Blogger Backgrounds

Friday, September 24, 2010

Gara-gara jatuh ndoi....

Hari ni entry ibu pasai gara2 amin jatuh ndoi... Lepas jatuh ndoi, terus tak tidoq ndoi dah... haha... Jom kita tgk gelagat amin tidoq bawah ndoi... Lawak la amin nih... Hari sabtu lepas, al-kisahnya amin dah terjatuh dari ndoi... Ibu terkejut sangat masa amin jatuh ndoi tu.. Tak dak sapa pon tgk macammana amin jatuh... So, hanya Allah yang tau amin jatuh kepala dulu ka, badan dulu... Ibu doakan amin ok je... Ibu tau, amin kuat... huhu... Amin x pernah menangis kalu bangun tidoq, tiba2 hari sabtu lepas amin nangis kuat sangat... Bapak pon terusla p tgk... Ibu dok jahit baju masa tu...Tgk2 amin tengah nangis sampil berpaut kat rel bawah ndoi tu... Lepas tu, ibu bawak amin p klinik la... Amin tak muntah2.. dr kata ok la...Tu la amin, ibu dah pesan banyak kali.. jangan pandai2 nak turun sendiri.. panggil la ibu ka bapak ka kalu nak turun... huhu....Tgk, kan dah sakit.. Cian anak ibu nih... Ummuuaahh..
Ibu n bapak la yang salah, tak ambik precaution step... tak sangka betulla amin nak turun dari ndoi tu... Tok kata, Baby 6 bulan mana pandai2 nak turun ndoi sendiri... Amin ni merentas waktu pasaipa?... Lepas insiden tu, terus ibu letak tilam tebal bawah ndoi tu... Tapi, nak tau tak apa yang terjadi?... huhu... Cuba amin tgk gambaq2 ni sume... Apa yang amin dah buat...haha... nyomel sungguh anak ibu nih...

Ibu n bapak letak tilam ni takut amin terjun ndoi lagi... kalu terjun pon tak sakit la.. tilam tebal... Tapi, amin pi tidoq terus atas tilam tu... Yang bestnya tu, amin p menyuloq masuk dok dalam tu... Pastu main2 dalam tu... best kot nu... Pastu, tok pon masukkan la bantal dan sebagainya untuk amin main kat dalam tu....

Ibu terfikir nak ambik gambaq masa amin tengah minum susu bawah ndoi tuh... lawak la amin nih... lepas minum susu terus je amin tido dengan jayanya... Amin, mana ada orang tidoq bawah ndoi.. Orang tidoq dalam ndoi la.. Macam2 la amin nih....

Tengok tu... Sedap je amin tido.... Bila amin minum susu, tok pon letak kelambu la coz takut nyamuk gigit cucu dia.. huhu... N lepas peristiwa jatuh ndoi hari sabtu lepas, sampai hari ni amin mmg tidoq kat bawah ndoi je... Amin serik tidoq ndoi ke?... Ibu pon x dapat selami hati amin... Tapi ibu harap, ibu mampu berikan yang terbaik mengikut pemahaman ibu yang tak berapa paham bahasa baby nih... Sayang anak ibu nih.... Ummuuuaaahhhh....

Ibu n bapak accident la plak!!! huhu

Hari ni ibu nak entry pasal ibu n bapak accident... Ibu n bapak masa tu dari kulim ke penang... Benda ni berlaku at 23 september 2010 awal pagi dalam kul 9 camtu... masa tu bapak teman ibu p AMREC, SIRIM bhd.. Konon2nya ibu nak ambil sample research ibu la... Tapi benda lain plak yang jadi... Nasib baik sample glass yang ibu bawak tu tak pecah... Kalu x, x tau la camne.. huhu....
Jom dengaq ibu citer.... Ibu pon tak tau camne leh langgaq kete Wira nih... haha... sedaq2 dah langgaq dengan momentum yang sgt kuat... huhu... Bila ibu kalih tgk, mulut n tangan bapak dah berdarah... Pastu ibu check badan ibu plak... x dak pe la plak... tapi cermin depan ibu telah retak.. maksudnya, ibu telah menghantuk kepala ibu ke cermin depan dengan jayanya... haha... Sampai polis yang tangkap gambaq accident tu mai tanya camni " kak, nak pi klinik x? kuat hentakan kat cermin tu, sampai retak... takut apa2 jadi kat dalam"... haha... Pastu ibu jawab camni.." takpelah.. nnt saya p sendiri"... huhu... sakit pon dok sombong lagi... Tak tau pasaipa ibu jawab camtu... malu kot sebab dah langgaq kereta orang.. haha...

