Blogger Backgrounds

Thursday, July 3, 2014

Lompat tikam

Entri ibu kali ni pasal kita buat kuih Lompat Tikam sama-sama semalam.... Oh, sebelum tu, ibu nak ucapkan selamat berpuasa kepada amin dan pembaca blog kecil kita ni...Tahun ni merupakan tahun keempat ibu berpuasa sebagai ibu amin... Semoga Allah memberkati kita dan terus dikurniakan nikmat kesihatan untuk menjalani ibadah puasa pada tahun ini... amin...  Ok, berbalik kepada tajuk kita pada hari ini, lompat tikam.. Lompat tikam ni sebenaqnya kalau amin nak tau, kuih favourite ibu.... kalau kat rumah kampung haruslah tok yang buat sbb tok masak lompat tikam sgtlah sedap... sehingga menikam kalbulah kiranya... Sebab tok akan rendam beras semalaman n then blend that beras utk buat kuih ni... ibu guna tepung beras je... Nak blend beras camne, blender rosak x p beli ganti pon lagi.. hahaha... Jom ibu cerita macam mana masak kuih lompat tikam yang mabeles ni...

Lompat tikam ni kalau amin nak tau, dia ada 2 layer.. Mula2, kita masak layer bawah dulu... Ok, layer bawah ni, kita masukkan 8 sudu besar tepung beras, 1/2 sudu kecil garam, 2 cawan ayaq kosong n 1 cawan ayaq perahan daun pandan... disebabkan ibu x dak blender, ibu ramas daun pandan dengan tangan ja... ni baru betul ayaq tangan ibu... hehe... sbb ibu ramas daun pandan dgn tangan ja, makanya kaler yang keluaq dari daun pandan tu tidakla hijau mana... cuma dapat rasa daun pandan ja la... tapi sebab tak kaler hijau sgt, tak cantikla layer ni.. makanya haruslah ditambah dengan pewarna hijau.. huhu... dah x original macam tok buat... lepas tu masak atas api sederhana campuran tadi sampai jadi sebatian yang agak pekat dan berkilat... then tuangla dalam bekas...

Lepastu kita masak pulak layer yang atas... Bahan2nya ialah 3 sudu besar tepung beras, 2 1/2 cawan santan n 1/2 sudu kecil garam.... pastu masak atas api sederhana sampai pekat... then, tuang atas bekas yang kita letakkan layer bawah tadi...




                                            
 Ha.. ni la layer bawah yang kaler hijau tadi tu... tuang dalam bekas n ratakan...

ni pulak layer atas yang kita buat tadi... putih sebab kita guna santan n tepung beras ja... kita tuangkan kat atas layer yang warna hijau tadi...then, ratakan... jadi camnilah rupa dia... Lepastu, kukuskan dalam 20 minit... Lepas tu kita kena sediakan ayaq gula dia... Ibu guna gula merah tambah dengan gula melaka... masukkan ayaq n masak sampai gula merah n gula melaka tadi larut... kepekatan ayaq gula ikut citarasa masing2 na....

 Yezza... begini la rupanya kuih lompat tikam yang kita masak tadi... lemak manis berkrim... hehe

Ni pulak anak kesayangan ibu yang dok jadi tukang rasa... hehe... 5 kali suap, settle semangkuk.. Dah la rasa masa pukul 6.45 petang... hahahah... tahun depan kena belajaq posa dah anak ibu ni... ok, itulah cerita ibu kali ni... ibu sayang amin sgt2.... ummmuuuaaaahhh

No comments:

Post a Comment