Blogger Backgrounds

Monday, January 24, 2011

Pengembangan yang menakjubkan.... hehe

Ini entry pasal pengembangan ibu... Sejajar dengan perkembangan amin, ibu pon berkembang dengan jayanya..... Sebenaqnya, ibu memang mengembang sebelum amin lahir lagi... lepas amin lahir, lagila kembang...hehe...Jom kita tgk pengembangan ibu dari tahun ke tahun... hehe.. Jom kita tengok gambaq ibu zaman dolu2...


raya 2006
(masa ni ibu agak balance la dengan mak teh n chu mim)

raya 2007
(still maintain)


raya 2008
(tgk tu, lengan ibu dah makin berisi)

raya 2009
(masa ni kalu kembang pon ok coz amin ada dalam rahim ibu)
Jom kita tengok lagi ibu punya transformasi....
2006 (64 kg)

2008 (70kg)


2010

(amin agak2 berapa kg la ibu sekarang nih?... hehe)

Nampak dak perbezaan dulu dengan sekarang?... kih kih kih....nah haih, gemoksnya.... ni gambaq hujung tahun 2010.... lengan ibu pon besaq lagi dari amin... huhu... camne nak buat nih?.... dah nak mencapai 90 kg dah nih...Jeles ibu tengok ibu2 lain kat luaq yang anak 2,3 pon badan still maintain lagi.... Ibu sangat jeles....huhu...Amin ada idea x camne ibu nak turunkan berat badan?...hehe...Walau macammana gemoks pon ibu, ibu tetap sayang amin sgt2..... ummuuuaaahhh2...

p/s Pesanan untuk en bapak, tolong sayang saya macam dulu jugak walaupon saya dah sgt gemoks.... huhu

Thursday, January 20, 2011

Kerja Part Time ke tu?

Entry ni ibu buat masa tgh analisis sample... Sambil dok tunggu alat tu keluaqkan result, ibu pon godek2 la laptop tgk gambaq2 amin... Hehe.. Bukan nak baca jurnal ke apa ke kan?... Dok buat benda lain plak... Macam mana ibu nak maju nih?.. Takpe arr, yang penting ibu sayang amin sgt... Gambaq2 kat bawah ni masa ibu bawak amin p shopping... Tiba2 amin buat kerja part time plak kat c2... Jom kita tengok gambaq2 amin jadi promoter... hehe...
Amin tengah sibuk susun mandian baby... Stock baru sampai ke amin?...hehe



Ni amin tengah jadi promoter untuk kasut wanita plak.....



amin: Ibu nak baju ni ka?.... Yang ni new arrival...ada diskaun 10 %....
ibu: X maulah amin... ibu nak yang diskaun 50 %... hehe


Amin tengah promote baju mickey mouse.... Yang ni ibu suka.. x yah promote pon ibu beli... hehe



Dah penat promote, posing jap ngan wall rak baju looney tunes.... I like..

Oklah amin.... nanti ibu godek2 lagi album amin.... Nanti ibu upload lagi gambaq2 amin yang lain plak k.... Sayang amin sgt2.... ummmuuuuuuhhhh2

Amin @ Rumah Tun Mahathir... Lawatan Sambil Belajar....

20 Januari 2011, Hari thaipusam... Ibu cuti... So, ibu pon lepak la dengan amin... Pagi2 tu bawak amin p klinik... Routine every month.... Berat amin dah 10.5 kg.... Nurse kata graph tumbesaran amin sangat OK.... Cantik je graph tu... Ideal depa kata.. haha... Tapi ibu x larat dukung dah ni.. Camne?.... Takpela, asalkan anak ibu membesar dengan sihat dan kuat...Lepas p klinik, bapak tanya kita nak p mana nih?... So, sebab tak tau nak p mana, ibu pon suggest la kat bapak kita buat lawatan sambil belajaq... Kita p Aloq Staq la.. P rumah Tun Mahathir... Bapak pon setuju.. Terusla kita ke Aloq Staq..... Tapi lawatan sambil belajaq tu sat saja, selebihnya macam biasala, mana lagi, tempat shopping2 la... haha....
Amin ngan ibu kat depan rumah kelahiran Tun Mahathir... Tun Mahathir ni mantan perdana menteri kita tau...... Amin kena ingat tu...



