Blogger Backgrounds

Tuesday, August 23, 2011

TQ tokwan... ummuuuaahhhh....

Entry ni ibu tujukan khas buat tokwan amin a.k.a bapak ibu... Ibu nak ucapkan terima kasih banyak2 kat tokwan coz hadiahkan ibu cincin nih sempena bulam ramadhan nih..hehe... ibu suka sangat2... i love it.. ummuuuaaahhh

Tq tokwan.. Ibu doakan semoga tokwan dimurahkan rezeki berlipat2 kali ganda... nanti boleh tokwan bagi cincin kat ibu lagi.. hehe...Ibukan penggemar cincin... Kakak sayang bapak sgt2.. tq bapak.... ummuuuaaaahhh (ibu pon panggil bapak kat bapak ibu, bukan amin sorang je tau ada bapak..hehe)... Ibu sayang amin sangat2... ummuuuaaahhhh

Jom buat muffin dengan amin...

Hari ni entry ibu pasal amin buat muffin dengan ibu... Hari rabu lepas, ibu cuti sempena hari Nuzul Quran... Maka ibu pon plan la nak masak2 untuk berbuka puasa... Pastu teringat amin suka makan muffin coklat... So, terus google resepi dalam internet n terus bawak amin p cari barang2 nak masak untuk hari tu... Tok n tokwan p memanggil makan kenduri.. Bapak plak p kerja... Maka kita keluar bertiga je hari tu.. ibu, amin n mak teh..


Lepas balik dari beli barang2 tu, ibu pon start la buat muffin... Bukan susah mana pon.. simple sgt... Sat ja dah siap dengan "bantuan" dari amin... hehe

Tengok tu, amin pon nak bubuh gak adunan muffin dalam cup... Ibu bagi amin satu cup supaya ibu boleh buat kerja dengan jayanya..

Tapi, tengoklah apa yang amin buat.. Walaupon dah ada cup sendiri, still nak kacau cup yang ibu dah isi tu.. huhu


Last2 amin tuang ayaq masak je dalam cup tu..


Tu tangan ibu tengah masukkan adunan dalam cup sambil diperhatikan oleh amin..

Lepas tu, ibu pon bakaq la muffin tu 10 minit.. Sempatla ibu mandikan amin.. tengok, amin dah tukaq baju... Lepas dah siap bakaq, ibu pon angkat n amin jadi tukang rasa... maklumlah, amin sorang je yang x posa dalam rumah kita.. haha



Inilah rupa muffin coklat hasil ayaq tangan ibu n amin mursyidi... Ibu sayang amin sgt2... ummmuuaahhh.....

Monday, August 15, 2011

Seoul Garden...

Hari ni entry ibu pasal kita p Seoul, Korea hari tu... kuang.. kuang.. kuang... Korea la sangat... Ibu main-main je la amin.... Ibu nak citer pasal kita p bukak posa ramai2 kat Seoul Garden hari tu..Seoul garden ni restoran korea... Makanan sume main panggang2 n rebus2 je... Bukan jauh pon dari rumah kita.. dekat Auto City je.... Pak Chaq punya idea la nih... Ibu bukannya tau restoran2 macam nih...huhu.. Terasa diri ini begitu jakun sekali... Sebab pak chaq kata kat c2 best n memang kehalalannya terjamin, maka ibu pon terus mengangguk2 tanda bersetuju... Jom kita tengok gambaq2 kita berbuka posa kat sana.... Amin bukak posa gak ka? Amin kan x posa.. Camne amin boleh ikut bukak posa nih?... konpius ibu.. hehe...


Tu mak chaq, abang aiman, tok, amin syidi n kakak hannan... Sedang menunggu waktu berbuka... makanan pon sedang dipanggang.. Uish.. kecoq ayaq lioq aih bila teringat...hehe.. Amin pon suka makanan kat c2.. Yang lawaknya, ibu siap masak nasik lagi bawak p sana.. haha.. Pak chaq kata x dak nasik kat situ.. How can bukak posa x dak nasik?.. So, sebelum p, ibu dengan gigihnya masak nasik n bawak dalam beg.. haha.... Tokwan, tok, mak teh, bapak n ibu mana leh x dak nasik... Kitakan orang kampung... haha... Tapi sebab nak p makan jugak kat c2, ibu rela bawak nasik sendiri.. haha.. Rasa cam x berbaloi je kan?... haha....



