Blogger Backgrounds

Wednesday, March 24, 2010

Amin Mursyidi- Welcome to the Planet of the Earth






Tepat pukul 3.09 pagi, 4 mac 2010, lahirlah Amin Mursyidi bin Mohamad Nazil ke dunia yang fana n penuh pancaroba ini....Semoga Amin menjadi manusia yang tabah menempuhi segala dugaan dan cabaran dan menjadi kebanggaan ibu dan bapak....


Kronologi kelahiran Amin Mursyidi....

Ibu masuk hospital 27 February 2010.... Depa suruh ibu relax kat hospital kot coz ibu tak dak rasa pon nak bersalin lagi... So, jadilah ibu bahan eksperimen oleh dr2 pelatih kat situ... Ok la tu, selalu ibu yang buat eksperimen, but this time, ibu plak jadi bahan eksperimen... hehe...

Kiranya 5 hari gak la ibu berehat kat sana... Makan, tido n baca buku citer je la keje ibu kat c2... huhu... bosannya hanya Allah yang tahu.... nak jalan2 sgt depa x bagi coz depa kata ibu ada darah tinggi... hehe.. tapi bila refer kat dr pakar, dia kata bukan darah tinggila... hehe... ibu pon syok la.. x yah la nak susah hati pasal blood pressure nih...

Start 2 March 2010, ibu di'induce' kali pertama... Tapi x dak apa pon yang berlaku kat ibu... Amin still dok relax je dalam rahim ibu.... Then, depa induce ibu lagi for the second time... Hehe.. Ibu still leh relax coz x rasa apa pon.... So, sbb nothing happened, pada 3 March 2010, depa induce ibu sekali lagi for the third time... huhu.... selepas beberapa jam di'induce' kali ketiga pon ibu still x rasa apa2 lagi... So, ibu relax je la sambil berdebar2... Ibu pon x tau apa yang nak jadi coz ibu rasa cam biasa je... Dr mai check bukaan ibu, but still closed.... hehe.. Amin x mo kuaq lagila... Amin suka dok dalam rahim ibu... Sayang anak ibu nih... X mau jumpak ibu lagi ye...
Malam 3 march 2010 dalam pukul 8 macam tu depa tolak ibu masuk labour room... Ibu jalan je pi labour room coz ibu kan ok je... tapi, sekerat jalan depa tolak ibu naik wheel chair.. tak tau pasaipa.. Ibu naik je la coz mmg best kan kalau x yah berjalan nih... Siap ada orang tolak lagi...
Dalam kul 8.10 pm, ibu dah tido kat atas katil dalam labour room tu... Masa ni ibu tak tau nak wat pe... So, ibu berzikir banyak2... Mintak supaya Allah permudahkan proses kelahiran Amin nih.... Lepas tu dalam kul 8.30pm camtu, datang la 3 org dr... Depa mai untuk pecahkan amniotic fluid ibu... lama gak la proses tu... Sakit la ibu rasa... Depa macam gilir2.. dr ni x leh buat, dr no. 2 plak try...pastu dr no. 3 plak buat.. tapi x pecah pon benda tuh.. Ibu rasa cam nak tendang je dr2 tu sume.. nasib baik ibu leh bersabar lagi.. hehe... pastu, ibu tgk jam kul 9.oo pm.. then terus ibu rasa cam sayu je n then terus rasa cam gelap... Ibu collapse kot.. Ibu ingat ibu dah meninggalkan alam yang fana nih.... Nauzubillah... Ibu mintak dipanjangkan umur untuk tgk Amin membesar... Amiiiiinnnn..........

Tiba2 ibu sedaq balik.. Ibu tengok jam... masa tu pukul 1.45 pagi 4 March 2010...Lama gak la ibu collapse....Dekat 5 jam jugak la... Depa suruh ibu push.. So, ibu pon push.. tapi ibu rasa cam ibu push sekali je... Pastu ibu dengaq cam depa kalut2... N then ibu dengaq ada orang jerit "operation theatre".... huh... Ibu dah tau, depa nak tolak ibu masuk dewan bedah.. Depa tukaq baju ibu... pastu terus tolak ibu dengan laju sekali.. masa depa tolak tu, ibu nampak bapak Amin dok usap2 kepala ibu... Muka bapak sedih je... Ibu dah x leh nak cakap apa dah masa tu....

Pastu dalam "OT" tu punyala sejuk... rasa cam dok dalam peti ais je... pastu sume dr memperkenalkan diri la plak... depa cakap camni... "Saya dr......, saya pakar bius"... " saya dr...., saya pakar bedah".... "Saya....".. Ibu x dengaq dah lepas tu coz ibu dah berada di langit ketujuh... hehe... dah di awangan la tu maksudnya.... Amin dikeluarkan dari rahim ibu pada pukul 3.09 am, 4 march 2010...Lepas tu ibu sedaq balik bila depa mai tunjuk Amin kat ibu... depa suh tgk jantina amin tapi ibu sibuk nak tgk muka Amin.. hehe... tapi tgk dalam khayal camtu bukan perasan pon.. huhu... Ibu x tau apa yang ibu tgk... Ibu rasa cam tgh naik roller coaster masa tuh....

Pastu, ibu dengaq depa bising2.... 'Bleeding... Bleeding"... pastu ibu rasa depa bius sekali lagi belakang ibu n then terus ibu collapse.... Ini collapse yang terus x tau apa... hehe... Bapak kata pukul 8 pagi baru ibu keluar dari dewan bedah tuh... Lamenya ibu dok dalam tu... Apa depa buat kat ibu ye?