Amin ngan ibu kat dalam bilik Tun Mahathir...


Ruang tamu rumah Tun Mahathir....


Ni bapak ngan amin kat rumah yang pamerkan sejarah penglibatan Tun Mahathir dalam politik tanahair....



Bapak n amin kat luaq rumah pameran politik Tun Mahathir........



Amin excited tengok 'coffee table book' sempena perayaan ulangtahun kelahiran UMNO yang ke 50....

Dekat area rumah kelahiran Tun Mahathir ni ada 2 rumah pameran... 1 rumah show segala macam stuff semasa profesion dia as a medical doctor and 1 more house tu show all the things masa dia melibatkan diri dalam bidang politik.... Ada juga auditorium kat sebelah rumah2 tu...
Ibu saja je bawak amin p rumah Tun Mahathir ni supaya kita ingat segala perjuangan pemimpin kita... Nanti ibu nak bawak amin p Rumah Merdeka kat Jalan Putra plak k... Kat situ rumah bapa kemerdekaan kita, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj...

p/s... Tiba2 ibu rasa macam ibu ni lecturer sejarah plak.... hehe

Tuesday, January 18, 2011

Bukit Merah Laketown.....

Entry ibu kali ni nak citer pasal kita p Bukit Merah Laketown pada hari khamis, 23 December 2010.. Kiranya ni entry tahun lepas la... kira bolehla kan dari x buat entry langsung... Nanti terus lupa apa aktiviti yang ibu buat dengan amin.... ummuuaahhh...
Ni masa kita sampai kat bukit merah... Dalam pukul 11 camtuh... Lepak jap tunggu pak chaq, mak chaq, abg aiman n kakak hannan sampai.... Lepas depa sampai baru bapak p beli tiket nak masuk mandi manda... yebeda bedu.... ibu plak yang excited kan?.. hehe
Ni amin n chu mim kat depan jeti ke pulau orang utan tuh... disebabkan sume orang dah p sana kecuali amin, so, sume org decide x mo p dah... Bapak kata, nnt amin besaq baru bawak amin p sana plak coz kalu amin p la ni pon, amin macam takut je tgk benda2 macam orang utan nih.. hehe... itu kata bapak la... kalau ikut ibu, kita terjah je la... haha...

Amin n bapak dalam air... Ni la first time amin masuk main dalam air.... mula2 amin macam x suka je.. siap nangis2 lagi.. maklumlah sejuk.. Amin kan sampai la ni still mandi ayaq panas lagi.. Time tengahari pon mandi ayaq panas, tambah la pagi n malam kan?... huhu... Pastu bila dah lama2, amin dah start excited.. dah leh senyum n gelak dalam ayaq tu... Baru best... kalu x, camne bapak n ibu nak main ayaq?... hehe


Ni gambaq kita bertiga kat situ... Saja je posing jap buat kenang2an...


Ni la family kita yang x dak keja dok p main ayaq kat bukit merah tuh... hehehe...



Ni lagi gambaq posing orang x dak kheja... haha...


Amin dah lapaq coz sejuk lama-lama dok dalam ayaq.... Jom kita makan dulu...



Ni la kita 1 family yang p Bukit Merah Laketown tu... Best sangat.... Tapi tok n tok wan x p... Ada kenduri dekat kampung... Lagipon tok wan kata, tok wan n tok dah x sesuai p tempat2 camtu....tok wan malas la tuh.. hehe... Tukang tangkap gambaq yang x dak dalam gambaq ialah mak teh.... Pastu kita balik umah pak chaq kat Tepeng..... hari sabtu baru kita balik umah tok wan... Sayang amin sgt2... ummmuuuaahhhhh....

p/s.... memang x leh p dah la mandi tempat2 camni... tok kata kita p cari penyakit... hehe... habis badan amin naik biji2.... macam kudis... huhu... x hensem dah la anak ibu... Tok n tok wan asyik berleteaq je kat ibu.. kah kah kah.. ibu n bapak pon dengaq je la.. Ibu mana tau, kulit amin sensitif dengan ayaq tuh.. Nampak sgt ayaq tu kotoq kan?.. ibu tau dah, tapi saja je nak bawak amin p sana.... Walau camne pon, kita happy sgt kat sana... Now time for skin specialist.... rawatan untuk kulit amin yang sensitive tuh.... mintak2 amin cepat lega.... Buat masa la ni dalam hati ibu memang tobat dah la nak bawak amin p mandi tempat2 macam ni lagi... Tapi tak tau la plak bila amin dah besaq sket nnt ibu jadi TAU BUAT plak.. hehe...