Tengok tu, amin syidi buat muka kat ibu... Amin syidi ni nakal la... Ibu gigit kang... Berbalik citer pasai nasik tadi... Pak chaq n family sampai dulu... Kita sampai lambat sikit pasal kita dekat je.. Pak chaq mai dari taiping, haruslah beliau sampai awalkan?.. hehe.. Ibu masuk2 pak chaq kata camni.. "ada nasik la dik anis... bulan posa depa masak nasik plak.. siap ada nasi goreng lagi.. bulan biasa x dak nasik pon".... haha... takpala.. nasik yang ibu masak tu simpan la makan soq... Kita mestila makan nasik yg depa masak coz kita bayaq ikut kepala... kita makan semua yang dihidangkan... Fuhh.. memang best giler...

ni antara bahan2 mentah yang ibu ambik untuk dipanggang.... Ada daging lembu, ayam, kambing, sotong, udang n macam2 lagi.. Ada macam2 la cara depa perap sume tu.. Ibu ambik n rasa semua.. haha.. berbaloi2...


Posing sat aih sementara sume bahan2 makanan tu siap dipanggang...


mak teh tengah ambik pencuci mulut... Ada cam2... yang bestnya rojak pon ada.. Korean food ka tu?... Dah mix la ibu rasa.. haha... Ais krim yang best sekali.... Ibu suka... Amin pon suka... hehe

Bapak yang bertugas sebagai tukang panggang dan rebus yang berjaya pada hari kejadian... hehe... Ni yang buat ibu sayang sgt kat bapak.... Suka dalam bidang masak memasak nih... Senang keja ibu... hehe


Kita ambik 2 meja la coz ramai.. Ada 2 tempat panggang n rebus... Sedap2... I like...


Close up sket gambaq makanan mentah yang belum di panggang n rebus nih... Saja je ibu nak feeling2 ngan makanan ni.... nyumm..nyumm..



Ni la tempat panggang n rebus tu... Benda2 yang rebus tu di rebus dalam kuah tomyam... sedap sgt.. Bila kita rebus mee n bihun, angkat2 terus jadi mee n bihun tomyam... sedapnya....


Amin syidi n kakak hannan dok makan buah... masa ni amin syidi n kakak hannan dah kenyang... Maklumlah, masing2 perut kecik je kan.... Nasib baik amin syidi x dikira semasa nak bayaq... kalau x, tak berbaloi.. haha... Bukan makan banyak mana pon...



Alhamdulillah... licin segala makanan yang diambil... bagus...bagus..., x ambil berlebihan... ambik yang nak makan je, maka tidaklah berlaku pembaziran disini.. hehe



Sume orang dah kenyang..... Maka kita pon balik dan solat maghrib kita hari tu kat petronas auto-city.. Agak kelewatan hari ni coz kat c2 x dak tempat solat... Tapi tempat solat kat petronas tu agak besaq la.. Siap depa buat solat terawikh lagi kat situ... Alhamdulillah.... Oklah... Ibu dah habis citer pasal event kita kali nih.... Ibu sayang amin sgt2.... ummuuuuaaaahhh

Sunday, August 14, 2011

Kad raya pertama yg ibu dapat...

Entry ibu kali ni pasal kad raya yang first ibu dapat tahun ni.... Sungguh cute n i like it very much... Amin nak tau pasai pa ibu suka sangat?... Pasai kad raya ni ada gambaq minnie mouse... Siap pakai baju raya n bawak payung lagi... How sweet... Jom kita tengok kad raya yang ibu dapat... Kad raya ni ibu dapat dari Pu3storeOnline.... Ibu beli beg amin n chu mim kat c2.. Pastu masa dia hantaq tu, dia bagi kad raya ni sekali...


Ni la kad raya yang ibu maksudkan tu... cutekan amin?...


Close up sket bagi nampak dia tulis apa kat bawah tu...


Sebab kad ni cute sgt, maka Ibu telah menampal kad ni kat board bersama ngan gambaq amin dalam opis ibu... Ibu sayang amin sgt2.... ummuuaaahhhh

Monday, August 8, 2011

Kad Kahwin mak teh dah siap....

Entry ibu kali ni pasal kad kawen mak teh yang dah siap... Hehe... Apahal plak ibu yang sibuk2 kan?... Mestila.. mak teh kan adik ibu... mestila ibu akan menyibukkan diri... Kad kawen mak teh ni ibu tempah kat Bukit Mertajam.... Masa ibu survey2 tu, ibu jumpak 1 kad yang cantik n harga agak berpatutan.. Terus ibu tempah kat situ... Dah la ibu bagi masa kat dia seminggu je... Biasanya tempah kad kahwin akan ambik masa selama 2 minggu... Tapi dah orang kedai tu sanggup buat, maka ibu pon terus tempah kat dia...Mesti amin heran awat ibu plak yang dok kalut p tempah... Saja je, ibu tempahkan khas buat mak teh... Mak teh kan student lagi, mana banyak duit nak buat macam2... Nanti mak teh dah keja, mak teh sponsor Chu MIM plak kan...


