Blogger Backgrounds

Tuesday, June 1, 2010

Masak n Makan... Nyummy2...

Hari ni ibu rasa macam nak masak....So, ibu pon fikir2.... apa yang nak dimasak ye?... ibu x pernah masak apa2 yang special pon untuk bapak... hehe... Ibu pon terus berbincang ngan mak teh apa menu yang nak makan malam nih.. Dengan menggunakan kuasa veto yang ibu ada (pasai ibu ni kakak), ibu ajak mak teh balik rumah kat Seberang Jaya coz ibu nak makan ramai2 tanpa bertanyakan mak teh busy ke x... hehe... lepas berbincang2, kitorang pon decide nak masak nasi beriyani... hehe, rasa cam sedap je.. Tapi x tau jadi ke tak coz ibu x pernah masak pon nasi beriyani nih... huhu.. Selalu ibu jadi assistant tok je... tu pon takat potong2 bawang.. haha... Dah tau menu apa nak masak malam nih, apa lagi... google la cari resipi... hehe... Lepas google cari resipi, terus call jiran ibu a.k.a ex-housemate ibu merangkap ex-officemate ibu... hehe, sapa lagi auntie Mashira tersayanglah...Invite or dalam erti kata lain paksa auntie mashira mai makan malam kat rumah coz tak tanya pon dia free ke x....hehe...Inilah hasil yang berjaya ibu siapkan malam ni dengan pertolongan mak teh.....

Dadih Strawberry....
Ibu terus masuk dapur lepas sampai rumah.... Mula2 ibu masak dessert dulu...Dadih Strawberry.. Nyummy2.... Senang je buat dadih ni... Ibu cuma masukkan air, gula n susu sejat je coz ibu beli yg instant punya...n then kacau sampai mendidih...hehe..Senang je kan?...Ibu buat yang ni dulu coz nak kena sejukkan dalam fridge satgi.. Kalau x, tak best arr nak makan nanti.. Sejuk baru sedap.. nyummy2.... Dah siap dadih tu, ibu terus masak ayam masak merah n kacang panggang...

Berasap2 dalam periuk... nasi beriyani tak masak betul2 lagi time nih... ibu tgh susah hati takut mentah... hehe

Bapak balik dalam pukul 8 malam... N then kata 'amboi, pandainya ibu masak nasi bukhari!!!'... ha? Penat2 ibu masak nasi beriyani, bapak kata nasik bukhari... hehe... Nampak sgt nasi beriyani tu x berapa jadi.. haha... Takpela, nasi beriyani ke nasi bukhari ke asalkan boleh makan sudah... Alhamdulillah, nasi beriyani ibu x mentah... Kalu x, mau kembong perut sume orang lepas makan malam nih.. hehe
ayam masak merah

kacang panggang (terus dari tin je nih... hehe)
nasi beriyani (alhamdulillah x mentah.. hehe)

mak teh, ibu n auntie mashira posing sebelum bersantap


bapak, ibu n auntie mashira posing2 dengan makanan yang beralaskan saprah bercetak (paper).. haha

Lepas main course, kitorang makan dessert plak... hehe... Dessertnya, dadih strawberry yang ibu citer kat atas tadila... Alhamdulillah semua benda menjadi n boleh dimakan sebab sebelum ni banyak je makanan yang ibu bagi kat ayam je lepas ibu masak coz tak jadi n x boleh makan pon.. hehe...Lepas je upacara makan memakan tu kami pon lepak2 sambil tgk tv... Sume dah jadi cam ulaq sawa dah coz kenyang sangat... Alhamdulillah...Ibu sayang Amin.... Ummuuuuaahhh2

No comments:

Post a Comment