31 Disember tarikh keramat....

Hari ni entry ibu pasal amin dah boleh jalan...Amin ingat tau.... 31 Disember 2010, Amin dah boleh jalan tanpa jatuh2... kiranya jalan yang properla kan... Hari last tahun 2010, masa tu amin lagi 4 hari nak masuk 10 bulan.... ibu happy sgt...Thank you Allah....

video

Video amin dah boleh berjalan tanpa jatuh...

La ni lagila best... Kiranya dah 3 minggu la Amin dah boleh jalan dengan jayanya.... Kalau p jalan2 dah x berapa nak naik dukung dah.. asyik nak turun n jalan....bagus2... ibu suka... Ibu sayang amin sgt2.... ummmmuuuaahhh...

Thursday, January 6, 2011

Twelve Apostles

Entry ibu kali ni adalah sambungan dari entry ibu sebelum ni... Ibu nak gtau kat amin, lepas kita mengembara sepanjang Great Ocean Road tu, kita pon sampaila kat Twelve Apostles... Kita sampai sini memang ngam2 je sunset... Alhamdulillah, sempat kita melihat keagungan Ilahi....

Ni bapak ngan amin time nak ke tempat tengok sunset tu...

Amin ngan ibu kat batu tanda Twelve Apostles.... sejuk sangat2 kat sini.. Rasanya sejuk macam waktu kita sampai melbourne hari tu.... Dalam 8 C camtuh.... Sejuk sungguh....

Bapak n amin berlatarbelakangkan Twelve Apostles... Tapi sekarang ni tinggal tak sampai twelve dah kot... Semuanya dah dihakis air laut.... kalau amin nak tau lebih lanjut, baca kat sini...


Tok wan, bapak, ibu, tok n amin berlatarbelakangkan twelve apostles....



Ni la gambaq2 yang berjaya disnap oleh mak lang .... Cuba amin tengok bentuk matahari tu, still bulat lagi kan?...


Ha, ni dah tinggal separuh.... Matahari dah terbenam la tu.... Cantik kan?... Indah sungguh ciptaan tuhan....



Amin dah jadi kemerah2an sebab terlalu sejuk.... Lepas solat n makan, kita pon balik rumah pak lang... Kita sampai agak lewat la kat umah pak lang... Lepas balik, sume orang dah letih, terus tido... Esok kita citer lain plak k sayang.... ibu rakamkan memori kita kat sana untuk amin ingat bila amin besaq nnt.... Sayang amin sgt2... ummuuaahhhh2..

The Great Ocean Road...

Entry ibu kali ni pasal pengembaraan kita kat australia hari tu.. memang mengembara sungguh.. Selepas berbincang dan sebagainya, kita semua decide nak p tempat tengok matahari terbenam... Nama dia Twelve Apostles...Ni mak lang la punya idea.... Dalam internet kata cantik giler tempat tu masa sunset... tapi sebelum nak sampai situ kita harus mengembara sejauh 243 km... sangat jauh kan amin?... Tapi sangat puas hati.... Scenery kat situ cantik sangat.... Ok, jom kita tengok apa yang kita lalui sepanjang 243 km perjalanan sepanjang Great Ocean Road tu... Sepanjang jalan tu nampak laut, ladang2.... cantik sgt2..... Indahnya bumi ciptaan Ilahi... Ibu tak snap gambaq masa kereta bergerak sebab takut sakit kepala.... Nanti kang apa pon x leh tengok.. hehe... Sume orang kena tengok ibu plak..
Ni berenti rehat jap.... So, apa lagi, posing la...

amin pon nak jadi driver ke?... Boleh gak tolong bapak bawak kete kan?