Ni gambaq jalan, masa accident tu ibu lupa nak ambik.. Ni selepas accident dah lama gak la...kaca pon dah tak banyak coz kete banyak lalu lalang.... Depa dah sapu kaca2 tu... haha... Masa accident tu, ibu jadi lost.. X sempat nak snap gambaq.....Pening sgt... x leh nak pikiaq... nasib baik kepala bapak ok... bapak cuma injured kat luaq...

Ni la kereta yang dilanggaq tuh.... Sebenaqnya, ibu pon x tau sapa yang salah... tapi konpom la ibu yang salah pasai ibu yang langgaq dia.. haha... Citer sebenaqnya camni... Kitorang baru lepas traffic light.. kiranya masuk simpang la ni.. Pastu tiba2 kat depan tu ada road block... Encik yang naik kete wira nih, tiba2 brek mengejut nak kona masuk simpang kanan kat depan tuh...Siap x bagi signal lagi... huhu...Mana nak perasan kan... huhu... Apa lagi, ibu pon tanpa berfikir panjang terus melanggaq kereta dia dari belakang...haha.. Memang x sempat nak buat apa2 dah masa tu...

Gedegang!!!!!!!!!!.... ibu tgk bapak, bapak tgk ibu.... huhu... bapak injured... ibu sgt sedih... Pastu datangla encik polis secepat mungkin coz macam ibu citer tadi, depan tu kan ada road block... Pastu datanglah orang2 dari bengkel nak tarik kete p bengkel... lama gak la settle2 benda tu baru pi balai...


Ni kete encik yang dilanggar tu..kete dia memang tak boleh gerak dah.. Tayar belakang x pusing dah... huhu... Kete ibu on tow la apa lagi.. x sempat plak nak snap gambaq.. huhu...
Masa kat balai, tiba2 encik yang dilanggar tu mai kat ibu n bapak... dia cakap nak wat settle coz kete dia x dak road tax masa dilanggar tu.. patut la dia macam x mai marah ibu n bapak tadi masa dilanggaq... huhu.. dan satu lagi dia adalah seorang polis berpangkat sarjan... Tapi ibu konpius gakla pasaipa dia macam kalut nak kona masuk simpang masa nampak road block tuh... huhu... pengajaran ayat, bukan orang awam je takut kalu wat salah, Polis pon takut gak.. hehe... So, dia ajak wat report lepas dia bayaq road tax la... n saman ibu dia yang settlekan... so, i agree... haha... Buat apa nak banyak2 cakap kan... Benda boleh settle... hehe.. So, citer accident ni berakhir kul 6 ptg lepas kami buat report kat balai polis traffik kat kulim.... Ibu bersyukur sangat sebab amin tak dak sekali dalam kereta masa accident tu.... Ibu sayang amin sangat2.... ummuuaaahh2....

Wednesday, September 15, 2010

Amin Mursyidi Vs Yu'xan Lee

Kali ni ibu nak entry pasal Amin jumpak dengan Yu'xan masa hari raya hari tu... Tak sangka tul nak jumpa kat rumah tok nek Amin... masa tu amin, ibu n bapak dah nak balik dari rumah tok nek amin... Tiba2 nampak kete mummy Yu'xan Lee masuk... Ibu pon apa lagi, terus keluaq kete balik coz nak jumpak depa... Asyik tengok dalam blog je... Hari ni dah boleh tengok real... best2...

Ni arr gambaq ibu, amin, mummy n yu'xan.... Ni depan umah tok nek amin merangkap tok wan yu'xan... Comel sangat yu'xan pakai baju grey sedondon dengan mummy n daddy dia.. Amin plak pakai baju biru, sedondon gak arr dengan ibu ngan bapak.. hehe... Tapi yu'xan punya angin x berapa baik masa tu coz panas sgt cuaca petang tuh...


Lepas jumpak jap, kita pon balik la umah tok wan amin plak... Pastu, kita jumpak lagi yu'xan n family kat umah tok wan amin merangkap pak long yu'xan la... Amin n Yu'xan pon main la sama2 konon2nya.. haha... Kecik sangat, x pandai main lagi... Tapi Yu'xan dah boleh merangkak... X sabaq ibu nak tengok amin merangkak... ummuuuaaahh2... sayang anak ibu nih...