5 march 2010... Pukul 12.30am..Ibu sedaq balik... Ibu tgk kiri kanan, rasa cam dok dalam lab yang klon manusia... hehe... Sebab kiri kanan sume manusia yang kat badan depa ada banyak wayar... tapi bila ibu tgk diri sendiri... owh... rupa2nya kat badan ibu pon berselirat wayar2 yang ibu pon tak tau apa function dia.... Adakah ibu juga diklon?...huhu...Yang penting badan ibu cuma ditutup ngan 'selimut panas'... Seksi gitu..hehe...Rupa2nya ibu dok kat ICU masa tu... Tu pon nurse yang jaga ibu yang habaq... kalu x mesti ibu x tau kat mana ibu tgh duduk tuh... Kat ICU ni best, setiap org yng sakit ada 1 nurse yang jaga...rasa cam tuan puteri je masa tuh... Tuan puteri wayar berselirat...hehe... pastu, ibu rasa cam dok kat langit ke 7 balik.... Pastu ibu sedaq balik dalam kul 2.45 pm... Depan ibu ada jam, sebab tu ibu tau kul bape... hehe...Ibu nampak bapak, tok, mak teh n kawan ibu, auntie soffiah...mak Teh tunjuk gambaq Amin dalam kamera kat Ibu tapi kena tegoq ngan nurse... hehe... cian mak teh.. Ibu pon tgk je la.. bukan nampak sgt pon... Mungkin ada lagi orang lain yang mai tgk ibu masa tu tapi ibu x nampak sebab masa tu tahap penglihatan ibu rasanya dalam 30% je... Org tanya lain, ibu jawab lain la kot masa tuh... hehe... Patu collapse balik... Kiranya masa ni, ibu asyik on n off je la... huhu...
Ibu sedaq balik dah petang.. masa tu ibu sedaq depa masuk bergilir2 mai tgk ibu... tok n tokwan, tok n tok wan belah bapak, mak n bapak menakan ibu, cousin ibu n etc... sume dah mai tgk ibu.. Tok kata, tok tepon sume orang suh mai tgk ibu takut2 x jumpak dah lepas ni coz tgk ibu macam kritikal sgt.... Alhamdulillah, lepas tu ibu dah pulih balik n boleh keluar dari ICU walaupon nampak macam kritikal gak la... huhu....
Masa ibu kat ICU nih, tok kata, nurse yang jaga Amin... cian Amin kan x dapat dok ngan ibu lagi.. Amin pon x tgk ibu lagi...Lepas ibu dah masuk wad biasa baru depa serahkan Amin kat tok.. Amin pon lepak kat hospitallah dengan ibu...Cian Amin.. lama gak la Amin tido dalam baby court yang tilamnya keras tu kan?... tapi x pe... yang penting Amin sihat n nampak macam berdikari je... maklumlah nurse yang jaga... Depa pun banyak lagi kerja lain nak buat kan?.. tapi mmg ibu salute la kat nurse yang terlibat sepanjang ibu berada di hospital start dari sebelum bersalin sampai la lepas bersalin tuh... Depa ni mmg mesra pelanggan n sgt cekap.... Mmg org kata makan gaji halallah....

Kita sambung balik citer ibu kat wad....Lepas dari ICU tu, ibu dipindahkan ke wad biasa... Ibu dok kelas 3 je coz dekat dengan nurse... Depa takut apa2 jadi, senang depa nak tgk... Ramai org dok tanya awat ibu x dok kelas 1... hehe... kelas apa pun takpe la.. yang penting ibu jadi ketua kelas.. hehe...masa dok kat wad tu pon badan ibu penuh berselirat lagi dengan wayar n tong oksigen... Selalu ibu guna tong gas camtu time wat eksperimen... tapi ibu x guna gas Oksigen la.. hehe... Ibu mmg tido je la atas katil tuh... lenguh giler coz x larat nak beralih.. pas tu ibu rasa sgt dahaga coz ibu x dibenarkan minum air.... Fuh... masa tu Allah saja yg tau perasaan ibu.. tapi tok sapu jugak la air kat mulut ibu...Thanks mak (tok).... Hanya Allah yg mampu membalas jasa n pengorbanan mak n bapak... ummuuaaahh....
Ibu dok hospital selepas melahirkan Amin dalam 5 hari la... Kira total days ibu dok kat hospital adala dalam 10 hari camtu... huhu.... lama sungguh ibu berkampung kat hospital... Memang sejak ibu mengandung sampai ibu melahirkan Amin, memang ibu banyak berkampung di hospital... Kira muka hospitallah ibu nih... hehe...
9 March 2010... Ibu dibenarkan keluaq dari wad n boleh balik rumah... Fuh.. lega rasanya... X sabaqnya nak balik rumah.... Kitapon balik rumah.... Sampai rumah, tok wan dah belikan katil baru buat ibu coz ibu kan bedah.. so, susahla kalu tido kat bawah... Mula2 plan berpantang cam biasa la.. tido kat bawah, senang nak bertungku...hehe... Tapi x jadila.. mana leh bertungku kalu bersalin bedah...So, kita 2 org tido kat ruang tamu tengah.. hehe.. Ibu atas katil baru, Amin dalam baby court.... Ummuaaahhh.... Ibu sayang Amin sgt2...

No comments:

Post a Comment