Ni amin yang tengah makan koko crunch... X posa ye amin.... Bapak kat belakang tengah sibuk masukkan kad dalam sampul.. Nanti senang la bila tok n tokwan nak p memangge kata orang kedah sebab kad dah sedia dalam sampul...... Boleh ambik n terus bagi kat orang je......


Mak teh n bapak tengah sibuk masukkan kad2 jemputan kahwin mak teh ke dalam sampul...



Inilah kad tu... Cantik x amin... Kad ni special ibu tempah buat mak teh.... Ibu tempah dalam 700 keping je coz orang katering kata 1 kad kena kali ngan 3 orang.... So, jemputan dah jadi 2100... Banyaknya.. huhu... Bukan patut kali ngan 2 je ke?... Takpa la mana2 pon.. Yang penting ibu doakan majlis kahwin mak teh ni akan berlangsung dengan meriah dan mendapat keberkatan dari Ilahi..



Ni bahagian dalam kad tu.......



Ni plak gambaq amin yang x posa lagi.....haha.. makan koko crunch sambil tengok TV....Amin mestila interprem coz ni kan blog amin.... Nanti ibu update lagi.. Sekarang ni ibu tengah busy jahit manik kat baju pengantin mak teh.... I like... Amin jangan makan manik tau...Ibu sayang amin sangat2..... ummuuuuaaahhh

Thursday, August 4, 2011

Hari pertama berpuasa 1432H

Ni citer pasal 1 ramadhan yang lepas... Hari pertama puasa... ibu ngan bapak bawak amin p pasar ramadhan... Ingat nak beli la kuih muih.. maklumlah, ibu ni terror sangat bab bab buat kuih ni... Satg sedap sangat x dak orang nak makan plak... haha... Maka seharusnya kita pergi membelinya sahaja kan amin.... Dalam pukul 6 camtu, kita pon kuaqla p pasar ramadhan... Kita p kat permatang pauh... Kak Shira yang suggest pasar ramadhan nih... kita pon p la... Sampai2 punyala ramai manusia... Sampai x boleh berjalan... Amin plak, bila jalan2 dalam ramai2 orang tu, punyala pot pet2.. amin kata apa pon ibu tak tau.. Tapi yang penting, ibu faham amin x suka la suasana orang sesak camtu.. So, amin n bapak pon lepak la kat tepi pasar ramadhan tu manakala ibu n kak shira meneruskan misi mencari kuih muih untuk berbuka...

amin x suka orang ramai sgt.... pening kepala kot amin?.. haha

amin ngan bapak tunggu ibu n kak shira p beli belah...


amin main2 kat tepi pasar ramadhan ngn bapak... amin nampak x orang ramai giler kat belakang tu?... nak jalan pon payah, tambahla nak membeli.. sangatlah menduga mental dan fizikal... ibu pon balik terus sakit kepala... huhu



Ni amin tengah berjalan2 santai ngan bapak...



Amin nak balik dah... Untuk pengetahuan amin, ibu x beli pon kuih kat sini... Camne nak beli.. Jalan ikut orang, x nampak pon kuih kiri dan kanan tu.. Saja je masuk dalam gelombang orang ramai tu.... haha... Jalan kat tengah.. camne nak beli.. haha.. Pastu kita p beli kuih kat gerai2 yang tepi2 jalan tu.. Senang je beli.. x payah sakit2 kepala berpusu2 ngan orang ramai... hehe.. Itulah pengalaman amin bersama ibu di pasar ramadhan pada hari pertama kita berpuasa pada tahun ini.. Ibu sayang amin sangat2......... ummmmmmmmmmmuuuuaaahhh

Amin suka makan satay....

Amin mursyidi suka makan satay... hari-hari amin mursyidi makan satay.... kali ni ibu nak citer pasal favourite amin.... Amin sangat suka makan satay.... Sekali makan boleh 4-5 batang... tapi satay je la without makanan lain... Kira banyak gakla amin boleh habiskan... Alhamdulillah... Amin kena bersyukur kpd Allah sebab kita diberikan rezeki dan nikmat... Kita boleh makan apa yang kita suka tanpa ada kekangan... Jom kita tengok amin makan satay....

masa ni kita nak balik rumah tok... Berenti kat pasar malam beli satay untuk amin... kalau ada amin n chu mim, mesti ada satay... Ni favourite anak n mak menakan... sama je 2 orang nih.. patutla berebut takhta... haha.. tengok tu amin nak makan satay.. Sedapnya... nyum..nyum..