Kat sini banyak pokok yang cantik2.... Bersih sungguh kawasan dia...


Bapak ngan amin kat dalam hutan Robin Hood...



Tengok keindahan laut jap... Berenti rehat lagi ni.. banyak kali gak la kita berenti rehat dan rawat... hehe



Ni restaurant.... Macam zaman2 cowboy dulu...


Pesan tok wan, kat mana pon kita, utamakan Yang Esa.. Semoga Allah sentiasa merahmati kita... Kat sana x de masjid nak berenti solat macam kat Malaysia... So, kita solat je kat padang2 lapang... Yang penting, kita tak lupa Allah, Allah pon tak lupa kita.. Ingat tau amin... Jangan tinggal solat...


Ni ibu posing ngan amin n aina sementara nak tunggu giliran bersolat...



Berenti rehat kat pekan cowboy...



Posing ngan kereta nasional australia... HALDEN... kete sewa kat sana sume cantik2 n mewah2...


Ni berenti nak tengok kanggaroo... Tapi kanggaroo jauh sgt kat dalam, x nampak la plak.. huhu..



amin ngan aina berehat kat sini sementara sume orang lunch...


Kat Rumah Api...


Kat laut lagi.. Saujana mata memandang sungguh...


cantik sgt scenery kat sini.. Boleh turun sampai gigi air nih.. Tapi x larat.. hehe


Memang pengalaman yang x boleh dilupakan la sepanjang perjalanan di Creat Ocean Road tu... Scenery dia sangat cantik.... Indah sungguh ciptaan Ilahi.... Moga bila amin dah boleh baca nnt, amin akan kenang ia sepanjang hayat...Kalau ada umur panjang, boleh p lagi.. amin.... ibu sayang amin sgt2.... ummuuaahhhh2

Jalan2 kat area umah pak lang....

Entry ibu kali ni adalah pasal kita jalan2 kat area umah pak lang masa kita p melbourne hari tu.... Hari ni kiranya 1st day kita kat melbourne ni... Pak lang dok kat Hadfield (betul ke ejaan nih?.. hentam sajalah labu)... Victoria, Melbourne.... Hari ni mak lang p campus, so kita jalan2 area umah pak lang n mak lang ni je la... mak lang and pak lang ni p campus bergilir... kalu hari ni mak lang p campus, pak lang dok umah n settlekan apa2 yang patut... n kalu pak lang p campus, mak lang plak dok umah... how sweet... i like the cooperation.... ummuuaahhh2

Pagi2 lagi pak lang dah bawak kita p Coles... hehe... Coles ni macam giant n tesco la kat tempat kita.. tempat nak beli barang2 rumah....



Pastu pak lang bawak kita p market... Tempat nak beli buah2 n sebagainya... kat sini murah sket barang2 dia berbanding denagn coles tadi.... Pastu kita pon balik and tok pon masak untuk lunch... nyummy2....


Pastu sebab tak dak nak wat pe, kita pon jalan2 la kat area umah pak lang nih.... Ibu suka tengok kawasan rumah orang2 kat sana.... Cantik... Umah kat sana cam biasa la... halaman yang luas tu ada kat belakang rumah.... kalu kita kat malaysia, halaman luas biasanya di depan rumah.... lain tempat lain caranya.....


Tengok tu kawasan rumah orang2 kat sini.... bersih je kan.. pak lang kata, kalu x bersih nnt kena compound.. huhu


Jalan pon bersih sangat... X dak langsung sampah kat tepi2 jalan...



Satu lagi, rumah2 kat sini x pakai grill n sebagainya... Pagar pon rendah2 je.. kira boleh lompat masuk je... Pak lang kata kat sana x dak pencuri... tak dak kes ragut dan sebagainya... mana nak ada kes ragut kalu gaji minimum kat sana USD 2K kan?... hehe...


Ni amin, bapak, pak lang, abang farhan, ammar n aina kat luaq umah pak lang... Esoknya kita plan nak p jalan2 pasal pak lang n mak lang x p campus... Kat sana depa x sebut campus kot macam kita.. depa sebut UNI... hehe.... Sayang amin sgt2... ummuuaahh2...