Tengok tu, main apa tu sayang?... Main kereta dengan yu'xan ye... Kira ok la tu.. reti gak la sorong2 kereta walaupon 2, 2 orang still baby lagi.. hehe.... nnt tahun depan kalu jumpak lagi, mesti dah boleh main.. dah besaq dah masa tu... Pastu, yu'xan pon balik... "Tahun depan jumpak lagi ye Yu'xan", said amin... hehe.... Sayang anak ibu nih... Ummuuaaahh2..

Amin n Car Seat!!!

Hari ni entry ibu pasal car seat amin... Sebelum raya hari tu, ibu bawak amin jalan2 cari car seat pasal car seat amin yang masa baby tu dah x muat... Amin dah besaq...Sekejap je pakai car seat tuh... x terjejas langsung.. nampak macam baru beli je.. huhu... Takpala kan amin, car seat lama tu kita simpan elok2 k, nnt leh adik amin ka, sepupu amin ka plak pakai.. Kita beli car seat nih, sehari sebelum raya.... And yang bestnya, ibu bagi amin pilih gak yang ni pon... And, sekali lagi amin pilih warna orange.. hehe... Tapi yang ni ibu suka arr coz ada mickey mouse...
Ibu bawak amin p butik anakku coz ada sale... Tgk2 amin cam suka yang tu (betul2 amin suka ke or ibu yang imagine?... haha)...Ok gak arr, dapat gak arr 10%... kira ok la tuh.... Tengok tu, best je amin try car seat kat situ... Dah ok tu, tanpa berfikir panjang, terus je la ibu n bapak beli... Bapak kata, ibu kalu nampak mickey mouse je mmg x soal panjang dah.. haha... nak wat cam ne kan amin?.. dah ibu mmg suka...n then terus la kita balik kampung.. Nak raya la katakan.. hehe.. macamla jauh sgt... Padahal mmg duduk kat kg pon amin nih.. hehe.. Sayang anak ibu nih... ummuuaaahh2...



So, amin pon start la guna car seat baru nih.... kiranya dari Seberang Jaya sampai Bukit Selambau, amin dok atas car seat tu je la... Yang ibu bestnya tentang amin nih, mmg akan dok diam je kalu dalam car seat... Amin macam suka je.. Amin lenguh kot kalau ibu pegang... Amin tido relax je atas car seat tuh.. hehe.. Ibu pon relax la jadi boss kat belakang.. haha...

Tu dia.. relax sambil minum susu... Ibu pon relaxla sekali.. Memang berbaloi la beli car seat ni kat amin coz kita pi mana2 sepanjang raya nih mmg amin duduk dengan baiknya.. X kacau langsung... Ummuuuaaahh... sayang anak ibu nih....

Sunday, September 5, 2010

My brand new Mercedes Benz....

Hari ni entry ibu adalah berkenaan dengan kereta baru untuk raya tahun ni... Kereta ni ibu and bapak beli sempena amin dah masuk 6 bulan dah bulan ni... hehe... Sayang Amin sangat2... Ummuuaaahh2... Cantik x kereta amin nih?.. Mestilah kan coz ibu bagi amin pilih... Ibu bagi amin duduk dalam kereta tuh, n then yang mana paling amin excited, yang tu la ibu n bapak beli.. hehe.. sumenya khas untuk anak ibu sorang nih... ummuuaahh2...

Haha.. fuh, dasat sungguh gambaq kereta kat atas tu... saja je ibu buat gimik... haha... Sebenaqnya, kereta amin yang warna oren kat bawah ni... hehe... Nak tau apa kena mengena kereta mercedes benz amin yang kaler oren ni dengan gambaq mercedes benz putih kat atas tu?.. hehe.. Sebenaqnya macam nih.... Once upon a time.... hehe...


Citer dia cam nih.... Ibu, bapak n amin keluaq pi beli kereta amin @ walker semalam... Masa kita balik tu, bapak pon parking la kereta amin kat ruang tamu.. masa kita balik tu, tok n tok wan x dak kat umah... Pastu, bila tok wan n tok balik, tok wan terus cakap macam nih.. " Ish2, sapa punya mercedes benz parking kat sini nih?".. hehe... Ibu terus nak tergelak... Comel je ayat tok wan tuh.. Dari situ la terus kereta amin dinamakan Mercedes benz.. hehe

Ni muka amin excited nak pi beli kereta... Haha... Amin macam faham je bila ibu n bapak cakap kita nak pi beli kereta amin... Haha.. Asal ada tayar je panggil kereta.. Dulu masa nak beli stroller pon pangil kereta gak.. haha... Ibu saja nak suruh amin pilih sendiri.. Kalu ikut ibu, ibu beli yang mickey mouse la... haha...

