Blogger Backgrounds

Monday, May 27, 2013

Promthep Cape, Phuket, Thailand

Hari ni ibu nak cerita pasal lawatan kita ke Phuket, Thailand.... Kita kat sana dari 24 Mei sampai 26 Mei 2013... Kita pi 5 orang sefamily... ibu, bapak, tok, tokwan n amin.... best sgt2....tok n tokwan memang sporting... Kali ni kita ikut rombongan USM... First time la kiranya kita ikut lawatan macam ni... Biasanya kita p jalan2 sendiri ja... Mula2 kita sampai tu,terus kita di bawa ke Promthep Cape.... Promthep Cape ni kalau amin nak tau, tempat orang tengok sunset.... Macam yang kita p twelve apostles kat Australia hari tu la lebih kurang... tapi tak sejuk... hehe...tinggi tempat dia... nasib baik bas naik sampai atas... kita kena naik tangga sikit ja la.... Jom kita layan gambaq2 kita sendiri kat sana na amin...

Ni masa kita nak naik tangga nak p tengok pemandangan tu... Kita sampai sini lebih kurang pukul 11 pagi.. patutnya mai tengok sunset... tapi phuket time kita p ni, petang2 hujan... makanya memang tak boleh tengok sunset la... kalau mai petang pon dok mandi hujan je... hehe...tengok amin tu... dok masuk dalam baju ibu... pasaipa pon taktau.. malu kat gajah kot... kat atas sana banyak gajah.. tapi gajah batu je la...

Ni bapak n amin kat  level 2... ibu saja ja panggil level 2 coz ada lagi satu level nak kena naik... tok n tokwan tunggu kat level 2 ni ja.. malaih dah nak naik level atas sana... dari level 2 pon dah boleh tengok pemandangan yang sgt cantik... angin sepoi2 bahasa... sangatlah nyamannya... makanya tok n tokwan berehat kat level 2 saja.... kita 3 orang je la yang naik tengok apa yg ada kat atas nun...

Ni amin n ibu dengan gajah emas... Amin nampak x kat belakang tu, banyak sungguh gajah... Ramai je orang p kat situ n sembah2 patung kat situ... Ni kiranya kepercayaan agama depa la... Kat Promthep Cape ni, sapa yang suka ambik gambaq tu, mmg seronok la coz pemandangan dia sangat2 cantik... kalau takat pakai kamera cikai macam ibu, gamabq x cun la... Tapi kita kat sana boleh menghayati keindahan alam dan melihat keagungan ciptaan Allah... Subhanallah....

Ni kita bertiga kat atas sana... Cantik kan pemandangan dia amin?... Panas, tapi nyaman..... memang bestla... Kita pakai sedondonla hari ni... Dengan bapak sekali pakai baju merah... haha.... I like... Bapak have no choice sebab ibu yang packing baju.. hahha

Ni amin dok syok main kat tebing tangga tu... tapi ok gak.. kalau x dak tebing tu, mesti amin suruh dukung... apppaauuuuuu amin syidi nih... Ibu seronok tengok amin happy lari2 macam tu... tempat ni memang sesuai sgt kalau nak buat photoshoot.... tapi jauh sgt la plak nak p buat photoshoot je kan amin?... nanti kita cari tempat yg best kat malaysia k... kat malaysia pon banyak tempat cantik2...

Ni kita dah nak p naik bas balik dah... Saaaayyyyyaanngggg tok n tok wan..... Alhamdulillah, tok n tokwan masih sihat dan kuat lagi untuk buat aktiviti jalan2 macam ni... Syukur ya Allah kerana memberikan kami nikmat kesihatan dan rezeki yang tak terhingga.... Alhamdulillah...

Ni ibu, tokwan n amin kat depan kedai2 jual cenderahati kat level bawahla... Bas2 semua parking kat sini la kiranya... ramai gak orang hari tu... Depa kat sini, x berapa pandai English... Payahla nak tanya... kalau harga takpala, kita tekan kalkulator je... kalau nak makan tu.. Ya Allah, susahnya... ada sekali tu, ibu mintak tomyam, mai kopi ais... sangat lawak ok... nasib baik tok dah prepare masak cabai.. last2 kita mintak nasi putih je...makan dengan masak cabai yang tok bawak... lepas ni kalau nak p lagi kena belajaq sikit2 basic bahasa thai... haha...

Ni kita bertiga dalam bas... Sebenaqnya, cara kita dok dalam bas macam ni.... Ibu dok ngan bapak, amin dok ngan tok n tokwan dok sorang2... tapi tempat kita sama row... bas tak penuh pon.. bila amin tidoq, tok dok ngan tokwan, amin boleh tidoq baring dengan jayanya... Ok, kita stop tang ni dulu na... nanti ibu sambung lawatan kita seterusnya... ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuuuuaaahhhhh..

No comments:

Post a Comment