Makan satay pon nak manja2 ngn tok... gigit kang... haha.. Ibu geram....



Tengok tu, satay dah tinggai separuh.. sat ja amin makan sebatang satay... Kunyah ka dak x tau.. hehe... Tapi ibu nampak amin kunyah....Kira ok la tu.... Amin bersyukur banyak2 na boleh makan makanan favourite... Insaf ibu tengok rakyat somalia yang kebuluran di sana... jangan membazir makanan tau... makan apa yang patut je... jangan berlebihan k... Semalam ibu tengok rancangan 360 kat tv3.... sedihla tengok depa yang kebuluran tu... ibu rasa bersyukur sangat2 sebab kita dikurniakan Allah cukup segala2nya... sebab tu ibu suh amin jangan membazir..... membazir itu amalan syaitan...amin ingat tau... Ibu sayang amin sgt2.... ummuuuuaaahhh (ingatan ni untuk ibu sebenaqnya nih.. amin bukan p beli makanan sendiri pon la nih... tapi bila besaq nanti, ingat tau amin.....ummuuaaahh)

Wednesday, August 3, 2011

Amin p library....

Ini citer amin p ibrary... Last week amin demam.. So, asyik tidoq je kan kat rumah... Boring kan amin.. So, ibu ajakla bapak bawak amin jalan-jalan kat Jusco... Tapi x dak la ibu n bapak bawak amin p main kat playground dan yang sewaktu dengannya.... Amin kan demam.. mana larat nak lari2 sana sini.. So, kita telah memilih aktiviti yang sedikit ilmiah iaitu mengunjungi library awam yang ada kat Jusco tuh.... Bapak ada kad library nih, so, x dak masalah la kalu amin guling2 nak bawak balik buku ke apa ka.. haha.. Ibu pon first time jejakkan kaki kat library nih.... X pernah plak ibu p Jusco pastu masuk library... rasa macam x sesuai ja.. Tapi bila amin demam, rasa macam sesuai plak aktiviti masuk library kat shopping complex nih...


bapak tengah layan amin baca buku.. Library ni best gak la.. tempat untuk kanak2 sket je.. nama pon mini library.. tapi buku agak banyak la dan sudut khas untuk kanak2 tu sgt menarik... Warna yang dipilih terang2 sume.. Ibu suka... Amin nak dok lama-lama pon takpa.. Kiranya puas jugakla amin baca buku kat c2...



Amin sibuk tukaq2 buku.... Sume buku amin nak baca.. bapakla jadi tukang ambik n simpan... Kiranya hari tu bapak bertugas sebagai librarian la... Untuk amin, bapak sanggup lakukan apa saja.. haha...


Amin suka tengok gambaq kat buku ni.. Buku ni la yang paling lama sekali amin pegang.... nanti ibu belikan satu buku camnih kat amin k...



Masa ni amin dah bosan baca buku... Maka startlah sesi mengajak kerusi baca buku dan sebagainya.... Tengok tu, amin dah angkat buku letak atas kerusi....



Ni sesi mengenjah plak... kata orang utara.... habis amin angkat kerusi p letak kat tempat lain... Tapi librarian kat c2 ok je coz bukan ada orang sgt pon dalam library tu... Asalkan jangan bising n ibu n bapak jaga amin x rosakkan harta benda awam pon dah ok.. haha... Baik tul librarian tuh... maybe anak dia besaq amin gak kot...


Amin layan je lah gambaq2 amin yang dok tengah buat macam2 nih.... nanti ibu bawak amin p library lain plak k... Sebab ibu rasa aktiviti ni macam best, maka lepas ni kita wat sesi menerjah library awam kat merata2 tempat k... library USM tengah renovate la nih... So, nanti siap, ibu bawak amin p k.... Kita cari library kat tempat lain dulu... nanti ibu nak kejaq library bergerak tulah... nak mengimbau kenangan silam... dan yang pastinya, ibu akan bawak amin sekali...Ibu sayang amin sangat2.... ummuuuaaaahhhh

Sesungut kaler pink...