Sampai je kat situ, ibu n bapak bagi amin try semua walker yang ada... Nasib baik salesgirl tu baik sangat.. Dia x kisah pon kita try semua walker yang ada.. haha.. Yang sayangnya, ibu lupa nak snap gambaq waktu amin try sume walker yg lain.. X tau la pasaipa.. Ibu pon excited pilih kereta cam amin gak kot.. haha..

Walker yang lain sume amin x happy pon... X excited pon.. Pastu bila bapak letak amin dalam walker warna oren nih, bukan main lagi amin menjerit2... gelak2... goyang2... uish, bapak kata beli ja la yang nih, coz nampak cam amin suka sangat.. lagipon dia ada stereng n bunyi macam2.. hehe.. sebab tu kot amin suka... Melepasla hajat ibu nak beli walker mickey mouse.. Tapi nasib baikla coz yang amin pilih ni Winnie the Pooh... Ibu suka gak la kartun nih.. kira ok lah...

Pastu amin x mau keluaq plak dari kereta tu... hehe.. Memang kena belikan la walau camne pon... nasib baik amin mau keluaq dari kereta tuh masa nak bayaq.. kalu x, kena angkat kereta tu ngan amin sekali naik atas kaunter pembayaran... hehe... nasib baik amin x wat camtuh.. kalu x... haha.. x dapat ibu nak bayangkan.....

Ni la muka excited anak ibu nih time try kereta mercedes benz..... Amin suka warna oren tu ye?... Ish2... nasib baik oren dia cam cantik gak.... Ibu rasa mungkin amin dah terkena badi chu mim.. haha..



Ni plak gambaq amin kat umah masa main dalam mercedes benz..... amin mmg suka la kereta nih... Tapi tok kata x leh dok lama2 sgt.. Pinggang lembik lagi.. haha..tapi ibu rasa cam dah keras je pinggang amin nih... tu arr amin, sapa suruh pi beli mercedes benz awal sgt.. haha... Takpe arr, coz ibu tgk amin dok berdiri dalam walker tuh... relax je.. Takpe2.. amin naik sat2 sudah.. nanti bila pinggang dah keras, naik lama2 k.. haha.. Ibu sayang amin sgt2.... Ummuuaaahh2...

Thursday, September 2, 2010

Manjanya dier ngan tok n tok wan...

Ibu nak citer pasal amin, tok n tok wan... Mak teh kata, amin, tok n tok wan nih 3 jiwa 1 hati... ke 3 hati 1 jiwa... ntah la.. ibu pon x tau mana satu yang betul.. Tapi yang penting memang x boleh dipisahkan.. hehe... Amin mmg dok ngan tok n tok wan sejak dari lahir lagi tau... Ibu n bapak pi kerja so tinggal amin ngan tok wan n tok.. Tapi ibu n bapak balik selalu tgk amin... Ibu n bapak takut nak tinggal amin kat pengasuh coz sayang sgt kat amin, so ibu n bapak takut la jadi apa2 kat amin kalu dok umah pengasuh.. Dah la dok dengaq macam2 cerita pasal pengasuh nih..huhu... Kalau dok ngan tok wan n tok, insyaallah terjamin...Kasih sayang pon berlebih-lebihan untuk amin sorang.. hehe
Tengok tu.. melampau la dia tu... dah dok atas tok wan nak pegang tangan tok plak... Sayang sangat anak ibu nih... ummuuaahh2...

Ni lagi la... Amin kalu ngan tok, manja sgt... suka la gomoi2 tok... cayang2 tok... Behave je kalu dok atas tok n tok wan... Tapi mmg amin bertuahla coz sume org sayang amin... Maklumlah, amin yang kecik sekali... Sampai tok marah ibu la coz biaq cucu dia kena ketit nyamuk.. haha... nyomel... Sayang anak ibu sgt2... ummmuuuaahh2

Jalan2 Aloq Staq...

