Blogger Backgrounds

Tuesday, June 8, 2010

Majlis Sambutan pelajar baru PPPJJ, USM...

Hari ni ada Majlis Sambutan dan Upacara Ikrar/Akujanji pelajar PPPJJ, USM yang baru masuk...Majlis ni start pukul 9.30 tapi ibu kena pi awai2 pagi lagi coz nak ambik jubah... Kiranya ni new experience la buat ibu... Sebab kena naik dan duduk atas pentas sepanjang majlis... Pastu berjalan dengan semua lecturer dan pegawai utama universiti dari luar DTSP (dewan untuk budak USM konvo)..masa ibu student (la ni pon student gak...hehe), ibu cuma dok kat bawah n naik atas pentas ni untuk konvokesyen je... hehe.. Best2... Sepanjang minggu ni adalah minggu orientasi pagi pelajar PPPJJ di USM.... So, lecturer pon sibuk sekali la....

Mula2 kul 8.30 pagi, ibu lepak kat dalam bilik khas... Ada sarapan kat c2.. sedap... nyummy2.... Ibu lepak kat c2 untuk siapkan diri, pakai jubah, sembang2 n tunggu pegawai2 utama universiti (Naib Canselor, Timbalan Naib Canselor dan lain2)...

Pastu, dah dekat sampai time nak masuk dewan, ibu pon kena la beratoq.... Jeng2... beratoq dalam 1 barisan lurus walaupon x berapa lurus.... masa ibu berjalan nak p naik atas pentas tu, mmg teringat balik la kenangan masa ibu mula2 masuk first year dulu... Camtula keadaannya... Tak sangka lepas tu ibu pulak yang dok kat atas pentas tu....


Dok kat atas pentas tu, ibu pon dengaqla amanat dari Pn. Dekan PPPJJ n Pemangku NC (NC tak dak, p Jepun).... So, bersemangatla ibu untuk mengajar dengan tekun dan menghabiskan PhD ibu dengan jayanya...


Ibu bukan boleh dok diam... Maka berlakulah adegan tangkap gambaq nih... Sambil menyelam sambil minum air la katakan... Ibu dok kat atas pentas tu adala dalam sejam setengah... Pastu habis bacaan doa, kitorang pon turun dari pentas....

Lepas keluaq dari pentas, ibu pi la hantaq balik jubah tu... Best gak arr... pakai jubah tanpa perlu tunggu konvo.. hehe... Tak sabaq ibu nak sarung jubah PhD yang macam kawan ibu pakai nih... Tapi takpe, ibu kan muda dari depa... tapi, ibu kena cepat2 siapkan PhD ibu nih... Amin doakan ibu tau...

Sebelum hantaq jubah sempatla ibu bergambaq kenangan dengan rakan2 sekerja ibu... Bila lagi kan nak bergambaq macam nih.. hehe.. Itulah pengalaman ibu hari nih.... Ibu sayang Amin sgt2... Ummuuuaaahhh....

No comments:

Post a Comment