Citer ibu kali ni pasal amin dan sesungutnya... haha... Sesungut ni bukan milik amin pun... Sesungut ni dimiliki oleh kakak hannan..... Tapi amin dah memakainya.. Bila amin pakai, ibu rasa cute plak.. so, ibu pon snap la gambaq... kalu bapak tengok nih konpom ibu kena marah... Bapak cukup marah kalau amin pakai apa2 yang orang pompuan punya... haha... Amin kan suka nganga kalau ibu pakai lipstik n tunggu je kalu mak teh make up.... haha.. besala.. baby lagi.. memang excitedla kan dengan benda2 yang sapu2 kat muka nih.... Jom kita tengok amin ngan sesungutnya... Amin rasa amin comey x pakai sesungut kaler pink nih?...huhu


Amin ngan kakak hannan tengah posing.... Comeyla sesungut tu... kakak hannan pakai masa mana sesungut ni?.. lupa plak ibu nak tanya.... Takkan pakai p sekolah kot... satg kena tangkap ngan pengawas plak.. Takpa, nanti kita jumpak dia kita tanya k amin...



Amin yang happy memakai sesungut.... Sama x muka amin ngan kakak hannan?... Ibu rasa kalau tengok gambaq nih ada gak la sket2 kan... Tapi kalu tengok real, x sama langsung... Nanti kita p rumah kakak hannan lagi k... Ibu sayang amin sangat2.... ummmuuuuaaahhh..

Kenduri Abang hafiz...

Kali ni entry ibu nak citer pasal kita menghadiri kenduri anak menakan ibu kat Ipoh 2 minggu lepas.... Citer lama tapi ibu tetap update gak sebagai kenangan kita bersama.... Abang hafiz ni kalu amin nak tau ialah anak kepada sepupu ibu.... So, dia pangkat anak menakan la ngan ibu... Dia kawen ngan orang seberang laut... Sarawak lor... Jom kita layan gambaq2 amin kat sana...


Amin ngan bapak kat pintu masuk dewan.. Dewan ni terletak dekat sebelah stesen bas medan gopeng... Cantik dewan tu dihias indah untuk meraikan kedua mempelai yang sama cantik n sama padan... Chewahh2.... Bahasa Malaysia ibu agak betul untuk ayat nih.....



Amin tengah buat perangai nak ambik apa tak tau...



Tok wan jadi pembaca doa untuk majlis ni....



Amin sibuk nak p kat tok n tok wan yang makan kat meja pengantin... huhu




Amin sibuk dok ajak tokwan p balik kat tempat tokwan baca doa tadi.. Amin nak p baca doa jugak kot.... Haha... Malam tu kita pon balikla.. Tapi x balik terus.. kita tidoq kat rumah pak chaq... Hari ahad tu baru kita balik.... Ibu sayang amin sangat2... ummmuuuuaahhh...

Romeo sungguh anak ibu...

Jom2 kita tengok perangai anak ibu yang ala-ala romeo nih... Jangan jadi romeo bila besaq nanti ye sayang coz romeo must die... haha.... Gambaq2 kat bawah ni adalah bukti amin jadi romeo masa kita p kenduri abang hafiz hujung bulan Julai hari tu.... Jom kita tengok apa yang amin dah buat....



Mula2, ibu tengok amin main2 ngan alisya.. Then ibu pon ajakla amin tangkap gambaq ngan alisya.. Tengok tu, kalau dok sebelah2 je x peluk2 x boleh ka?.. haha.... ish2... sosial sungguh anak ibu nih... Macam ni bukan Imam Muda... Ni Akademi Fantasia... huhu...Nasib baik amin mursyidi kecik lagi... Bila ibu kata jom bergambaq, terus je amin p letak tangan kat bahu alisya.. mesti amin tiru gaya bapak tangkap gambaq ngan ibu nih.. haha.. Bukan salah ibu mengandung la ye....


Tengok tu, siap peluk alisya macam tu... haha.. amin..amin... nasib alisya x nangis tau.. kalau x apa ibu nak jawab kat ibu dia?.... Amin memang suka kalau tengok budak pompuan comey2... tambah2 lagi kalu yang pakai skirt kembang2.... Ada sekali tu, kat supermarket, amin ligan anak sapa pon x tau, nak ajak main... friendly sangat kot amin nih... Pastu, baby girl tu lari coz besala, baby kalu orang ligan mesti lari pastu gelak2... tengah main sama2 la tuh.. Pastu ibu budak pompuan tu kata camni.. "Hero mana ligan anak aku nih?''... haha.. Ibu ngan bapak gelak je la... Lawak sangat situasi tu... Tapi x sempat nak snap... Ok amin, jangan jadi romeo ye sayang... Ibu sayang amin sangat2........ ummmuuuuaaahhhhh