq2 amin kat sana... Yang bestnya, sepanjang ibu dok study kat Penang nih, x pernahla plak ibu rasa nak jejak kaki dalam Fort Cornwallis ni.. Kalau takat lepak2 tepi laut dia ngan kawan2 tu selalu arr... Tapi bila ada amin, terus rasa nak jejak.. Nape ye?.. Amin boleh jawab x?

Ni amin tengah mengutip daun teh kat depan papan tanda Fort Cornwallis.. Ibu pangge2 pon amin tak mau kalih.. Asyik ngat aih dok kutip daun teh tu...

Ni amin n bapak kat mercu tanda Fort Cornwallis... Kiranya first time la kita semua menjejakkan kaki ke sini.. Ibu n bapak pon kiranya samala ngan amin.. Bapak lagi teruk, bapak lagi lama dok penang dari ibu.. Tapi bapak pon tak pernah jejak gak dalam nih.. haha

Nak masuk Fort Cornwallis ni kena bayaq rupanya.. ye la kan, kalu x camne depa nak maintain kota ni kan?... Tapi tak mahal pon.. RM 2 for adult n RM 1 for children.. Amin is consider as a baby.. so no need to pay.. haha... Bagus2..

Ni amin bersama patung Francis Light... Pak cik ni la yang bina kota ni... Besaq giler tugu dia... Ka dia memang besaq lagu tu?.. wallahualam.. Ibu pon tak tau.. Yang pentingnya, amin nangis bila ibu suruh amin dok kat pak cik tu.. huhu.. mesti amin takut kan?... Takdak apalah, patung je tu amin...

Bapak n amin, bergambaq kat tempat yang "wajib bergambaq".. hehe..

Ni bapak n amin kat dalam tempat askar inggeris simpan senjata....

Ibu n amin bergambaq dengan meriam.. Ni pon tempat "wajib bergambaq" gak ni...

Amin n bapak yang keletihan coz luas gak arr tempat nih.. Jenuh gak arr berjalan.. Tapi kalau kat shopping complex, ibu x rasa letih pon.. haha.... kena buat kajian nih.. Lepak sini jap sambil makan ice cream...

Amin berlatarbelakangkan kubu n tempat simpan senjata...

Amin dok lari turun naik tangga nih.. Ibu biaq je coz ibu penatla nak panjat sama.. haha... Ibu tak tau apa purpose tangga ni..... lebaq sungguh tangga dia...

Amin n bapak kat dalam kubu.. dalam ni ada citer pasal fort cornwallis ni n tempat2 menarik kat pulau pinang beserta culture dia sekali.. menarik gak.. tapi sebab dah tau, ibu malasla nak baca..

Ni memang aksi yang amin paling suka buat kalau kat mana2.. Nama dia "tolong mop lantai orang guna baju sendiri"... Memang pe'el amin dah lagu tu, ibu biaq je la.. nanti ibu bagi mandi na amin.. haha

"Senior n Seniorita" sedang bergambaq.... Haha.. comeyla amin pakai gaun.. I like..

Amin n bapak tengah tengok pertunjukan Chingay.. Sebenaqnya, depa tengah berlatih Chingay kat sini.. kita memang bertuah jugakla hari tu dapat tengok depa main secara real.. Kalau nak p tengok depa buat pertunjukan kat town, rasanya tak p dah kot.. sebab ibu tak suka bersesak2... Amin nak tau apa itu Chingay?... Sila baca di bawah ye.. Ibu citer dalam bahasa ibunda kita la kan... senang sikit.. hehe

Penang Chingay is a unique characteristic civil organization, it is also a traditional Chinese culture which the Chinese society is proud of, it spreads among the ethnic Chinese community and lasts forever. In Chinese dialect Hokkien “Chin Yi” or “Chin Gay” which means real art or true art. This real art is skillfully displayed by using the flag pole (Bamboo pole) and the flag pole ranges from 25 ft to 32 ft, the length of the flag is around 25ft, made from silk and the total weight of these materials is around 60 pounds. Chingay procession was held in celebration with the birthdays of the Chinese deities or the procession of the Goddess of Mercy (Guanyin), its purpose was to worship and enjoy the deity. The Chingay Procession were started about 100 years ago with 1st parade in 1919 in Penang.

Begitulah sedikit sebanyak penerangan yang ibu boleh terangkan tentang Chingay nih..

Bapak n amin tengah berlakon macam konon2nya tengah berlakunya upacara penyerahan sijil hari graduation tadika.. hehe.. Ni sebenaqnya cam pentas la untuk pelancong bergambaq sebagai kenangan...

Amin bersama small black cannon... Sesuai la untuk budak kecik cam amin.. hehe

Amin n bapak berlatarbelakangkan beca... Beca ni sgtlah popular di negeri Pulau Pinang n Melaka.. negeri2 yang bersejarah la kan amin.. Ibu ajak bapak naik beca.. tapi bapak kata, kalau nak naik beca, kita sewa je lah beca tu coz tak sampai hati nak suruh pak cik tu kayuh.. haha.. Bapak nak suh ibu kayuh la tuh.. mentang2 la ibu ni slim melim... haha.. tapi the fact is, yang nak kayuh beca tuh memang semuanya umoq 60-an.. memang x sampai hatila nak suh depa kayuh kita.. kalau nak naik jugak, suh depa dok depan, kita yang kayuh.. huhu..

Last2, kita dok lepak kat situ sambil pekena laksa penang.. ingatkan tak sedap, rupa2nya sedap jugak laksa kat situ.. Berbaloi2.. Amin macam biasa, makan chicken ball je.. sedapkan amin...

Tengok tu.. Amin minum ayaq ibu.. Habisla kalau tok tau... tok tak bagi amin minum ayaq macam ni coz selalunya ayaq ni dibancuh menggunakan ayaq paip je.. Tapi okla, tok x baca blog amin nih.. Amin jangan habaq kat tok tau... hehe..

Amin ajak bapak main besi yang berayun2 tu.. Ibu pon terus la lompat buat2 cam main "zero point".. Bestnya.. teringat balik masa zaman kanak2 ibu dulu... main "zero point" pakai skirt... haha... zaman jahiliyah...

pastu, lepas bersantap n lepak.. Ibu bawak amin p playground.. sekitar tu gak.. kiranya depan fort cornwallis tu la jugak... Maka amin pon bermainlah dengan sepuas hati... Ibu n bapak jadi tukang perhati je la..

Amin sangat suka naik ndoi ni.. siap suruh orang turun lagi.. nasib baik kakak yang amin paksa turun tu sporting.. haha.. Lain kali ikut turn ye sayang.. jangan dok main redah suruh orang turun.. Ni harta awam ye amin.. Bukan milik persendirian k.. Apa-apapon, ibu sayang amin sgt2.... ummmmmuuuuaaahhhh

No comments:

Post a Comment