Blogger Backgrounds

Tuesday, June 21, 2011

Susu anmum....

Entry ibu kali ni nak citer pasai susu yang amin minum... Ibu memang x search langsung pasai susu formula masa ibu mengandungkan amin coz ibu bercita2 nak breastfeed kan amin sampai amin 2 tahun... konon2nya nak fully breastfeed la... Siap beli breast pump n ebm storage lagi... tapi apakan daya, ibu hanya mampu merancang, tapi Allah yang menentukan segalanya... Lepas ibu lahirkan amin, ditakdirkan ibu x dapat susukan amin coz memang x dak susu langsung yang terhasil dari badan ibu.. sob. sob.. sob... Sedih sungguh ibu waktu tu...Tapi ibu tak berputus asa, macam2 cara ibu buat nak bagi ada susu coz kalu boleh ibu memang nak susukan amin... Urut dengan bidan, jumpa dr pakar, makan ubat dan sebagainya... Tapi sampai habis tempoh berpantang pon ibu still x dak susu... huhu.... Maka, ibu pon terpaksa la bagi amin minum susu formula sampai la nih...

Amin tengah sibuk nak buka tin susu... kena buat susu sendiri ka amin?... takpa, belajaq berdikari k...nanti bila dah masuk asrama senang..

Masa kat hospital lepas ibu lahirkan amin dulu, amin minum susu yang hospital bagi la.. Ibu x tau la susu apa coz depa x mau habaq.. secret sugguh coz depa ni hospital rakan bayi... seboleh2nya depa x mau bagi susu formula kat amin but disebabkan amin dah terlalu lapaq n ibu plak x dak susu nak bagi kat amin, maka terpaksala depa bagi susu formula kat amin sepanjang 6 hari kita berkampung kat sana....


Stock susu amin untuk sebulan... Kadang2 x habis pon 4 tin ni sebulan amin minum... Tapi ibu n bapak sediakan jugak 4 tin sebulan...


Lepastu bila dah balik rumah amin minum susu enfalac A+.. Susu ni kawan ibu yang suggest ... Bapak pon p la beli 1 tin... Tapi amin x sesuai ngan susu ni coz asyik muntah je n sistem penghadaman amin pon x ok... Pastu kita try susu mamilgold plak... Sama gak... x ok gak ngan amin... Amin asyik muntah n kembung je.. Pastu ibu nak try snow... Tapi kawan2 ibu kata nanti baby jadi obes sebab depa dah ada experience... haha.. ibu pon takutla, takat ibu sorang sudah obes, amin x yahla obes.. hehe...Pastu kawan ibu suggest anmum.... Yang bestnya, amin ok plak ngan anmum nih... x kembung, x muntah n sistem penghadaman pon ok je.... So, ibu n bapak pon dah senang hati ... Terus ibu n bapak pon setiala ngan susu anmum untuk amin sampai la hari ni... Sebab tu la kalau orang tanya ibu susu mana yang paling best, ibu pon x tau nak jawab coz kena try yang mana paling sesuai dengan anak kita... Lain baby, lain conditionnya.. kan amin? Yang ibu boleh citer, pasal pengalaman ibu pilih susu je la... huhu...Ni la susu yang amin tengah minum la nih (time ibu tulis blog nih)... Anmum essential langkah 3, untuk umoq 1 tahun sampai 3 tahun.... la ni depa dah upgrade susu ni jadi tanpa gula tambahan plak.. harga pon meningkat... kui kui kui... patutnya bila x boh gula tambahan lagi turun la harga dia... betoika pemikiran ibu nih... hehe... Tapi memang bagusla untuk baby yang tanpa gula tambahan nih... Ibu doakan amin dapat membesar dengan sihat dan cerdas... ibu sayang amin sgt2.... ummuuuuaaaahhhh



p/s ibu suka susu yang perasa coklat... rasa cam sedap je.. hehe...anmum ada perasa honey je...tapi amin x minumla yang perasa honey tu, amin minum yang plain je...hari tu ibu ajak bapak tukaq susu amin, ambik dutch lady 1,2,3 perasa coklat... Tapi bapak plak x setuju... bapak kata amin dah ok ngan anmum, x yah la nak ambik risiko tukaq susu lain...huhu

No comments:

Post a Comment