Hari ni ibu nak entry kita punya xtvt last week... Last week ibu cuti 5 hari.. best tu... hehe... Hari jumaat, Nuzul Quran n then selasa Merdeka Day.. So, ibu ambil cuti hari senin... Jadilah cuti ibu sebanyak 5 hari last week... hehe.. Yang ibu nak citer hari ni xtvt kita hari senin la.. Jumaat sampai ahad, x dak xtvt coz bapak x balik lagi... Kita lepak je la kat umah.. So, hari senin, bapak ajak jalan2 aloq staq... Ibu pon terus setuju coz boleh cari telekung kat pekan rabu... Lagi satu kalu ada baju melayu amin, leh beli coz kain yg ibu beli nak buat baju amin tu still kain lagi la, x jadi baju pon lagi.. haha.. rasa cam malas plak nak jahit.. So, ibu cakap kat bapak, tukaq tema la.. Tema tu pakai raya haji... Bapak dah garu kepala dah.. haha.... Ibu suka...
Mula2 kita pi Aloq Staq Mall... hehe... Ibu nak cari bag... Hah... Ibu berkenan sebiji bag kat situ n tanpa cakap banyak terus ibu sangkut kat leher amin... haha.. Nampak dak kat gambaq tuh... Terpaksala bapak p bayaq.. haha... Ibu suka lagi.. Memang hari ni hari suka ibu la.. hehe...


Pastu, kita pi Pekan Rabu plak... Sementara nak sampai bangunan pekan rabu tuh, punyala ramai orang berniaga kat sekeliling tu... best sangat2... cuci mata... Sambil2 cari baju amin...

Tiba2 sampai kat satu kedai tu, ibu nampak sepasang baju melayu biru yang sebijik ngan baju bapak pakai kawen dulu.. haha... Ibu dapat satu idea.. apa kata, kita tukaq tema.. ibu n amin beli baju lain, bapak pakai baju lama.. haha... Bapak tensen... nampaknya x pakai baju baru la bapak.. Ala, baju kawen pon pakai sekali tu je, pakai la balik raya nih.. hehe.. pastu, bapak kata, ibu kena pakai gak la.. haha.. X mo lah ibu...satg amin tersangkut kat manik baju ibu plak..haha.. Ibu nak beli kain n balik jahit lain.. baju kurung jap je ibu jahit..... haha.. Baju amin ibu malas jahit coz ada poket2 kecik.. lagipon dah dekat nak raya.. Mesti x sempat punyalah...hehe.. Amin jgn marah tau.. Nanti raya haji amin pakai baju ibu jahit k (mungkin jugak tok yg akan jahitkan..hehe).. ummuuaahh2..

Pastu cari kopiah amin plak... Amin sampai tertidoq teman ibu, tok n bapak jalan2... Tgk, ibu trykan kopiah amin masa amin tgh tido.. Amin nyenyak sgt sampai x sedaq pon.. Tapi sayangnya, x dak la saiz amin... haha...Takpa, bapak kata kita cari kat tempat lain plak.. hehe.. Pastu kita pon pi la pekan rabu.. Canggih woo.. Jejantas ada eskalator.. haha.. kat Bukit selambau pon x dak macam tu.. haha...Tok beli telekong kat situ.. Cantik sgt...Pastu kita pon balik la coz dah janji ngan tokwan nak buka posa kat umah... kalu x, leh bukak posa kat luaq, tapi tok wan plak ada komitmen lain petang tu, so, x leh ikut kita p aloq staq.. huhu

Jeng.. Jeng.. Jeng... Inilah baju raya Amin.. balik2 terus try baju raya dia tu.. elok2 ja ngan amin... So, malam tu ibu plak pi cari kain nak buat baju sama kaler ngan amin n bapak.. hehe.. and tema kita raya tahun ni biru la... Tapi raya lagi seminggu, tgk2 jumpak lagi baju yang cantik.. hehe... tukaq tema lagi.. tapi x kot.. Sebab bapak dah start bising.... haha... tapi ibu suka.. Sayang amin sgt2... ummuuaaahhh

Budak nakal makan itik....

Hari ni ibu nak entry pasai perangai amin lagi... lately, amin dah pandai macam2.. tapi yang paling ibu geram sekali, amin suka sangat hisap itik tu macam hisap puting... Ibu bukannya apa, ibu takut jongang je... haha... Bonto itik tu macam besaq gak arr.. kalu puting yang amin dok hisap tu kira ok la coz kecik je... hehe... Tengok tu, kalau ibu tarik, lagi kuat dia hisap... Kadang2, ibu rasa nak gigit2 budak kecik nih... hehe... gerammmm..... ummuuaaahh2.... Jom kita tengok gambaq2 amin tengah makan itik... huhu...



Tengok tu, happy la plak makan itik.. hehe... Tapi ibu pon sangat happy coz amin dah pandai macam2... Makan itik pon makan itik lah... haha.. Sayang amin sgt2.... ummuuaaahhh...